Рішення
від 18.12.2014 по справі 596/295/14-ц
ГУСЯТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 596/295/14-ц

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"18" грудня 2014 р. Гусятинський районний суд Тернопільської області

в складі: головуючого судді Римара Г.М.

при секретарі Перцовій В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Гусятин справу за позовом ОСОБА_1 до КЗГРР "Гусятинський районний центр первинної медико - санітарної допомоги", третя особа: КЗТОР "Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф", Амбулаторія загальної практики сімейної медицини м Хоростків про стягнення грошової компенсації за невикористані дні щорічної відпустки,-

ВСТАНОВИВ:

В лютому 2014 року позивач звернувся в суду з позовом до відповідача про стягнення компенсації за невикористану щорічну відпустку, вказавши, що згідно Наказу №36 від 19.04.1991 року її було прийнято на роботу в Хоростківську комунальну дільничну лікарню на посаду фельдшера швидкої допомоги. 02.01.2013 року її було звільнено із вказаної посади у зв'язку з переведенням на роботу в Гусятинський районний центр первинної медико-санітарної допомоги на підставі п.5 ст.36 КЗпП України (наказ №1 від 02.01.2013 р.) та на підставі наказу №4-П від 15.01.2013 р. прийнято по переводу на посаду фельдшера швидкої допомоги Амбулаторії загальної практики сімейної медицини м. Хоростків, яка була створена внаслідок реорганізації Хоростківської комунальної дільничної лікарні. Згодом, 31.12.2013 року її звільнено з посади у зв'язку з переведенням в Комунальний заклад Тернопільської обласної ради ""Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф"" згідно п.5 ст.36 КЗпП України та па підставі наказу №3 від 02.01.2014 р. прийнято на посаду фельдшера швидкої медичної допомоги Теребовлянської станції Е(Ш)МД підстанції №2 по переводу з Гусятинського РЦПМСД. Однак при звільненні їй не була виплачена грошова компенсація за 51 день невикористаної щорічної відпустки. Просить стягнути компенсацію за невикористані відпустки в сумі 5062,79 грн.

У судовому засіданні позивач та її представник ОСОБА_2 позовні вимоги підтримали повністю, просили задовольнити.

Представник відповідача Барбашова Н.П. у судовому засіданні позовні вимоги визнала у повному обсязі.

Представник КЗТОР "Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф", Амбулаторії загальної практики сімейної медицини м. Хоростків до суду не з'явився, хоча належним чином був повідомлений про час і місце розгляду справи, про причини своєї неявки суд не повідомив.

Заслухавши пояснення сторін, перевіривши матеріали справи суд прийшов до висновку, що позов підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Згідно наказу № 36 від 19.04.1991 року ОСОБА_1 було прийнято на роботу в Хоростківську комунальну дільничну лікарню на посаду фельдшера швидкої допомоги. На вищевказаній посаді вона пропрацювала до початку січня місяця 2013 року.

Як вбачається із наказу №1 від 02.01.2013 року, у зв'язку із реорганізацією Хоростківської комунальної дільничної лікарні, на підставі п. 5 ч. 1 ст. 36 КЗпП України ОСОБА_1 було звільнено із посади фельдшера швидкої допомоги даної комунальної лікарні та переведено на роботу в ""Гусятинський районний центр первинної медико-санітарної допомоги"".

На підставі наказу № 4-П від 15.01.2013 року ОСОБА_1 було прийнято по переводу на посаду фельдшера швидкої допомоги Амбулаторії загальної практики сімейної медицини м. Хоростків, яка являється структурним підрозділом районного комунального закладу охорони здоров'я ""Гусятинський ЦПМСД"" (п. 3 рішення 9-ої сесії Гусятинської районної ради шостого скликання від 21 грудня 2011 року № 138).

У зв'язку з переведенням з ""Гусятинського ЦПМСД"" в Комунальний заклад Тернопільської обласної ради ""Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф"" 31.12.2013 року на підставі п. 5 ч. 1 ст. 36 КЗпП України ОСОБА_1 було звільнено з посади фельдшера швидкої допомоги Амбулаторії загальної практики сімейної медицини м. Хоростків та на підставі наказу № 3 від 02.01.2013 року прийнято на посаду фельдшера швидкої медичної допомоги Теребовлянської станції Е(Ш)МД підстанції № 2.

На час звільнення із Хоростківської комунальної дільничної лікарні (02.01.2013 року) та при переведенні в ""Гусятинський ЦПМСД"" кількість не використаних ОСОБА_1 днів щорічної відпустки склала 51 (п'ятдесят один) день.

Як слідує із довідки №1 виданої Головою ліквідаційної комісії Хоростківської комунальної дільничої лікарні 11.03.2014 року, заборгованість по невикористаних відпустках при переводі ОСОБА_1 в ""Гусятинський ЦПМСД"" склала 4533,73 грн.

У відповідності до п.п. 1.2 п. 1 рішення 9-ої сесії Гусятинської районної ради шостого скликання від 21 грудня 2011 року № 138 Гусятинська районна рада вирішила створити протягом 2012 року згідно з розпорядженням голови ОДА № 1018 від 12.12.2011 року районний комунальний заклад охорони здоров'я ""Гусятинський районний центр первинної медико- санітарної допомоги"" шляхом реорганізації у результаті злиття діючої мережі лікувально- профілактичних закладів: дільничих лікарень селища Гримайлів та м. Хоростків.

Відповідно до ч. 1 ст. 104 ЦК України (що діяла на момент виникнення спірних правовідносин) юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або в результаті ліквідації.

Згідно ч. 1 ст. 106 ЦК України (що діяла на момент виникнення спірних правовідносин) злиття, приєднання, поділ та перетворення юридичної особи здійснюються за рішенням його учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, а у випадках, передбачених законом, - за рішенням суду або відповідних органів державної влади.

Частиною 2 ст. 107 ЦК України передбачено, що після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами та задоволення чи відхилення цих вимог комісія з припинення юридичної особи складає передавальний акт (у разі злиття, приєднання або перетворення) або розподільчий баланс (у разі поділу), які мають містити положення про право наступництво щодо всіх зобов'язань юридичної особи, що припиняється, стосовно всіх її кредиторів та боржників, включаючи зобов'язання, які оспорюються сторонами.

Оскільки, правонаступництво - це перехід прав і обов'язків від одного суб'єкта до іншого.

Тому, районний заклад охорони здоров'я "Гусятинський районний центр первинної медико - санітарної допомоги" являється правонаступником Хоростківської комунальної дільничої лікарні.

Згідно ст. 83 КЗпП України і ч. 1 ст. 24 Закону України ""Про відпустки"", при звільненні працівника йому виплачується компенсація за всі дні невикористаної відпустки.

Відповідно до ст. 2 Закону України "Про відпустки" право на відпустки мають громадяни України, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи (далі - підприємство). Право на відпустки забезпечується:

- гарантованим наданням відпустки визначеної тривалості із збереженням на її період місця роботи (посади), заробітної плати (допомоги) у випадках, передбачених цим Законом;

- забороною заміни відпустки грошовою компенсацією, крім випадків, передбачених статтею 24 цього Закону.

У відповідності з ч. 1 ст. 116 КЗпП України, виплата усіх сум, що належить працівнику від підприємства, установи, організації проводиться в день звільнення. У разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у зазначені строки підприємство, установа, організація згідно з ч. 1 ст. 117 КЗпП України повинні виплатити працівникові його середній заробіток по день фактичного розрахунку.

Згідно ст. ст. 74-84 КЗпП України громадянам, які працюють за трудовим договором надаються щорічні відпустки, а у разі звільнення їм виплачується грошова компенсація за всі невикористані ними дні щорічної відпустки.

За весь період роботи за трудовим договором позивачу не виплачувалась грошова компенсація за невикористані відпустки.

Відповідачем не надано суду будь-яких доказів про надання позивачу відпустки за відпрацьований час або ж виплати компенсації за невикористану відпустку за цей період.

Згідно п. 2 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.1995 року №100, обчислення середньої заробітної плати для оплати часу щорічної відпустки, додаткових відпусток у зв'язку з навчанням, творчої відпустки, або для виплати компенсації за невикористані відпустки проводиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки або виплати компенсації за невикористанні відпустки.

Відповідно до п.23 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 13 від 24. 12.1999 року "" Про практику застосування судами законодавства про оплату праці""розглядаючи спори про виплату грошової компенсації за невикористану відпустку, необхідно виходити з того, що згідно зі ст.83 КЗпП вона може бути стягнена на вимогу працівника за всі дні невикористаної ним основної й додаткової щорічної відпустки та додаткової відпустки для працівників, які мають дітей, тільки в разі звільнення його з роботи, а під час неї - лише за частину цих відпусток за умови, що тривалість наданих йому при цьому щорічної й додаткової відпусток становить не менше 24 календарних днів та що працівник не є особою віком до 18 років. Якщо працівник з незалежних від нього причин (не з його вини) не використав щорічну відпустку і за роки, що передували звільненню, суд на підставі ст. 238 КЗпП має право стягнути грошову компенсацію за всі дні невикористаної відпустки. Не виключається можливість такого ж вирішення цього питання і при частковій компенсації невикористаної відпустки працівникові, який продовжує роботу. При цьому слід мати на увазі, що тривалість визначеної в робочих днях щорічної відпустки (основної й додаткової), яка не була використана працівником за попередні роки, зберігається такою, якою вона була до набрання чинності Законом "Про відпустки" (до 1 січня 1997 року). Розмір грошової компенсації за невикористану відпустку за попередні роки визначається виходячи із середнього заробітку, який працівник має на час її проведення.

При таких обставинах суд вважає, що позовні вимоги ОСОБА_1 підлягають частковому задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 10, 60, 88, 212, 215 ЦПК України, ст. ст. 47, 83, ч. 1 ст. 116, ч. 1 ст. 117, ч. 1 ст. 237, 238 КЗпП України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 про стягнення грошової компенсації за невикористані дні щорічної відпустки - задовольнити частково.

Стягнути з Комунального закладу Гусятинської районної ради "Гусятинський районний центр первинної медико - санітарної допомоги", юридична адреса: смт. Гусятин, вул. Б.Лепкого, 1 Гусятинського району Тернопільської області, код ЄДРПОУ 38194961 на користь ОСОБА_1, що мешкає за адресою: АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, невиплачену грошову компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки в сумі 4 533 (чотири тисячі п'ятсот тридцять три) грн. 73 коп.

Стягнути з Комунального закладу Гусятинської районної ради "Гусятинський районний центр первинної медико - санітарної допомоги" на користь держбюджету Гусятинського району (одержувач: УДКУ у Гусятинському районі, код ЄДРПОУ суду 02886568, банк одержувача: ГУДКУ в Тернопільській області, МФО 838012, р/р 31216206700116, код класифікації доходів бюджету: 22030001, код отримувача коштів (код за ЄДРПОУ): 37373001) 243 грн. 60 коп. судового збору.

В задоволенні решти позовних вимог відмовити.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку на його оскарження.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів до апеляційного суду Тернопільської області через Гусятинський районний суд з дня його проголошення.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів до апеляційного суду Тернопільської області через Гусятинський районний суд з дня отримання копії цього рішення.

Суддя: підпис

З оригіналом згідно

Голова Гусятинського районного суду Г.М. Римар

Дата ухвалення рішення18.12.2014
Оприлюднено29.01.2015
Номер документу42163708
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення грошової компенсації за невикористані дні щорічної відпустки

Судовий реєстр по справі —596/295/14-ц

Ухвала від 29.10.2014

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Римар Г. М.

Рішення від 18.12.2014

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Римар Г. М.

Рішення від 25.06.2014

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Римар Г. М.

Ухвала від 20.02.2014

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Римар Г. М.

Ухвала від 13.02.2014

Цивільне

Гусятинський районний суд Тернопільської області

Римар Г. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні