Рішення
від 05.01.2015 по справі 902/1671/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

05 січня 2015 р. Справа № 902/1671/14

за позовом : Комунального закладу "Тиврівський районний центр первинної медико-санітарної допомоги" (пл.Перемоги, 16, смт.Сутиски, Тиврівський район, Вінницька, обл., 23320, код ЄДПОУ 37294246)

до : Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Тиврівського району (вул.Л.Ратушної, 5, смт.Тиврів, Вінницька обл., 23300, код ЄДРПОУ 25496657)

третя особа на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Вінницька об'єднана державна фінансова інспекція (вул. 50-річчя Перемоги, 7, к. № 306,307, м. Вінниця, 21007).

про стягнення 27 087,14 грн.

Суд:

Суддя Кожухар М.С.

Секретар судового засідання Матущак О.В.

Представники сторін:

позивача: Приймак В.М. - головний лікар, Курилів О.І., Маркевич А.А. - за дорученням;

відповідача: Лапечук О.І. - керівник;

третьої особи: Бунза В.І, Мусіровський О.А. - за дорученням

ВСТАНОВИВ :

Комунальний заклад "Тиврівський районний центр первинної медико-санітарної допомоги" звернувся до господарського суду Вінницької області з позовом про стягнення з Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Тиврівського району 27 087,14 грн. збитків.

Позовні вимоги мотивовано тим, що 01.02.2011р. між Територіальним центром соціального обслуговування населення (надання соціальних послуг) Тиврівського району та КЗ "Тиврівський РЦППМСД" укладено договір оренди № 1, відповідно до якого відповідач здійснює відшкодування витрат за комунальні послуги, зокрема: витрат за використаний природній газ в розмірі 50% на місяць.

Проведеною Вінницькою об"єднаною державною фінансовою інспекцією ревізією фінансово-господарської діяльності Комунального закладу Тиврівський районний центр первинної медико-санітарної допомоги встановлено, що загальна опалювальна площа приміщень, де розташований об"єкт оренди, складає 811,1 м.кв. При цьому обмірами встановлено, що орендар за вищезазначеним договором оренди фактично використовує площу в 202,9 м.кв. на І поверсі та 608,2 м.кв. на II поверсі Краснянської амбулаторії загальної практики сімейної медицини. За результатами контрольних обмірів встановлено, що співвідношення займаних орендодавцем та орендарем площ, які опалюються, в приміщенні Краснянської АЗПСМ становить відповідно 43,16%) / 56,84%.

Таким чином, відшкодування витрат за природній газ в місяць орендарем має становити не 50%, а 56,84%. Після проведення перерахунків виходить, що сума зайво понесених КЗ "Тиврівський РІДПМСД" витрат за період із 01.02.2011р. по 01.06.2014р. становить 27 087,14 грн., яка є збитками (шкодою) КЗ "Тиврівський РЦПМСД".

Ухвалою від 28.11.2014р. порушено провадження у справі; залучено до участі у справі в якості третьої особи на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Вінницьку об'єднану державну фінансову інспекцію; призначено розгляд справи на 05.01.2015р.

26.12.2014р. до суду від відповідача надійшов відзив на позовну заяву № 256 від 25.12.2014р., в якому останній позовні вимоги не визнає з підстав, викладених у відзиві, де зазначає, що відшкодування витрат на опалення здійснено відповідачем згідно з умовами договору у повному обсязі.

В судове засідання 05.01.2015р. з"явились представники позивача, відповідача та третьої особи на стороні позивача, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору.

Представники позивача позовні вимоги підтримали в повному обсязі.

Представник відповідача проти задоволення позову заперечив з підстав, викладених у відзиві на позовну заяву.

Заслухавши надані в судовому засіданні пояснення учасників судового процесу, дослідивши матеріали справи, суд встановив наступне.

01.02.2011р. Комунальною некомерційною неприбутковою установою "Тиврівський районний медичний центр первинної медикосанітарної допомоги" (Орендодавець) та Територіальним центром соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Тиврівського району (Орендар) підписано договір оренди № 1, відповідно до умов якого, Орендодавець передає, а Орендар приймає у строкове безплатне користування приміщення , що розміщене на другому поверсі Краснянської мед амбулаторії ЗПСМ, яка розташована в с.Красне по вул. Данила Нечая, загальною площею 943,9 кв.м (далі орендоване майно) для здійснення діяльності, передбаченої її Статутом.

Відповідно до п. 4.1.1. Договору, Орендар зобов'язується здійснювати оплату комунальних та інших послуг: (електро- , водо- , газопостачання): відшкодування витрат по водопостачанню в розмірі 75% використаної води за місяць; відшкодування витрат в розмірі 50% використаного природного газу на місяць; відшкодування електроенергії за мінусом 355 кв. год. на місяць (середньостатистичне значення за 2008-2009 роки).

Цей договір набуває чинності з дня його підписання і діє протягом п'яти років (п. 7.1. Договору).

Заслухавши пояснення учасників судового процесу, дослідивши і оцінивши надані докази, суд дійшов такого висновку.

Згідно зі статтею 193 Господарського кодексу України (далі -ГК України) суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України (далі -ЦК України) з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов'язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

В силу ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння заміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до статті 759 Цивільного кодексу України (надалі - ЦК України) за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк. Законом можуть бути передбачені особливості укладення та виконання договору найму (оренди).

Договір найму укладається на строк, встановлений договором (стаття 763 ЦК України).

Відповідно до ч. 2 статті 215 ЦК України, недійсним є правочин, якщо його недійсність встановлена законом (нікчемний правочин). У цьому разі визнання такого правочину недійсним судом не вимагається.

Недійсний правочин не створює юридичних наслідків, крім тих, що пов"язані з його недійсністю (ч. 1 ст. 216 ЦК України).

Відповідно до ст. 236 ЦК України, нікчемний правочин або правочин, визнаний судом недійсним, є недійсним з моменту його вчинення. Якщо за недійсним правочином права та обов'язки передбачалися лише на майбутнє, можливість настання їх у майбутньому припиняється.

Пунктом 7.1 Договору оренди від 01.02.2011р. передбачено, що договір набуває чинності з дня його підписання і діє протягом п'яти років.

У відповідності до ч.2 ст. 793 ЦК України (в редакції чинній на день підписання договору), договір найму будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини) строком на три роки і більше підлягає нотаріальному посвідченню.

В силу вимог ст. 794 ЦК України (в редакції чинній на день підписання договору), договір найму будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини), укладений на строк не менше ніж на три роки, підлягає державній реєстрації.

Відповідно до ч. 1 ст. 220 ЦК України, у разі недодержання сторонами вимоги закону про нотаріальне посвідчення договору такий договір є нікчемним.

Статтею 4 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" в редакції чинній на день підписання договору), передбачено, що обов'язковій державній реєстрації підлягають речові права та обтяження на нерухоме майно, розміщене на території України, що належить фізичним та юридичним особам, державі в особі органів, уповноважених управляти державним майном, іноземцям та особам без громадянства, іноземним юридичним особам, міжнародним організаціям, іноземним державам, а також територіальним громадам в особі органів місцевого самоврядування, а саме: право власності на нерухоме майно; право володіння; право користування (сервітут); право користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб (емфітевзис); право забудови земельної ділянки (суперфіцій); право господарського відання; право оперативного управління; право постійного користування та право оренди земельної ділянки; право користування (найму, оренди) будівлею або іншими капітальними спорудами, їх окремими частинами; іпотека; довірче управління майном; інші речові права відповідно до закону; податкова застава, предметом якої є нерухоме майно, та інші обтяження.

В силу ст. ст. 4-3, 33 ГПК України, сторони та інші особи, які беруть участь у справі, обґрунтовують свої вимоги і заперечення поданими суду доказами.

Відповідно до ст.43 ГПК України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом і ніякі докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили.

Договір оренди № 1 від 01.02.2011р., укладений між Комунальною некомерційною неприбутковою установою "Тиврівський районний медичний центр первинної медикосанітарної допомоги" та Територіальним центром соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Тиврівського району терміном на 5 років, а тому, відповідно до вимог ст.ст. 793, 794 ЦК України підлягає нотаріальному посвідченню та державній реєстрації у встановленому законом порядку.

Всупереч вищенаведеному даний договір не посвідчений нотаріально, а відтак є нікчемним.

З урахуванням наведених положень закону, встановлених обставин справи та наданих доказів у їх сукупності, суд дійшов висновку, що позовні вимоги Комунального закладу "Тиврівський районний центр первинної медико-санітарної допомоги" про стягнення з Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Тиврівського району 27 087,14 грн. збитків, завданих внаслідок зайво понесених витрат на природний газ відповідно до договору оренди № 1 від 01.02.2011р., задоволенню не підлягають, оскільки даний договір є нікчемним, недійсність якого встановлена законом.

Судові витрати з розгляду даної справи відповідно до положень ст. 49 ГПК України покладаються на позивача.

Керуючись ст.ст. 4-3, 33, 43, 82, 84, 115 ГПК України, -

ВИРІШИВ :

В позові відмовити у повному обсязі.

Повне рішення складено 12 січня 2015 р.

Суддя Кожухар М.С.

віддрук. прим.:

1 - до справи

Дата ухвалення рішення05.01.2015
Оприлюднено13.01.2015
Номер документу42249364
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 27 087,14 грн. Суд

Судовий реєстр по справі —902/1671/14

Рішення від 05.01.2015

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Кожухар М.С.

Ухвала від 28.11.2014

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Кожухар М.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні