Постанова
від 12.01.2015 по справі 809/4207/14
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"12" січня 2015 р.                               Справа № 809/4207/14

м. Івано-Франківськ

          Суддя Івано-Франківського окружного адміністративного суду Главач І.А., розглянувши у порядку скороченого провадження в приміщенні суду адміністративну справу за позовом Державної податкової інспекції у м. Яремчому Головного управління Міндоходів в Івано-Франківській області до Дочірнього підприємства "Монтажрембуд - Яремче ЛТД" Товариства з обмеженою відповідальністю "Монтажрембуд" про припинення юридичної особи,

ВСТАНОВИВ:

17.12.2014 року Державна податкова інспекція у м. Яремчому Головного управління Міндоходів в Івано-Франківській області (надалі – позивач, ДПІ у м. Яремчому) звернулася в суд з адміністративним позовом до Дочірнього підприємства "Монтажрембуд - Яремче ЛТД" Товариства з обмеженою відповідальністю "Монтажрембуд" (надалі – відповідач, ДП "Монтажрембуд - Яремче ЛТД" ТзОВ "Монтажрембуд") про припинення юридичної особи. Позовні вимоги мотивувала тим, що відповідач з 12.02.2013 року не подає податковим органам документів податкової звітності відповідно до закону, а тому у відповідності до вимог частини 2 статті 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців" підлягає припиненню.

17.12.2014 року судом відповідно до пункту 3 частини 1 статті 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України винесено ухвалу про відкриття скороченого провадження по даній адміністративній справі та на виконання вимог частини 3 статті 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України відповідачу за адресою місцезнаходження, що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, направлено рекомендованим листом з повідомленням про вручення копію ухвали про відкриття скороченого провадження разом з копією позовної заяви і доданими до неї документами та запропоновано у десятиденний строк з дня отримання копії даної ухвали подати заперечення проти позову або заяву про визнання позову. Однак кореспонденція, направлена відповідачу, 24.12.2014 року повернулася на адресу суду з відміткою працівника поштового зв'язку “за зазначеною адресою не проживає”.

Відповідно частини 4 статті 33 Кодексу адміністративного судочинства України у разі відсутності осіб, які беруть участь у справі, за адресою місцезнаходження, що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців вважається, що судовий виклик або судове повідомлення вручене їм належним чином.

Згідно частини 11 статті 35 Кодексу адміністративного судочинства України розписку про одержання повістки (повістку у разі неможливості вручити її адресату чи відмови адресата її одержати) належить негайно повернути до адміністративного суду. У разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

За таких обставин, суд приходить висновку, що ДП "Монтажрембуд - Яремче ЛТД" ТзОВ "Монтажрембуд" повідомлене належним чином про розгляд справи у порядку скороченого провадження, а також про порядок і строк подання заперечення проти позову та наслідки неподання такого заперечення.

У відповідності до вимог пункту 3 частини 5 статті 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України справа повинна бути розглянута у порядку скороченого провадження не пізніше трьох днів – у разі якщо протягом семи днів з дня закінчення строку, передбаченого частиною третьою цієї статті, якщо до суду не надійшло заперечення відповідача та за умови, що справа не розглядається судом за місцезнаходженням відповідача.

Враховуючи те, що відповідачем не було подано до суду заперечення проти заявленого позову, а також те, що справа не розглядається судом за місцезнаходженням відповідача, поданий ДПІ у м. Яремчому позов до ДП "Монтажрембуд - Яремче ЛТД" ТзОВ "Монтажрембуд" про припинення юридичної особи підлягає розгляду у строк, визначений пунктом 3 частини 5 статті 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України.

Розглянувши та оцінивши матеріали справи у порядку скороченого провадження, дослідивши наявні докази, суд дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог, тому позов підлягає до задоволення з наступних мотивів.

Судом встановлено, що 01.01.2001 року ДП "Монтажрембуд - Яремче ЛТД" ТзОВ "Монтажрембуд" зареєстроване виконавчим комітетом Яремчанської міської ради Івано-Франківської області як юридична особа (код ЄДРПОУ - 30060472) (а.с.8-9) та взяте на податковий облік як платник податків ДПІ у м. Яремчому.

Відповідно до підпункту 16.1.3 пункту 16.1 статті 16 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

Пунктом 49.2 статті 49 даного Кодексу встановлено, що платник податків зобов'язаний за кожний встановлений цим Кодексом звітний період подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є, відповідно до цього Кодексу незалежно від того, чи провадив такий платник податку господарську діяльність у звітному періоді.

Згідно пункту 41.1 статті 41 цього Кодексу, контролюючими органами є органи доходів і зборів - центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування єдиної державної податкової, державної митної політики в частині адміністрування податків і зборів, митних платежів та реалізує державну податкову, державну митну політику, забезпечує формування та реалізацію державної політики з адміністрування єдиного внеску, забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері боротьби з правопорушеннями при застосуванні податкового та митного законодавства, а також законодавства з питань сплати єдиного внеску (далі - центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику), його територіальні органи.

Відповідно до підпункту 19-1.1.2 пункту 19-1.1 статті 19-1 Податкового кодексу України контролюючі органи виконують такі функції, зокрема, контролюють своєчасність подання платниками податків та платниками єдиного внеску передбаченої законом звітності (декларацій, розрахунків та інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків, зборів, платежів), своєчасність, достовірність, повноту нарахування та сплати податків, зборів, платежів.

Із довідки ДПІ у м. Яремчому від 11.12.2014 року за № 74/7/15-0 вбачається, що відповідач не подає до податкового органу податкову звітність з 12.02.2013 року (а.с.7).

Підпунктом 20.1.37 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України встановлено, що контролюючі органи мають право звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та припинення фізичною особою - підприємцем підприємницької діяльності та/або про визнання недійсними установчих (засновницьких) документів суб'єктів господарювання.

Відносини, які виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб, а також фізичних осіб - підприємців регулює Закон України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців”.

Відповідно до вимог частини 1 статті 33 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців” юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам у результаті злиття, приєднання, поділу, перетворення (реорганізації) або в результаті ліквідації за рішенням, прийнятим засновниками (учасниками) юридичної особи або уповноваженим ними органом, за судовим рішенням або за рішенням органу державної влади, прийнятим у випадках, передбачених законом. Юридична особа є такою, що припинилася, з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи.

Згідно абзацу 5 частини 2 статті 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців" підставою для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи є неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Таким чином, суд дійшов висновку, що неподання відповідачем органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності з 12.02.2013 року у відповідності до вимог абзацу 5 частини 2 статті 38 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців” є підставою для припинення юридичної особи - ДП "Монтажрембуд - Яремче ЛТД" ТзОВ "Монтажрембуд".

Згідно довідки ДПІ у м. Яремчому від 11.12.2014 року за № 145/7/25-0/467 ДП "Монтажрембуд - Яремче ЛТД" ТзОВ "Монтажрембуд", станом на 11.12.2014 року, не має заборгованості по платежах до бюджету (а.с.6).

Відповідно до пункту 67.2 статті 67 Податкового кодексу України контролюючі органи в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб – підприємців.

Таким чином, суд зазначає, що позивач наділений правом звертатися до суду із позовною заявою про припинення юридичної особи - ДП "Монтажрембуд - Яремче ЛТД" ТзОВ "Монтажрембуд".

Враховуючи вищевикладене, суд вважає вимоги позивача обгрунтованими, а позов таким, що підлягає до задоволення.

Відповідно до вимог частини 1 статті 38 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців” суд, який постановив рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язане з банкрутством юридичної особи, у день набрання таким рішенням законної сили направляє його копію державному реєстратору за місцезнаходженням юридичної особи для внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення.

Згідно абзацу 11 частини 1 статті 256 Кодексу адміністративного судочинства України негайно також виконуються постанови суду, прийняті в порядку скороченого провадження у адміністративних справах, передбачених пунктом 3 частини 1 статті 183-2 цього Кодексу.

На підставі ст. 124 Конституції України, керуючись ст.ст.11, 71, 86, 160, 162, 183-2, 256 КАС України, суд

                                         ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повністю.

Припинити юридичну особу – Дочірнє підприємство "Монтажрембуд - Яремче ЛТД" Товариства з обмеженою відповідальністю "Монтажрембуд" (78596, Івано-Франківська область, м. Яремче, с. Татарів, вул. Шевченка, 3, код ЄДРПОУ – 30060472).

Постанову допустити до негайного виконання.

Згідно частини 1 статті 38 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців” копію постанови направити державному реєстратору Реєстраційної служби Яремчанського міського управління юстиції в Івано-Франківській області (78500, Івано-Франківська область, м. Яремче, вул. Свободи, 264, корпус А) для внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців запису про судове рішення та внесення запису про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи.

Постанова за результатами скороченого провадження може бути оскаржена сторонами в апеляційному порядку. Відповідно до статті 186 та частини 8 статті 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з моменту отримання копії постанови.

Апеляційна скарга подається до Львівського апеляційного адміністративного суду через Івано-Франківський окружний адміністративний суд.

Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

          У разі оскарження в апеляційному порядку постанови, прийнятої у скороченому провадженні, судове рішення апеляційної інстанції по такій справі є остаточним і оскарженню не підлягає.

          

Суддя                                                                                                    Главач І.А.

СудІвано-Франківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення12.01.2015
Оприлюднено20.01.2015
Номер документу42313451
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —809/4207/14

Постанова від 12.01.2015

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Главач І.А.

Ухвала від 17.12.2014

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Главач І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні