Рішення
від 22.07.2009 по справі 07/1342
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

07/1342

                                   ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

----------------------------------------------------------------------------------------------------------- РІШЕННЯ            

ІМЕНЕМ  УКРАЇНИ

          "22" липня 2009 р.                                                                         Справа №  07/1342

За позовом сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю “Нива”

до фермерського господарства “Чорнявка”

про стягнення 144123грн. 88коп.

Суддя Дорошенко М.В.

Секретар судового засідання Сиволовська О.І.

Представники сторін та третіх осіб:

від позивача: Клименко П.М. –директор товариства, Барська О.С. за довіреністю від 20.07.2009р.

від відповідача: Нестеренко О.Ф. –адвокат.

Заявлено позов про стягнення з директора фермерського господарства “Чорнявка” на користь позивача 144123грн. 88коп. збитків, у тому числі 137744грн. 24коп. у вигляді упущеної вигоди, 5950грн. у вигляді витрат на сплату орендної плати орендодавцям землі та 429грн. 64 коп. у вигляді витрат на сплату фіксованого сільськогосподарського податку.

В обґрунтування позову позивач вказав на самовільне зайняття фермерським господарством “Чорнявка” у квітні 2008р. і використання ним протягом 2008р. орендованих позивачем у громадян земельних ділянок загальною площею 23 га в адміністративних межах Чорнявської сільської ради.

На вимогу господарського суду уточнити особу, з якої підлягає стягненню заявлена у позові сума збитків, позивач заявою від 11.06.2009р. уточнив, що позов заявлено саме до директора фермерського господарства “Чорнявка”, яким на даний момент є Ворона Л.В.

У засіданні суду представники позивача підтримали позов з викладених у ньому підстав.

Відповідач проти позову заперечив, зазначивши при цьому, що позивач не надав доказів, на підставі яких можна встановити обставини, вказані позивачем в обґрунтування позову та інші обставини, які мають значення для правильного вирішення спору.

Крім того, відповідач вказав на лист позивача, яким він повідомляв про залишення відповідачу в межах Чорнявської сільської ради 150 га, які згідно з протоколом розподілу земельних часток (паїв) були виділені фермерському господарству “Чорнявка” цілісним масивом у полях №2, 3 та 4.

У засіданні суду представник відповідача підтримав заперечення проти позову і в доповнення до викладеного у відзиві на позов  вказав на неможливість задоволення заявленої у позові вимоги до директора фермерського господарства “Чорнявка” за рахунок цього господарства як юридичної особи.

З 10 по 22 липня 2009р.  в судовому засіданні оголошувалась перерва.

Дослідивши наявні у справі письмові докази, заслухавши пояснення, представників сторін, господарський суд встановив наступне.

2 вересня 2008р. провідним спеціалістом - державним інспектором  Черкасько-Смілянського міжрайонного відділу державної інспекції з контролю за використанням та охороною земель у Черкаській області Поповим В.А. у присутності голови фермерського господарства “Чорнявка” Ворони Л.В. була проведена перевірка дотримання останньою вимог земельного законодавства, якою був встановлений факт порушення вимог ст.ст. 125, 126 Земельного кодексу України, а саме факт самовільного зайняття земельної ділянки площею 23 га в адміністративних межах Чорнявської сільської ради, за межами населеного пункту, землі сільськогосподарського призначення (рілля) під посівами сільськогосподарських культур.

За результатами цієї перевірки був складений акт від 02.09.2008р., на підставі якого провідним спеціалістом - державним інспектором Черкасько-Смілянського міжрайонного відділу державної інспекції з контролю за використанням та охороною земель у Черкаській області Поповим В.А. був виданий голові фермерського господарства “Чорнявка” Вороні Л.В. припис від 02.09.2008р. №012363 про усунення нею в 30-денний термін виявлених порушень. Того ж дня –02.09.2008р. цей припис був вручений Вороні Л.В. під розписку.

2 жовтня 2008р. провідним спеціалістом - державним інспектором  Черкасько-Смілянського міжрайонного відділу державної інспекції з контролю за використанням та охороною земель у Черкаській області Поповим В.А. у присутності голови фермерського господарства “Чорнявка” Ворони Л.В. знову була проведена перевірка дотримання останньою вимог земельного законодавства. Цією перевіркою був встановлений факт невиконання припису від 02.09.2008р. №012363 і не звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки площею 23 га в адміністративних межах Чорнявської сільської ради

За результатами цієї перевірки був складений акт від 02.10.2008р., на підставі якого провідним спеціалістом - державним інспектором Черкасько-Смілянського міжрайонного відділу державної інспекції з контролю за використанням та охороною земель у Черкаській області Поповим В.А. був виданий голові фермерського господарства “Чорнявка” Вороні Л.В. другий припис від 02.10.2008р. №012508 про усунення нею в 30-денний термін виявлених порушень земельного законодавства.

Вказане порушення земельного законодавства за твердженням позивача завдало йому заявлені у позові збитки, які він просить стягнути з директора фермерського господарства “Чорнявка” Ворони Л.В., як з матеріально-відповідальної особи за діяльність цього господарства, а не з самого фермерського господарства “Чорнявка”, як юридичної особи, яка є відповідачем у цій справі.

Частиною 1 ст. 96 Цивільного кодексу України встановлено, що юридична особа самостійно відповідає за своїми зобов'язаннями.

Тобто за заявленою у позові вимогою про стягнення з директора фермерського господарства “Чорнявка” 144123грн. 88коп. збитків має відповідати не саме це фермерське господарство, а та фізична особа, яка є займає вказану посаду, у даному випадку Ворона Л.В.  

Відповідно до ст. 1 Господарського процесуального кодексу України підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності (далі - підприємства та організації), мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Кодексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням. У випадках, передбачених законодавчими актами України, до господарського суду мають право також звертатися державні та інші органи, фізичні особи, що не є суб'єктами підприємницької діяльності.

Статтею 21 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути підприємства та організації, зазначені у статті 1 цього Кодексу. Відповідачами є підприємства та організації, яким пред'явлено позовну вимогу. не може відповідати, а

З огляду на викладене керівник фермерського господарства “Чорнявка” Ворона Л.В., як фізична особа, не може бути відповідачем у господарському процесі, тому господарський суд не має права на залучення її до участі у справі як іншого відповідача.

За таких підстав позов задоволенню не підлягає.

Витрати відповідача на оплату послуг адвоката Нестеренка О.Ф. склали 4323грн. 72коп., що підтверджується укладеним між відповідачем і цим адвокатом договором про надання правової допомоги від 25.05.2009р. і квитанцією до прибуткового касового ордеру від 25.05.2009р.серії 01АААЗ №048221.

Відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України суми, які підлягають сплаті за проведення судової експертизи, послуги перекладача, адвоката, витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу та інші витрати, пов'язані з розглядом справи, покладаються при відмові в позові - на позивача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 49, 82-84 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд ВИРІШИВ :

В позові відмовити повністю

Стягнути з сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю “Нива” (вул. Гагаріна, 2, с. Чорнявка, Черкаський район, Черкаська область, 19646 ідентифікаційний код 21352743) на користь фермерського господарства “Чорнявка” (вул. Березівська, 60, с. Чорнявка, Черкаський район, Черкаська область, 19646, ідентифікаційний код 35011304) –4323грн. 72коп. витрат на оплату послуг адвоката.

Це рішення може бути оскаржене до Київського міжобласного апеляційного господарського суду у порядку та строки, передбачені розділом ХІІ Господарського процесуального кодексу України.

СУДДЯ                                                                                          Дорошенко  М.В.

Повний текст рішення підписаний 27.07.2009р.

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення22.07.2009
Оприлюднено06.08.2009
Номер документу4221672
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —07/1342

Рішення від 22.07.2009

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Дорошенко М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні