Рішення
від 04.12.2014 по справі 512/940/14-ц
САВРАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 512/940/14-ц

Провадження № 2/512/353/14

04.12.2014

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 грудня 2014 року Савранський районний суд Одеської області

в складі: головуючого - судді Лепехи В.А., секретаря судового засідання Шаповал Н.Г., -

розглянувши у попередньому судовому засіданні, в залі судових засідань Савранського районного суду Одеської області, цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Концебівської сільської ради Савранського району Одеської області, треті особи Савранська районна державна адміністрація Одеської області, Відділ держземагенства у Савранському районі Одеської області, про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за заповітом, -

в с т а н о в и в:

Позивач звернувся до суду з позовом до Концебівської сільської ради, Савранської РДА, третя особа Відділ Держземагенства у Савранському районі, про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за заповітом.

В обґрунтування позовних вимог позивач вказала, що ІНФОРМАЦІЯ_3в с. Концеба Савранського району померла рідна баба ОСОБА_1 - ОСОБА_3, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2.

Після смерті баби відкрилася спадщина у вигляді земельної ділянки розміром 1,87 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Концебівської сільської ради Савранського району Одеської області, масив НОМЕР_3, ділянка НОМЕР_4, право на яку посвідчене Державним актом на право власності на земельну ділянку серії ОД № 015239, виданого 15 березня 2006 року ОСОБА_3 на підставі розпорядження Савранської районної державної адміністрації від 8.11.2005 р. № 430/А-05.

При житті ОСОБА_3 був складений заповіт, згідно якого вбачається, що «все її майно де б воно не було і з чого б не складалося, і все те, що їй буде належати на день смерті і на що вона згідно із законом буде мати право, вона заповідає своєї онуці ОСОБА_1». Таким чином, позивач є єдиною спадкоємницею за заповітом після смерті баби, зокрема на земельну ділянку.

Після смерті баби, ОСОБА_1 як спадкоємець за заповітом, своєчасно звернулася в Савранську державну нотаріальну контору із заявою про прийняття спадщини у вигляді земельної ділянки.

Позивачу відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом у зв'язку з відсутністю правовстановлюючого документа на земельну ділянку, а саме оригіналу Державного акта, який б міг підтвердити належність померлій земельної ділянки на праві власності і рекомендовано звернутися до суду.

Оригінал Державного акта на право приватної власності на земельну ділянку серії ОД № 015239 баба загубила ще при житті, а новий виготовити не встигла у зв'язку із смертю.

При зверненні ОСОБА_1 до відділу держземагенства, до голови Савранської райдержадміністрації, до начальника управління агропромислового розвитку із заявою про виготовлення нового (або дублікату) Державного акта замість втраченого, позивачу було відмовлено і роз'яснено, що необхідно звернутися до місцевої газети із оголошенням про загублення Державного акту на земельну ділянку ОСОБА_3. Крім того роз'яснено, що для отримання нового Державного акту ОСОБА_1 повинна пред'явити свідоцтво про право на спадщину за законом або рішення суду.

Зазначені обставини змусили позивача звертатись до суду за захистом своїх прав та інтересів.

В судове засідання позивач ОСОБА_1 не з'явилася, надала суду письмові заяви про підтримання позовних вимог в повному обсязі та розгляд справи за її відсутності, та уточнення позовних вимог (а. с. 30; 31-32).

Представник відповідача Концебівської сільської ради Савранського району Одеської області - голова сільської ради Тітієвський О.М., позов визнав в повному обсязі, заперечень не має, справу просив розглянути за його відсутності (а. с. 23).

Представник третьої особи - Савранської РДА Одеської області - Якімова А.Л. в судове засідання не з'явилася, надала суду письмову заяву про визнання позову та розгляд справи за її відсутності (а. с. 24).

Представник третьої особи - Відділу держземагенства у Савранському районі - Гончарук Л.І., будучи належним чином повідомленою про дату, час та місце розгляду справи в судове засідання не з'явилася (а. с. 26).

У відповідності до ч. 4 ст. 130 ЦПК України, ухвалення у попередньому судовому засіданні судового рішення у разі відмови від позову, визнання позову, укладення мирової угоди проводиться в порядку, встановленому статтями 174 і 175 ЦПК України.

Згідно з ч. 4 ст. 174 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

У відповідності до положень частини 2 статті 197 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до ст. 213 ЦПК України рішення суду повинно бути законним і обґрунтованим.

Законним є рішення, яким суд, виконавши всі вимоги цивільного судочинства, вирішив справу згідно із законом.

Обґрунтованим є рішення, ухвалене на основі повно і всебічно з'ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Відповідно до вимог ст. 214 ЦПК України, під час ухвалення судового рішення суд вирішує, чи мали місце обставини справи, якими обґрунтовуються вимоги і заперечення, та якими доказами вони підтверджуються, які правовідносини випливають із встановлених обставин, яка правова норма підлягає застосуванню до цих правових відносин та інші.

Оцінка зібраних по справі доказів має здійснюватися за правилами, передбаченими ст. 212 ЦПК України з урахуванням положень ст. ст. 57-66 ЦПК України.

Відповідно до вимог ст. 60 ЦПК України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків встановлених ст. 61 ЦПК України.

Відповідно до вимог ч.1 ст. 11 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, які беруть участь у справі.

Таким чином, суд, розглядаючи цивільну справу у порядку позовного провадження, повинен повно і всебічно з'ясувати фактичні обставини справи, однак не вправі виходити за межі заявлених позовних вимог та тієї доказової бази, яка сформована за рахунок доказів, поданих до суду самими учасниками процесу.

Вивчивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню за таких підстав.

Судом встановлено.

ІНФОРМАЦІЯ_3в с. Концеба Савранського району померла рідна баба позивача - ОСОБА_3, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 (а. с. 8).

Згідно ч.ч.1, 2 ст.1220 ЦК України внаслідок смерті особи відкрилася спадщина.

До складу спадщини серед іншого спадкового майна увійшла земельна ділянка розміром 1,87 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Концебівської сільської ради Савранського району Одеської області, масив НОМЕР_3, ділянка НОМЕР_4, право на яку посвідчене Державним актом на право власності на земельну ділянку серії ОД № 015239, виданого 15 березня 2006 року ОСОБА_3 на підставі розпорядження Савранської районної державної адміністрації від 8.11.2005 р. № 430/А-05 (а. с. 10).

Право власності на вказану земельну ділянку за спадкодавцем ОСОБА_8 підтверджується державним актом на право власності на земельну ділянку серії ОД №028469, зареєстрованим 22.04.2004р. в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за №753 (а. с. 13).

При житті ОСОБА_3 був складений заповіт, згідно якого вбачається, що «все її майно де б воно не було і з чого б не складалося, і все те, що їй буде належати на день смерті і на що вона згідно із законом буде мати право, вона заповідає своєї онуці ОСОБА_1» (а. с. 9). Таким чином, позивач є єдиною спадкоємницею за заповітом після смерті баби, зокрема на земельну ділянку посвідчену державним актом серії ОД № 015239.

Відповідно до ч. 1 ст. 126 ЗК України у редакції, що діяла на час відкриття спадщини, право власності на земельну ділянку посвідчується державним актом, крім випадків, визначених частиною другою цієї статті.

Пунктом «б» ч. 2 названої статті передбачено, що право власності на земельну ділянку, набуту у власність із земель приватної власності без зміни її меж, цільового призначення, посвідчується, зокрема, свідоцтвом про право на спадщину.

Частиною 6 ст. 126 ЗК України встановлено, що при набутті права власності на земельну ділянку на підставі документів, визначених частиною другою цієї статті, державний акт на право власності на земельну ділянку, що відчужується, долучається до документа, на підставі якого відбувся перехід права власності на земельну ділянку, в кожному такому випадку відчуження земельної ділянки; на державному акті про право власності на земельну ділянку нотаріус, який посвідчує (видає) документ, та орган, який здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обмежень, роблять відмітку про перехід права власності на земельну ділянку із зазначенням документа, на підставі якого відбувся такий перехід.

В силу Закону України 16.06.2011р. № 3521-VI «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури посвідчення права власності на землю» положення цього Закону щодо посвідчення права власності на земельні ділянки документами, зазначеними у ч. 2 ст. 126 ЗК України, поширюються також на випадки, коли зазначені документи були укладені (видані) до набрання чинності цим Законом, але державні акти на право власності на земельні ділянки видані не були. В такому випадку нотаріус, який посвідчив (видав) відповідний документ, звертається з письмовим запитом до органу, який здійснює державну реєстрацію земельних ділянок, про підтвердження того, що державний акт на право власності на землю (земельну ділянку) не виданий новому власнику земельної ділянки. Після надходження до нотаріуса письмового підтвердження такого факту державний акт на право власності на земельну ділянку вилучається нотаріусом із його справ та після здійснення відмітки про перехід права власності на неї долучається до відповідного документа, зазначеного у ч. 2 ст. 126 ЗК України.

Згідно зі ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). При цьому, до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (ст. 1218 ЦК України).

З огляду на наведене, та враховуючи, що позивач в установлений законом строк прийняв спадщину за заповітом після смерті ОСОБА_3, а також приймаючи до уваги, що оригінал Державного акта на право приватної власності на земельну ділянку серії ОД № 015239 спадкодавиця втратила ще при житті, а новий не виготовила у зв'язку із смертю, при зверненні позивача до відділу держземагенства, до голови Савранської райдержадміністрації, до начальника управління агропромислового розвитку із заявою про виготовлення нового (або дублікату) Державного акта замість втраченого, їй було відмовлено і роз'яснено, що для отримання нового Державного акту ОСОБА_1 повинна пред'явити свідоцтво про право на спадщину за законом (заповітом) або рішення суду, суд дійшов висновку, що вимоги позивача про визнання права власності на зазначену спадкову земельну ділянку є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст.1216, 1218, ч.2 ст.1223, ч.1 ст.1226, ст.ст.1258, 1261, 1267 ЦК України, ч.3 ст.208, ст.ст.209, 212-215 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Концебівської сільської ради Савранського району Одеської області, треті особи Савранська районна державна адміністрація Одеської області, Відділ держземагенства у Савранському району Одеської області, про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за заповітом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1, яка зареєстрована та проживає за адресою АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, паспорт НОМЕР_5, виданий Савранським РВ УМВС України в Одеській області 21.03.2002 року, у порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_3, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 (свідоцтво про смерть серії НОМЕР_2, видане Виконкомом Концебівської сільської ради Савранського району Одеської області; актовий запис про смерть № 26 від 02.08.2007р.) право власності на земельну ділянку площею 1,87 га, розташовану на території Концебівської сільської ради Савранського району Одеської області масив НОМЕР_3, ділянка НОМЕР_4, кадастровий номер 5124382000:01:004:0245, призначенням якої є ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Апеляційного суду Одеської області шляхом подачі апеляційної скарги через Савранський районний суд Одеської області протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення (ч.1 ст.294, ч.1 ст.296 ЦПК України).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом (ч.1 ст.223 ЦПК України).

Суддя В. А. Лепеха

СудСавранський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення04.12.2014
Оприлюднено31.01.2015
Номер документу42145449
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —512/940/14-ц

Ухвала від 24.10.2014

Цивільне

Савранський районний суд Одеської області

Лепеха В. А.

Рішення від 04.12.2014

Цивільне

Савранський районний суд Одеської області

Лепеха В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні