Рішення
від 16.12.2014 по справі 754/17275/14-ц
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Номер провадження 2/754/6491/14

Справа №754/17275/14-ц

РІШЕННЯ

Іменем України

16.12.2014 року Деснянський районний суд м. Києва в складі :

головуючого судді Журавської О.В.

з участю секретаря Лісовської А.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «ІНТЕР-КЛАСІК», третя особа: Товариство з обмеженою відповідальністю «Партер.УА» про захист прав споживача, відшкодування майнової та моральної шкоди, суд -

ВСТАНОВИВ:

У жовтні 2014 року позивач звернувся до суду з позовом до ТОВ «ІНТЕР-КЛАСІК» про захист прав споживача та відшкодування майнової та моральної шкоди.

В обґрунтування своїх вимог позивач посилається на те, що ним було придбано через ТОВ «Партер.УА» 2 квитки (серія АБ № 077073 та серія АБ № 077072) на концерт «Володимир Співаков та віртуози Москви», що мав відбутися 23 лютого 2014 року у Національному академічному театрі опери та балету України ім. Т.Г. Шевченка, організатором проведення, якого є ТОВ «ІНТЕР-КЛАСІК». Зазначений концерт було перенесено спочатку на 19.06.2014 року, а потім скасовано зовсім. Вартість кожного квитка становить 1800 грн., тобто всього позивачем було сплачено 3600 грн.

У зв'язку з зазначеним, 11.07.2014 року представник позивача звернувся з листом-вимогою до ТОВ «ІНТЕР-КЛАСІК» з приводу повернення коштів за придбані квитки. Але, відповідач суму коштів не повернув та не надав жодної письмової відповіді на вказане звернення.

Водночас, позивач вважає, що організатор своїми неправомірними діями, порушеннями прав позивача як споживача, завдали йому моральних страждань, змусили його спочатку звернутись до відповідача з листом-вимогою, який було проігноровано, а потім звернутись за правовою допомогою для звернення до суду із позовом. Враховуючи значну вартість квитків на концерт, а також значну ступінь моральних страждань позивач, просить суд, окрім вартості квитків, стягнути із відповідача в рахунок відшкодування завданої моральної шкоди додатково 2000 грн.

У судовому засіданні представник позивача підтримав позовні вимоги у повному обсязі.

Відповідач ТОВ «ІНТЕР-КЛАСІК» в судове засідання не з"явився, про розгляд справи був повідомлений належним чином, про причини неявки суд не повідомив.

Третя особа - представник ТОВ «Партер.УА» позов підтримав, не заперечував проти його задоволення.

Дослідивши та всебічно проаналізувавши обставини справи в їх сукупності, оцінивши зібрані по справі докази виходячи зі свого внутрішнього переконання, яке ґрунтується на повному та всебічному дослідженні обставин справи, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що позивач придбав у ТОВ «Партер.УА.» два квитка ТОВ «ІНТЕР-КЛАСІК» на відвідування концерту «Володимир Співаков та віртуози Москви» (ряд 6 місце 1 та ряд 6 місце 2, (серія АБ № 077073 та серія АБ № 077072)), що мав відбутися 23 лютого 2014 року у Національному академічному театрі опери та балету України ім. Т.Г. Шевченка, кожен номінальною вартістю 1800 грн. (а.с. 4-5).

ТОВ «ІНТЕР-КЛАСІК» було перенісено дату проведення концерту «Володимир Співаков та віртуози Москви» на 19 червня 2014 року, але і в цей день концерт не відбувся (а.с. 7)

Відповідно до ч. ч. 1, 4 ст. 10 Закону України «Про захист прав споживачів» у випадку порушення виконавцем послуги строку її надання, або у разі наявності в послузі істотних недоліків, споживач має право в першому випадку відмовитись від договору та відшкодувати збитки, а в іншому випадку - вимагати розірвання договору та відшкодування збитків.

11 липня 2014 року представник позивача склав лист-вимогу, яку надіслав ТОВ «ІНТЕР-КЛАСІК», яка містила в собі вимогу повернути позивачу грошові кошти, які були сплачені за концерт. Але, відповідач суму коштів не повернув та не надав жодної письмової відповіді на вказане звернення (а.с. 9).

Згідно з п. 10 Порядку організації та проведення гастрольних заходів, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України № 35 від 15 січня 2004 року відповідальність перед глядачами за якість проведення гастрольного заходу та забезпечення захисту прав споживачів несе організатор такого заходу.

Таким чиним, судом встановлено, що ТОВ «Партер.УА» здійснювало продаж квитків на гастрольний захід концерт «Володимир Співаков та віртуози Москви» на підставі укладеного з ТОВ «ІНТЕР-КЛАСІК» Агентського договору на розповсюдження квитків № 01-08/12ІК від 01.08.2012 року.

Відповідно до п. 1.1. та 8.3 Агентського договору ТОВ «Партер.УА» при продажу квитків виступало комерційним агентом організатора - ТОВ «ІНТЕР-КЛАСІК».

Згідно до п. 1.4. Агентського договору продані ТОВ «Партер.УА» квитки створюють відповідні обов'язки для організатора, який зобов'язаний виконати її повністю та належним чином перед глядачем.

Пункт 2.2. Агентського договору передбачає те, що якщо організатор буде змінювати захід (зміна назви, дати чи місця проведення заходу), організатор зобов'язаний самостійно врегулювати всі претензії глядачів, які не будуть згодні з такими змінами, в тому числі повернути глядачам повну номінальну вартість квитків.

На відміну від прав споживача, які передбачені в ст.. 8 Закону України «Про захист прав споживачів» та які надають можливість споживачу, який придбав неякісний товар, пред'явити вимоги, як продавцю такого товару, так і його виробникові, квиток на концерт - не є товаром, а є документом, що підтверджує право особи на одноразове відвідування заходу (п. 1.2 Інструкції з ведення квиткового господарства в театрально-видовищних підприємствах та культурно-освітніх закладах, затвердженої Наказом Міністерства культури і мистецтва України № 452 від 07.07.1999 року, в редакції наказу № 34 від 12.05.2011 року), тобто підтверджує право споживача на отримання видовищної послуги, а отже, у разі, якщо істотні умови надання такої послуги порушуються її надавачем, у споживача виникають права, передбачені не ст. 8, а ст. 10 Закону України «Про захист прав споживачів», на яку посилається позивач в позові, і згідно з якою споживач має право направляти свої вимоги виключно безпосередньому виконавцю послуги, яким є ТОВ «ІНТЕР-КЛАСІК». Аналогічне зазначено і в п. 2 правил, які надруковані на зворотній стороні бланку квитка, де вказано, що у випадку скасування або переносу заходу на другу дату повернення вартості квитка здійснюється організатором заходу (а.с. 5).

Таким чином, відповідач - ТОВ «ІНТЕР-КЛАСІК» було організатором концерту та повинно нести цивільно-правову відповідальність перед позивачем за невиконання договору про надання послуг.

Відповідно до ст. 906 ЦК України збитки, завдані замовнику невиконанням або неналежним виконанням договору про надання послуг за плату, підлягають відшкодуванню виконавцем, у разі наявності його вини, у повному обсязі, якщо інше не встановлено договором.

Отже, вимога позивача про стягнення вартості квитків в розмірі 3600 грн. є законною, обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

Що стосується позовних вимог ОСОБА_1 в частині стягнення моральної шкоди з відповідача ТОВ «ІНТЕР-КЛАСІК», суд прийшов до висновку, що в цій частині позов не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно з ч. 3 ст. 10 ЦПК України та ч. ч. 1, 4 ст. 60 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх позовних вимог або заперечень, крім випадків, встановлених ст. 61 цього Кодексу.

Статтею 1167 ЦК України передбачено, що моральна шкода, завдана фізичній або юридичній особі неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю, відшкодовується особою, яка її завдала, за наявності її вини.

Статтею 23 ЦК України передбачено, що особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав. Моральна шкода полягає: у фізичному болю та стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я; у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку з протиправною поведінкою щодо неї самої, членів її сім'ї чи близьких родичів; у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку із знищенням чи пошкодженням її майна; у приниженні честі та гідності фізичної особи, а також ділової репутації фізичної або юридичної особи. Розмір грошового відшкодування моральної шкоди визначається судом залежно від характеру правопорушення, глибини фізичних та душевних страждань, погіршення здібностей потерпілого або позбавлення його можливості їх реалізації, ступеня вини особи, яка завдала моральної шкоди, якщо вина є підставою для відшкодування, а також з урахуванням інших обставин, які мають істотне значення. При визначенні розміру відшкодування враховуються вимоги розумності і справедливості.

Відповідно до Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року № 4 "Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди" (із змінами і доповненнями) розмір відшкодування моральної (немайнової) шкоди суд визначає залежно від характеру та обсягу страждань (фізичних, душевних, психічних, тощо), яких зазнав позивач, характеру немайнових витрат (їх тривалості, можливості відновлення, тощо) та з урахуванням інших обставин. Зокрема, враховуються стан здоров'я потерпілого, тяжкість вимушених змін у його життєвих та виробничих стосунках, ступінь зниження престижу, ділової репутації, час та зусилля, необхідні для відновлення попереднього стану. При цьому суд має виходити із засад розумності, виваженості та справедливості.

Представником позивача не надано до суду доказів фізичних та душевних страждань, які виникли внаслідок невиконання договору про надання послуг чи необхідності вимушених змін його звичного способу життя.

Відповідно до вимог ст. 81, 88 ЦПК України, з відповідача - ТОВ «ІНТЕР-КЛАСІК» підлягає стягненню судовий збір.

Керуючись ст. ст. 10, 11, 15, 30, 60, 61, 88, 179, 209, 212-215 ЦПК України, Законом України «Про захист прав споживачів», ст. 15, 16, 22, 23, 625, 901, 906 ЦК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 - задовольнити частково.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «ІНТЕР-КЛАСІК» (ЄДРПОУ 25386006) на користь ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1) 3 600 (три тисячі шістсот) грн.

В решті позовних вимог відмовити.

Стягнути з ТОВ «ІНТЕР-КЛАСІК» на користь держави судовий збір в сумі 243 грн. 60коп.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Апеляційного суду м. Києва через Деснянський районний суд м. Києва протягом десяти днів з дня проголошення рішення.

Суддя:

Дата ухвалення рішення16.12.2014
Оприлюднено19.01.2015
Номер документу42299153
СудочинствоЦивільне
Сутьзахист прав споживача, відшкодування майнової та моральної шкоди, суд

Судовий реєстр по справі —754/17275/14-ц

Рішення від 16.12.2014

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Журавська О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні