Рішення
від 17.12.2014 по справі 172/1185/14-ц
ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №№ 172/1185/14-ц

Провадження №№ 2/172/547/14

З А О Ч Н Е Р ІІ Ш Е Н Н Я

ІІ М Е Н Е М У К Р А ЇЇ Н И

17.12.2014 року Васильківський районний суд Дніпропетровської області у складі:

судді - Ушакової Н.ЄЄ.

при секретарі - Сергійчик Л.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в сел. Васильківка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю ««Дніпроагропрогрес»» «Про розірвання договору оренди землі, зобов'язання передати земельну ділянку та стягнення судових витрат », -

В С Т А Н О В И В:

11 вересня 2014 року позивач звернулася до суду з вищевказаним позовом(а.с.3-5).

14 жовтня 2014 року до суду від представника позивача за дорученням ОСОБА_2 надійшли доповнення до позовної заяви про розірвання договору оренди землі та уточнення позовних вимог(а.с.21-22).

01 грудня 2014 року до суду від представника позивача за дорученням ОСОБА_2 надійшли доповнення до позовної заяви про розірвання договору оренди землі та уточнення позовних вимог з яких вбачається, що відповідно до статті 31 ЦПК України позивач має право протягом усього часу розгляду справи збільшити або зменшити розмір позовних вимог, відмовитися від позову, а відповідач має право визнати позов повністю або частково. З урахуванням доказів які були надані відповідачем та інших обставин, вважає за необхідне уточнити свої позовні вимоги, виклавши позовну заяву в наступній редакції.

13 травня 2011 року між позивачем та відповідачем укладений договір оренди земельної ділянки НОМЕР_2. В подальшому вказаний договір оренди земельної ділянки, в порушення термінів проведення державної реєстрації договорів оренди землі, 17 січня 2012 року зареєстрований у Відділі Держкомзему Васильківського району Дніпропетровської області за №№122078884001151.

18 листопада 2010 року між позивачем та відповідачем укладений договір оренди земельної ділянки НОМЕР_3. В подальшому вказаний договір оренди земельної ділянки, в порушення термінів проведення державної реєстрації договорів оренди землі, 15 січня 2012 року Договір зареєстрований у відділі Держкомзему Васильківського району Дніпропетровської області за №№122078884001134.

Згідно умов договору оренди земельної ділянки, а саме п.5.3. розділу 5 договору оренди землі (умови збереження стану земельної ділянки) з метою збереження стану земельної ділянки здійснюється орендарем дотримання екологічної безпеки землекористування та збереження родючості ґґрунтів, додержання державних стандартів, норм і правил.

Згідно умов договору оренди земельної ділянки, а саме п.5.3. розділу 5 договору оренди землі (умови збереження стану земельної ділянки) з метою збереження стану земельної ділянки здійснюється орендарем дотримання екологічної безпеки землекористування та збереження родючості ґґрунтів, додержання державних стандартів, норм і правил.

Відповідно до умов п.9.4. розділу 9 договору оренди землі (права та обов'язки сторін). Орендар зобов'язаний проводити на земельній ділянці господарську діяльність способами, які не завдають шкідливого впливу на стан землі та родючість ґґрунтів; підвищувати родючість ґґрунтів та зберігати інші корисні властивості землі; забезпечувати захист земельної ділянки від ерозії, виснаження, забруднення, засмічення, засолення, осолонцювання, підкислення, перезволоження, підтоплення, заростання бур'янами, чагарниками і дрібноліссям.

Відповідно до акта обстеження земельної ділянки від 23 липня 2014 року встановлено, що при обстеженні земельної ділянки виділеної під товарне виробництво, загальною площею 685,6 га, яка розташована на території Шевченківської сільської ради, Васильківського району, Дніпропетровської області і знаходиться в оренді ТОВ ««Дніпроагропрогрес»» комісією у складі:

1.голови Шевченківської сільської ради, Васильківського району, Дніпропетровської області - Чепеленко Н.О.;

2.начальника Управління агропромислового розвитку Васильківської районної державної адміністрації Дніпропетровської області - Нецик В.М.;

3.землевпорядника Шевченківської сільської ради, Васильківського району, Дніпропетровської області - Дуюн Л.С.;

4.агронома Управління агропромислового розвитку Васильківської районної державної адміністрації Дніпропетровської області - Славного С.Б;

5.провідного фахівця фітосанітарних процедур- Шельоміної Ю.В. де встановлено, що вказана площа земельної ділянки з весни 2014 року не підтягалась обробітку, у зв'язку з чим заросла бур'яном (карантинними рослинами).

Згідно п.12.3 розділу 12 договору оренди землі, дія договору припиняється шляхом його розірвання за рішенням суду на вимогу однієї із сторін внаслідок невиконання другою стороною обов'язків, передбачених договором, та внаслідок пошкодження орендованої земельної ділянки, яке істотно перешкоджає її використанню.

Враховуючи викладені факти та надані докази можна зробити висновок, що відповідач, порушуючи норми земельного законодавства, в наслідок недбайливого ставлення до виконання своїх обов'язків по виконанню умов договору оренди земельної ділянки, порушив свої зобов'язання допустивши забруднення та засмічення земельної ділянки, яка належить позивачу на праві приватної власності, карантинно-шкідливими рослинами (бур'яном), що призвело до шкідливого впливу на стан землі та родючість ґґрунтів.

Відповідно до п.7.1. розділу 7 договору оренди земельної ділянки, після припинення дії договору Орендар повинен повернути Орендодавцеві земельну ділянку у стані, не гірше порівняно з тим, у якому він одержав її в оренду. Орендодавець у разі погіршення корисних властивостей орендованої земельної ділянки, пов'язаною зі зміною її стану, має право на відшкодування збитків.

Просив суд взяти до уваги той факт, що не тільки земельна ділянка позивача не підлягала обробітку в 2014 році та заросла бур'янами в наслідок недбайливого ставлення керівництва Товариства з обмеженою відповідальністю ««Дніпроагропрогрес»» до виконання умов договору оренди земельної ділянки, а також бур'янами позаростали ще 40 земельних ділянок, які знаходяться на території Шевченківської сільської ради, Васильківського району, Дніпропетровської області, власники яких надали в оренду Товариству з обмеженою відповідальністю ««Дніпроагропрогрес»».

Відповідно до н.««г»» ч.1 ст.141 ЗК України підставами припинення користування земельною ділянкою є використання земельної ділянки способами, які суперечать екологічним вимогам, що підтверджено Актом обстеження земельної ділянки від 23 липня 2014 року про забруднення та засмічення земельної ділянки, яка належить позивачу на праві приватної власності, карантинно-шкідливими рослинами (бур'яном).

Як вбачається з викладених фактів та наданих доказів відповідачем не виконуються умови договору, щодо додержання умов використання земельної ділянки. Також встановлено порушення відповідачем вимог Закону України ««Про оренду землі»» передбаченні статтею 24, та умов передбачених п.9.4. розділу 9 договору оренди землі.

Викладені факти та надані докази позивачем, свідчать про порушення Товариством з обмеженою відповідальністю ««Дніпроагропрогрес»» виконання умов п.9.4. розділу 9 договору оренди землі, та порушення вимог ст.24 ЗК України, що відповідно до ч.2 ст.651 ЦК України є підставою для позивача звернутися до суду з позовними вимогами про припинення договору оренди земельної ділянки шляхом його розірвання в судовому порядку.

Просив суд:

1. розірвати договір оренди землі укладений 13 травня 2011 року між ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю ««Дніпроагропрогрес»»;

2. зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю ««Дніпроагропрогрес»» негайно передати ОСОБА_1 земельну ділянку загальною площею 5.560 га, що розташована на території Шевченківської сільської ради, Васильківського району, Дніпропетровської області, в стані придатному для цільового використання;

3.стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю ««Дніпроагропрогрес»» на користь ОСОБА_1 понесені судові витрати по справі.

До початку судового засідання представник позивача за дорученням ОСОБА_2 подав до суду заяву про слухання справи у його відсутність, позовні вимоги підтримав, згоден на заочний розгляд справи(а.с.36).

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, був повідомлений про дату та час слухання справи належним чином, про причини неявки суд не повідомив(а.с.20, 28,37).

На підставі ч.2 ст.158 ЦПК України розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, тому на підставі ч.2 ст.197 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши наявні у справі докази, прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню.

З державного акту на право приватної власності на землю серія ІІІІ -ДП №№126199 від 18 березня 2003 року вбачається, що ОСОБА_1(пай НОМЕР_2), який мешкає в с. Свиридове, Васильківського району, Дніпропетровської області, на свідоцтва про право на спадщину №№311 від 05.02.2003 року є власником земельної ділянки площею 5.470га. Земельна ділянка розташована на території Шевченківської сільської ради, Васильківського району, Дніпропетровської області. Землю передано для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Акт зареєстровано в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №№86. Кадастровий номер 1220788890:01:006:0062(а.с.7).

Між ОСОБА_1(орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю ««Дніпроагропрогрес»», яке є юридичною особою згідно з чинним законодавством України, в особі директора Путіна О.В., який діє на підставі Статуту(орендар) уклали 13.05.2011 року договір оренди землі, відповідно до якого орендодавець надав орендарю у строкове платне користування земельну ділянку НОМЕР_2, загальною площею 5.470га, сільськогосподарського призначення, яка знаходиться на території Шевченківської сільської ради, Васильківського району, Дніпропетровської області. Вартість земельної ділянки становить 78803,20грн. Договір укладено на 10 років. З урахуванням ротації культур згідно з проектом землеустрою, договір оренди є чинним до 31 грудня останнього року оренди. За кожен рік використання землі орендар виплачує орендну плату у грошовій формі в розмірі 4,48% від вартості земельної ділянки , що становить 3530грн. Сплачується орендна плата один раз на рік не пізніше 20 числа останнього календарного року, за який вноситься орендна плата за місцем знаходження орендаря. Виплата орендної плати оформляється письмово. 17 січня 2012 року договір зареєстрований у Відділі Держкомзему Васильківського району Дніпропетровської області за №№122078884001151 (а.с.8-9).

ОСОБА_1 була направлена по пошті на адресу Товариства з обмеженою відповідальністю ««Дніпроагропрогрес»» в особі керівника Драганчука В.М. вимога про розірвання договору оренди землі від 06.06.2014 року, з якої вбачається, що між ОСОБА_1 (Орендодавцем) та Товариством з обмеженою відповідальністю ««Дніпроагропрогрес»» (Орендарем) було укладено Договір оренди землі, зареєстрований у Відділі Держкомзему у Васильківському районі Дніпропетровської області. Згідно умов Договору ( п. 1.1. та п.1.2. Договору) Орендодавець передав а Орендар прийняв в строкове платне користування земельну ділянку сільськогосподарського призначення НОМЕР_2 загальною площею 5,470га, яка знаходиться на території Шевченківської сільської ради, Васильківського району, Дніпропетровської області, про що було підписано відповідний акт прийому передачі. Відповідно до п.3.1, п. 3.2, п. 3.3 Договору за кожен рік використання землі (станом на 2010рік) Орендар виплачує орендну плату в розмірі 4.48% від вартості земельної ділянки, що становить 3530 грн. Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексації. Орендна плата за бажанням Орендодавця може виплачуватись як у грошовій формі, так і у натуральному або відробітковому вираженні один раз на рік не пізніше 20 числа місяця останнього календарного року. З огляду на вказане Орендар повинен був виконати свої зобов'язання щодо сплати орендної плати не пізніше 20 грудня 2013 року. Орендар грубо порушив умови Договору та до цього часу свої зобов'язання щодо сплати орендної плати ані у грошовій формі ані у натуральному вираженні не виконав, в зв'язку з чим Орендодавець вимагає дострокового розірвання Договору та повернення йому земельної ділянки(а.с.10-11).

З державного акту на право приватної власності на землю серія ДП Вс17447 від 14 січня 2000 року вбачається, що ОСОБА_1 НОМЕР_3, який мешкає в с. Свиридове, Васильківського району, Дніпропетровської області, на підставі рішення 6 сесії ХХІІІІІІ скликання Шевченківської сільської Ради народних депутатів від 17.12.1999 року є власником земельної ділянки площею 5.560га. Земельна ділянка розташована на території ас.ім.Шевченка, Шевченківської сільської ради, Васильківського району, Дніпропетровської області. Землю передано для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Акт зареєстровано в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №№385. Кадастровий номер 1220788800:01:006:0033(а.с.13).

Між ОСОБА_1(орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю ««Дніпроагропрогрес»», яке є юридичною особою згідно з чинним законодавством України, в особі директора Путіна О.В., який діє на підставі Статуту(орендар) уклали 18.10.2010 року договір оренди землі, відповідно до якого орендодавець надав орендарю у строкове платне користування земельну ділянку НОМЕР_3, загальною площею 5.560га, сільськогосподарського призначення, яка знаходиться на території Шевченківської сільської ради, Васильківського району, Дніпропетровської області. Вартість земельної ділянки становить 78803,20грн. Договір укладено на 10 років. З урахуванням ротації культур згідно з проектом землеустрою, договір оренди є чинним до 31 грудня останнього року оренди. За кожен рік використання землі орендар виплачує орендну плату у грошовій формі в розмірі 4,48% від вартості земельної ділянки, що становить 3530грн. Сплачується орендна плата один раз на рік не пізніше 20 числа останнього календарного року, за який вноситься орендна плата за місцем знаходження орендаря. Виплата орендної плати оформляється письмово. 15.01.2010 року договір зареєстрований у Відділі Держкомзему Васильківського району Дніпропетровської області за №№122078884001134 (а.с.14-15).

ОСОБА_1 була направлена по пошті на адресу Товариства з обмеженою відповідальністю ««Дніпроагропрогрес»» в особі керівника Драганчука В.М. вимога про розірвання договору оренди землі від 06.06.2014 року, з якої вбачається, що між ОСОБА_1 (Орендодавцем) та Товариством з обмеженою відповідальністю ««Дніпроагропрогрес»» (Орендарем) було укладено Договір оренди землі, зареєстрований у Відділі Держкомзему у Васильківському районі Дніпропетровської області. Згідно умов Договору ( п. 1.1. та п.1.2. Договору) Орендодавець передав а Орендар прийняв в строкове платне користування земельну ділянку сільськогосподарського призначення НОМЕР_3 загальною площею 5,560га, яка знаходиться на території Шевченківської сільської ради, Васильківського району, Дніпропетровської області, про що було підписано відповідний акт прийому передачі. Відповідно до п.3.1, п. 3.2, п. 3.3 Договору за кожен рік використання землі (станом на 2010рік) Орендар виплачує орендну плату в розмірі 4.48% від вартості земельної ділянки, що становить 3530 грн. Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексації. Орендна плата за бажанням Орендодавця може виплачуватись як у грошовій формі, так і у натуральному або відробітковому вираженні один раз на рік не пізніше 20 числа місяця останнього календарного року. З огляду на вказане Орендар повинен був виконати свої зобов'язання щодо сплати орендної плати не пізніше 20 грудня 2013 року. Орендар грубо порушив умови Договору та до цього часу свої зобов'язання щодо сплати орендної плати ані у грошовій формі ані у натуральному вираженні не виконав, в зв'язку з чим Орендодавець вимагає дострокового розірвання Договору та повернення йому земельної ділянки(а.с.11,16-18).

Відповідно до акта обстеження земельної ділянки від 23 липня 2014 року встановлено, що при обстеженні земельної ділянки виділеної під товарне виробництво, загальною площею 685,6 га, яка розташована на території Шевченківської сільської ради, Васильківського району, Дніпропетровської області і знаходиться в оренді ТОВ ««Дніпроагропрогрес»» комісією у складі:

1.голови Шевченківської сільської ради, Васильківського району, Дніпропетровської області - Чепеленко Н.О.;

2.начальника Управління агропромислового розвитку Васильківської районної державної адміністрації Дніпропетровської області - Нецик В.М.;

3.землевпорядника Шевченківської сільської ради, Васильківського району, Дніпропетровської області - Дуюн Л.С.;

4.агронома Управління агропромислового розвитку Васильківської районної державної адміністрації Дніпропетровської області - Славного С.Б;

5.провідного фахівця фітосанітарних процедур- Шельоміної Ю.В. де встановлено, що вказана площа земельної ділянки з весни 2014 року не підтягалась обробітку, у зв'язку з чим заросла бур'яном (карантинними рослинами)(а.с.33).

Відповідно до статті 55 Конституції України, статті 16 ЦК України та статті 3 ЦПК України - кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу, за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до ст.2 та ст.6 Закону України ««Про судоустрій і статус суддів»» - суд, здійснюючи правосуддя на засадах верховенства права, забезпечує кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією і законами України.

Згідно ст.7 Закону України ««Про судоустрій і статус суддів»» кожному гарантується захист його прав, свобод та законних інтересів незалежним і безстороннім судом.

Відповідно до ст. 8 Конституції України, в Україні визнається і діє принцип верховенства права.

Відповідно до ст. 13 Закону України ««Про оренду землі»» договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Статтею 15 Закону України ««Про оренду землі»» передбачено, що істотними умовами договору оренди землі є умови використання земельної ділянки. За порушення умов використання земельної ділянки (забруднення або засмічення земельної ділянки, карантинно-шкідливими рослинами (бур'яном), що призвело до шкідливого впливу на стан землі та родючість ґґрунтів) передбачена відповідальність орендаря та виникають підстави для дострокового розірвання договору оренди в судовому порядку.

Статтею 629 ЦК України встановлено, що договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Згідно ст.10 ЦПК України, сторони та інші особи, які беруть участь у справі, мають рівні права щодо подання доказів. їх дослідження та доведення перед судом їх переконливості. Суд сприяє всебічному і повному з'ясуванню обставин справи.

Відповідно до ст.57 ЦПК України, доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Ці дані встановлюються на підставі пояснень сторін, третіх осіб, їхніх представників, допитаних як свідків, показань свідків, письмових доказів, речових доказів.

Письмовими доказами відповідно до ч.1 ст.64 1ЩК України - є будь-які документи, акти, довідки, листування службового або особистого характеру або витяги з них. що містять відомості про обставини, які мають значення для справи.

Відповідно до ст. 14 Конституції України - земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави. Згідно ст.152 Земельного кодексу України держава забезпечує громадянам та юридичним особам рівні умови захисту прав власності на землю.

Підставами для примусового припинення прав на земельну ділянку відповідно до н.««б»» ч.1 ст.143 ЗК України є забруднення та засмічення земельної ділянки карантинно-шкідливими рослинами (бур'яном), що призвело до шкідливого впливу на стан землі та родючість ґґрунтів.

Згідно ч.2 ст. 651 ЦК України, договір може бути розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною. ІІстотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Відповідно до ст. 32 Закону України ««Про оренду землі»» п. 7 ст. 102-1 Земельного кодексу України, на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може дути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених статтями 24 і 25 Закону України ««Про оренду землі»» та умовами договору, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

Статтями 13, 24 Конституції України, ч.1, ч.2 ст.152 Земельного кодексу України, та ч.2 ст.318 та ч.1 ст.386 ЦК України передбачено, що держава забезпечує рівні умови захисту прав усіх суб'єктів права власності на землю. Усі^/О суб'єкти права власності рівні перед законом.

Статтею 129 Конституції України передбачено, що судді при здійснені правосуддя незалежні і підкоряються лише закону.

Згідно статті 213 ЦПК України, рішення суду повинно бути законним і обґґрунтованим.

Законним є рішення, яким суд виконавши всі вимоги цивільного судочинства, вирішив справу згідно із законом.

Обґґрунтованим є рішення, ухвалене на основі повно і всебічно з'ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Згідно ст. З ЦПК України та ст. 16 ЦК України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Укладення договору оренди землі між сторонами у справі є дією двох осіб, спрямованою на набуття цивільних прав та обов'язків щодо оплатного користування земельною ділянкою, яка перебуває у приватній власності позивачки, що відповідає загальним вимогам цивільного законодавства щодо правочинів (договорів), передбачених в ст.202 ЦК України.

Відповідно до ст.ст.11, 60 ЦПК України суд розглядає цивільні справи в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі. Кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються загальними нормами цивільного законодавства: ЦК України, спеціальними нормами права, що містяться в Земельному Кодексі України, Законі України "Про оренду землі", іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також, безпосередньо договором оренди землі, укладеним між сторонами з дотриманням останніми вимог чинного законодавства (ст. 2 Закону України "Про оренду землі").

Згідно ч.1 ст. 626, ч.1 ст.628 Цивільного Кодексу України - договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків. Зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов'язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Відповідно до статті 1 Закону України «Про оренду землі » оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

У статтях 12, 14, 19 цього Закону України «Про оренду землі» зазначено, що договір оренди землі - це угода сторін про взаємні зобов'язання, відповідно до яких орендодавець за плату (розмір якої, форми платежу, терміни та порядок внесення і перегляду, індексації передбачаються умовами договору, які не можуть суперечити законам України) передає орендареві у володіння і користування земельну ділянку для господарського використання на обумовлений договором строк. Після досягнення сторонами домовленості з питань орендної плати та інших істотних умов, передбачених ч.2 ст.14 Закону України "Про оренду землі", підписання договору оренди та його реєстрації він набуває чинності ( статті 16, 21, 25 Закону України "Про оренду землі").

Оскільки відповідач не надав заперечень та доказів на їх підтвердження щодо позовних вимог, суд вважає доведеними твердження позивача.

Так як відповідачем не виконані обов'язки щодо виплати належної позивачці орендної плати за користування її земельною ділянкою, то договір підлягає розірванню.

Відповідно до ст.224 ЦПК України у разі неявки в судове засідання відповідача, який належним чином повідомлений і від якого не надійшло заяви про розгляд справи за його відсутності або якщо повідомлені ним причини неявки визнані неповажними, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, якщо позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Згідно ст. 88 ЦПК України підлягають відшкодуванню судові витрати по справі, які позивач сплатив при зверненні до суду і які необхідно стягнути з відповідача - судовий збір.

На підставі вищевикладеного, та керуючись ст.ст. 12-13, 214, 610-611, 626-629 ЦК України, ст.1, 2, 14, 19, 25, 27 Закону України "Про оренду землі", ст.ст. 10, 11, 60, 88, 209, 212-215, 224 ЦПК України, суд,

В И Р ІІ Ш И В:

1.Позов ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю ««Дніпроагропрогрес»» «Про розірвання договору оренди землі, зобов'язання передати земельну ділянку та стягнення судових витрат » - задовольнити.

2. Розірвати договір оренди землі укладений 13 травня 2011 року між ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю ««Дніпроагропрогрес»»;

3. Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю ««Дніпроагропрогрес»» негайно передати ОСОБА_1 земельну ділянку загальною площею 5.560 га, що розташована на території Шевченківської сільської ради, Васильківського району, Дніпропетровської області, в стані придатному для цільового використання;

4.Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю ««Дніпроагропрогрес»» (місце знаходження: 52650, с. Шевченкове, вул. Голондія, 146, Васильківського району, Дніпропетровської області, ЄЄДРПОУ 36892792, п/р 260020013011641 в ПАТ ««АКТАБАНК»», МФО 307394) на користь ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, зареєстрованого та фактично проживаючого за адресою: с. Свиридове, Васильківського району, Дніпропетровської області, понесені судові витрати по справі, сплачений судовий збір в розмірі 487.20грн.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом десяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом 10 днів з дня отримання його копії.

Суддя:

СудВасильківський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення17.12.2014
Оприлюднено20.01.2015
Номер документу42067864
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —172/1185/14-ц

Ухвала від 17.12.2014

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Ушакова Н. Є.

Ухвала від 14.12.2015

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Філіппов Є. Є.

Ухвала від 16.11.2015

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Філіппов Є. Є.

Ухвала від 26.01.2016

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Філіппов Є. Є.

Ухвала від 21.09.2015

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Філіппов Є. Є.

Ухвала від 26.08.2015

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Філіппов Є. Є.

Ухвала від 04.08.2015

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Філіппов Є. Є.

Рішення від 17.12.2014

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Ушакова Н. Є.

Ухвала від 20.11.2014

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Ушакова Н. Є.

Ухвала від 12.09.2014

Цивільне

Васильківський районний суд Дніпропетровської області

Ушакова Н. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні