Ухвала
від 24.12.2014 по справі 22-ц/796/15419/2014
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

03110 м. Київ, вулиця Солом'янська, 2-а

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 грудня 2014 року Колегія суддів Судової палати з розгляду цивільних справ Апеляційного суду м. Києва

в складі: судді-доповідача Стрижеуса А.М.,

суддів: Антоненко Н.О., Шкоріної О.І.

при секретарі: Басюк Ю.В.

за участю: представника позивачів ОСОБА_2

представників відповідача Фрідмана Д.А., Зубачевського В.С.

розглянувши цивільну справу за апеляційною скаргою представника Приватного акціонерного товариства «Лізинг інформаційних технологій» - Бондаренко Мар’яни Олегівни на ухвалу Оболонського районного суду м. Києва від 20 листопада 2014 року в справі за заявою представника Товариства з обмеженою відповідальністю «Лізинг ІТ-СПВ» та ПрАТ «Лізинг ІТ» - Чорноус І.П. про забезпечення доказів, у справі за позовом ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Лізинг ІТ-СПВ», Приватного акціонерного товариства «Лізинг інформаційних технологій» про стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И Л А:

Справа №756/778420/2014 № апеляційного провадження:22-ц-796/15419/2014 Головуючий у суді першої інстанції: Шевчук А.В. Доповідач у суді апеляційної інстанції: Стрижеус А.М. Позивачі у червні 2014 року звернулися до суду з позовом до покупця ТОВ «Лізинг ІТ-СПВ» та поручителя ПАТ «Лізинг ІТ» про стягнення 2 553 816 гривень 22 копійки заборгованості за договорами викупу емітентом цінних паперів власної емісії.

Після чого у листопаді 2014 року представником ТОВ «Лізинг ІТ-СПВ» та ПрАТ «Лізинг-ІТ» - Чорноус І.П. подано заяву про забезпечення позову.

Ухвалою Оболонського районного суду м. Києва від 20 листопада 2014 року задоволено заяву ТОВ «Лізинг ІТ-СПВ» та ПрАТ «Лізинг-ІТ» - Чорноус І.П. про забезпечення доказів - частково.

Зобов'язано ТОВ «НВП Олавтекс» (ЄДРПОУ 16290804, адреса місця знаходження м.Київ, вул. Московська, 24, офіс, 21) надати суду належним чином завірену копію аркушу книги обліку та реєстрації замовлень на виготовлення печаток та штампів за 21.05.2014 року, а також відомості про замовника копії печатки ТОВ «Лізинг ІТ-СПВ» з позначкою № 2.

В задоволенні решти вимог заяви про забезпечення доказів - відмовлено.

Не погоджуючись з ухвалою суду, представником відповідача Бондаренко М.О. подано апеляційну скаргу в якій вона просить, змінити ухвалу Оболонського районного суду м. Києва від 20 листопада 2014 року в частині задоволення заявлених вимог відповідачів про забезпечення доказів про витребування доказів від ТОВ «НВП «Олавтекс», а саме на: «Зобов'язати ТОВ НВП «Олавтекс» (код ЄДРПОУ 16290804, адреса місця знаходження м. Київ, вул. Московська, 24, офіс, 21) надати суду належним чином завірену копію аркушу книги обліку та реєстрації замовлень на виготовлення печаток та штампів за 21.05.2014 року, а також відомості про замовника печатки ТОВ «Лізинг ІТ-СПВ» з печаткою № 2, а також надати відомості чи замовлялась копія печатки ТОВ «Лізинг ІТ-СПВ» з печаткою № 2 та надати відомості про замовника та дати замовлення копії». Крім того, просила скасувати ухвалу в частині відмовлення задоволення заяви представника відповідачів про забезпечення доказів та постановити нову ухвалу, вимоги якої заявлені у заяві відповідачів про забезпечення доказів задовольнити повністю за всіма пунктами заяви.

Зокрема посилається на те, що в ухвалі суду першої інстанції невірно сформульовану суть процесуальної дії.

В судовому засіданні представники Приватного акціонерного товариства «Лізинг інформаційних технологій» Фрідман Д.А. та Зубачевський В.С. підтримали доводи апеляційної скарги.

Представник позивачів ОСОБА_2 заперечував проти доводів апеляційної скарги, посилаючись на законність та обґрунтованість ухвали суду.

Заслухавши доповідь судді, пояснення учасників судового розгляду, вивчивши матеріали справи і перевіривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів приходить до висновку, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як убачається з матеріалів справи та встановлено судом, позивачі звернулися до суду з позовом до ТОВ «Лізинг ІТ-СПВ» та поручителя ПАТ «Лізинг ІТ» про стягнення 2 553 816 гривень 22 копійки заборгованості за договорами викупу емітентом цінних паперів власної емісії.

19 листопада 2014 року представник ТОВ «Лізинг ІТ-СПВ» та ПрАТ «Лізинг-ІТ» -Чорноус І.П. звернулася до суду з заявою про забезпечення доказів, а саме: витребувати у представника позивачів усі договори викупу емітентом цінних паперів власної емісії та усі договори поруки укладені із позивачами 12.03.2014 року; витребувати у представника позивачів оригінали довіреностей, які йому були надані від ОСОБА_7, ОСОБА_8, ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12; витребувати у ФОП ОСОБА_14, заяву ОСОБА_15 від 14.03.2014 року з проханням виготовити дублікат круглої печатки ПрАТ «Лізинг ІТ»; витребувати у ТОВ «НВП Олавтекс» книгу обліку та реєстрації замовлень на виготовлення печаток та штампів за 21.05.2014 року; витребувати у ОСОБА_15 Акт про зникнення печатки на підприємстві ПрАТ «Лізинг ІТ» від 12.03.2014 року та Акт про зникнення печатки на підприємстві ТОВ «Лізинг ІТ-СПВ» від 12.03.2014 року.

Стаття 137 ЦПК України встановлює обов'язок суду витребувати докази, які знаходяться у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, якщо з їх наданням є складнощі. У заяві про витребування доказу має бути зазначено, який доказ вимагається, підстави, за яких особа вважає, що доказ знаходиться в іншої особи, обставини, які може підтвердити цей доказ.

Задовольняючи частково заяву про забезпечення доказів, суд враховуючи положення ст. 137 ЦПК України, виходив з того, що в судовому засіданні з'ясовано та підтверджено учасниками судового процесу, що оригінали договорів викупу емітентом цінних паперів власної емісії, договорів поруки та доручення про витребування яких зазначено у заяві про забезпечення доказів в оригіналах знаходяться у представника позивачів і він їх надавав і готовий їх надати у будь-який час для вчинення процесуальних дій у судовому засіданні.

Колегія суддів вважає, що судом першої інстанції правомірно задоволено заяву про забезпечення доказів в частині витребування належним чином завіреної копії аркушу книги обліку та реєстрації замовлень на виготовлення печаток та штампів за 21.05.2014 року і надати суду відомості про замовлення копії печатки ТОВ «Лізинг ІТ-СПВ» з позначкою № 2, оскільки представниками відповідачів було надано копії документів про виготовлення вказаної печатки, походження яких представником позивача в судовому засіданні було постановлено під сумнів.

Виходячи з вищевикладеного, суд дав належну оцінку обставинам справи, вірно виходив з того, що заява про забезпечення доказів підлягає частковому задоволенню.

Колегія суддів, вважає, що доводи апеляційної скарги не спростовують висновків суду та не впливають на їх правильність, а тому не можуть бути прийняті до уваги.

Порушень норм процесуального права, які призвели б до неправильного вирішення справи, колегією суддів не встановлено.

Відповідно до ч. 1 ст. 312 ЦПК України суд відхиляє апеляційну скаргу і залишає ухвалу без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції постановлено ухвалу з додержанням вимог закону.

Ухвала суду першої інстанції відповідає вимогам закону і підстави для її скасування та задоволення апеляційної скарги відсутні.

Керуючись ст. ст. 218, 303, 304, 305, 307, 312,317 ЦПК України, колегія суддів, -

У Х В А Л И Л А:

Апеляційну скаргу представника Приватного акціонерного товариства «Лізинг інформаційних технологій» - Бондаренко Мар’яни Олегівни - відхилити.

Ухвалу Оболонського районного суду м. Києва від 20 листопада 2014 року залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Суддя-доповідач:

Судді:

Дата ухвалення рішення24.12.2014
Оприлюднено12.01.2015
Номер документу42148599
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —22-ц/796/15419/2014

Ухвала від 24.12.2014

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Стрижеус Анатолій Миколайович

Ухвала від 03.12.2014

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Стрижеус Анатолій Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні