Постанова
від 19.06.2006 по справі 17/3/06-ап
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

17/3/06-АП

         

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

ПОСТАНОВА

Іменем України

              19.06.06                                                                             №   17/3/06-АП

суддя     Корсун В.Л.

За позовною заявою: прокурора Жовтневого району м. Запоріжжя, 69002, м. Запоріжжя, вул. Гоголя, 74

в інтересах держави в особі управління Пенсійного фонду України в Жовтневому районі м. Запоріжжя, 69002, м. Запоріжжя, вул. Червоногвардійська, 38  

до відповідача: товариства з обмеженою відповідальністю “Белвін”, 69051, м. Запоріжжя, вул. Вишнева, 47 –А  

про стягнення 1886,02 грн. заборгованості по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування

Суддя     Корсун В.Л.

при секретарі  судового засідання  Тайбековій В.О.  

У засіданні приймали участь представники:

від позивача    -  Пасько І.О., довір. від 19.04.06 № 106/1;

від відповідача -  не з'явився.

В судовому засіданні приймав участь прокурор Шафоростова О.О., посвідчення від 02.12.05  № 161.

СУТЬ СПОРУ:

06.05.06 до господарського суду Запорізької області звернувся прокурор Жовтневого району м. Запоріжжя в інтересах держави в особі управління Пенсійного фонду України в Жовтневому районі м. Запоріжжя (надалі по тексту УПФУ в Жовтневому районі м. Запоріжжя) з позовною заявою до товариства з обмеженою відповідальністю “Белвін” (далі ТОВ “Белвін”) про стягнення 1886,02 грн. заборгованості по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за період з січня 2004 року по жовтень 2005 року включно.

Ухвалою суду від 06.05.06 відкрито провадження в адміністративній справі № 17/3/06-АП, судове засідання призначено на 29.05.06, у сторін витребувані документи та докази, необхідні для розгляду справи.  

У зв'язку з неявкою представника відповідача в судове засідання, ухвалою суду від 29.05.06 розгляд справи № 17/3/06-АП було відкладено до 19.06.06.  

За клопотанням представника позивача та прокурора розгляд справи проводився без застосування технічних засобів фіксації судового процесу.

На підставі ст. 160 КАС України, в судовому засіданні 19.06.06 судом проголошено вступну та резолютивну частини постанови. Представнику позивача та прокурору  повідомлено про час виготовлення постанови у повному обсязі.

В судовому засіданні прокурор про відмову від позову не заявив, позов підтримав у повному обсязі з підстав, зазначених у позовній заяві, просить суд стягнути з відповідача на користь УПФУ в Жовтневому районі м. Запоріжжя 1886,02 грн. заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за період з січня 2004 року по жовтень 2005 року включно.

Позивач про відмову від позову не заявив, позов прокурора Жовтневого району м. Запоріжжя підтримав з посиланням на обставини, що викладені в позовній заяві від 28.04.06 № 1695 вих. 06, які ґрунтуються на положеннях Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” та полягають в наступному: ТОВ “Белвін”, відповідач у справі, зареєстроване 29.09.99 за № 08.01-03.2725 в УПФУ в Жовтневому районі м. Запоріжжя як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування (страхувальник). Відповідно до п. 6 ч. 2 ст. 17 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”, страхувальник зобов'язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати у встановлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Частинами 4 та 6 ст. 20 зазначеного Закону ... передбачено, що сплата страхових внесків здійснюється виключно в грошовій формі шляхом внесення відповідних сум до страхових внесків на банківські рахунки виконавчих органів Пенсійного фонду. Страхувальники зобов'язувані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду. В порушення зазначених вимог Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” та ст. 4 Закону України “Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування”, відповідач вимоги зазначених нормативно-правових актів не виконує, внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування  в повному обсязі не сплачує. Внаслідок цього за відповідачем числиться заборгованість зі сплати зазначених страхових внесків на загальну суму 1886,02 грн., яка на час розгляду справи в суді не сплачена.

Крім того, позивач надав суду письмові пояснення згідно з якими відповідач з січня 2006 р. не надає обов'язкову звітність до УПФУ в Жовтневому районі м. Запоріжжя, що свідчить про припинення ведення відповідачем господарської діяльності.

Представник відповідача в судові засідання 29.05.06 та 19.06.06 не з'явився, заперечень по суті позовних вимог, а також витребувані ухвалою суду по справі документи і матеріали не надав, про причини неявки суд не повідомив. Про час і місце розгляду справи повідомлений належним чином.

За таких обставин, на підставі ст. 128 КАС України, суд вважає за можливе розглянути справу за відсутності відповідача, за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши наявні матеріали та фактичні обставини справи, дослідивши надані докази, заслухавши пояснення прокурора та представника позивача суд, -  

                                                      ВСТАНОВИВ:

ТОВ “Белвін” 29.09.99 зареєстроване в УПФУ в Жовтневому районі м. Запоріжжя за № 08.01 –03. 2725 як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування (страхувальник).

Статтею 1 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” від 09.07.03 № 1058, (надалі за текстом Закон) визначено, що страховими внесками є кошти відрахувань на соціальне страхування та збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, сплачені згідно із законодавством, що діяло раніше; кошти, сплачені на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування відповідно до цього Закону.

Статтею 1 Закону України “Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування” передбачено, що платниками збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування є суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи –суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників.

Відповідно до вимог ст. 1, п. 1 ч. 1 ст. 14 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”, страхувальниками є роботодавці, та інші особи, які відповідно до цього Закону сплачують страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Частиною 3 ст. 15 Закону ... (платники стразових внесків) передбачено, що страхувальники набувають статусу платників страхових внесків з дня їх реєстрації у територіальному органі Пенсійного фонду України.

Частиною 2. ст. 5 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” визначено, що виключно цим Законом визначається порядок нарахування, обчислення та сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, стягнення заборгованості за цими внесками.

Відповідно до п.п. 1.3 пункту 1 та пункту 2 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, зареєстрованої в Мінюсті 16.01.04 за № 64/8663 (далі за текстом –Інструкція), страхувальники є платниками страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

У п. 6 ч. 2 ст. 17 Закону передбачено, що страхувальник зобов'язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.  

Згідно з п. 11.11. ст. 11 Інструкції, зазначеної вище, платники щомісяця складають у двох примірниках розрахунок суми страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, в якому зазначають самостійно обчислені суми страхових внесків. Оригінал розрахунку подається платником до органу Пенсійного фонду за місцезнаходженням платника. Усі примірники розрахунку страхових внесків підписуються керівником, головним бухгалтером підприємства (установи чи організації) та завіряються печаткою. Розрахунки подаються платниками до органу Пенсійного фонду для реєстрації за базовий звітний період, що дорівнює календарному місяцю, - не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

Частиною 2 ст. 20 Закону передбачено, що обчислення страхових внесків застрахованих осіб здійснюється страхувальником на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких проводиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) заробітної плати (доходу), на які, відповідно до цього Закону, нараховуються страхові внески.

Відповідно до ч. 3 ст. 20 Закону, обчислення страхових внесків територіальними органами Пенсійного фону України у випадках, передбачених законом, здійснюється на підставі складених актів перевірки правильності нарахування та сплати страхових внесків, звітності, що подається страхувальником, бухгалтерських та інших документів, що підтверджують суму заробітної плати (доходу), на які, відповідно до цього Закону,  нараховуються страхові внески.

Частиною 6 ст. 20 Закону передбачено, що страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду. Для страхувальників, що мають найманих працівників, базовим звітним періодом є календарний місяць.

У відповідності до ч. 12 ст. 20 Закону, страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника страхових внесків.

Як вбачається із наданих до суду позивачем розрахунків сум страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, вирахуваних самим відповідачем та поданих до органів Пенсійного фонду України, за період часу з січня 2004 року по жовтень 2005 року відповідачем самостійно нараховано страхових внесків на загальну суму 1886,02  грн. (копії розрахунків сум знаходяться в матеріалах справи).

Поряд з цим, за вказаний період відповідачем не сплачено жодного внеску, внаслідок чого на час розгляду справи в суді заборгованість підприємства зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування складає 1886,02 грн.  

Згідно з наданими позивачем в судовому засіданні письмовими поясненнями від 19.06.06, розпочинаючи із січня 2006 року відповідач не подає обов'язкову звітність до УПФУ в Жовтневому районі м. Запоріжжя.

         Таким чином, вимоги позивача про стягнення з відповідача 1886,02 грн. заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне є обґрунтованими, заснованими на законі, підтвердженими зібраними у справі доказами та такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до приписів п. 4 ст. 94 КАС України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем –фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 94, 158, 160-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд –          

                                                  П О С Т А Н О В И В:

1. Позов задовольнити.

          2. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю “Белвін” (69051,                     м. Запоріжжя, вул. Вишнева, 47-А, р/р 260022136101 в АБ “Металург”, МФО 313582, код ЄДРПОУ 30557275) на користь управління Пенсійного фонду України в Жовтневому районі м. Запоріжжя (69002, м. Запоріжжя, вул. Червоногвардійська, 38, р/р 25608301201076 в ЗОУ ВАТ “Держощадбанк”, МФО 313957, код ЄДРПОУ 20508433) 1886 (одну тисячу вісімсот вісімдесят шість) грн. 02 коп. заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування. Видати виконавчий документ.

Суддя                                                                          В.Л. Корсун

Постанова в повному обсязі у відповідності до вимог ст. 160 КАС України оформлена і підписана     14 липня  2006 року

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення19.06.2006
Оприлюднено23.08.2007
Номер документу42126
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —17/3/06-ап

Постанова від 19.06.2006

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Корсун В.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні