Рішення
від 13.06.2006 по справі 7/129/06
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

7/129/06

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13.06.06                                                                                        Справа №  7/129/06

Суддя   Кутищева Н.С.

За позовом:  Закритого акціонерного товариства “Головне підприємство теплових мереж”, м. Запоріжжя.

до  відповідача: Орендного підприємства “Запорізьке міжміське бюро технічної інвентаризації”,  м. Запоріжжя

Третя особа  на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Запорізька міська рада, м. Запоріжжя.                                                                                                                       

                                                                                                                        Суддя Кутіщева Н.С.

Представники

Від позивача: Литкин А.П., дов. дов. б/н від 14.09.2005р.   

Від відповідача: Кирнос Е.С., дов. № 4747 від 26.08.2005р.

Від третьої особи: не з'явився.

        Розглядається позовна заява  ЗАТ “Головне підприємство теплових мереж” з вимогою  зобов'язати ОП “ЗМБТІ” здійснити державну реєстрацію права власності   на  квартиру №61 в будинку № 25 по вул. Стешенка в м. Запоріжжя за Закритим акціонерним товариством “Головне підприємство теплових мереж”.  

         Провадження по даній справі порушене ухвалою суду від 20.04.2006р., слухання призначене на 29.05.2006р. Ухвалою суду від 29.05.2006р. судове засідання відкладалось до 13.06.2006р.   

         Ухвалою суду від 29.05.2006р. до участі у справі в якості третьої особи на стороні відповідача, була залучена Запорізька міська рада.

          Представник  третьої особи в судове засідання не з'явився без поважних причин. Третьою особою не виконано вимоги суду, викладені в ухвалі від 29.05.2006р., не направлені витребувані матеріали.  

           Ухвала суду від 29.05.2006р. була направлена на адреси сторін та третьої особи згідно з вимогами діючого законодавства, на адресу суду поштовим відділенням не поверталась, що свідчить про те, що сторони належним чином повідомлені про дату, місце та час розгляду справи.  

            Згідно п. 26.4.7-1 Роз'яснення президії Вищого господарського суду України №04-5/609 від 31.05.2002р. “Про внесення змін і доповнень і про визнання таким, що втратило чинність, деяких роз'яснень президії Вищого арбітражного суду України”, особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце її розгляду судом, якщо ухвалу про порушення провадження у справі надіслано за поштовою адресою, зазначеною у позовній заяві.

Згідно ст. 22 ГПК України, сторони  зобов'язані добросовісно користуватися належними їх процесуальними правами, виявляти взаємну повагу до прав  і охоронюваних законом інтересів другої сторони, вживати заходів до всебічного, повного  та об'єктивного дослідження всіх обставин справи.

Згідно ст. 33 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.       

Докази додаються сторонами або іншими учасниками судового процесу.

            Відповідач письмовий відзив суду не надав, однак в судовому засіданні його представник пояснив, що проти позову не заперечує.

           Позивач наполягає на заявлених позовних вимогах.

           Спір розглядається на підставі ст. 75 ГПК України, по наявних у справі матеріалах.

            Зав усним клопотанням представників сторін судовий процес ведеться без застосування засобів технічної фіксації судового процесу.

           Вивчивши матеріали справи, вислухавши пояснення представників сторін,  суд

                                                                        ВСТАНОВИВ:

           28 липня 2004 року ухвалою господарського суду Запорізької області по справі №5/5/212 ліквідатором ЗАТ "ГПТМ" призначено Петренко А.С.

           На виконання вимог Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", з метою формування ліквідаційної маси, ліквідатором був направлений запит до орендного підприємства "Запорізьке міжміське бюро технічної інвентаризації" про належне товариству нерухоме майно.

           З отриманої від відповідача відповіді (лист № 1121 від 10.03.05 р.) позивачу стало відомо, що за Головним орендним підприємством теплових мереж зареєстровано наступний об'єкт нерухомості: квартира № 61 в буд. № 25 по вул. Автозаводська в м. Запоріжжя згідно договору № 2618 купівлі-продажу нерухомості від 26.12.1995р..

         За зверненням Орендним підприємством ЗМБТІ було видано технічний паспорт на зазначену квартиру 09.06.2005 року.

           На звернення ліквідатора ЗАТ „ГПТМ" про можливість зареєструвати право власності на квартиру № 61 в домі № 25 по вул. Стешенка в м. Запоріжжя на підставі копії договору купівлі-продажу було отримано рішення реєстратора № 570 від 21.06.05 року, в якому зазначено, що: „здійснити реєстрацію права власності на квартиру № 61 в домі №25 по вул. Стешенка в м. Запоріжжя не виявляється можливим, оскільки заявлене право вже зареєстровано за Запорізькою міською радою."

           Оскільки у позивача не було оригіналів документів, що підтверджували б набуття права власності згідно ст. 19 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно" та додатком № 1 до п. 2.1. Тимчасового положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, ЗАТ „ГПТМ", як правонаступник Головного орендного підприємства теплових мереж звернулось до господарського суду Запорізької області з позовом про визнання права власності.

           19.10.2005р. господарським судом Запорізької області було винесено  рішення по справі № 22/45, яким позовні вимоги ЗАТ „ГПТМ" були задоволені, та визнано право власності на нерухоме майно - квартиру № 61 в будинку № 25 по вул. Стешенка в м.Запоріжжя за ЗАТ „ГПТМ" .

           З даним рішенням ЗАТ „ГПТМ" звернулось до ОП ЗМБТІ з проханням надати витяг з реєстру прав на нерухоме майно, але у відповідь отримало лист № 1187 від 20.11.2005року, в якому ОП ЗМБТІ зазначає, що право власності на квартиру № 61 в будинку № 25 по вул.Стешенка в м. Запоріжжя зареєстровано за Запорізькою міською радою.

           На вимогу ЗАТ „ГПТМ" зареєструвати право власності на підставі рішення господарського суду Запорізької області № 22/45 від 19.10.2005 року був отриманий лист №1291 від 09.12.2005 року, яким в реєстрації права власності на квартиру № 61 в будинку №25 по вул. Стешенка в м. Запоріжжя було відмовлено,  оскільки до ОП ЗМБТІ надійшло рішення виконавчого комітету Запорізької міської ради № 197/3 від 27.06.2002р., яким предписано Орендному підприємству ЗМБТІ погасити реєстрацію права власності на квартири, за ЗАТ “Головне підприємство теплових мереж” (в тому числі квартира № 61 по вул.Стешенка, б. 25 м. Запоріжжя  та провести їх реєстрацію за Запорізькою міською радою.

            Тимчасове положення про порядок реєстрації прав власності № 7/5 від 07.02.2002року, а саме п. 3.3. та ст. 24 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень" містить вичерпний перелік підстав за наявності яких може бути відмовлено в реєстрації прав на нерухоме майно.

          Проаналізувавши і оцінивши представлені сторонами докази, суд вважає вимоги позивача такими, що підлягають задоволенню з наступних підстав:

         Посилання ОП ЗМБТІ на те, що це право зареєстровано за Запорізькою міською радою і цим обґрунтовувати відмову у реєстрації не мало права, оскільки ЗАТ „ГПТМ" було подано всі необхідні для здійснення реєстрації документи в тому числі і право встановлювальні, а саме рішення суду. Належних доказів, підтверджуючих право власності Запорізької міської ради на спірний об'єкт ні відповідачем ні третьою особою суду не надані.

          Частина З ст.24 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень" встановлено, що: „відмова у державній реєстрації прав з підстав не передбачених цим Законом, заборонена."

          Ст. 19 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень" встановила, що: „підставою для державної реєстрації прав є рішення суду стосовно речових прав на нерухоме майно, що набрали законної сили."

           Статтею 328 ЦК України встановлено, що право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема, з правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

            Виходячи з вищенаведеного, суд вважає, що  шляхом укладення  договору купівлі-продажу № 2618 від 26.12.1995р. позивач правомірно набув право власності на нерухоме майно –квартиру № 61 в. буд.  № 25 по вул. Стешенка в м. Запоріжжі.

            Право власності, як передбачено ст. 334 ЦК України, у набувача майна за договором виникає з моменту передання майна, якщо інше не встановлено договором або законом.

           Приписами ст. 182 ЦК України передбачено, що право власності та інші речові права на нерухомі речі, обмеження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації.

     Статтею 4 Закону України  “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень”, що набрав чинності 09.08.2004, також передбачена обов'язкова державна реєстрація права власності на нерухоме майно.

           Відповідно до п. 2.1.  Тимчасового положення  про порядок реєстрації прав власності  на нерухоме майно, затвердженого  Наказом Міністерства юстиції України від 07.02.2002 за № 7/5 зі змінами та доповненнями, для  реєстрації  виникнення, існування, припинення прав власності  на  нерухоме  майно та оформлення прав власності на нерухоме майно до БТІ разом із  заявою про реєстрацію прав власності подаються правовстановлювальні документи, їх копії (нотаріально  засвідчені), а також інші документи, що визначені цим Положенням.

          Оцінивши надані докази в їх сукупності та враховуючи, що право власності на спірне майно набуто позивачем на підставах, які не заборонені законом  суд вважає, що вимоги ЗАТ “Головне підприємство теплових мереж” щодо визнання права власності на квартиру № 61 в будинку № 25 по вул. Стешенка в м.Запоріжжі підлягають задоволенню,  а відповідно і реєстрації.  

           Судові витрати згідно ст.49 ГПК України,  покласти на відповідача.  

           Керуючись ст. ст.  22, 33, 44, 49, 75, 82, 84, 85 ГПК України, суд –

                                                    

                                                                     В И Р І Ш И В:

            Позов задовольнити.

            Зобов`язати Орендне підприємство “Запорізьке міжміське бюро технічної інвентаризації” (69063, м. Запоріжжя, вул. Горького, 23, ЄДРПОУ 03344941) здійснити реєстрацію права власності  за  Закритим акціонерним товариством “Головне підприємство теплових мереж” (69057, м. Запоріжжя, вул. Рахімова, 4, ЄДРПОУ 19282136) на квартиру №61, розташовану   в буд.  25 по  вул. Стешенка в м. Запоріжжі в місячний строк з дня набуття законної сили рішення суду.

         Стягнути з Орендного підприємства “Запорізьке міське бюро технічної інвентаризації”, 69063, м. Запоріжжя, вул. Горького, 23 (р/р 2600830011347 в Облдирекції УСБ м. Запоріжжя, МФО 313010, код 03344941) на користь Закритого акціонерного товариства “Головне підприємство теплових мереж”, 69057, м. Запоріжжя, вул. Рахімова, 4 (р/р 26003003360000 в “Укрсимбанк”, МФО 313805, ЕДРПОУ 19282136) 85 (вісімдесят п'ять) грн.. 00 коп. державного мита, 118 ( сто вісімнадцять) грн. 00 коп. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Видати наказ.

Рішення набирає чинності через 10 днів з дня його прийняття.

                              

                  Суддя                                                                                     Н.С. Кутіщева

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення13.06.2006
Оприлюднено23.08.2007
Номер документу42015
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —7/129/06

Рішення від 13.06.2006

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Кутищева Н.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні