Рішення
від 13.01.2015 по справі 926/1767/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"13" січня 2015 р. Справа № 926/1767/14

За позовом товариства з обмеженою відповідальністю «ІНВЕСТИЦІЙНО-ПРОМИСЛОВА КОМПАНІЯ»

до відповідача товариства з обмеженою відповідальністю «УКРПОЛІМЕТ»

про визнання договору дійсним та визнання права власності на нерухоме майно

Суддя С.О. Миронюк

Представники:

Від позивача - Кирилюк Т.А. - представник. Довіреність від 01.07.2014 р.

Від відповідача - не з'явився.

СУТЬ СПОРУ: товариство з обмеженою відповідальністю «ІНВЕСТИЦІЙНО-ПРОМИСЛОВА КОМПАНІЯ» м. Суми, звернулося з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю «УКРПОЛІМЕТ» м. Суми, про визнання дійсним договору купівлі-продажу майна - підкранової колії, укладений 05.06.2014 р. між сторонами та визнання права власності на нерухоме майно - споруду підкранової колії, площею 110,8 м.п., позначену в технічній документації літ. «І», що розташована за адресою: м. Чернівці, вул. Привокзальна, 1.

Позовні вимоги обґрунтовуються тим, що відповідно до договору купівлі-продажу майна - підкранової колії від 05.06.2014 р. позивачем оплачено вартість майна та складено акт приймання-передачі, однак позивач не може стати повноцінним власником майна, оскільки даний договір потребує нотаріального посвідчення, а відповідач ухиляється від виконання своїх обов'язків щодо нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу.

Ухвалою суду від 01.12.2014 р. порушено провадження по даній справі, судове засідання призначено на 18.12.2014 р.

Ухвалою суду від 18.12.2014 р. розгляд справи відкладався на 13.01.2015 р. в зв'язку з неявкою представника відповідача в судове засідання.

В судовому засіданні 13.01.2015 р. позивач позовні вимоги підтримав.

Відповідач у відзиві на позов, вимоги позивача не визнає посилаючись на те, що майно яке було передане позивачу за актом приймання передачі є рухомим майном, а тому договір купівлі-продажу від 05.06.2014 р. є посвідченим належним чином і додаткового визнання дійсним не потребує, крім того, договір є виконаним, і позивачу ніхто не перешкоджає користуватися чи розпоряджатися даним майном.

Крім того, відповідач 13.01.2015 р. звернувся з клопотанням про розгляд справи без участі його представника.

Розглянувши подані позивачем документи і матеріали, заслухавши пояснення представника позивача, з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позовна вимога, дослідивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення по суті, суд встановив:

Відповідно до договору купівлі-продажу від 05.06.2014р. ТОВ «ІНВЕСТИЦІЙНО-ПРОМИСЛОВА КОМПАНІЯ» придбало у ТОВ «УКРПОЛІМЕТ» майно, а саме, підкранову колію довжиною 110,5м, що знаходиться на земельній ділянці за адресою: м. Чернівці, вул. Привокзальна, 1, площею 0,35 га та козловий кран ККТ-5 в/п 5т.

Договірна ціна майна, згідно п.п. 1.6, 3.1, 3.5 договору від 05.06.2014 р., становила 40000 грн. (в т.ч. вартість підкранової колії - 17200 грн. та козлового крану 22800 грн.), що підлягала до сплати покупцем протягом 30 банківських днів з моменту укладення цього договору із негайним повідомленням про це покупця, з метою наступного оформлення передачі даного майна.

Вартість придбаного майна повністю внесена готівкою до каси ТОВ «УКРПОЛІМЕТ», що підтверджується квитанціями до прибуткового касового ордера від 01.07.2014 р. № 14, від 02.07.2014 р. № 15, від 03.07.2014 р. № 16, від 04.07.2014 р. № 17.

Листом № 2 від 04.07.2014р. ТОВ «ІНВЕСТИЦІЙНО-ПРОМИСЛОВА КОМПАНІЯ» повідомило ТОВ «УКРПОЛІМЕТ» про оплату та просило продавця виконати в 3-денний строк, у відповідності до п.2.1 договору купівлі-продажу від 05.06.2014р., свій обов'язок по передачі майна шляхом підписання відповідного двостороннього акту приймання-передачі.

07.07.2014 р. сторонами підписано акт приймання-передачі майна згідно договору купівлі-продажу від 05.06.2014 р. Даним документом сторони посвідчили, що майно (підкранова колія довжиною 110,5м, що знаходиться на земельній ділянці за адресою: м. Чернівці, вул. Привокзальна, 1, площею 0,35 га, а також козловий кран ККТ-5 в/п 5т) передане повністю, зауважень до якості і кількості майна немає. Сторони підтвердили, що безпосередньо перед підписанням акту приймання-передачі їхніми представниками оглянуто об'єкт і не виявлено жодних недоліків, які б перешкоджали використанню об'єкта за призначенням.

Відповідно до п.2.3 договору купівлі-продажу від 05.06.2014р., право власності переходить до покупця з моменту підписання акту приймання-передачі, а отже, з 07.07.2014 р. ТОВ «ІНВЕСТИЦІЙНО - ПРОМИСЛОВА КОМПАНІЯ» приступило до використання придбаного майна для здійснення своєї господарської діяльності.

Проте, позивачем виявлено, що придбана за договором купівлі -

продажу від 05.06.2014 р. підкранова колія по вул. Привокзальній. 1 у м. Чернівці є об'єктом

нерухомого майна.

Так, до нерухомих речей (нерухоме майно, нерухомість) належать земельні ділянки, а також об'єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких с неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення. Рухомими речами є речі, які можна вільно переміщувати у просторі (ст. 181 ЦК України).

Відповідно до Державного класифікатору будівель та споруд ДК 018-2000, затвердженого та введеного в дію наказом Держстандарту України № 507 від 17.09.2000, споруди - це будівельні системи, пов'язані з землею, які створені з будівельних матеріалів, напівфабрикатів, устаткування та обладнання в результаті виконання різних будівельно-монтажних робіт.

Інженерні споруди - це об'ємні, площинні або лінійні наземні, надземні або підземні будівельні системи, що складаються з несучих та в окремих випадках огороджувальних конструкцій і призначені для виконання виробничих процесів різних видів, розміщення устаткування, матеріалів та виробів, для тимчасового перебування і пересування людей, транспортних засобів, вантажів, переміщення рідких та газоподібних продуктів та т. ін.

До інженерних споруд відносяться: транспортні споруди (залізниці, шосейні дороги, злітно-посадкові смуги, мости, естакади тощо), трубопроводи та комунікації, дамби, комплексні промислові споруди, спортивні та розважальні споруди та ін.

Таким чином, спірна споруда підкранової колії є об'єктом нерухомості, який розташований на земельній ділянці по вул. Привокзальній, 1 у місті Чернівцях, що нерозривно пов'язаний з землею, її переміщення є неможливим без знецінення та зміни її призначення.

Відповідно до ст.182 ЦК України, право власності та інші речові права на нерухомі речі, обтяження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації. Державна реєстрація таких прав відповідно до ст.19 Закону України «Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень» проводиться на підставі договорів, укладених у порядку, встановленому законом.

Тобто, для державної реєстрації придбаної споруди, договір купівлі-продажу цього нерухомого майна слід посвідчити нотаріально, як того вимагають ст.ст. 203, 209, 657 ЦК України.

Згідно зі ст. 657 Цивільного кодексу України, договір купівлі-продажу земельної ділянки, єдиного майнового комплексу, житлового будинку (квартири) або іншого нерухомого майна укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню.

В свою чергу позивач не може стати повноцінним власником майна, оскільки даний договір потребує нотаріального посвідчення, а відповідач ухиляється від виконання своїх обов'язків щодо нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу.

Відповідно до положень статті 220 Цивільного кодексу України якщо сторони домовилися щодо усіх істотних умов договору, що підтверджується письмовими доказами, і відбулося повне або часткове виконання договору, але одна із сторін ухилилася від його нотаріального посвідчення, суд може визнати такий договір дійсним. У цьому разі наступне нотаріальне посвідчення договору не вимагається.

Отже, визнання судом договору дійсним можливо при наявності наступних умов:

- домовленості сторін щодо усіх істотних умов договору;

- повного або часткового виконання договору.

З матеріалів справи вбачається, що між сторонами укладено договір купівлі-продажу нерухомого майна, тобто вказаний договір має бути нотаріально посвідчений.

Договір купівлі-продажу від 05.06.2014 р. містить всі істотні умови, досягнення згоди щодо яких необхідно під час укладення такого виду договорів, що не заперечується сторонами.

Статтею 328 Цивільного кодексу України передбачено, що право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

Відповідно до положень статті 16 Цивільного кодексу України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способами захисту цивільних прав та інтересів, зокрема, може бути визнання права.

Із матеріалів справи слідує, що відмовляючись нотаріально посвідчити, укладений з Позивачем договір купівлі-продажу, Відповідач порушує закріплене Конституцією і Цивільним кодексом України право власності Позивача на придбане за договорами майно, а згідно частини 1 статті 15 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Крім того, на замовлення позивача стосовно спірного об'єкту 04.08.2014 р. Чернівецьким міським бюро технічної інвентаризації виготовлено технічний паспорт, де споруду підкранової колії на схематичному плані земельної ділянки по вул. Привокзальній, 1 у м. Чернівці позначено літерою «І».

На основі матеріалів технічної інвентаризації до техпаспорту на підкранову колію літ. І по вул. Привокзальній, 1 у м. Чернівці внесені наступні відомості про цей об'єкт нерухомого майна: загальна площа - 110,80 м.п. (метри погонні - одиниця виміру площі лінійних/площинних наземних споруд), що знаходиться на земельній ділянці площею 3236 м2, рік побудови - 1980 р.

Відповідно до статті 2 Закону України "Про технічну інвентаризацію об'єктів нерухомого майна" технічний паспорт це документ, що складається на основі матеріалів технічної інвентаризації об'єкта нерухомого майна і містить основні відомості про нього (місцезнаходження, склад, технічні характеристики, план та опис об'єкта, наявність самочинного будівництва, перепланування тощо).

Вказане вище свідчить про невизначеність відносин права власності позивача щодо свого майна, відповідно, з урахуванням норм передбачених статтею 124 Конституції України, статтею 392 Цивільного кодексу України, таке право може бути підтверджене (визнане) за рішенням суду.

Відповідно до статті 316 Цивільного кодексу України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Згідно з положеннями статті 319 Цивільного кодексу України, власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону.

Згідно статті 328 Цивільного кодексу України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

Статтею 392 Цивільного кодексу України передбачено, що власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Таким чином, оскільки під час укладення договору купівлі-продажу від 05.06.2014 р. сторони досягли згоди щодо всіх істотних умов договору та зобов'язання за договором виконані сторонами, суд вважає, що позов підлягає задоволенню.

Судові витрати слід віднести на відповідача, з вини якого спір безпідставно доведено до розгляду судом.

Керуючись ст. ст. 49, 82, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Визнати дійсним договір купівлі-продажу нерухомого майна - підкранової колії від 05.06.2014 р. укладений між товариством з обмеженою відповідальністю «ІНВЕСТИЦІЙНО - ПРОМИСЛОВА КОМПАНІЯ» (40030, м. Суми, вул. Харківська, 31, код ЄДРПОУ 33525529) та товариством з обмеженою відповідальністю «УКРПОЛІМЕТ» (40020, м. Суми, пр-т Курський, 105 оф.2, код ЄДРПОУ 36191760) згідно якого товариство з обмеженою відповідальністю «ІНВЕСТИЦІЙНО - ПРОМИСЛОВА КОМПАНІЯ» придбало нерухоме майно - споруду підкранової колії, площею 110,8 м.п., позначену в технічній документації літ. «І», що розташована за адресою: м. Чернівці, вул. Привокзальна, 1.

3. Визнати право власності ТОВ «ІНВЕСТИЦІЙНО - ПРОМИСЛОВА КОМПАНІЯ» (40030, м. Суми, вул. Харківська, 31, код ЄДРПОУ 33525529) на споруду підкранової колії, площею 110,8 м.п., позначену в технічній документації літ. «І». що розташована за адресою: м. Чернівці, вул. Привокзальна, 1.

4. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «УКРПОЛІМЕТ» (40020, м. Суми, пр-т Курський, 105 оф.2, код ЄДРПОУ 36191760) на користь товариства з обмеженою відповідальністю «ІНВЕСТИЦІЙНО - ПРОМИСЛОВА КОМПАНІЯ» (40030, м. Суми, вул. Харківська, 31, код ЄДРПОУ 33525529) 3045,00 грн. судового збору.

5. З набранням судовим рішенням законної сили видати наказ.

Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня його прийняття.

У разі подання апеляційної скарги або апеляційного подання до Львівського апеляційного суду через Господарський суд Чернівецької області, рішення якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційною інстанцією.

У судовому засіданні 13 січня 2015 р. оголошено вступну та резолютивну частини рішення. Оформлене у відповідності до ст. 84 Господарського процесуального кодексу України рішення підписане 17 січня 2015 р.

Суддя С.О. Миронюк

СудГосподарський суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення13.01.2015
Оприлюднено19.01.2015
Номер документу42330048
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —926/1767/14

Судовий наказ від 28.01.2015

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Миронюк Сергій Олександрович

Рішення від 13.01.2015

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Миронюк Сергій Олександрович

Рішення від 13.01.2015

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Миронюк Сергій Олександрович

Ухвала від 18.12.2014

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Миронюк Сергій Олександрович

Ухвала від 18.12.2014

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Миронюк Сергій Олександрович

Ухвала від 01.12.2014

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Миронюк Сергій Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні