Рішення
від 23.12.2014 по справі 1512/8339/2012
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ


Справа № 1512/8339/2012

Провадження № 2/520/1633/13

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23.12.2014 року

Київський районний суд м.Одеси

У складі судді Калашнікової О.І.

При секретарі Малярчук О.М.

Розглянув у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом

ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Полюс», Одеського міського управління юстиції, Виконавчого комітету Одеської міської ради про визнання недійсними та скасування пунктів Положення товариства, пунктів Статуту товариства, скасування державної реєстрації товариства,

Встановив:

ОСОБА_1 звернулась до суду з вимогами ухвалити рішенням, яким визнати недійсним та скасувати п.1.2. Положення Організацію орендарів орендного підприємства «Полюс» (далі ОО ОП «Полюс»), пунктів 1.3 і 3.2 Статуту Товариства з обмеженою відповідальністю «Полюс» (далі ТОВ «Полюс»), скасувати державну реєстрацію ТОВ «Полюс», посилаючись на порушення прав та інтересів щодо користування як домоволодінням так і земельною ділянкою по АДРЕСА_1. В судовому засіданні позивачка вимоги підтримала у повному обсязі.

Представник ТОВ «Полюс» позов не визнала.

Представник Одеського міського управління юстиції та представник Виконавчого комітету Одеської міської ради до суду не з»явились, про час та місце слухання справи сповіщені відповідно до вимог закону.

Суд вислухав сторони, вивчив матеріали справи і встановив наступне:

ОСОБА_1 на підставі договору купівлі-продажу від 22.05.1978 року належить на праві власності 1\2 частини житлового будинку з надвірними спорудами по АДРЕСА_1. На підставі державного акту на право власності на земельну ділянку від 28.11.2005 року ОСОБА_1 належить земельна ділянка площею 0,0344 га по АДРЕСА_1. Реєстрація прав власності ОСОБА_1 на нерухоме майно виконана КП «ОМБТІ» і Одеською філією ДП »Центр Державного земельного кадастру».

ТОВ «Полюс» на підставі свідоцтва про право власності від 26.03.2007 року належить нежитлова будівля по вул. Ляпідевського у м. Одесі ( реєстрація права власності товариства виконано КП «ОМБТІ»). Земельна ділянка площею 0,0398 га за цільовим призначенням експлуатація та обслуговування магазину-павільйону по АДРЕСА_2 зареєстрована в державному земельному кадастрі за ТОВ «Полюс» як оренда.

Земельні ділянки по АДРЕСА_1 і АДРЕСА_2 є суміжними.

ОСОБА_1 стверджує, що п.1.2 Положення ОО ОП «Полюс» «місцезнаходження (юридична адреса) організації: «орендне підприємство «Полюс» АДРЕСА_2» (редакція квітень місяць 1993 року) і п.1.3 Статуту ТОВ «Полюс» (в редакції 2010 року) «Товариство є правонаступником майнових та немайнових прав та обов»язків орендного підприємства «Полюс» та організації орендарів орендного підприємства «Полюс», та п.3.2 Статуту «Місцезнаходження товариства :Україна 65016 АДРЕСА_2» порушують права власності ОСОБА_1 на земельну ділянку по АДРЕСА_1 та права користування цією ділянкою.

На обґрунтування своїх вимог позивачка посилалась на правовстановлюючі документи на земельну ділянку і 1\2 частину житлового будинку з надвірними спорудами по АДРЕСА_1, матеріали реєстраційної справи юридичної особи ТОВ «Полюс».

Відповідачева сторона вважає позов ОСОБА_1 не обґрунтованим та таким, що не відповідає дійсності. Представник ТОВ «Полюс» пояснив, що 01.11.1991 року рішенням Київського РВК м. Одеси №603а зареєстровано статут Орендного підприємства по організації роздрібної торгівлі «Полюс» (далі ОП «Полюс»), який був узгоджений з Роздрібним об'єднанням «Фонтан» 21 жовтня 1991 року.

16 грудня 1991 року ОП «Полюс» видано свідоцтво про державну реєстрацію №181/50 (а.с. 97 том ІІ).

Відповідно п.1.1 статуту ОП «Полюс» орендне підприємство є організацією громадян, які добровільно об'єдналися на підставі колективної праці та самоуправління з метою спільного виконання робіт по організації роздрібної торгівлі та реалізації продуктових та промислових товарів. Орендне підприємство створюється на базі магазина №41 роздрібного об'єднання «Фонтан» за адресою: АДРЕСА_2

Відповідно протоколу №1 загальних зборів колектива орендного підприємства «Полюс» на базі магазина №41 роздрібного об'єднання «Фонтан» від 17 червня 1991 року засновниками ОП «Полюс» стали фізичні особи - члени трудового колективу магазина №41 роздрібного об'єднання «Фонтан», розташованого за адресою: АДРЕСА_2 В п.1.2 Статуту ОП «Полюс» зазначено, що ОП «Полюс» створено у відповідності з Основами законодавства СРСР та союзних республік «Про оренду» від 23.11.1989р. №810-1 та Закону УРСР «Про підприємства в УРСР» №887-XII від 27.03.1991р. (арк. справи 99 том ІІ).

Колектив орендного підприємства «Полюс» на зборах 20 грудня 1992 року та трудовий колектив ОП «Полюс» на зборах 6 квітня 1993 року ( фізичні особи члени трудового колективу) у відповідності до статті 9 Закону України «Про оренду майна державних підприємств та організацій» №2269-XII від 10.04.1992р. прийняли рішення про зміну організаційно правової форми та перереєстрації ОП «Полюс» в Організацію орендарів орендного підприємства «Полюс» (далі ОО ОП «Полюс»), що є правонаступником ОП «Полюс» та затвердили Положення ОО ОП «Полюс».

Положення ОО ОП «Полюс» зареєстровано рішенням Київського райвиконкому м. Одеси №855 від 16.07.1993р.

18 жовтня 1993 року Київським райвиконкомом м. Одеси ОО ОП «Полюс» видано свідоцтво про державну реєстрацію за №1304.

15 грудня 1993 року ОП «Полюс» присвоюється ідентифікаційний код 13923137 відповідно свідоцтву №13466 (а.с. 98 том ІІ).

20 грудня 1994 року Київським райвиконкомом м. Одеси було зареєстровано доповнення пункту 1.2 Положення ОО ОП «Полюс» про правонаступництво прав та обов'язків Організації орендарів орендному підприємству «Полюс».

07 вересня 1995 року проведено припинення юридичної особи ОО ОП «Полюс» шляхом перетворення на Товариство з обмеженою відповідальністю «Полюс» (далі ТОВ «Полюс»), яке є правонаступником всього майна, прав та обов'язків ОП «Полюс» та ОО ОП «Полюс», що зазначено у статуті ТОВ «Полюс».

Згідно з абзацом другим пункту 6 Положення про Єдиний державний реєстр підприємств та організацій України, що затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 22.01.1996р. №118 (в редакції від 22.06.2005р. №499), у випадку перетворення юридичної особи за правонаступником зберігається його ідентифікаційний номер. Ідентифікаційний номер ТОВ «Полюс» - 13923137, що відповідає ідентифікаційному номеру ОП «Полюс» - 13923137.

Дослідивши надані сторонами докази, суд дійшов висновку, що позовні вимоги ОСОБА_1 не підлягають задоволенню з наступних підстав:

Відповідно до статті 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Ч.1 ст.16 ЦК України визначає - кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Конституційний суд України у рішенні по справі №1-10/2004 від 1 грудня 2004 року (справа про охоронюваний законом інтерес) зазначає: поняття «охоронюваний законом інтерес», що вживається в частині першій статті 4 ЦПК України та інших законах України у логічно-смисловому зв'язку з поняттям «права», треба розуміти як прагнення до користування конкретним матеріальним та/або нематеріальним благом, як зумовлений загальним змістом об'єктивного і прямо не опосередкований у суб'єктивному праві простий легітимний дозвіл, що є самостійним об'єктом судового захисту та інших засобів правової охорони з метою задоволення індивідуальних і колективних потреб, які не суперечать Конституції і законам України, суспільним інтересам, справедливості, добросовісності, розумності та іншим загальноправовим засадам.

Однією з істотних умов подання позову є пряме порушення права, свободи або інтересу. Конституційний суд дав чітке роз'яснення щодо неможливості подачі будь-якої позовної заяви без цієї умови або за наявності опосередкованого інтересу у спорі.

Матеріали даної справи свідчать, що реєстрація ТОВ «Полюс» у якості правонаступника ОП «Полюс» та ОО ОП «Полюс» ніяким чином не порушує права або охоронюваний законом інтерес позивачки. ОСОБА_1 не є ні засновником ТОВ «Полюс», ні членом трудового колективу підприємства.

Припинення юридичної особи ОО ОП «Полюс» шляхом перетворення на Товариство з обмеженою відповідальністю «Полюс», яке є правонаступником всього майна, прав та обов'язків ОП «Полюс» та ОО ОП «Полюс», що зазначено у статуті ТОВ «Полюс», відповідно діючого на той час законодавства, а саме статті 108 Цивільного кодексу України від 16.01.2003р. №435-IV, якою визначено, що перетворенням юридичної особи є зміна його організаційно-правової форми. В разі перетворення юридичної особи до нової юридичної особи переходять все майно, права та обов'язки попередньої юридичної особи, що ліквідується. Таким чином, перетворення - це особовий вид реорганізації, що пов'язані зі зміною організаційно-правової форми юридичної особи, при цьому до правонаступника юридичної особи, створеної в результаті реорганізації переходить все майно, юридичної особи, що ліквідується.

Відносини, що виникають в галузі державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців регулюються Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» №755-IV від 15.05.2003р. (далі Закон №755-IV). Пунктом 17 статті 37 Закону №755-IV визначено, що державна реєстрація юридичної особи, яка утворена в результаті перетворення, здійснюється в порядку, який встановлено статтями 24-27 цього Закону. Перетворення вважається завершеним з моменту державної реєстрації новоутвореної юридичної особи та державної реєстрації припинення юридичної особи, що припиняється у результаті перетворення.

У результаті перетворення склад засновників юридичної особи не змінюється, тому засновниками ТОВ «Полюс» є фізичні особи члени того ж самого трудового колективу, а ОО ОП «Полюс» припиняє свою діяльність в результаті перетворення, тому воно ні яким чином не може бути засновником ТОВ «Полюс», це є протиріччя законодавству.

Додатковою угодою від 16.03.1995р. до договору оренди №342 від 24.09.1992р. були приведені у відповідність до діючого законодавства орендні правовідносини між органами місцевої влади та ОО ОП «Полюс».

Відповідно до Положення ОО ОП «Полюс», трудовий колектив, тобто її члени, самостійно вибирають організаційну форму підприємницької діяльності, а саме трудовим колективом ОО ОП «Полюс» було створено ТОВ «Полюс», яке набуло права правонаступника ОО на викуплене майно.

Дані умови Положення підтверджуються п.2 статті 11 Закону України «Про приватизацію невеликих державних підприємств (малої приватизації)» від 06.03.1992р., а саме: «при викупі підприємства його новий власник (ОО в особі її членів, які викупили майно за власні кошти) стає правонаступником майнових прав та обов'язків приватизованого державного підприємства.

Доводи позивачки, що однією з підстав скасування реєстрації ТОВ «Полюс» є те, що адреса АДРЕСА_2 взагалі не існує, тому що відсутня в адресному реєстрі, який був створений тільки 28.09.2009 р. не містяться на матеріалах даної справи.

З 1974р. існував магазин №41 роздрібного об'єднання «Фонтан», розташований за адресою: АДРЕСА_2, про що свідчать документи приватизаційної справи комунального майна ОО ОП «Полюс». Після викупу орендованого майна ТОВ «Полюс», як правонаступник ОО ОП «Полюс», зареєструвало своє право власності на викуплене майно відповідно договору купівлі-продажу в КП «ОМБТІ та РОН», про що свідчить реєстраційне посвідчення від 19.02.1998р. за адресою АДРЕСА_2.

Твердження ОСОБА_1, що земельна ділянка, на якій розташований магазин ТОВ «Полюс», є її - позивачки - власністю не доведено належними доказами. Рішення народного суду Приморського району №221 від 05.03.1954 року, ухвала народного суду Приморського району про затвердження мирової угоди від 19.03.1962 року, договір купівлі-продажу від 27.02.1976 року та договір купівлі-продажу від 22.05.1978 року підтверджують належність ОСОБА_1 1\2 частини житлового будинку з надвірними спорудами і 1\2 частини земельної ділянки загальною площею 707 кв.м. по АДРЕСА_1

З огляду на вищевикладене, суд вважає позов ОСОБА_1 до ТОВ «Полюс» безпідставним.

Керуючись ст.209,212,213,214,215,218 ЦПК України, суд

Вирішив:

ОСОБА_1 відмовити у задоволенні позовних вимог до Товариства з обмеженою відповідальністю «Полюс», Одеського міського управління юстиції, Виконавчого комітету Одеської міської ради про визнання недійсними та скасування пунктів Положення товариства, пунктів Статуту товариства, скасування державної реєстрації товариства.

Рішення може бути оскаржене до Одеського апеляційного суду через Київський райсуд м. Одеси протягом 10 днів з дня його проголошення.

Суддя Калашнікова О. І.

Дата ухвалення рішення23.12.2014
Оприлюднено05.01.2015
Номер документу42036467
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання недійсними та скасування пунктів Положення товариства, пунктів Статуту товариства, скасування державної реєстрації товариства

Судовий реєстр по справі —1512/8339/2012

Ухвала від 01.10.2012

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Калініченко Л. В.

Рішення від 23.12.2014

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Калашнікова О. І.

Ухвала від 23.12.2014

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Калашнікова О. І.

Рішення від 23.12.2014

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Калашнікова О. І.

Ухвала від 10.12.2014

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Калашнікова О. І.

Ухвала від 27.08.2014

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Калашнікова О. І.

Ухвала від 12.06.2013

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Калініченко Л. В.

Ухвала від 13.05.2013

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Калініченко Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні