Ухвала
від 29.12.2014 по справі 918/1798/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

"29" грудня 2014 р. Справа № 918/1798/14

Господарський суд Рівненської області у складі судді Войтюка В.Р. розглянувши матеріали справи №918/1798/14 за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Експерт Моторс" про видачу наказу на виконання рішення Третейського суду при Товарній біржі "Західноукраїнська" від 12.12.2014р. у справі № 07/1/14 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Експерт Моторс" до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Мередіан Плюс /Україна/" про стягнення заборгованості.

За участю представників сторін:

від заявника: Куляш О.І. дов. від 27.11.2014р.

від ТзОВ "Мередіан Плюс /Україна/": не з'явився.

ВСТАНОВИВ:

Заявник - Товариство з обмеженою відповідальністю "Експерт Моторс" - звернувся до господарського суду Рівненської області із заявою про видачу виконавчого документа на примусове виконання рішення третейського суду при Товарній біржі "Західноукраїнська" від 12.12.2014р. по справі № 07/1/14.

Ухвалою господарського суду Рівненської області від 16 грудня 2014 року заяву прийнято до розгляду та порушено провадження у справі №918/1798/14.

У судовому засіданні 29 грудня 2014 року представник Товариства з обмеженою відповідальністю "Експерт Моторс" пояснив, що рішення у третейській справі в добровільному порядку Товариством з обмеженою відповідальністю "Мередіан Плюс /Україна/" не виконано, у зв'язку з чим просив суд задовольнити заяву про видачу виконавчого документа на примусове виконання вищезазначеного рішення.

26 грудня на адресу господарського суду від директора Товариства з обмеженою відповідальністю "Мередіан Плюс /Україна/" О.В. Шіловська надійшов відзив, у якому повідомляє, що рішення третейського суду отримав повноважний представник, якій приймав участь в засіданні по розгляду третейської справи. Зазначає, що не в змозі добровільно виконати рішення третейського суду при Товарній біржі "Західноукраїнська" від 12.12.2014р. по справі №07/1/14.

Судом встановлено, що третейський суд при Товарній біржі "Західноукраїнська" в складі третейського судді Сороки В.Г. розглянув третейську справу за позовом за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Експерт Моторс" до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Мередіан Плюс /Україна/" про стягнення 4 057 278 грн. 20 коп. - заборгованості, 5 000 грн. 00 коп. - витрат на оплату третейського збору. Вирішив позов задоволити. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Мередіан Плюс /Україна/" на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Експерт Моторс" 4 057 278 грн. 20 коп. - заборгованості, 5 000 грн. 00 коп. - витрат на оплату третейського збору.

Судом встановлено, що підстава для розгляду третейським судом справи за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Експерт Моторс" до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Мередіан Плюс /Україна/" третейська угода від 28.11.2014р., укладена між сторонами, в якій сторони погодили, що спір про стягнення заборгованості за Договором цесії (Квик Л.І.) від 02.09.2014р., у розмірі 500000, 00 грн. (п'ятсот тисяч гривень 00 копійок), за Договором цесії (Мельника М.А.) від 02.09.2014р., у розмірі 765 065,15 грн. (сімсот шістдесят п'ять тисяч шістдесят п'ять гривень 15 коп.), за Договором цесії (Гордійчука С.О.) від 04.10.2014р. у розмірі у розмірі 969 971,59 грн. (дев'ятсот шістдесят дев'ять тисяч дев'ятсот сімдесят одна гривня 59 коп.), за Договором цесії (Кацури С.В.) від 02.10.2014р. у розмірі 822 241,46 грн. (вісімсот двадцять дві тисячі двісті сорок одна гривня 46 коп.), за Договором цесії (Дундєва О.І.) від 24.11.2014р. у розмірі 1 000 000,00 грн. (один мільйон гривень 00 коп.), всього на суму 4 057 278,2 грн. (чотири мільйони п'ятдесят сім тисяч двісті сімдесят вісім гривень 00 коп.). який виник між Сторонами, передається на вирішення до Третейського суду при Товарній біржі "Західноукраїнська" (надалі - Третейський суд), що знаходиться за адресою: м. Рівне, вул. Кавказька, 3, оф. 305 (місце проведення третейського розгляду).

На час розгляду господарським судом Рівненської області заяви Товариства з обмеженою відповідальністю "Експерт Моторс" про видачу виконавчого документа на примусове виконання рішення, сторонами не оскаржене, що у відповідності до ст. 56 Закону України "Третейські суди" є підставою для вирішення господарським судом справи про видачу виконавчого документа.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Мередіан Плюс /Україна/" зобов'язане сплатити на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Експерт Моторс" 4 057 278 грн. 20 коп. - заборгованості, 5 000 грн. 00 коп. - витрат на оплату третейського збору.

Відповідно до ст. 50 Закону України "Про третейські суди":

Сторони, які передали спір на вирішення третейського суду, зобов'язані добровільно виконати рішення третейського суду, без будь-яких зволікань чи застережень.

Сторони та третейський суд вживають усіх необхідних заходів з метою забезпечення виконання рішення третейського суду.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Мередіан Плюс /Україна/"вимог закону, щодо виконання рішення третейського суду не дотрималось, на момент розгляду заяви доказів виконання рішення третейського суду від 12.12.2014р. по справі № 07/1/14 суду не надало.

Згідно ст. 55 Закону України "Про третейські суди":

Рішення третейського суду виконуються зобов'язаною стороною добровільно, в порядку та строки, що встановлені в рішенні.

Якщо в рішенні строк його виконання не встановлений, рішення підлягає негайному виконанню.

За умовами п.1 ч. 2 ст. 17 Закону України "Про виконавче провадження" відповідно до цього Закону підлягають виконанню державною виконавчою службою такі виконавчі документи: виконавчі листи, що видаються судами, і накази господарських судів, у тому числі на підставі рішень третейського суду та рішень Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті і Морської арбітражної комісії при Торгово-промисловій палаті.

Статтею 122-7 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що питання видачі виконавчого документа на примусове виконання рішення третейського суду розглядається господарським судом за заявою особи, на користь якої прийнято рішення третейського суду.

Заява про видачу виконавчого документа про примусове виконання рішення третейського суду подається до господарського суду за місцем проведення третейського розгляду протягом трьох років з дня прийняття рішення третейським судом.

Як убачається з рішення третейського суду від 12.12.2014р. по справі № 07/1/14 третейський розгляд проводився Третейським судом при Товарній біржі "Західноукраїнська", за адресою м. Рівне, вул. Кавказька, 3, оф.305.

Статтею 122-11 Господарського процесуального кодексу України визначено, що за результатами розгляду заяви про видачу виконавчого документа на примусове виконання рішення третейського суду господарський суд виносить (постановляє) ухвалу про видачу виконавчого документа або про відмову у видачі виконавчого документа на примусове виконання рішення третейського суду за правилами, передбаченими цим Кодексом для прийняття (ухвалення) рішення.

Відповідно до ст.122-10 Господарського процесуального кодексу України господарський суд відмовляє у видачі виконавчого документа на примусове виконання рішення третейського суду, якщо:

1) на день прийняття рішення за заявою про видачу виконавчого документа рішення третейського суду скасовано судом;

2) справа, у якій прийнято рішення третейського суду, не підвідомча третейському суду відповідно до закону;

3) пропущено встановлений строк для звернення за видачею виконавчого документа, а причини його пропуску не визнані судом поважними;

4) рішення третейського суду прийнято у спорі, не передбаченому третейською угодою, або цим рішенням вирішені питання, які виходять за межі третейської угоди. Якщо рішенням третейського суду вирішені питання, які виходять за межі третейської угоди, то скасовано може бути лише ту частину рішення, що стосується питань, які виходять за межі третейської угоди;

5) третейська угода визнана недійсною;

6) склад третейського суду, яким прийнято рішення, не відповідав вимогам статей закону;

7) рішення третейського суду містить способи захисту прав та охоронюваних інтересів, які не передбачені законом;

8) постійно діючий третейський суд не надав на вимогу господарського суду відповідну справу;

9) третейський суд вирішив питання про права і обов'язки осіб, які не брали участь у справі.

Аналогічні підстави для відмови у задоволенні заяви про видачу виконавчого документа визначені у ч.6 ст. 56 Закону України "Про третейські суди".

Як свідчать наявні у справі документи рішення третейського суду від 12.12.2014р. по справі № 07/1/14 не скасовано судом; дана справа підвідомча вказаному третейському суду відповідно до закону та третейської угоди; строк для звернення за видачею виконавчого документа не пропущений; зазначене рішення третейського суду прийнято у спорі, передбаченому третейською угодою; дана третейська угода не визнана недійсною; склад третейського суду відповідав вимогам статей 16-19 Закону України "Про третейські суди"; рішення третейського суду не містить способів захисту прав, які не передбачені законами України.

Враховуючи викладене, підстав для відмови у видачі виконавчого документу визначених ст.122-10 Господарського процесуального кодексу України та ч.6 ст. 56 Закону України "Про третейські суди", судом не встановлено.

Статтею 122-11 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що сторона, на користь якої виданий виконавчий документ, одержує його безпосередньо у господарському суді.

Враховуючи вище викладене суд прийшов до висновку, що заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Експерт Моторс" про видачу наказу на виконання рішення Третейського суду при Товарній біржі "Західноукраїнська" від 12.12.2014р. у справі № 07/1/14 підлягає до задоволення.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 2, 55, 56 Закону України "Про третейські суди", ст.ст. 86, 122-7 - 122-11 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Експерт Моторс" про видачу наказу на виконання рішення Третейського суду при Товарній біржі "Західноукраїнська" від 12.12.2014р. у справі № 07/1/14 -задоволити.

2. Видати наказ на примусове виконання рішення третейського суду при Товарній біржі "Західноукраїнська" від 12.12.2014р. по справі третейського провадження № 07/1/14 про стягнення з відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Мередіан Плюс /Україна/" (07300, Київська область, м. Вишгород, вул. Шолуденка, 19, код ЄДРПОУ 32878486) на користь позивача Товариства з обмеженою відповідальністю "Експерт Моторс" (33023, м. Рівне, вул. Грушевського, 77, код ЄДРПОУ 36121399) 4 057 278 грн. 20 коп. (чотири мільйони п'ятдесят сим тисяч 20 коп.) - заборгованості, 5 000 грн. 00 коп. (п'ять тисяч гривень 00 коп.) - витрат на оплату третейського збору.

3. Товариству з обмеженою відповідальністю "Експерт Моторс" наказ отримати безпосередньо у господарському суді Рівненської області.

4. Копію даної ухвали направити сторонам.

Суддя Войтюк В.Р.

Дата ухвалення рішення29.12.2014
Оприлюднено05.01.2015
Номер документу42175473
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості.

Судовий реєстр по справі —918/1798/14

Судовий наказ від 29.12.2014

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 29.12.2014

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 16.12.2014

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні