Рішення
від 13.01.2015 по справі 924/1889/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"13" січня 2015 р.Справа № 924/1889/14

Господарський суд Хмельницької області у складі: суддя Музика М.В. при секретарі судового засідання Дідик Н.Д., розглянувши матеріали справи

за позовом Славутського міжрайонного прокурора Хмельницької області в інтересах держави

до Клепачівської сільської ради, с.Клепачі Славутський район Хмельницької області

за участю третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Клепачівський навчально-виховний комплекс "Дошкільний заклад - школа І-ІІ ступенів" Славутської районної ради Хмельницької області

про визнання незаконним і скасування рішення сесії Клепачівської сільської ради №3 від 04.09.2014р.

Представники сторін:

від прокуратури - Симчак О.В.

від відповідача -не з'явився

від третьої особи-не з'явився

В судовому засіданні відповідно до ч.2 ст.85 ГПК України проголошено вступну та резолютивну частини рішення

ВСТАНОВИВ:

Славутський міжрайонний прокурор Хмельницької області звернувся до господарського суду Хмельницької області в інтересах держави до Клепачівської сільської ради Славутського району Хмельницької області з вимогою визнати незаконним і скасування рішення сесії Клепачівської сільської ради №3 від 04.09.2014р.

Ухвалою суду від 15.12.2014 р. порушено провадження у справі, залучено до участі у справі у справі у якості третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Клепачівський навчально-виховний комплекс "Дошкільний заклад - школа І-ІІ ступенів" Славутської районної ради Хмельницької області (с. Клепачі Славутського району Хмельницької області), розгляд справи призначено на 13.01.2015 р.

В обґрунтування позовних вимог прокурор зазначає, що рішенням сесії Клепачівської сільської ради № 3 від 04.09.2014 р. визначено, що правовою підставою його прийняття є, у тому числі, ст. 118 Земельного кодексу України та пункт 12 Перехідних положень Земельного кодексу України. Проте, при прийнятті вказаного рішення Клепачівською сільською радою не враховано, що стаття 148 3емельного кодексу України передбачає порядок безоплатної приватизації земельних ділянок громадянами-фізичними особами. Вважає, що рішення сесії Клепачівської сільської ради № 3 від 04.09.2014 р.прийнято в порушення вимог ст.ст. 14, 19 Конституції України, ст.ст.92, 123 Земельного кодексу України, і повинно бути визнано незаконним і скасовано

В судове засідання з'явився прокурор, позовні вимоги підтримав з підстав, викладених у позовній заяві.

Відповідач - Клепачівська сільська рада повноважного представника в судове засідання не направила, до суду надіслав лист від 26.12.2014р., у якому позовні вимоги Славутського міжрайпрокурора визнає в повному обсязі, просить слухати справу без участі представника сільської ради.

Третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Клепачівський йавчально-виховний комплекс «Дошкільний заклад - школа І-П ступенів» Славутської районної ради Хмельницької області повноважного представника в судове засідання не направила, у листі від 26.12.2014р. позовні вимоги Славутської міськрайпрокуратури визнає в повному обсязі, проти скасування рішення п'ятдесятої сесії Клепачівської сільської ради VI скликання № 3 від 04.09.2014 року не заперечує, просить слухати справу без участі представника навчально-виховного комплексу.

Розглядом матеріалів справи судом встановлено наступне:

Рішенням п'ятдесятої сесії Клепачівської сільської ради Славутського району Хмельницької області VI скликання № 3 від 04.09.2014 р. за результатами розгляду звернення (відношення) директора Клепачівського навчально-виховного комплексу «Про надання дозволу на розробку технічної документації щодо виготовлення документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку», надано дозвіл на розробку технічної документації щодо виготовлення документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку, яка знаходиться на території с. Клепачі Славутського району Хмельницької області для будівництва і обслуговування будівель Клепачівського навчально-виховного комплексу, орієнтовною площею 1,5 га по вул. Шкільна, 11 у с. Клепачі за рахунок земель населеного пункту ненаданих у власність та користування.

У вказаному рішенні вказано, що правовою підставою його прийняття є, у тому числі, ст. 118 Земельного кодексу України та пункт 12 Перехідних положень Земельного кодексу України.

Частиною 2 ст. 19 Конституції України встановлено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до пункту 34 ст. 26, пункту 2 ст. 77 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» питання регулювання земельних відносин вирішується на пленарному засіданні ради, а спори про поновлення порушених прав юридичних і фізичних осіб, що виникають в результаті рішень, дій чи бездіяльності органів або посадових осіб місцевого самоврядування, вирішуються в судовому порядку.

Відповідно до ст. 116 Земельного кодексу України (в редакції від 16.09.2008р., чинній на момент виникнення спірних відносин), громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом, або за результатами аукціону.

Набуття права на землю громадянами та юридичними особами здійснюється шляхом передачі земельних ділянок у власність або надання їх у користування.

Безоплатна передача земельних ділянок у власність громадян провадиться у разі:

а) приватизації земельних ділянок, які перебувають у користуванні громадян;

б) одержання земельних ділянок внаслідок приватизації державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій;

в) одержання земельних ділянок із земель державної і комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації, визначених цим Кодексом.

Рішенням п'ятдесятої сесії Клепачівської сільської ради VI скликання № 3 від 04.09.2014р., надано дозвіл на розробку технічної документації щодо виготовлення документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку, яка знаходиться на території с. Клепачі Славутського району Хмельницької області для будівництва і обслуговування будівель Клепачівського навчально-виховного комплексу, орієнтовною площею 1,5 га по вул. Шкільна, 11, за рахунок земель населеного пункту ненаданих у власність та користування.

Відповідно до частини 1 ст. 123 ЗК України земельні ділянки державної та комунальної власності, на яких розташовані будівлі, споруди, інші об'єкти нерухомого майна, що перебувають у державній чи комунальній власності, передаються особам, зазначеним у пункті "а" частини другої статті 92 цього Кодексу, лише на праві постійного користування.

Згідно з п. «а» ч.2 ст. 92 Земельного кодексу України право постійного користування земельною ділянкою із земель державної та комунальної власності набувають: підприємства, установи та організації, що належать до державної та комунальної власності.

Згідно частини 1 ст. 127 ЗК України органи державної влади, Рада Міністрів Автономної Республіки Крим та органи місцевого самоврядування відповідно до їх повноважень, визначених статтею 122 цього Кодексу, здійснюють продаж земельних ділянок державної чи комунальної власності або прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису) громадянам, юридичним особам та іноземним державам на підставах та в порядку, встановлених цим Кодексом.

З аналізу зазначених норм закону слідує, що при придбанні об'єктів нерухомості, що розташовані на земельних ділянках, юридична особа - власник будівель отримує право викупу або укладення договору оренди на землю без проведення земельного аукціону, але не право безоплатного отримання земельних ділянок у власність, при цьому новий власник не звільняється від необхідності оформлення права на земельну ділянку відповідно до законодавства.

Земельним кодексом України не передбачено ані можливості безоплатного набуття юридичними особами земельних ділянок, ані повноважень органів місцевого самоврядування на безоплатну передачу юридичним особам земельних ділянок у власність, в тому числі для обслуговування розташованих на них обєктів нерухомості.

Відповідно до ст. 21 ЦК України суд визнає незаконним та скасовує правовий акт індивідуальної дії, виданий органом державної влади, органом влади Автономної Республіки Крим або органом місцевого самоврядування, якщо він суперечить актам цивільного законодавства і порушує цивільні права або інтереси.

Зі змісту ч. 3 ст. 124 Земельного Кодексу України передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, громадянам, юридичним особам, визначеним частинами другою, третьою статті 134 цього Кодексу, здійснюється в порядку, встановленому статтею 123 цього Кодексу.

Частиною 10 статті 59 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" встановлено, що акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування з мотивів їхньої невідповідності Конституції або законам України визнаються незаконними в судовому порядку.

Підставами для визнання акта недійсним є невідповідність його вимогам чинного законодавства та/або визначеній законом компетенції органу, який видав цей акт.

За таких обставин, враховуючи встановлення факту невідповідності спірного рішення №3 п'ятдесятої сесії Клепачівської сільської ради VI скликання від 04.09.2014р. положенням статей Земельного Кодексу України, позовна вимога прокурора про визнання недійсним та скасування рішення сільської ради є обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

Відповідно до ч.3 ст. 49 ГПК України судовий збір, від сплати якого позивач у встановленому порядку звільнений, стягується з відповідача в доход бюджету.

Керуючись ст. ст. 2, 44, 49, 82-85, 116 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов Славутського міжрайонного прокурора Хмельницької області в інтересах держави до Клепачівської сільської ради Славутського району Хмельницької області за участю третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Клепачівського навчально-виховного комплексу "Дошкільний заклад - школа І-ІІ ступенів" Славутської районної ради Хмельницької області про визнання незаконним і скасування рішення сесії Клепачівської сільської ради №3 від 04.09.2014р., задовольнити.

Визнати незаконним і скасувати рішення п'ятдесятої сесії Клепачівської сільської ради від 04.09.2014 р. №3 "Про надання дозволу Клепачівському навчально-виховному комплексу на розробку технічної документації земельної ділянки для будівництва і обслуговування закладів освіти Славутської районної ради".

Стягнути з Клепачівської сільської ради (с.Клепачі Славутський район Хмельницької області, код 03308052) в доход державного бюджету України (по коду бюджетної класифікації 22030001, р/р 31218206783002, отримувач коштів УДКСУ у м. Хмельницькому, код ОКРО 38045529, банк отримувача - ГУ ДКСУ у Хмельницькій області, МФО 815013, призначення платежу: "Судовий збір, код 03500128") 1 218 грн. (одна тисяча двісті вісімнадцять гривень) судового збору.

Видати наказ.

Повне рішення складено 19.01.2015 р.

Суддя М.В.Музика

Віддрук. у 3 прим.: 1 - до справи, 2 - відповідачу - Клепачівська сільська рада (30036, Хмельницька область, Славутський район, с. Клепачі), 3 - третій особі - Клепачівський навчально-виховний комплекс (30036, Хмельницька область, Славутський район, с. Клепачі, вул. Шкільна, 11)

Дата ухвалення рішення13.01.2015
Оприлюднено20.01.2015
Номер документу42339172
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —924/1889/14

Рішення від 13.01.2015

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Музика М.В.

Ухвала від 15.12.2014

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Музика М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні