Рішення
від 08.01.2015 по справі 590/1043/14-ц
ЯМПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 590/1043/14-ц

Провад. № 2/590/3/15

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

8 січня 2015 року Ямпільський райсуд

Сумської області

в складі: головуючого судді - Воловик Г.М.

при секретарі - Савченко О.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду Ямпільського району Сумської області справу за позовом Вищого комунального навчального закладу «Шосткинське медичне училище» Сумської обласної ради до ОСОБА_1 про відшкодування вартості навчання у вищому навчальному закладі в сумі 27732,00 грн., суд, -

ВСТАНОВИВ:

Вищий комунальний навчальний заклад «Шосткинське медичне училище» Сумської обласної ради звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 про відшкодування вартості навчання у вищому навчальному закладі в сумі 27732,00 грн..

На останнє судове засідання позивач не з'явився, надав до суду заяву про розгляд справи у його відсутність, позовні вимоги підтримав повністю та не заперечував проводити розгляд справи в заочному провадженні. При розгляді даної справи в судовому засіданні 23.12.2014 року представник позивача, діюча за довіреністю від 16.12.2014 року (л.с.46) позов підтримала та просила суд його задовольнити, мотивувавши тим, що ОСОБА_1 з вересня 2009 року по лютий 2013 року навчалася у Вищому комунальному навчальному закладі «Шосткинське медичне училище» Сумської обласної ради за спеціальністю «Лікувальна справа» за державним замовленням. За період її навчання закладом з обласного бюджету було витрачено 27732,00 грн.. Згідно Типової угоди про підготовку фахівця з вищою освітою від 24.02.2012 року ОСОБА_1 повинна була відпрацювати за направленням 3 роки, але ОСОБА_1 не виконала умови угоди, а тому представник позивача просила суд стягнути з ОСОБА_1 на користь Вищого комунального навчального закладу «Шосткинське медичне училище» Сумської обласної ради вартість навчання у вищому навчальному закладі в сумі 27732,00 грн.. Також вона пояснила, що при стягненні вказаних коштів з ОСОБА_1, ці кошти будуть училищем перераховані в дохід обласного бюджету.

Відповідач, ОСОБА_1, не неодноразові виклики в судове засідання не з'явилася, відповідно до ст.74 ч.5 абз.5 ЦПК України була повідомлена про місце та час розгляду справи належним чином (л.с.52).

В порядку ст. 224 ЦПК України, суд вважав за можливе ухвалити заочне рішення по даній справі.

В судовому засіданні було встановлено, що ОСОБА_1 згідно наказу Вищого комунального навчального закладу «Шосткинське медичне училище» Сумської обласної ради від 17 серпня 2009 року №47-у була зарахована студенткою першого курсу за спеціальністю «Лікувальна справа» освітньо-кваліфікаційного рівня І-ІІ, молодший спеціаліст.

24 лютого 2012 року між Вищим комунальним навчальним закладом «Шосткинське медичне училище» Сумської обласної ради та ОСОБА_1 була укладена Типова угода про підготовку фахівців з вищою освітою №338 (л.с.5), відповідно до якої вищий навчальний заклад зобов'язувався забезпечити: якісну теоретичну і практичну підготовку фахівця з вищою освітою, а після закінчення та одержання відповідної кваліфікації працевлаштування в державному секторі народного господарства, а студент у свою чергу згідно цієї угоди зобов'язувалася прибути після закінчення вищого навчального закладу за місцем направлення і відпрацювати не менше трьох років, а у разі відмови їхати за призначенням відшкодувати до державного бюджету вартості навчання у встановленому порядку. Угода набрала чинності з моменту її підписання та діє до 01 квітня 2016 року. Навчання проводилось за бюджетні кошти.

Відповідно до наказу Вищого комунального навчального закладу «Шосткинське медичне училище» Сумської обласної ради від 28.02.2013 року «Про випуск молодших спеціалістів» (л.с.6) ОСОБА_1 було присвоєно кваліфікацію «Фельдшер», видано диплом молодшого спеціаліста серії НОМЕР_2 (л.с.7) та відраховано з училища у зв'язку з його закінченням.

20 лютого 2013 року випускниці ОСОБА_1 під підпис було вручено направлення на роботу, згідно якого вона направлялася у розпорядження КЗ «Ямпільська центральна районна лікарня» завідуючим Зоринським ФП для роботи на посаді «завідувач ФП» з місячним окладом згідно штатного розкладу (л.с.8), після чого ОСОБА_1 надала до вищого навчального закладу повідомлення про направлення на роботу №4 від 24.02.2013 року (л.с.9).

Згідно копії трудової книжки ОСОБА_1 (л.с.34) видно, що 22.11.2013 року ОСОБА_1 була звільнена з КЗ «Ямпільська центральна районна лікарня» з посади завідуючого Зоринського ФП за систематичне невиконання без поважних причин обов'язків, покладених трудовим договором, згідно до п.3 ст.40 КЗпП України.

Відповідно до ст. ст. 526, 527, 530 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства і в установлений строк відповідно до умов договору.

При порушенні зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Згідно ч.2 ст.52 Закону України «Про освіту» випускники вищих навчальних закладів, які здобули освіту за кошти державного або місцевого бюджетів, направляються на роботу і зобов'язані відпрацювати за направленням і в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до ст.56 Закону України «Про вищу освіту» від 17.01.2002 року випускник вищого навчального закладу, який навчався за державним замовленням і якому присвоєно кваліфікацію фахівця з вищою освітою певного освітньо-кваліфікаційного рівня, працевлаштовується на підставі направлення на роботу відповідно до угоди, укладеної між замовником, керівником вищого навчального закладу та випускником.

Відповідно до п.8, 14 Постанови Кабінету Міністрів України від 22 серпня 1996 р. N 992 «Про порядок працевлаштування випускників вищих навчальних закладів, підготовка яких здійснювалась за державним замовленням» випускники, які уклали угоду з вищим навчальним закладом після зарахування на навчання, повинні відпрацювати за місцем призначення не менше трьох років. У разі неприбуття молодого фахівця за направленням або відмови без поважної причини приступити до роботи за призначенням, звільнення його з ініціативи адміністрації за порушення трудової дисципліни, звільнення за власним бажанням протягом трьох років випускник зобов'язаний відшкодувати у встановленому порядку до державного бюджету вартість навчання та компенсувати замовникові всі витрати.

Відповідно до Указу Президента України від 23.01.1996 року №77/96 «Про заходи щодо реформування системи підготовки спеціалістів та працевлаштування випускників вищих навчальних закладів», особи, які навчаються за рахунок держаних коштів, укладають з адміністрацією вищого навчального закладу угоди, за якою вони зобов'язуються після закінчення навчання та одержання відповідної кваліфікації працювати в державному секторі народного господарства не менше ніж три роки. У разі відмови працювати в державному секторі народного господарства випускники відшкодовують в установленому порядку до державного бюджету повну вартість навчання.

Згідно акту Шосткинської об'єднаної державної фінансової інспекції №106-21/17 від 11.02.2014 року (л.с.10-13) було встановлено, що ОСОБА_1 порушила умови Типової угоди в частині недотримання зобов'язань щодо відпрацювання нею не менше трьох років за розподіленням, а тому повинна відшкодувати кошти за навчання в сумі 27732,00 грн. до бюджету.

Згідно інформації по оплаті за навчання в ВКНЗ «Шосткинське медичне училище» Сумської обласної ради вартість навчання ОСОБА_1 за період з вересня 2009 року по лютий 2013 року склала 27732,00 грн.

Згідно довідки Вищого комунального навчального закладу «Шосткинське медичне училище» Сумської обласної ради №591/6 від 19.12.2014 року (л.с.52) видно, що кошти, відшкодовані студентами випускниками Вищого комунального навчального закладу «Шосткинське медичне училище» Сумської обласної ради, які не відпрацювали 3-річного терміну за місцем направлення перераховуються на розрахунковий рахунок навчального закладу, які в подальшому перераховуються навчальним закладом в дохід обласного бюджету, з якого той фінансується.

Таким чином, суд вважає, що позовна заява Вищого комунального навчального закладу «Шосткинське медичне училище» Сумської обласної ради до ОСОБА_1 про відшкодування вартості навчання у вищому навчальному закладі підлягає задоволенню, оскільки відповідач по справі навчалася у вищому учбовому навчальному закладі за державним замовленням і згідно укладеної Типової угоди не відпрацювала за місцем розподілення трьох років.

Також слід зазначити, що чинним законодавством порядок (механізм) відшкодування Державному бюджету вартості навчання за державним замовленням не регламентований і не визначений державний орган, який повинен заявляти відповідні позови в інтересах держави, проте це не є підставою для звільнення відповідача від такого відшкодування.

Крім того, суд зазначає, що правовідносини між Вищим комунальним навчальним закладом «Шосткинське медичне училище» Сумської обласної ради та випускницею цього училища ОСОБА_1 в частині того, що вона не відпрацювала за направленням 3 роки, виникли в період, коли діяли Закон України «Про вищу освіту» від 17.01.2002 року та інші нормативно-правові акти, якими регулювалися вказані вище питання, а тому до зазначених вище відносин повинен застосовуватися той нормативно-правовий акт, який був чинним на момент, коли вказані відносини мали місце, а новий Закон України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 року повинен застосовуватися до правовідносин, які виникли з моменту набрання ним чинності.

Відповідно до ст. 88 ЦПК України стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати.

На підставі викладеного та керуючись ст. 52 Закону України «Про освіту», ст. 56 Закону України «Про вищу освіту» від 17.01.2002 року, п. п. 8, 14 Постанови Кабінету Міністрів України від 22 серпня 1996 р. N 992 «Про порядок працевлаштування випускників вищих навчальних закладів, підготовка яких здійснювалась за державним замовленням», Указом Президента України від 23.01.1996 року №77/96 «Про заходи щодо реформування системи підготовки спеціалістів та працевлаштування випускників вищих навчальних закладів», ст.ст. 526, 527, 530 ЦК України, ст.ст. 10, 11, 60, 88, 209, 212 - 215, 224-226 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Вищого комунального навчального закладу «Шосткинське медичне училище» Сумської обласної ради до ОСОБА_1 про відшкодування вартості навчання у вищому навчальному закладі в сумі 27732,00 грн., задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, на користь Вищого комунального навчального закладу «Шосткинське медичне училище» Сумської обласної ради вартість навчання в сумі 27732,00 грн.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Вищого комунального навчального закладу «Шосткинське медичне училище» Сумської обласної ради витрати по сплаті судового збору в сумі 277,32 грн.

Заяву про перегляд заочного рішення відповідач може подати до суду, який його ухвалив, протягом 10 днів з дня отримання його копії.

На рішення може бути подана апеляційна скарга до апеляційного суду Сумської області через Ямпільський районний суд Сумської області протягом 10 днів з дня його проголошення.

Суддя: підпис

Копія вірна

Суддя Ямпільського районного суду Г.М. Воловик

Станом на 08.01.2015 року рішення не набрало законної сили.

Суддя Ямпільського районного суду Г.М. Воловик

Секретар судового засідання О.М. Савченко

СудЯмпільський районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення08.01.2015
Оприлюднено15.01.2015
Номер документу42244560
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —590/1043/14-ц

Ухвала від 11.04.2017

Цивільне

Ямпільський районний суд Сумської області

Бондарчук Я. П.

Рішення від 08.01.2015

Цивільне

Ямпільський районний суд Сумської області

Воловик Г. М.

Ухвала від 03.12.2014

Цивільне

Ямпільський районний суд Сумської області

Воловик Г. М.

Ухвала від 29.10.2014

Цивільне

Ямпільський районний суд Сумської області

Воловик Г. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні