Ухвала
від 19.01.2015 по справі 911/85/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

01032, м. Київ - 32, вул. Комінтерну 16тел. 235-24-26


У Х В А Л А

про відмову у прийнятті позовної заяви

"19" січня 2015 р. Справа № 911/85/15

Суддя О.В.Конюх , розглянувши позовні матеріали

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Арденз Україна» (07401, м. Бровари, вул. Старотроїцька, 42, код ЄДРПОУ 23514581)

до відповідача філії «Володарське райДУ» ДП «Київський облдорупр» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» (09300, Київська обл., смт. Володарка, вул. Загороднього 1)

про стягнення 39047,80 грн.

ВСТАНОВИВ:

позивач - товариство з обмеженою відповідальністю «Арденз Україна», м. Бровари звернувся до господарського суду Київської області з позовною заявою до відповідача - філії «Володарське райДУ» ДП «Київський облдорупр» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України», в якому просить суд стягнути з відповідача 39047,80 грн., з яких 35400,00 грн. заборгованості за поставлений товар згідно Договору поставки від 08.10.2013р. №15 та 647,82 грн. пені.

Приписами пункту 1 частини першої ст. 62 ГПК України встановлено, що суд відмовляє у прийнятті позовної заяви, якщо заява не підлягає розгляду в господарських судах України.

З огляду на приписи частини третьої ст. 22 Закону України "Про судоустрій та статус суддів", згідно з якими місцеві господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають з господарських правовідносин, а також інші справи, віднесені процесуальним законом до їх підсудності, та на вимоги статей 1, 4 1 , 12 ГПК України господарські суди розглядають справи в порядку позовного провадження, коли склад учасників спору відповідає приписам статті 1 ГПК , а правовідносини, з яких виник спір, мають господарський характер. Згідно зі статтею 21 ГПК сторонами у судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути підприємства та організації, зазначені у статті 1 цього Кодексу.

В порушення зазначених норм закону позивачем подано позов до особи, яка не є юридичною особою и не може виступати відповідачем в господарському процесі - філії «Володарське райДУ» дочірнього підприємства «Київське обласне дорожнє управління».

Так, відповідно до частин 1, 3 ст. 95 ЦК України філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій. Філії не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення.

Разом із тим, відповідно до частини четвертої ст. 28 ГПК України філії можуть на загальних підставах виступати в судовому процесі від імені відповідних юридичних осіб за наявності належних повноважень, якщо таке право їм надано установчими документами. Крім того, в порядку частини четвертої ст. 15 ГПК України якщо юридичну особу представляє уповноважений нею відособлений підрозділ, територіальна підсудність спору визначається з урахуванням частин першої - третьої цієї статті залежно від місцезнаходження відособленого підрозділу.

За таких обставин, при наявності у філії «Володарське райДУ» відповідних повноважень, визначених установчими документами та підтверджених належними та допустимими доказами, позов мав бути поданий не до філії, яка не є юридичною особою і не може виступати відповідачем в господарському процесі, а до юридичної особи - дочірнього підприємства «Київське обласне дорожнє управління» в особі філії «Володарське райДУ».

Разом із тим, з даних Спеціального витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців № 19919861 судом встановлено, що відносно юридичної особи ДП «Київський облдорупр» господарським судом міста Києва порушено справу про банкрутство, введено процедуру санації, призначено керуючим санацією Вершиніна А.О.

За таких обставин, позов поданий до юридичної особи дочірнього підприємства «Київське обласне дорожнє управління» в особі філії «Володарське райДУ» (за місцезнаходженням філії) також не був би підсудний господарському суду Київської області, оскільки відповідно до пункту 4 ст. 10 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" , суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство , вирішує усі майнові спори з вимогами до боржника , у тому числі спори про визнання недійсними будь-яких правочинів (договорів), укладених боржником; стягнення заробітної плати; поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника, за винятком спорів, пов'язаних із визначенням та сплатою (стягненням) грошових зобов'язань (податкового боргу), визначених відповідно до Податкового кодексу України, а також справ у спорах про визнання недійсними правочинів (договорів), якщо з відповідним позовом звертається на виконання своїх повноважень контролюючий орган, визначений Податковим кодексом України.

За таких обставин, господарський суд відмовляє товариству з обмеженою відповідальністю «Арденз Україна» у прийнятті позовної заяви як такої, що не підлягає розгляду в господарських судах України, оскільки склад сторін не відповідає вимогам ст.ст. 1, 21 ГПК України. При повторному зверненні до господарського суду з позовом позивачу слід вірно визначити відповідача - юридичну особу дочірнє підприємство «Київське обласне дорожнє управління» в особі філії «Володарське райДУ» та звернутися до суду за підвідомчістю, визначеною пунктом 4 ст. 10 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Судовий збір, сплачений позивачем за платіжним дорученням від 12.01.2015р. № 3 в сумі 1827,00 грн. підлягає поверненню позивачу з державного бюджету за ухвалою суду відповідно до частини 1 ст. 7 Закону України «Про судовий збір».

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст. 7 Закону України «Про судовий збір», пунктом 1 частини першої ст. 62 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Відмовити у прийнятті позовної заяви та повернути заявнику товариству з обмеженою відповідальністю «Арденз Україна» позовну заяву разом з доданими до неї матеріалами (всього на 11 аркушах, в тому числі оригінали: платіжного доручення від 12.01.2015р. №3, опису вкладення від 14.01.2014р. № 0314601788670 та фіскального чеку «Укрпошти») та копією Спеціального витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців від 19.01.2015р. №19919861.

Повернути товариству з обмеженою відповідальністю «Арденз Україна» (07401, м. Бровари, вул. Старотроїцька, 42, код 23514581) судовий збір в сумі 1827,00 грн. (одна тисяча вісімсот двадцять сім гривень нуль копійок), сплачений за платіжним дорученням від 12.01.2015р. № 3.

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття та може бути оскаржена в установленому процесуальним законом порядку.

Суддя О.В. Конюх

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення19.01.2015
Оприлюднено20.01.2015
Номер документу42339641
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —911/85/15

Ухвала від 19.01.2015

Господарське

Господарський суд Київської області

Конюх О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні