Рішення
від 18.12.2014 по справі 629/4795/14-ц
ЛОЗІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 629/4795/14-ц

Провадження № 2/629/1529/14

Р I Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18.12.2014 року Лозівський міськрайонний суд Харківської області у складі:

головуючої - судді Мішуровської С.Т.,

секретаря судових засідань - Казмерчук М.Т.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Лозова Харківської області цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Територіальної громади Яковлівської сільської ради Лозівського району Харківської області, третя особа: Реєстраційна служба Лозівського міськрайонного управління юстиції Харківської області про визнання права власності на житловий будинок з господарчими спорудами та будівлями і земельну ділянку в порядку спадкування за законом, -

в с т а н о в и в:

Позивач звернувся до суду з позовом до Територіальної громади Яковлівської сільської ради Лозівського району Харківської області, третя особа: Реєстраційна служба Лозівського міськрайонного управління юстиції Харківської області, в якому просить визнати за ним право власності на житловий будинок літ. «А-1», житловою площею 63,2 кв.м., загальною площею 92,6 кв.м., з відповідними надвірними будівлями, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1, згідно технічного паспорту, станом на 17 листопада 2014 року, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3, померлої ІНФОРМАЦІЯ_2; визнати за ним право власності на земельну ділянку площею 4,5211 га, в межах згідно з планом, яка розташована на території Яковлівської сільської ради Лозівського району Харківської області, кадастровий номер 6323988500:03:000:0261, надану для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3, померлої ІНФОРМАЦІЯ_2. Позивач посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_3 помер його батько ОСОБА_4, після смерті якого відкрилася спадщина, яка складається з житлового будинку, розташованого за вищевказаною адресою, та вищезазначеної земельної ділянки. Спадкоємцями після смерті батька була дружина спадкодавця ОСОБА_3, мати позивача, яка спадщину прийняла шляхом подання заяви про прийняття спадщини та отримання свідоцтв про право на спадщину за законом на житловий будинок і земельну ділянку. ІНФОРМАЦІЯ_2 померла мати позивача, ОСОБА_3, після смерті якої відкрилася спадщина, яка складається з житлового будинку, розташованого за вищевказаною адресою, та вищезазначеної земельної ділянки. Спадкоємцями майна померлої є діти спадкодавця, ОСОБА_2, позивач по справі, і ОСОБА_5, які спадщину після смерті матері прийняли шляхом подання заяви про прийняття спадщини. 22.10.2014 року між спадкоємцями було укладено договір про поділ спадкового майна, що належить ОСОБА_3 Згідно договору позивачу переходить у приватну власність: вищезазначений житловий будинок, зазначена земельна ділянка та грошові вклади з відсотками і компенсаціями. Свідоцтво про право на спадщину на грошові вклади позивач отримав, але у видачі свідоцтва про право спадщини на житловий будинок і земельну ділянку йому було відмовлено в зв'язку з тим, що його мати не зареєструвала право власності на вказане майно на своє ім'я, тому він змушений звертатися до суду.

Позивач ОСОБА_2 в судове засідання не з'явився, надав заяву про розгляд справи у його відсутності, позовні вимоги підтримує, посилаючись на обставини, викладені в неї.

Голова Територіальної громади Яковлівської сільської ради Лозівського району Харківської області, в судове засідання не з'явилася, надала заяву про розгляд справи за її відсутності, проти задоволення позову не заперечує.

Представник третьої особи Реєстраційної служби Лозівського міськрайонного управління юстиції Харківської області, в судове засідання не з'явився, про день та час розгляду справи повідомлені належним чином, причину неявки суду не повідомили.

Перевіривши матеріали справи, суд дійшов до наступного.

Судом встановлені такі факти та відповідні їм правовідносини.

Із матеріалів справи вбачається, що право особистої власності на спірний житловий будинок, розташований за адресою: АДРЕСА_1,

оформлено та зареєстровано за гр. ОСОБА_4 на підставі Свідоцтва про право особистої власності на житловий будинок, виданого виконкомом Яковлівської сільської ради 06.09.1995 року, що підтверджується довідкою КП «ЖУК» № 74 від 29.07.2014 року, копією технічного паспорту на садибний (індивідуальний) житловий будинок станом на 17.11.2012 року.

ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_3, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2, виданого 03.01.2012 року Яковлівською сільською радою Лозівського району Харківської області, актовий запис № 01.

Після смерті ОСОБА_4 відкрилась спадщина, яка складається з житлового будинку літ. «А-1», житловою площею 63,2 кв.м., загальною площею 92,6 кв.м., з відповідними надвірними будівлями, розташованого за адресою: АДРЕСА_1, та земельної ділянки площею 4,5211 га, в межах згідно з планом, яка розташована на території Яковлівської сільської ради Лозівського району Харківської області, кадастровий номер 6323988500:03:000:0261, яку надано для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що підтверджується копією технічного паспорту на садибний (індивідуальний) житловий будинок станом на 17.11.2012 року та копією Державного акту на право власності на земельну ділянку від 28.07.2004 року.

Відповідно до ст. 1220 ЦК України, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи, або день, з якого вона оголошується померлою.

Згідно ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися в наслідок його смерті.

Згідно ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ст.1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

При житті ОСОБА_4 заповіт не складав.

Спадкоємцями першої черги за законом після смерті ОСОБА_4 є дружина спадкодавця ОСОБА_3, та діти спадкодавця - ОСОБА_2, позивач по справі, та ОСОБА_5, що підтверджується копією свідоцтва про одруження, копіями свідоцтв про народження дітей.

Дружина спадкодавця ОСОБА_3 прийняла спадщину після смерті чоловіка, отримавши свідоцтво про право на спадщину за законом, а діти відмовилися від прийняття спадщини, що підтверджується копією свідоцтва про право на спадщину за законом від 26.12.2012 року, витягом про реєстрацію в Спадковому реєстрі від 26.12.2012 року, копією Державного акту на право власності на земельну ділянку від 28.07.2004 року та копією спадкової справи від 16.12.2014 року за № 607/01-16.

ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_2, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3, виданого 10.12.2013 року виконавчим комітетом Яковлівської сільської ради Лозівського району Харківської області, актовий запис № 15.

Після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина у вигляді вищезазначеного житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1, та земельної ділянки площею 4,5211 га, в межах згідно з планом, яка розташована на території Яковлівської сільської ради Лозівського району Харківської області, які належали ОСОБА_4, спадкоємцем якого була дружина, яка прийняла спадщину і отримала в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину за законом.

При житті ОСОБА_3 заповіт не складала.

Спадкоємцями першої черги за законом після смерті ОСОБА_3 є її діти - син ОСОБА_2, позивач по справі, та син ОСОБА_5, які спадщину прийняли шляхом подання заяв про прийняття спадщини до нотаріальної контори, що підтверджується копією спадкової справи № 891/01-16 від 12.12.2014 року.

Згідно звіту про незалежну оцінку житлового будинку та допоміжних будівель, розташованих за адресою: АДРЕСА_1, від 06.11.2014 року ринкова вартість об'єкту оцінки складає 64800,00 гривень.

Із листа Управління Держземагенства у Лозівському районі Харківської області № 05-27/1248 від 05.08.2014 року вбачається, що після нотаріального оформлення спадщини гр. ОСОБА_3 не зверталась з заявою про надання послуг із постановлення відмітки на державному акті про право власності на земельну ділянку про перехід права власності на земельну ділянку, тому станом на 31.12.2012 року записи щодо внесення відомостей на право власності на вищезазначену ділянку на ім'я ОСОБА_3 відсутні, що підтверджується витягом з технічної документації.

Нотаріальна контора відмовила позивачу в оформленні спадщини в зв'язку з тим, що відсутній документи, які б підтверджували перехід право власності спадкодавця на земельну ділянку, що підтверджується постановою приватного нотаріуса Лозівського районного нотаріального округу Харківської області від 22.10.2014 року за № 741/02-31.

Інших спадкоємців на спірне майно крім позивача судом не встановлено.

Частиною 1 статті 1225 ЦК України передбачено, що право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Відповідно до статті 131 Земельного кодексу України, громадяни та юридичні особи України, а також територіальні громади та держава мають право набувати у власність земельні ділянки на підставі міни, ренти, дарування, успадкування та інших цивільно-правових угод.

Виходячи з викладеного, судом встановлено, що в зв'язку зі смертю спадкодавця, позивач дійсно має право на прийняття спадщини.

Дослідивши матеріали справи, суд знаходить позов таким, що підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 10, 11, 27, 30, 60, 214-215, 218 ЦПК України, ст.ст. 392, 1217, 1268, 1269 ЦК України суд, -

в и р і ш и в:

Позовні вимоги ОСОБА_2 до Територіальної громади Яковлівської сільської ради Лозівського району Харківської області, третя особа: Реєстраційна служба Лозівського міськрайонного управління юстиції Харківської області про визнання права власності на житловий будинок з господарчими спорудами та будівлями і земельну ділянку в порядку спадкування за законом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, право власності на житловий будинок літ «А-1», житловою площею 63,2 кв.м., загальною площею 92,6 кв.м., з відповідними надвірними будівлями, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1, згідно технічного паспорту станом на 17 листопада 2012 року в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_3, померлої ІНФОРМАЦІЯ_2.

Визнати за ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, право власності на земельну ділянку площею 4,5211 га, в межах згідно з планом, яка розташована на території Яковлівської сільської ради Лозівського району Харківської області, кадастровий номер 6323988500:03:000:0261, надану для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, в порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_3, померлої ІНФОРМАЦІЯ_2.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Харківської області через Лозівський міськрайонний суд Харківської області шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня проголошення рішення.

Суддя: С.Т.Мішуровська

СудЛозівський міськрайонний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення18.12.2014
Оприлюднено26.01.2015
Номер документу42136171
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —629/4795/14-ц

Рішення від 18.12.2014

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

Мішуровська С. Т.

Ухвала від 27.11.2014

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

Мішуровська С. Т.

Ухвала від 12.11.2014

Цивільне

Лозівський міськрайонний суд Харківської області

Мішуровська С. Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні