Постанова
від 19.06.2006 по справі 4/286/06-ап
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

4/286/06-АП

         

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Запорізької області

ПОСТАНОВА

Іменем України

              19.06.06                                                                             №   4/286/06-АП

суддя     Зінченко  Н.Г.

За позовною заявою Управління Пенсійного фонду України в Орджонікідзевському районі           м. Запоріжжя  (69057, м. Запоріжжя, вул. Гагаріна, 2-Б)

До відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія «Лесток», (69037,                 м. Запоріжжя, вул. 40 Років радянської України, 51, кв. 23)

Про стягнення 1 369,29 грн. заборгованості по внескам на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування

Суддя     Зінченко Н.Г.

при секретарі судового засідання Скиба О.Б.  

У засіданні приймали участь представники:

Від позивача: Струч С.В. –довіреність № 2773/07 від 18.05.2006 р.

Від відповідача:  не з'явився

СУТЬ СПОРУ:

18.05.2006 р. до господарського суду Запорізької області звернулося Управління Пенсійного фонду України в Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія «Лесток», м. Запоріжжя про стягнення з відповідача на користь Управління Пенсійного фонду України в Орджонікідзевсьому районі м. Запоріжжя 1 369,29 грн. заборгованості по внескам на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за період з січня по травень 2004 року включно.

19.05.2006 р. ухвалою господарського суду Запорізької області відкрито провадження у адміністративній справі № 4/286/06-АП, справа призначена до судового розгляду та призначено судове засідання на 19.06.2006 р., у сторін витребувані документи та докази необхідні для розгляду справи.  

Засідання суду відкрито 19.06.2006 р.

За клопотанням представника позивача розгляд справи здійснювався без застосування технічних засобів фіксації судового процесу.

В судовому засіданні 19.06.2006 р. на підставі ст. 160 КАС України справу розглянуто, проголошено вступну і резолютивну частини постанови. Представнику позивача повідомлено час виготовлення постанови у повному обсязі.

Відповідача в судове засідання 19.06.2006 р. не з'явився, проти позову не заперечив, письмовий відгук на позов, витребувані ухвалою суду по справі документи і матеріали суду не надав, про причини можливої неявки свого представника суд не попередив.

Представником позивача у підтвердження правильності юридичної адреси відповідача, яка зазначена у адміністративному позові, до матеріалів справи надано належним чином завірену копію довідки Головного управління статистики у Запорізькій області від            11.05.2006 р. № 15-7/1970, згідно якої в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України станом на 10.05.2006 р. у якості юридичної адреси Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія «Лесток»(код ЄДРПОУ 30105743) значиться:                    м. Запоріжжя, вул. 40 Років радянської України, 51, кв. 23. Як суб'єкт підприємницької діяльності –юридична особа ТОВ «Компанія «Лесток»зареєстроване Відділом реєстрації та єдиного реєстру Орджонікідзевської РА Запорізької міської ради 01.10.1998 р. за № Ю0010035. Зміни до статутних документів підприємства не вносилися, з Єдиного державного реєстру підприємств, установ та організацій України підприємство не виключено.

З огляду на викладене, суд вважає, що про час і місце розгляду справи відповідач повідомлений належним чином ухвалою суду по справі.

Згідно із приписами статті 128 КАС України, неприбуття в судове засідання без поважних причин представника сторони або неповідомлення ним про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду справи. Суд визнав за доцільне вирішити справу за наявними в ній матеріалами, за відсутності в судовому засіданні представника відповідача.

Позивач про відмову від позову в судовому засіданні 19.06.2006 р. не заявив, позов підтримав з підстав, які викладені у позовній заяві, в обґрунтування заявлених вимог позивач посилається на наступне. Відповідно до положень Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” ТОВ «Компанія «Лесток»є платником страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування. Згідно картки особового рахунку платника страхових внесків ТОВ «Компанія «Лесток»станом на 01.01.2004 р. переплата по страховим внескам склала 272,00 грн. За період з січня по травень 2004 року включно відповідачем щомісячно до Управління Пенсійного фонду України в Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя подавалися Розрахунки суми страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування із самостійно визначеними відповідачем сумами страхових внесків, що підлягають сплаті. Згідно вказаних розрахунків за цей період відповідач зобов'язаний був сплатити до Пенсійного фонду України внески на пенсійне страхування в розмірі 32 % від фонду оплати праці в сумі 1 544,74 грн. та відрахування на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в розмірі 1-5 % сукупного оподатковуваного доходу в сумі 96,55 грн. За цей період відповідач страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування на користь Управління Пенсійного фонду України в Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя фактично не вносив, грошові кошти не перераховував. Таким чином, на момент проведення судового засідання заборгованість відповідача по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування становить 1 369,29 грн. У зв'язку із порушенням відповідачем платіжної дисципліни, позивачем на підстав ч. 3 ст. 106 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” направлялася Вимога про сплату боргу № Ю-237 від  05.11.2004 р. на суму 1 369,29 грн. Вказана вимога відповідачем не оплачена. З урахуванням викладеного, на підставі ст., ст. 4, 20, 106 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” позивач просить суд стягнути з відповідача 1 369,29 грн., заборгованості по страховим внескам на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за період з січня по травень 2004 року включно.

          Проаналізувавши матеріали та фактичні обставини справи, оцінивши надані докази, вислухавши представників позивача, суд вважає позовні вимоги такими, що підлягають задоволенню виходячи з наступного.

Статтею 1 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” від 09.07.2003 р. № 1058-ІV (далі –за текстом Закон) встановлено, що платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи –суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників.

Матеріалами справи встановлено, що як суб'єкт підприємницької діяльності –юридична особа ТОВ «Компанія «Лесток»зареєстроване Відділом реєстрації та єдиного реєстру Орджонікідзевської РА Запорізької міської ради 01.10.1998 р. за № Ю0010035.

Згідно пояснень позивача, відповідач зареєстрований в Управлінні Пенсійного фонду України в Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за № 08044-04899.

Відповідно до пункту 2 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками і застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в Пенсійний Фонд України, зареєстрованої в Мін'юсті 16.01.2004 року за № 64/8663, страхувальники є платниками страхових внесків.

За ст.1 Закону страховими внесками є кошти відрахувань на соціальне страхування та збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, сплачені згідно із законодавством, що діяло раніше, кошти, сплачені на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування відповідно до цього Закону.

         Частиною 2 ст. 5 Закону передбачено, що виключно цим Законом визначається порядок нарахування, обчислення та сплати страхових внесків, стягнення заборгованості за цими внесками.

Згідно з ч. 6 ст. 17 Закону страхувальник зобов'язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески. Частиною 2 ст. 20 Закону встановлено, що обчислення страхових внесків застрахованих осіб здійснюється страхувальником на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких проводиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування заробітної плати, на які відповідно до цього Закону нараховуються страхові внески.

Відповідно до пункту 6 ст. 20 Закону, страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду незалежно від виплати заробітної плати (доходу), на суми яких нараховуються страхові внески. Для страхувальників, що мають найманих працівників, базовим звітним періодом є календарний місяць. Згідно ч. 12 ст. 20 Закону страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника страхових внесків.

Згідно із ч. 4 ст. 18 Закону, страхові внески не включаються до складу податків, інших обов'язкових платежів, що складають систему оподаткування.

Відповідно до Закону України “Про збір на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” страхувальники повинні сплачувати внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в розмірі 32 % від фонду оплати праці підприємства та відрахування на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в розмірі 1-5 % сукупного оподатковуваного доходу фізичних осіб, які працюють на підприємстві за трудовим договором. З 31.03.2005 р. розмір внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування становить 32,3 % від фонду оплати праці підприємства, а з 01.01.2006 р. –31,8 %.

Як вбачається з матеріалів справи, що згідно картки особового рахунку платника страхових внесків ТОВ «Компанія «Лесток»станом на 01.01.2004 р. переплата відповідача по страховим внескам склала 272,00 грн.

За період з січня по травень 2004 року включно відповідачем щомісячно до Управління Пенсійного фонду України в Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя подавалися Розрахунки суми страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування із самостійно визначеними відповідачем сумами страхових внесків, що підлягають сплаті. Згідно вказаних розрахунків за цей період відповідач зобов'язаний був сплатити до Пенсійного фонду України внески на пенсійне страхування в розмірі 32 % від фонду оплати праці в сумі 1 544,74 грн. та відрахування на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в розмірі 1-5 % сукупного оподатковуваного доходу в сумі 96,55 грн., а загалом на суму 1 641,29 грн.

За цей період відповідач страхові внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування на користь Управління Пенсійного фонду України в Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя фактично не вносив, грошові кошти не перераховував.

Таким чином, на момент проведення судового засідання заборгованість відповідача по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування становить 1 369,29 грн.

У зв'язку із порушенням відповідачем платіжної дисципліни, позивачем, на підстав ч. 3 ст. 106 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” направлялися Вимоги про сплату боргу № Ю-237 від  05.11.2004 р. на суму 1 369,29 грн. Факт отримання відповідачем вказаної Вимоги про сплату боргу підтверджується відміткою на поштовому повідомленні про вручення поштового відправлення.

 Зазначена вимога відповідачем не оплачені, у передбаченому законодавством порядку не оскаржена, на момент розгляду справи є чинною.

Згідно абз. 8 ч. 3 ст. 106 Закону, у разі якщо страхувальник, який одержав вимогу територіального органу Пенсійного фонду про сплату недоїмки і протягом десяти робочих днів після її отримання не сплатив зазначену у вимозі суму недоїмки разом з застосованою до нього фінансовою санкцією, включеної до вимоги, або не узгодив вимогу з відповідним органом Пенсійного фонду, або не оскаржив вимогу в судовому порядку, а також у разі якщо страхувальник узгодив вимогу, але не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом десяти робочих днів після отримання узгодженої вимоги, відповідний орган Пенсійного фонду звертається в установленому законом порядку і подає вимогу про сплату недоїмки до відповідного підрозділу державної виконавчої служби. У зазначених випадках орган Пенсійного фонду також має право звернутися до суду чи господарського суду з позовом про стягнення недоїмки.   

Крім того, факт наявності у відповідача заборгованості перед Управлінням пенсійного фонду України в Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя підтверджується карткою особового рахунку страхувальника –ТОВ «Компанія «Лесток».

Таким чином, на момент розгляду справи у судовому засіданні заборгованість відповідача перед Управлінням пенсійного фонду України в Орджонікідзевському районі                     м. Запоріжжя по внескам на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування за січень –травень 2004 року включно становить 1 369,29 грн.

          За таких обставин, вимоги про стягнення з відповідача на користь Управління Пенсійного фонду України в Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя 1 369,29 грн. заборгованості по сплаті страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, є обґрунтованими, заснованими на законі і такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до приписів п.4  ст. 94 КАС України,  у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень,  а відповідачем –фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись ст., ст. 94, 128, 158, 161, 162, 163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд –          

                                                  П О С Т А Н О В И В:

1.          Позов задовольнити.

          2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Компанія «Лесток», (69037,                 м. Запоріжжя, вул. 40 Років радянської України, 51, кв. 23, код ЄДРПОУ 30105743, р/р                      № 26008167401 в АБ «Металург», МФО 313582) на користь Управління Пенсійного фонду України в Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя  (69057, м. Запоріжжя, вул. Гагаріна, 2-Б, код ЄДРПОУ 20508396, р/р № 25601301001080 вЗОУ ВАТ «Державний ощадний банк України», МФО 313957) 1 369 грн. 29 коп. заборгованості по внескам на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

          Видати виконавчий документ.

               Суддя                                                   Н.Г.Зінченко

Постанова в повному обсязі у відповідності до вимог ст. 160 КАС України оформлена і підписана 07 липня 2006 р.

.                                    

Дата ухвалення рішення19.06.2006
Оприлюднено23.08.2007
Номер документу42209
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —4/286/06-ап

Постанова від 19.06.2006

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Зінченко Н.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні