Постанова
від 26.12.2014 по справі 823/3769/14
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 грудня 2014 року м. Черкаси справа № 823/3769/14

09 годин 10 хвилин

Черкаський окружний адміністративний суд у складі: судді - Трофімової Л.В., за участі секретаря - Роя О.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу 823/3769/14

за позовом державної податкової інспекції у м. Черкасах Головного управління Міндоходів у Черкаській області (надалі - ДПІ у м. Черкасах) [представник позивача - не з'явився]

до товариства з обмеженою відповідальністю «Черкасилізингагроінвест» (надалі - ТОВ «Черкасилізингагроінвест») [представник відповідача - не з'явився]

про стягнення коштів з рахунків у банках у рахунок погашення податкового боргу, прийняв постанову.

ДПІ у м. Черкасах, звернувшись до суду з адміністративним позовом, просить стягнути кошти ТОВ «Черкасилізингагроінвест» (код 33978740) з рахунків у банках обслуговуючих такого платника у рахунок погашення податкового боргу у сумі 2984 грн. 07 коп.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що відповідач всупереч вимог чинного законодавства, не виконує податкові зобов'язання, внаслідок чого за ним обліковується податковий борг з податку на прибуток у сумі 2984 грн. 07 коп.

Представник позивача у судове засідання не з'явився, звернувся до суду з заявою про розгляд справи без його участі (а.с.14).

Відповідач у судове засідання свого представника не направив, письмових заперечень до суду не надіслав, про дату, час та місце судового розгляду був повідомлений належним чином.

Згідно ч.4 ст.128 КАС України у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Відповідно до ч.1 ст.41 КАС України не здійснювалось фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу, у зв'язку з неявкою у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі.

Розглянувши подані документи і матеріали, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності, суд дійшов висновку про те, що позовні вимоги належить задовольнити з огляду на таке.

ТОВ «Черкасилізингагроінвест» зареєстровано як суб'єкт підприємницької діяльності з 16.01.2006 (а.с.4). Відповідач перебуває на обліку в ДПІ у м. Черкасах як платник податків з 16.01.2006.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства регулюється Податковим кодексом України від 02.12.2010 №2755-VI (надалі за текстом - Кодекс №2755).

Згідно ст.6 Кодексу №2755 податком є обов'язковий, безумовний платіж до відповідного бюджету, що справляється з платників податку відповідно до цього Кодексу.

Кодексом №2755 визначено обов'язок відповідача як платника податків самостійно обчислювати суму податкового зобов'язання та зазначати її в податковій декларації, що в обов'язковому порядку подається до територіального податкового органу (ст.16). Відповідно до п.56.11 ст.56 Кодексу №2755 грошове зобов'язання, що самостійно визначене платником податків, не оскаржується.

Згідно п.57.1 ст.57 Кодексу №2755 платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, визначену у поданій ним податковій декларації протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків встановлених цим Кодексом.

Пунктом 46.1 ст.46 Кодексу №2755 встановлено, що податкова декларація, розрахунок - документ, що подається платником податків контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов'язання, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку.

Згідно п.49.18 ст.49 Кодексу №2755 податкові декларації, крім випадків, передбачених цим Кодексом, подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює: календарному місяцю (у тому числі в разі сплати місячних авансових внесків) - протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця; календарному кварталу або календарному півріччю (у тому числі в разі сплати квартальних або піврічних авансових внесків) - протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя); календарному року, крім випадків, передбачених підпунктами 49.18.4 та 49.18.5 цього пункту - протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року; календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб - до 1 травня року, що настає за звітним, крім випадків, передбачених розділом IV цього Кодексу; календарному року для платників податку на доходи фізичних осіб - підприємців - протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

Судом встановлено, що податковий борг з податку на прибуток у сумі 2984 грн. 07 коп. виник згідно: уточнюючої податкової декларації з податку на прибуток від 28.05.2013 із самостійно визначеною сумою штрафу від недоплати при наданні уточнюючої податкової декларації у сумі 3013 грн. (а.с.11). Враховуючи часткове погашення боргу у сумі 28 грн. 93 коп., загальна сума боргу відповідача становить 2984 грн. 07 коп., що підтверджується зворотнім боком облікової картки відповідача (а.с.9).

Відповідно до п.п.14.1.175 п.14.1 ст.14 Кодексу №2755 податковим боргом визнається сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого у порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Відповідно до пп.14.1.137 п.14.1 ст.14 Кодексу № 2755 орган стягнення - державний орган, уповноважений здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу в межах повноважень, встановлених цим Кодексом та іншими законами України.

Відповідно до п.54.1 ст.57 Кодексу № 2755 платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Таким чином, податкові зобов'язання з податку на прибуток у сумі 2984 грн. 07 коп. є узгодженими.

Відповідно до п. 59.1 ст. 59 Кодексу №2755 у разі, коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу у порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення. У разі якщо у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується (зменшується), погашається вся сума податкового боргу такого платника податку, що існує на день погашення. У разі якщо після направлення (вручення) податкової вимоги сума податкового боргу змінилася, але податковий борг не був погашений в повному обсязі, податкова вимога додатково не надсилається (не вручається) (п. 59.5 ст. 59 Кодексу №2755).

У зв'язку із несплатою відповідачем узгодженої суми податкового зобов'язання в установлені строки, позивачем на адресу відповідача направлено податкову вимогу форми «Ф» від 27.06.2013 №2223-19 рекомендованим листом з повідомленням. Дана вимога була повернута відправнику у зв'язку із закінчення терміну зберігання (а.с.8 - зворотній бік).

Згідно п.п.20.1.34 п.20.1 ст.20 Кодексу №2755 контролюючі органи мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, що обслуговують такого платника податків, на суму податкового боргу або його частини. Відповідно до довідки від 18.08.2014 №27206/23-01-15-0121 відповідач має відкриті рахунки у банках (а.с.5).

Зважаючи на обставини, якими обґрунтовувалися позовні вимоги, докази щодо їх підтвердження, керуючись актами законодавства щодо цих правовідносин, суд дійшов висновку, що у позивача є підстави для примусового стягнення за рішенням суду з відповідача у рахунок погашення податкового боргу у сумі 2984 (дві тисячі дев'ятсот вісімдесят чотири) грн. 07 коп. з рахунків у банках обслуговуючих відповідача та знаходить позов таким, що належить задовольнити.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС України судові витрати, здійснені позивачем - суб'єктом владних повноважень, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 86, 94, 159, 160, 162, 167 КАС України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути кошти товариства з обмеженою відповідальністю «Черкасилізингагроінвест» (18015, Черкаська область, м. Черкаси, вул. Благовісна, 299, кв. 125, ідентифікаційний код 33978740) у дохід бюджету через державну податкову інспекцію у м. Черкасах Головного управління Міндоходів у Черкаській області (18000, Черкаська область м. Черкаси, вул. Хрещатик, 235, ідентифікаційний код 38715755) у рахунок погашення податкового боргу у сумі 2984 (дві тисячі дев'ятсот вісімдесят чотири) грн. 07 коп. з рахунків у банках.

Постанова набирає законної сили відповідно до ст. 254 КАС України після закінчення строку подання апеляційної скарги, що може бути подана до Київського апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд протягом десяти днів з моменту проголошення постанови. Якщо постанову було проголошено у відсутності особи, яка бере участь у справі, то строк подання апеляційної скарги обчислюється з дня отримання нею копії постанови.

Суддя Л.В.Трофімова

Дата ухвалення рішення26.12.2014
Оприлюднено31.12.2014
Номер документу42035080
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —823/3769/14

Постанова від 26.12.2014

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Л.В.Трофімова

Ухвала від 10.12.2014

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Л.В.Трофімова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні