Постанова
від 11.12.2014 по справі 804/19363/14
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 грудня 2014 р. Справа № 804/19363/14 Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі судді Юркова Е.О., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративний позов Західно-Донбаської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області до Товариства з обмеженою відповідальністю «АСГ Груп» про стягнення заборгованості,-

ВСТАНОВИВ :

До Дніпропетровського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Західно-Донбаської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області до Товариства з обмеженою відповідальністю «АСГ Груп» з вимогою - стягнути кошти з Товариства з обмеженою відповідальністю «АСГ Груп» (ЄДРПОУ 31770018, адреса: 51400, Дніпропетровська область, п.Павлоград, вул.Тернівська, 13) у розмірі податкового боргу з орендної плати з юридичних осіб в сумі 62 675,95 грн. з рахунків у обслуговуючих банках, що належить Товариству з обмеженою відповідальністю «АСГ Груп».

В обґрунтування позову позивач зазначив, що у зв'язку з нарощуванням податкового боргу та відсутністю погашення самостійно задекларованих податкових зобов'язань, утворився зазначений податковий борг. Сума боргу не сплачується відповідачем добровільно, а тому підлягає примусовому стягненню.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, подав до суду клопотання про здійснення розгляду справи за відсутності представника.

Відповідач до суду не з'явився, про дату, час та місце проведення судового розгляду повідомлений належним чином, що підтверджено повідомленням про вручення поштового відправлення. Правом на подання письмових пояснень або заперечень не скористався.

Відповідно до ч.6 ст.128 КАС України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши надані докази, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, матеріалами справи підтверджено, що Товариство з обмеженою відповідальністю «АСГ Груп» зареєстровано як юридична особа 20.12.2001р. та перебуває на податковому обліку у Західно-Донбаській державній податковій інспекції Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області як платник податків з 28.12.2001р.

Згідно даних про рахунки платника податків станом на 13.10.2014р. відповідач має відкриті банківські рахунки в банківських установах.

07.02.2012р. відповідачем було подано до Західно-Донбаської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області звітну податкову декларацію з орендної плати за землю за 2014 рік, якою самостійно визначено податкові зобов'язання на 2014 рік у сумі: 98 613,48 грн., у тому числі: січень - грудень 2014 року - по 8 217,79 грн.

Задекларовані зобов'язання відповідачем у встановлений законодавством строк сплачені не були.

31.10.2014р. Західно-Донбаською ОДПІ на підставі п.п.20.1.4 п.20.1 ст.20, п.п.75.1.1 п.75.1 ст.75, п.76.1 ст.76, п.86.2 ст.86 Податкового кодексу України проведено камеральну перевірку з питання своєчасності сплати ТОВ «АСГ Груп» узгоджених податкових зобов'язань з плати за оренду землі, за результатами якої складено акт від 31.10.2014р. №232/153/31770018.

Перевіркою встановлено порушення термінів сплати самостійно визначеного грошового зобов'язання з плати за оренду землі.

Податковим органом у відношенні відповідача було винесено податкові повідомлення-рішення від 31.10.2014р. № 0003571530, яким визначено суму грошового зобов'язання у розмірі 9 355,31 грн. та №0003581530, яким визначено суму грошового зобов'язання у розмірі 400 грн.

Зазначені податкові повідомлення-рішення були отримані ТОВ «АСГ Груп» 31.10.2014р., про що свідчать матеріали справи.

Доказів оскарження податкових повідомлень-рішень від 31.10.2014р. № 0003571530 та №0003581530 відповідачем не надано.

Пунктом 46.1 ст. 46 Податкового кодексу визначено, що податкова декларація, розрахунок (далі - податкова декларація) - документ, що подається платником податків (у тому числі відокремленим підрозділом у випадках, визначених цим Кодексом) контролюючому органу строки, встановлені законом на підставі якої о здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов'язання, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованою (виплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку. Податкова декларація подається за звітний період в установлені цим Кодексом строки орган) державної податкової служби, в якому перебуває на обліку платник податків (н. 49.1 ст. 49 Податкової о кодексу).

Згідно ст. 59 Кодексу податкова вимога надсилається (вручається) платникам податків, які самостійно подали податкові декларації, але не погасили суми податкових зобов'язань у встановлені цим Кодексом строки, без попереднього надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення(п. 59.4). У разі коли у платника податків, якому надіслано вимогу, сума боргу збільшується, погашенню підлягає всі сума боргу, що виник після надіслання (вручення) вимоги (п. 59.5).

У зв'язку із несплатою узгодженого грошового зобов'язання Західно-Донбаською ОДПІ була направлена відповідачу податкова вимога форми «Ю» від 31.01.2013р. №88, якою визначена сума податкового боргу станом на 31.01.2013р. у розмірі 8 217,79 грн.

Зазначена вимога була отримані відповідачем, що підтверджено матеріалами справи.

Доказів оскарження податкової вимоги форми «Ю» від 31.01.2013р. №88 відповідачем не надано.

Також, податковий борг ТОВ «АСГ Груп» з моменту формування зазначеної податкової вимоги не переривався, про що свідчить зворотній бік облікової картки платника податку.

Згідно Розрахунку суми позову про стягнення коштів з ТОВ «АСГ Груп» станом на 12.11.2014р. сума заборгованості відповідача складає 62 675,95 грн., у тому числі основний платіж 41 088,95 грн.

Відповідно до п.57.3 ст.57 Податкового кодексу України, у разі визначення грошового зобов'язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах 54.3.1-54.3.6 п.54.3 статті 54 цього Кодексу, платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму грошового зобов'язання протягом 10 календарних днів, що наступають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом такою строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу.

Згідно до ст.67 Конституції України, кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмінах, встановлених законом.

Стаття 36 ПК передбачає, що податковим обов'язком визнається обов'язок платника податків обчислити, задекларувати та сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені цим Кодексом, законами з питань ми гної справи. Податковий обов'язок виникли у платника за кожним податком та збором. Відповідальність за невиконання або неналежне виконання податкового обов'язку несе платник податків, крім випадків, визначених ним Кодексом або законами з питань митної справи.

Порядок погашення податкового боргу платника податків встановлено Податковим кодексом. Так, згідно ст. 95 Кодексу орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги.

Стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини (п. 95.1 - 95.3) .

Орган державної податкової служби на підставі рішення суду здійснює стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належить такому платнику податків. Стягнення готівкових коштів здійснюється у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України (п. 95.4).

Згідно ст. 41 Кодексу органи державної податкової служби, які уповноважені здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу в межах їх повноважень, а також державні виконавці в межах їх повноважень, є органами стягнення (виключно) (орган стягнення - державний орган, уповноважений здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу в межах повноважень, встановлених ПК або іншими законами України (п. 14.1.137).

Рішення суду щодо надання вказаного дозволу є підставою для прийняття органом Державної податкової служби рішення про погашення усієї суми податкового боргу. Рішення органу державної податкової служби підписується його керівником та скріплюється гербовою печаткою органу державної податкової служби. Перелік відомостей, які зазначаються у такому рішенні, встановлюється центральним органом державної податкової служби.

З огляду на викладене, вимоги Західно-Донбаської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області до Товариства з обмеженою відповідальністю «АСГ Груп» про стягнення заборгованості підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 2, 9, 11, 70-71, 86, 160-163, 167, 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Західно-Донбаської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області до Товариства з обмеженою відповідальністю «АСГ Груп» про стягнення заборгованості - задовольнити.

Стягнути кошти з Товариства з обмеженою відповідальністю «АСГ Груп» (ЄДРПОУ 31770018, адреса: 51400, Дніпропетровська область, м.Павлоград, вул.Тернівська, 13) у розмірі податкового боргу з орендної плати з юридичних осіб в сумі 62 675,95 грн. з рахунків у обслуговуючих банках, що належить Товариству з обмеженою відповідальністю «АСГ Груп».

Копію постанови направити сторонам по справі.

Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Дніпропетровський окружний адміністративний суд в порядку та в строки, встановленні статтею 186 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя (підпис) Е.О. Юрков

Дата ухвалення рішення11.12.2014
Оприлюднено16.01.2015
Номер документу42263712
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/19363/14

Постанова від 11.12.2014

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Юрков Едуард Олегович

Ухвала від 27.11.2014

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Юрков Едуард Олегович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні