Рішення
від 20.07.2009 по справі 19/146-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

19/146-09

                          ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

      01032, м. Київ, вул. Комінтерну, 16                                                     тел. 230-31-77

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Р І Ш Е Н Н Я

"20" липня 2009 р.                                                                          Справа № 19/146-09

За позовом  Товариства з обмеженою відповідальністю «Науково-виробнича

                     фірма «Талер», м. Київ

до                  Товариства з обмеженою відповідальністю «СД Проекти»,

                     с.Горенка Києво-Святошинського району Київської області

про               стягнення 32348 грн. 09 коп.

                                                                                                Суддя Т.П. Карпечкін

Представники:

від позивача –     Жухевич Н.А. (довіреність від 15.05.2009 р. б/н);

від відповідача –  не з'явився.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

        Товариство з обмеженою відповідальністю «Науково-виробнича фірма «Талер»(далі - позивач) звернулось до господарського суду Київської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «СД Проекти»(далі - відповідач) про стягнення 32348,09 грн.

        Позовні   вимоги  обґрунтовані  тим,  що  відповідач  не  виконав   умови    договору оренди № 32/2008 та повністю не сплатив у встановлений строк орендну плату, комунальні платежі та інші експлуатаційні витрати.

        Ухвалою від 05.06.2009 р. суд порушив провадження у справі № 19/146-09 та призначив розгляд справи на 25.06.2009 р.

        Ухвалою від 25.06.2009 р. суд, на підставі ст. 77 ГПК України, відклав розгляд справи на 13.07.2009 р., в зв'язку з неявкою відповідача у судове засідання.

        Ухвалою від 13.07.2009 р. розгляд справи було відкладено на 20.07.2009 р. в зв'язку з необхідністю витребування доказів по справі та неявкою відповідача у судове засідання.

        Представник відповідача в засідання  суду тричі не з'явився, відзив на позов не надав і не надіслав, ухвалу про порушення провадження у справі                              від 05.06.2009 р. та ухвалу від 25.06.2009 р. і від 13.07.2009 р. не виконав.

        Відповідач належним чином повідомлений про призначення справи до розгляду в засіданні суду, про час і місце його проведення.

        Про причини неявки в судове засідання повноважного представника відповідача суд не повідомлений.

        Клопотань про відкладення розгляду справи на адресу суду не надходило.

        За таких обставин, рішення винесене, на підставі вимог ст. 75 ГПК України, за наявними у справі матеріалами.

        Розглянувши матеріали справи та заслухавши пояснення позивача, суд

                                                         ВСТАНОВИВ:

        10.06.2008 р. між товариством з обмеженою відповідальністю «Науково-виробнича фірма «Талер»(далі - орендодавець) та товариством з обмеженою відповідальністю «СД Проекти»(далі –орендар), було укладено договір оренди            №  32/2008.

        Відповідно до п. 1.1. договору оренди № 32/2008, орендодавець передає, а орендар приймає в строкове платне користування нежитлове приміщення, загальною площею 125,20 кв. м., що розташоване за адресою: м. Київ,                          вул. Берковецька, 6 для розміщення офісу. Приміщення представляє собою частину будівлі та знаходиться на першому поверсі.

        На виконання пункту 2.1. договору, орендодавець передав орендарю приміщення за актом прийому-передачі (Додаток № 1) від 10.06.2008 р., який є невід'ємною частиною договору.  

        Орендна плата за користування приміщенням складає 15024,00 грн. за один календарний місяць (п.3.1. договору), Сума орендної плати індексується щомісячно з урахуванням зростання індексу інфляції (п. 3.1.1. договору). Крім орендної плати орендар сплачує орендодавцю такі компенсаційні платежі: компенсацію вартості електроенергії, компенсацію вартості комунальних платежів, компенсацію вартості експлуатаційних витрат (п. 3.3. договору). Компенсація вартості електроенергії розраховується згідно із показниками лічильника або згідно розрахунку по установленій потужності електроприладів, що знаходяться в приміщенні відповідно до акту, узгодженого сторонами; електроенергія, використана в місцях загального користування –розраховується пропорційно до займаної площі (п. 3.4.1. договору). Загальна сума компенсації вартості комунальних послуг складає 638,52 грн. за 1 календарний місяць з урахуванням ПДВ (п. 3.4.2. договору). Загальна сума компенсації вартості експлуатаційних послуг складає 638,52 грн. за 1 календарний місяць з урахуванням ПДВ (п. 3.4.3. договору).  

        Щомісячна сума орендної плати та інших компенсаційних платежів, визначених договором, що підлягають сплаті зазначаються орендодавцем в рахунках-фактурах, які орендар не пізніше п'ятого числа поточного місяця повинен самостійно отримати в офісі орендодавця (п. 3.7. договору). Орендар зобов'язаний сплатити орендну плату за поточний місяць та інші платежі не пізніше десятого числа поточного місяця шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок орендодавця (п. 3.8. договору).

        Згідно з п. 3.9. договору, по закінчені поточного місяця сторони складають акт наданих послуг, який підписується уповноваженими представниками сторін (згідно з відповідним наказом по підприємству). Акт наданих послуг орендар отримує від орендодавця самостійно, скріплює його підписом та печаткою не пізніше 7-го числа наступного за звітним місяця, повертає орендодавцеві. Якщо в строк визначений у п. 3.9., орендар не поверне орендодавцеві підписаний акт наданих послуг або не надасть вмотивованої письмової відмови від його підписання, акт вважається підписаним, а надані послуги такими, що прийняті в повному обсязі (п. 3.10. договору). Несвоєчасне отримання орендарем рахунків у орендодавця не звільняє його від зобов'язання своєчасно сплатити орендну плату та інші платежі (п. 3.11. договору).

        У відповідності з п. 10.1. договору оренди, договір діє з 10 червня 2008 р. по 31 грудня 2008 р.

        Відповідач не виконав взяті на себе зобов'язання за договором, своєчасно і в повному обсязі не сплатив орендну плату та  інші компенсаційні платежі, в результаті чого за ним за весь час користування приміщенням з червня 2008 року по грудень 2008  утворилась заборгованість по орендній платі в сумі 6341,64 грн., по компенсації вартості комунальних платежів та експлуатаційних витрат у сумі 5747,03 грн., по компенсації вартості електроенергії –227,42 грн., всього в загальній сумі 12316,09 грн.

        Крім того, судом встановлено, що позивачем до розрахунку суми заборгованості включено 20032 грн. платежів, які відповідач повинен був сплати згідно з п.3.2. договору, а саме: завдаток № 1 у сумі 15024,00 грн., який орендар повинен був перерахувати протягом 3-х банківських днів від дати підписання договору на рахунок орендодавця, в якості забезпечення оплати орендної плати за останній місць оренди, та частина завдатку № 2 у сумі 5008 грн., який представляє собою забезпечення збереження орендарем технічного стану орендованого приміщення та оплата якого здійснюється рівними частинами, кожна з яких складає 5008,00 грн. протягом 3 місяців починаючи з 10 липня 2008 року,  

        Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України, суб'єкт господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання –відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України.

        Згідно зі ст. ст. 525, 526 Цивільного кодексу України, зобов'язання повинні виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов і вимог –відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від виконання зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

        Відповідно до ст. 762 Цивільного кодексу України, за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором.

        Згідно ч. 3 ст. 285 Господарського кодексу України, орендар зобов'язаний своєчасно і в повному обсязі сплачувати орендну плату.

        У відповідності з ч. 1 ст. 286 Господарського кодексу України, орендна плата –це фіксований  платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності.

        Враховуючи вище наведене, позовні вимоги в частині стягнення боргу в сумі 12316,09 грн. обґрунтовані та підтверджені належними доказами наявними в матеріалах справи.

        Позовні вимоги в частині стягнення заборгованості в сумі 20032 грн. задоволенню не підлягають, оскільки виходячи з вище наведених норм чинного законодавства, завдаток не є платою за користування майном, а тому відсутні правові підстави для стягнення вказаної суми з відповідача.

        Крім того, у відповідності з п.3.2. договору, орендар зобов'язаний був сплати завдаток перед підписанням акту прийому-передачі. Обов'язковою умовою для укладання акту прийому-передачі приміщення, згідно з п. 2.2. договору, є здійснення орендарем оплати завдатків № 1 та № 2. Отже, у разі невиконання відповідачем умов договору щодо сплати завдатків, позивач мав право не передавати приміщення в оренду та розірвати договір (п.10.5 договору).

        Судом також береться до уваги пункт 3.2.4. договору, яким передбачено, що орендодавець не повертає суми завдатків № 1 та № 2 при достроковому розірванні договору з вини чи за ініціативою орендаря. До матеріалів справи залучена заява позивача від 30.12.2008 р. за вих. № 137 про припинення договору оренду                     № 32/2008 від 10.06.2008 р., в зв'язку з закінченням строку дії договору, яка була надіслана відповідачу. Докази дострокового розірвання договору оренди з вини чи за ініціативою відповідача в матеріалах справи відсутні.

        Таким чином, виходячи з викладених обставин, позовні вимоги товариства з обмеженою відповідальністю «Науково-виробнича фірма «Талер»підлягають частковому задоволенню.

        Судові витрати, відповідно до ст.ст. 44, 49 ГПК України, покладаються на відповідача пропорційно розміру задоволених вимог.

        Керуючись ст.ст. 44, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

В И Р І Ш И В:

        1.  Позов задовольнити частково.

        2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «СД Проекти»(08105, Київська область, Києво-Святошинсський р-н, с. Горенка, вул. Мічуріна, 12; код 35772930) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Науково-виробнича фірма «Талер»(04128, м. Київ, вул. Берковецька, 6; код 23725183) –12316 (дванадцять тисяч триста шістнадцять) грн. 09 коп. боргу, 123 (сто двадцять три) грн. 16 коп. - державного мита та 312 (триста дванадцять) грн. 50 коп. -  витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

        3. В іншій частині позовних вимог відмовити.

        4. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

      

        Дане рішення господарського суду Київської області набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його належного оформлення і підписання та може бути оскаржено в апеляційному або касаційному порядку.

           Суддя                                                           Карпечкін Т.П.

Рішення підписано

27.07.2009 р.

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення20.07.2009
Оприлюднено06.08.2009
Номер документу4222332
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —19/146-09

Ухвала від 14.09.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Гуріна Н.Д.

Ухвала від 06.08.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Гуріна Н.Д.

Рішення від 20.07.2009

Господарське

Господарський суд Київської області

Карпечкін Т.П.

Ухвала від 05.06.2009

Господарське

Господарський суд Київської області

Карпечкін Т.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні