Ухвала
від 03.10.2014 по справі 361/4413/14-ц
БРОВАРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

№ справи 361/4413/14-ц

№ провадження 2-к/361/4/14

03.10.2014

У Х В А Л А

03 жовтня 2014 року Броварський міськрайонний суд Київської області в складі:

головуючого-судді : Шинкаря А.О.

при секретарі: Брейкіній Л.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Бровари клопотання інспекції Міністерства по податках та зборах Республіки Білорусь по Вітебській області про визнання та приведення до виконання на території України рішення економічного суду Вітебської області, -

в с т а н о в и в :

В червні 2014 року до Броварського міськрайонного суду Київської області надійшло клопотання інспекції Міністерства по податках та зборах Республіки Білорусь по Вітебській області про визнання та приведення до виконання на території України рішення економічного суду Вітебської області Республіки Білорусь шляхом стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Білоруські продукти» (нерезидент Республіки Білорусь, код ЄДРПОУ 38336814, Україна, АДРЕСА_1) 21 922 796 білоруських карбованців державного мита на користь республіканського бюджету Республіки Білорусь, що еквівалентно 2 226 доларам США по курсу Національного банку Республіки Білорусь.

В клопотанні зазначають, що рішенням економічного суду Вітебської області Республіки Білорусь від 04.03.2014 року по справі № 7-2/2013 з товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Білоруські продукти» (нерезидент Республіки Білорусь) стягнуто 21 922 796 білоруських карбованців державного мита на користь республіканського бюджету Республіки Білорусь, що еквівалентно 2 226 доларам США по курсу Національного банку Республіки Білорусь, а також виданий судовий наказ від 26.03.2014 р. № 7-2/2013.

В даний час заборгованість, яка підлягає стягненню за рішенням суду на користь республіканського бюджету Республіки Білорусь боржником не сплачена, та відповідно, підлягає стягненню у встановленому порядку.

Про надходження даного клопотання суд письмово повідомив товариство з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Білоруські продукти» та запропонував їм в місячний термін подати до суду в письмовому вигляді свої заперечення проти заявленого клопотання.

Станом на день розгляду справи в суді заяв та клопотань від представника товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Білоруські продукти» не надходило.

В судове засідання представник стягувача не з»явився.

Представник боржника в судове засідання не з»явився, про день, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, про що свідчить повідомлення про вручення поштового відправлення. Причини неявки суду не повідомив, заперечень проти клопотання не надав.

Вивчивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 390 ЦПК України рішення іноземного суду (суду іноземної держави; інших компетентних органів іноземних держав, до компетенції яких належить розгляд цивільних чи господарських справ; іноземних чи міжнародних арбітражів) визнаються та виконуються в Україні, якщо їх визнання та виконання передбачено міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України, або за принципом взаємності.

Статтею 391 ЦПК України визначено, що рішення іноземного суду може бути пред'явлено до примусового виконання в Україні протягом трьох років з дня набрання ним законної сили, за винятком рішення про стягнення періодичних платежів, яке може бути пред'явлено до примусового виконання протягом усього строку проведення стягнення з погашенням заборгованості за останні три роки.

Частиною 1 ст. 392 ЦПК України передбачено, що питання про надання дозволу на примусове виконання рішення іноземного суду розглядається судом за місцем проживання (перебування) або місцезнаходженням боржника. У зв»язку з тим, що боржник

товариство з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Білоруські продукти» знаходиться за адресою: Україна, АДРЕСА_2, тому розгляд клопотання підсудний Броварському міськрайонному суду Київської області.

Між Республікою Білорусь та Україною питання про надання правової допомоги врегульовано «Конвенцією про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах», яка була підписана 22 січня 1993 року в м. Мінську, набрала законної сили для України 14.04.1995 р.

Протокол до Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах, був підписаний 28 березня 1997 року, ратифікований 03 березня 1998 року, набрав законної сили для України 17 вересня 1999 року.

Судом встановлено, що 04.03.2014 р. економічний суд Вітебської області Республіки Білорусь, розглянув у відкритому судовому засіданні справу за позовом прокурора Оршанського району в інтересах відкритого акціонерного товариства «Оршанський молочний комбінат» (м. Орша, вул. 1 Травня, 79, Вітебська область, Республіка Білорусь) до товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Білоруські продукти» (АДРЕСА_3, Україна) про стягнення 50 650,23 доларів США основної заборгованості, 15 275,38 доларів США пені, всього 65 925,61 доларів США, позовні вимоги були задоволені в повному обсязі, крім основної суми заборгованості стягнуто товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Білоруські продукти» (АДРЕСА_3, Україна) до республіканського бюджету (бюджету Республіки Білорусь) 21 922 796 білоруських карб. державного мита, а також після набрання рішенням законної сили видано судовий наказ.

В даний час державне мито, що підлягає стягненню по рішенню суду на користь республіканського бюджету Республіки Білорусь не сплачено та відповідно підлягає стягнення в установленому поряду.

Відповідно до норм Положення про Міністерство по податках та зборах Республіки Білорусь, затвердженого постановою Ради Міністрів Республіки Білорусь від 31.10.2001 р. № 1592 (із змінами та доповненнями), Міністерство по податках та зборах Республіки Білорусь є республіканським органом державного управління, що проводить державну політику та здійснює регулювання та управління у сфері оподаткування.

З метою реалізації повноважень Міністерства по податках та зборах Республіки Білорусь в адміністративно-територіальних одиницях Республіки Білорусь, створені інспекції Міністерства по податках та зборах Республіки Білорусь по областях та м. Мінську, районам, містам, районам в містах, які є територіальними органами Міністерства по податках та зборах Республіки Білорусь.

Виходячи з податкового кодексу Республіки Білорусь (пп.1.7, п. 1 ст. 81); Положення про інспекції міністерства по податках та зборах Республіки Білорусь по Вітебській області (п.п. 6.3 п. 6 положення № 1592; п.п. 8.4 п. 8) виходить, що інспекція Міністерства по податках та зборах Республіки Білорусь по Вітебській області має повне право стягувати в установленому порядку несплачені (не повністю сплачені) суми податків, інших обов»язкових платежів до бюджету.

Відповідно довідки економічного суду Вітебської області від 15 квітня 2014 року за № 7-2/12614, рішення від 04.03.2014 р. набрало законної сили 26.03.2014 року.

26.03.2014 р. економічний суд Вітебської області видав судовий наказ про стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Білоруські продукти» в республіканський бюджет (бюджет Республіки Білорусь) 21 922 796 білоруських карб. державного мита, що складає 2 226 доларів США по курсу Національного банку Республіки Білорусь на день прийняття рішення, а також вказав, що виконавчий комітет може бути пред»явлений до виконання не пізніше шести місяців з дня набрання постанови законної сили.

З довідки економічного суду Вітебської області № 7-2/12616 від 15 квітня 2014 року вбачається, що товариство з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Білоруські продукти» було вчасно та належним чином повідомлено про день, час та місце розгляду справи, про що свідчить протокол судового засідання господарського суду Київської області від 24.12.2013 р. по справі № 911/4492/13; підтвердження про вручення документів економічного суду Вітебської області про час та місце проведення судового засідання ТОВ «Торговий дім «Білоруські продукти».

Відповідно довідки економічного суду за № 7-2/12615 від 15 квітня 2014 року на момент направлення рішення економічного суду Вітебської області від 04.03.2014 по справ № 7-2/2013 не виконано, в тому числі частково.

Броварським міськрайонним судом Київської області виконані всі вимоги цивільного процесуального законодавства України по надходженню та виконанню клопотання інспекції Міністерства по податках та зборах Республіки Білорусь по Вітебській області Республіки Білорусь про визнання та приведення до виконання на території України рішення економічного суду Вітебської області Республіки Білорусь: письмово повідомлено відповідача про надходження клопотання та запропоновано йому у місячний термін надати заперечення проти цього клопотання, винесена ухвала, в якій зазначено місце, дата та час розгляду даного клопотання, про що повідомлено сторін.

Боржник - представник товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Білоруські продукти»(АДРЕСА_3, Україна) в судове засідання не з»явився, про причини неявки суд не повідомив.

Ст. 395 ч. 8 ЦПК України передбачено - якщо в рішенні іноземного суду суму стягнення зазначено в іноземній валюті, суд, який розглядає це клопотання, визначає суму в національній валюті за курсом Національного банку України на день постановлення ухвали.

Станом на 03 жовтня 2014 року офіційний курс гривні до іноземної валюти по даним Національного банку України складає 12,94 грн. за 1 долар США.

Сума, яку необхідно стягнути з відповідача на підставі рішення економічного суду Вітебської області Республіки Білорусь від 04.03.2014 року по справі № 7-2/2013 з товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Білоруські продукти» (нерезидент Республіки Білорусь) складає 21 922 796 білоруських карбованців державного мита на користь республіканського бюджету Республіки Білорусь, що еквівалентно 2 226 доларам США по курсу Національного банка Республіки Білорусь.

Відповідно в перерахунку на національну валюту України з товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Білоруські продукти» необхідно стягнути 28 804,44 грн. (2 226,00 доларів США (сума держмита, яку необхідно стягнути за рішенням суду) х 12, 94 грн. (курс долара до гривни по даним НБУ станом на 03 жовтня 2014 року)= 28 804, 44 грн.) державного мита на користь республіканського бюджету Республіки Білорусь.

Тому, на підставі вищевикладеного, у суду є всі підстави, передбачені ст. 395 ЦПК України для задоволення заявленого клопотання.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 390, 395 ЦПК України, суд -

у х в а л и в :

Клопотання інспекції Міністерства по податках та зборах Республіки Білорусь по Вітебській області про визнання та приведення до виконання на території України рішення економічного суду Вітебської області Республіки Білорусь - задовольнити.

Дати дозвіл на примусове виконання на території України рішення економічного суду Вітебської області Республіки Білорусь від 04.03.2014 по справі № 7-2/2013 про стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Білоруські продукти» в республіканський бюджет (бюджет Республіки Білорусь) 21 922 796 білоруських карб. державного мита, що складає 2 226 доларів США по курсу Національного банку Республіки Білорусь.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Торговий дім «Білоруські продукти» (Реквізити боржника: код ЄДРПОУ 38336814, Україна, АДРЕСА_1) 28 804,44 грн. (двадцять вісім тисяч вісімсот чотири гривні сорок чотири копійки) державного мита на користь республіканського бюджету Республіки Білорусь , що еквівалентно 2 226 доларам США по курсу Національного банка України станом на 03 жовтня 2014 року, які зарахувати на рахунок Головного управління Міністерства фінансів Республіки Білорусь по Вітебській області (УНП 300594330), розташованого за адресою: Республіка Білорусь, м. Вітебськ, вул. Леніна, 16, поштовий індекс 210036 , реквізити банківського рахунку стягувача та банки кореспонденти для перерахування грошових коштів в доларах США:

Найменування банку

BANK/ CITI HEADINGСВИФТ-код

SWIFT CODEВалюта рахунку

CURRENCYНомер рахунку

ACCOUNT NUMBER США/USA

Citibank N. A .Нью-Йорк

CITIBANK N. A. NEW YORK CITIUS33 USD 36316365

Реквізіти Відкритого акціонерного товариства «АСБ Білорусьбанк»

SWIFT -код: AKBBBY 21200

БИК: 150801635 (код 635)

УНП: 300229956

ОКПО: 37387991

BENEFICIARY S BANK : Belarusbank (Vitebsk regional branch 200)

SWIFT- code AKBBBY 21200

Bank code: MFO 150801635 (code 635)

Payer' s Identification Number: UNP 300229956

на користь філії 200-Вітебського обласного управління ВАТ «АСБ Білорусьбанк» МФО 150801635, для Головного управління Міністерства фінансів Республіки Білорусь по Вітебській області, р/р 3602903010026, УНП 300594330, код банку 150801635, код платежу 03001.

Після набрання законної сили ухвалою суду видати виконавчий лист на стягнення державного мита.

Ухвала може бути оскаржена до апеляційного суду Київської області через Броварський міськрайонний суд Київської області протягом п»яти днів з дня її проголошення. Якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п»яти днів з дня отримання її копії.

Суддя: Шинкар А.О.

Дата ухвалення рішення03.10.2014
Оприлюднено06.01.2015
Номер документу42063961
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання та приведення до виконання на території України рішення економічного суду Вітебської області

Судовий реєстр по справі —361/4413/14-ц

Ухвала від 03.10.2014

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Шинкар А. О.

Ухвала від 03.10.2014

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Шинкар А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні