Рішення
від 07.07.2009 по справі 25/141
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

25/141

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа №  25/141

07.07.09

За позовомТовариства з обмеженою відповідальністю «Папірус Гурт»

до Відкритого акціонерного товариства «Комерційний банк «Надра»

про зобов'язання вчинити дії та стягнення  

Суддя Морозов С.М.

Секретар судового засідання Денисенко А.В.

Представники:

від позивача  :        Гнип О.З. (представник за довіреністю)

          від відповідача :    Варяничко С.В. (представник за довіреінстю)

В судовому засіданні 7 липня 2009 року за згоди представників сторін було оголошено вступну та резолютивну частину рішення.

   

Обставини справи:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Папірус Гурт»(надалі - позивач) звернулося до суду з позовом до Відкритого акціонерного товариства „Комерційний банк «Надра»(надалі –відповідач, Банк) про зобов'язання відповідача закрити рахунок позивача, зобов'язання відповідача перерахувати залишок коштів в сумі 165605,94 грн. на інший рахунок позивача та про стягнення з відповідача 6424,60 грн. пені, 2484,09 грн. інфляційних, 803,07 грн. 3% річних .

В ході розгляду справи позивач уточнив позовні вимоги та просить зобов'язати відповідача закрити рахунки позивача, зобов'язання відповідача перерахувати залишок коштів в сумі 165605,94 грн. на інший рахунок позивача та про стягнення з відповідача 17822,78 грн. пені, 7121,03 грн. інфляційних, 2244,82 грн. 3% річних.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідачем неправомірно не виконані платіжні вимоги про перерахування коштів.

Відповідач надав відзив на позовну заяву, в якому проти позовних вимог заперечував, посилаючись на те, що постановою правління Національного банку України (надалі - НБУ) від 09.02.2009 № 59 було призначено мораторій на задоволення вимог кредиторів, а тому Банк повинен виконувати кредиторські вимоги по своїх зобов'язаннях лише після припинення дії мораторію. Крім того відповідач заперечував проти нарахування штрафних санкцій, оскільки у відповідності до ст. 85 Закону України «Про банки і банківську діяльність»під час дії мораторію не нараховуються неустойка та інші фінансові санкції.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

16 квітня 2008 року між позивачем (Клієнт) і відповідачем (Банк) було укладено Договір на банківського рахунку № 73-43 (надалі - Договір), за умовами якого відповідач відкриває позивачу поточні рахунки (в т.ч. рахунок в український гривнях № 26004009316001) для зберігання коштів та здійснення розрахунково –касових операцій, та зобов'язується приймати та зараховувати на рахунок грошові кошти та проведення інших операцій з рахунком.  

У відповідності до п. 2.3.3 Договору відповідач зобов'язаний своєчасно здійснювати розрахунково-касове обслуговування Клієнта, у відповідності з чинним законодавством України.

Згідно з п. 4.2 Договору операції з розрахунковими документами в гривнях, що надійшли до Банку в операційний час, виконуються Банком того ж дня. Операційний час Банку встановлюється з 9:00 до 16:00 години (п. 4.6 Договору).

В період з 08.01.2009р. по 15.01.2009р. позивачем було подане відповідачу платіжні доручення про перерахування коштів на загальну суму 165605,94 грн.

Як стверджує позивач, що не заперечується відповідачем, відповідачем не було виконані відповідні платіжні доручення.

Відповідно до статті 526 Цивільного кодексу України (надалі –ЦК України) зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства.

Відповідно до статті 193 Господарського кодексу України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання –відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Згідно із ст. 1066 ЦК України за договором банківського рахунка банк зобов'язується приймати і зараховувати на рахунок, відкритий клієнтові (володільцеві рахунка), грошові кошти, що йому надходять, виконувати розпорядження клієнта про перерахування і видачу відповідних сум з рахунка та проведення інших операцій за рахунком.

Відповідно до частини третьої ст. 1068 ЦК України банк зобов'язаний за розпорядженням клієнта видати або перерахувати з його рахунка грошові кошти в день надходження до банку відповідного розрахункового документа, якщо інший строк не передбачений договором банківського рахунка або законом.

Статтею 51 Закону України «Про банки і банківську діяльність»визначено, що банківські розрахунки проводяться у готівковій та безготівковій формах згідно із правилами, встановленими нормативно-правовими актами Національного банку України. Безготівкові розрахунки проводяться на підставі розрахункових документів на паперових носіях чи в електронному вигляді. Банки в Україні можуть використовувати як платіжні інструменти, зокрема, платіжні доручення.

Відповідно до частини першої ст. 55 Закону України «Про банки і банківську діяльність»відносини банку з клієнтом регулюються законодавством України, нормативно-правовими актами Національного банку України та угодами (договорами) між клієнтом та банком.

Відповідно до п.1.15 Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої Постановою Правління НБУ від 21 січня 2004 р. № 22, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 29 березня 2004 р. за № 377/8976, доручення платників про списання коштів зі своїх рахунків і зарахування коштів на рахунки отримувачів банки здійснюють у термін, встановлений законодавством України.

Пунктом 8.1. ст. 8 Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні», та п. 2.19 вищезазначеної Інструкції встановлено, що розрахункові документи, що надійшли до банку протягом операційного часу, він виконує в день їх надходження. Розрахункові документи, що надійшли після операційного часу, банк виконує наступного робочого дня. За порушення цих строків банк, що обслуговує платника, несе відповідальність згідно із законодавством України.

Відповідач порушив зобов'язання щодо виконання розпорядження відповідача про перерахування коштів в загальній сумі 165605,94 грн.

Пунктом 9.3 Договору передбачено право позивача закриття рахунку і розірвання договору в разі невиконання відповідачем своїх зобов'язань.

Позивач звертався до відповідача 16.01.2009р. з відповідною заявою про закриття своїх рахунків, проте вказана заява залишилась невиконаною.

Посилання відповідача на дію мораторію, введеного постановою правління НБУ від 10.02.2009 № 59 є неправомірним з огляду на наступне.

У відповідності до частини третьої ст. 1066 ЦК України банк не має права визначати та контролювати напрями використання грошових коштів клієнта та встановлювати інші, не передбачені договором або законом, обмеження його права розпоряджатися грошовими коштами на власний розсуд.

Крім того, статтею 1074 ЦК України встановлені обмеження права розпоряджатись рахунком, за якою обмеження прав клієнта щодо розпоряджання грошовими коштами, що знаходяться на його рахунку, не допускається, крім випадків обмеження права розпоряджання рахунком за рішенням суду у випадках, встановлених законом.  

У відповідності до ст. 75 Закону України «Про банки і банківську діяльність»(надалі –Закон про банки) у разі істотної загрози платоспроможності банку Національний банк України призначає тимчасову адміністрацію.

Згідно із ст. 85 цього закону з метою створення сприятливих умов для відновлення фінансового стану банку, який відповідав би встановленим цим Законом та нормативно-правовими актами Національного банку України вимогам, Національний банк України має право введення мораторію на задоволення вимог кредиторів під час здійснення тимчасової адміністрації, але на строк не більше шести місяців.

Постановою Правління НБУ № 59 від 10.02.2009 року «Про призначення тимчасової адміністрації у відкритому акціонерному товаристві комерційний банк «Надра»у Відкритому акціонерному товаристві комерційний банк «Надра»призначено тимчасову адміністрацію строком на 1 рік - з 10.02.2009 до 10.02.2010 та з метою створення сприятливих умов для фінансового стану банку введено мораторій на задоволення вимог кредиторів строком на 6 місяців з 10.02.2009 року до 10.08.2009 року.

У відповідності до ст. 2 зазначеного Закону мораторій –це зупинення виконання банком майнових зобов'язань і зобов'язань щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), строк виконання яких настав до дня введення мораторію, та зупинення заходів, спрямованих на забезпечення виконання цих зобов'язань та зобов'язань щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), застосованих до прийняття рішення про введення мораторію.

Частиною другою ст. 85 Закону про банки визначено, що мораторій на задоволення вимог кредиторів поширюється на зобов'язання, строки виконання яких настали до призначення тимчасової адміністрації.

Відповідач визнає, що грошові кошти в сумі 165605,94 грн. він повинен був перерахувати до введення мораторію, тобто до 10.02.2009, але порушив договірне зобов'язання, а після введення мораторію перерахування стало неможливим, оскільки мораторій поширюється на зобов'язання, строки виконання яких настали до призначення тимчасового адміністратора. Таким чином, зобов'язання за договором було порушене відповідачем до введення мораторію.

Однак дана обставина не впливає негативно на права позивача щодо судового захисту своїх прав. Так, згідно із частиною третьою ст. 85 Закону України про банки протягом дії мораторію: 1) забороняється стягнення на підставі виконавчих документів та інших документів, за якими здійснюється стягнення відповідно до законодавства України; 2) не нараховується неустойка (штраф, пеня), інші фінансові санкції за невиконання чи неналежне виконання грошових зобов'язань і зобов'язань щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів).

Отже, мораторій не впливає на право кредитора (позивача) звернутися до суду із позовними вимогами та на право суду розглянути та задовольнити їх, оскільки стадія судового розгляду не є стягненням за виконавчими документами, позовні вимоги не стосуються стягнення неустойки чи фінансових санкцій.   

Ні Закон України «Про банки і банківську діяльність», ні Постанова правління НБУ № 59 від 10.02.2009 не надають відповідачу права блокувати операції по поточним рахункам клієнтів.

У відповідності до ст. 611 Цивільного кодексу України у разі порушення зобов'язання настають  правові  наслідки, встановлені договором або законом, зокрема сплата неустойки.

Згідно зі ст. 549 ЦК України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно  виконаного  грошового  зобов'язання  за  кожен   день прострочення виконання.

У відповідності до ст. 85  Закону України про банки протягом дії мораторію не нараховується неустойка (штраф, пеня), інші фінансові санкції за невиконання чи неналежне виконання грошових зобов'язань.

З урахуванням викладеного, позовні вимоги про стягнення пені у сумі 17822,78 грн. не підлягають задоволенню.

Положеннями статті 625 ЦК України передбачено, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Відповідач прострочив виконання не грошового зобов'язання, а зобов'язання вчинити дії.

З урахуванням викладеного позовні вимоги про стягнення з відповідача 7121,03 грн. інфляційних та  2244,82 грн. 3% річних є необґрунтованими та не підлягають задоволенню.

З урахуванням викладеного, позовні вимоги підлягають задоволенню лише в частині зобов'язання відповідача закрити рахунки позивача та стягнення 165156,23 грн.

Судові витрати позивача у сумі 1871,18 грн. (1753,18 грн. державного мита та 118,00 грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу) відповідно до положень статті 49 ГПК України покладаються на відповідача.

Керуючись  ст.ст. 33,49, 82-85 ГПК України, господарський суд -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити частково.

Зобов'язати Відкрите акціонерне товариство «Комерційний банк «Надра»(ідентифікаційний код: 20025456, адреса: 04053, м. Київ, вул. Артем 15) закрити рахунки Товариства з обмеженою відповідальністю «Папірус Гурт»(ідентифікаційний код №34834388, адреса: 03148, м. Київ, вул. Гната Юри 9, к. 414) №260009316001, №260009316501, №260009316001. Видати наказ.  

Зобов'язати Відкрите акціонерне товариство «Комерційний банк «Надра»(ідентифікаційний код: 20025456, адреса: 04053, м. Київ, вул. Артема 15) перерахувати на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Папірус Гурт»(ідентифікаційний код №34834388, адреса: 03148, м. Київ, вул. Гната Юри 9, к. 414, р/р №26004010043652 в ВАТ «Державний експортно –імпортний банк України», МФО 322313) 165156,23 грн. (сто шістдесят п'ять тисяч сто п'ятдесят  шість гривень 23 копійки).

Стягнути з Відкритого акціонерного товариства «Комерційний банк «Надра»(ідентифікаційний код: 20025456, адреса: 04053, м. Київ, вул. Артема 15) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Папірус Гурт» (ідентифікаційний код №34834388, адреса: 03148, м. Київ, вул. Гната Юри 9, к. 414) судові витрати в розмірі 1871,18 (одна тисяча вісімсот сімдесят одна гривня 18 копійок) грн. Видати наказ.  

В іншій частині в позові відмовити.

Рішення набирає законної сили після  закінчення  десятиденного  строку з дня  його  прийняття.

Суддя                                              С.М. Морозов

          Дата підписання повного тексту рішення 24.07.2009р.

                                                            

Дата ухвалення рішення07.07.2009
Оприлюднено05.08.2009
Номер документу4221150
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов'язання вчинити дії та стягнення &nbsp

Судовий реєстр по справі —25/141

Ухвала від 14.06.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дьоміна А.В.

Ухвала від 14.06.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дьоміна А.В.

Ухвала від 14.06.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дьоміна А.В.

Ухвала від 14.06.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дьоміна А.В.

Ухвала від 14.06.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дьоміна А.В.

Ухвала від 14.06.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дьоміна А.В.

Ухвала від 14.06.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дьоміна А.В.

Ухвала від 14.06.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дьоміна А.В.

Ухвала від 14.06.2010

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Дьоміна А.В.

Судовий наказ від 10.08.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

Бойко І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні