Рішення
від 29.10.2014 по справі 171/2142/14-ц
АПОСТОЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 171/2142/14-ц

2/171/822/14

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

29 жовтня 2014 року м. Апостолове

Апостолівський районний суд Дніпропетровської області в складі:

головуючого - судді Хоруженко Н.В.

при секретарі - Ровній Н.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Апостолове справу за позовом ОСОБА_1 до Кам'янської сільської ради Апостолівського району Дніпропетровської області, треті особи Приватний нотаріус Апостолівського районного нотаріального округу ОСОБА_2, Відділ Держземагенства в Апостолівському районі Дніпропетровської області, ОСОБА_3 про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом, -

ВСТАНОВИВ:

30.07.2014 року позивач звернулася до суду з позовною заявою до Кам'янської сільської ради Апостолівського району Дніпропетровської області про визнання права власності на земельну ділянку у порядку спадкування за законом. Позов обгрунтовано тим, що Земельна ділянка кадастровий номер 1220383300:01:014:0004, загальною площею 6, 360 га в межах згідно з планом, цільового призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходиться на території Кам'янської сільської ради Апостолівського району Дніпропетровської області, зареєстрована на праві приватної власності за ОСОБА_4. ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_1, позивачка - дочка спадкодавця. ОСОБА_3 - син спадкодавця, від спадщини після смерті ОСОБА_4 відмовився у встановленому законом порядку. Враховуючи, що позивачка залишилась єдиною спадкоємицею за законом, вона має право на спадкування земельної ділянки у розмірі, що належала спадкодавцеві ОСОБА_4 на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серія ІІ-ДП № 127183. Отримати відповідне свідоцтво на вищевказане майно в нотаріальній конторі позивачка можливості не має, у зв'язку із тим, що в вищевказаному державному акті, зазначено дату його видачі 17 грудня 2001 року, яка передує даті прийняття рішення 22 сесії XXIII скликання Кам'янською сільською радою народних депутатів, щодо виділення спадкодавцю вищевказаної земельної ділянки - 18 грудня 2001 року, у зв'язку із чим приватним нотаріусом ОСОБА_2 і була винесена постанова про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 20 червня 2014 року. Після отримання вищезазначеної постанови позивачка звернулась до Кам'янської сільської ради Апостолівського району Дніпропетровської області за роз'ясненнями з приводу дати, вказаної у державному акті, як дати його видачі. Відповідач повідомив, що передування дати видачі Державного акту даті прийняття рішення про його видачу виникло внаслідок описки особи, що заповнювала Державний акт. Письмові пояснення щодо даної ситуації відповідач надавати відмовився, вказавши на те, що рішення 22 сесії ХХІІІ скликання Кам'янською сільською радою народних депутатів від 18.12.2001 р. є виконаним, в судовому порядку ніколи не оскаржувалось та не визнано недійсним, Державний акт на право приватної власності на землю серія ІІ-ДП № 127183 одержаний відповідно до вимог чинного на той час законодавства, його державна реєстрація проведена правильно, а тому саме цей Державний акт і є документом, що посвідчує право власності спадкодавця на земельну ділянку кадастровий номер 1220383300:01:014:0004. Таким чином, допущена в Державному акті на право приватної власності на землю серія ІІ-ДП № 127183 описка про дату його видачі позбавляє позивачку можливості набути у встановленому законом порядку право власності на належну їй за законом спадщину у вигляді земельної ділянки .

Позивачкою надано суду заяву відповідно до якої просила задовольнити заявлені вимоги в повному об'ємі, справу просили слухати у її відсутності.

Представник відповідача, Кам'янської сільської ради Апостолівського району Дніпропетровської області, надав суду заяву відповідно до якої просив слухати справу за їх відсутності, позовні вимоги визнав в повному обсязі.

Треті особи Приватний нотаріус Апостолівського районного нотаріального округу ОСОБА_2, Відділ Дерєземагенства в Апостолівському районі Дніпропетровської області, ОСОБА_3 в судове засідання не з'явилися, надали заяви про розгляд справи у відсутності представників.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку, що заява підлягає повному задоволенню.

Відповідно до ст. 328 ЦК України, право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців), та, згідно ст. 1223, ч. 2 ЦК України, у разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у ст. ст. 1261 -1265 ЦК України, згідно ст. 1261 ЦК України.

Відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст. 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Відповідно до ст. 1228 ЦК України право на вклад входить до складу спадщини незалежно від способу розпорядження ним.

Відповідно до ст.. 1267 ЦК України частки у спадщині кожного зі спадкоємців за законом є рівними.

Статтею 1225 ЦК України визначено, що право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення. До спадкоємців житлового будинку, інших будівель та споруд переходить право власності або право користування земельною ділянкою, на якій вони розташовані. До спадкоємців житлового будинку, інших будівель та споруд переходить право власності або право користування земельною ділянкою, яка необхідна для їх обслуговування, якщо інший її розмір не визначений заповітом.

Згідно ст. 1268 спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини вважається таким, що прийняв спадщину.

В судовому засіданні встановлені наступні обставини:

Свідоцтвом про смерть серія НОМЕР_1 від 17.12.2013 року, підтверджується, що ОСОБА_4. помер ІНФОРМАЦІЯ_1.

За змістом ст. 1220 ЦК України, спадщина відкривається внаслідок смерті особи та часом її відкриття є день смерті особи.

До складу спадкового майна увійшла земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, загальною площею 5,6192 га., розташована на території Кам'янської сільської ради Апостолівського району, Дніпропетровської області, кадастровий номер: 1220383300:01:014:0145, яка належала спадкодавцю ОСОБА_4 на підставі Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ІІ-ДП № 127183, виданого на підставі рішення 22 сесії ХХІІІ скликання Кам'янської сільської ради народних депутатів від 18.12.2001 року, зареєстрованого в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю за № 185.

Згідно акту прийому передачі від 20.12.2001 року, встановлено, що ОСОБА_4 отримав зазначену земельну ділянку у користування.

Відповідно до постанови від 20.06.2014 року, встановлено, що ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, на вищевказану земельну ділянку, після смерті ОСОБА_4, який помер ІНФОРМАЦІЯ_1.

Порушене право позивачки підлягає захисту шляхом визнання права власності з наступних підстав.

Встановлено, що позивачка залишилась єдиною спадкоємицею за законом, вона має право на спадкування земельної ділянки у розмірі, що належала спадкодавцеві ОСОБА_4 на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серія ІІ-ДП № 127183.

Отримати відповідне свідоцтво на вищевказане майно в нотаріальній конторі позивачка можливості не має, у зв'язку із тим, що в вищевказаному державному акті, зазначено дату його видачі 17 грудня 2001 року, яка передує даті прийняття рішення 22 сесії XXIII скликання Кам'янською сільською радою народних депутатів, щодо виділення спадкодавцю вищевказаної земельної ділянки - 18 грудня 2001 року, у зв'язку із чим приватним нотаріусом ОСОБА_2 і була винесена постанова про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 20 червня 2014 року.

Після отримання вищезазначеної постанови позивачка звернулась до Кам'янської сільської ради Апостолівського району Дніпропетровської області за роз'ясненнями з приводу дати, вказаної у державному акті, як дати його видачі.

Відповідач повідомив, що передування дати видачі Державного акту даті прийняття рішення про його видачу виникло внаслідок описки особи, що заповнювала Державний акт.

Письмові пояснення щодо даної ситуації відповідач надавати відмовився, вказавши на те, що рішення 22 сесії ХХІІІ скликання Кам'янською сільською радою народних депутатів від 18.12.2001 р. є виконаним, в судовому порядку ніколи не оскаржувалось та не визнано недійсним, Державний акт на право приватної власності на землю серія ІІ-ДП № 127183 одержаний відповідно до вимог чинного на той час законодавства, його державна реєстрація проведена правильно, а тому саме цей Державний акт і є документом, що посвідчує право власності спадкодавця на земельну ділянку.

Таким чином, допущена в Державному акті на право приватної власності на землю серія ІІ-ДП № 127183 описка про дату його видачі позбавляє позивачку можливості набути у встановленому законом порядку право власності на належну їй за законом спадщину у вигляді земельної ділянки .

На підставі вищевказаного суд вважає, що позовні вимоги позивач слід задовольнити в повному обсязі.

З відповідача слід стягнути понесені судові витрати.

Керуючись ст. 10, 11, 60, 209, 212, 213, 214, 215 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 - задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 право власності в порядку спадкування за законом на земельну ділянку кадастровий номер 1220383300:01:014:0145, площею 6, 360 га, що знаходиться на території Кам'янської сільської ради Апостолівського району Дніпропетровської області, в межах і конфігурації відповідно із планом, згідно Державного акту на право приватної власності на землю серія ІІ-ДП № 127183, виданого 17 грудня 2001 р. на підставі рішення 22 сесії XXIII скликання Кам'янської сільської ради народних депутатів Апостолівського району Дніпропетровської області від 18.12.2001 року «Про видачу державних актів на право приватної власності на земельні частки (паї) для ведення сільськогосподарського виробництва», зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 185, після смерті ОСОБА_4, померлого ІНФОРМАЦІЯ_1.

Стягнути з Кам'янської сільської ради Апостолівського району на користь ОСОБА_1 понесені судові витрати - судовий збір 250.00 грн..

Рішення суду може бути оскаржено до апеляційного суду Дніпропетровської області протягом 10 днів з дня проголошення рішення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя:Н. В. Хоруженко

СудАпостолівський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення29.10.2014
Оприлюднено28.01.2015
Номер документу42183510
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —171/2142/14-ц

Рішення від 29.10.2014

Цивільне

Апостолівський районний суд Дніпропетровської області

Хоруженко Н. В.

Ухвала від 06.08.2014

Цивільне

Апостолівський районний суд Дніпропетровської області

Марченко Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні