Постанова
від 15.01.2015 по справі 802/4285/14-а
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Вінниця

15 січня 2015 р.           Справа № 802/4285/14-а

Вінницький окружний адміністративний суд у складі судді Жернакова М. В., розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом Бершадської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Вінницькій області до товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-технічне підприємство "Приват-Союз" про припинення юридичної особи

ВСТАНОВИВ:

До Вінницького окружного адміністративного суду звернулася Бершадська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління ДФС у Вінницькій області (далі – Бершадська ГУ у Вінницькій області, позивач) з адміністративним позовом до товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-технічне підприємство "Приват-Союз" (далі – ТОВ "Науково-технічне підприємство "Приват-Союз", відповідач) про припинення юридичної особи. В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що відповідач більше року не подає податкову звітність до Козятинської ОДПІ, що є підставою для припинення юридичної особи.

Ухвалою від 18.12.2014 суд відкрив скорочене провадження у справі, оскільки відповідно до пункту 3 частини 1 статті 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) в адміністративних справах щодо припинення юридичних осіб застосовується скорочене провадження. Зазначеною ухвалою суд запропонував відповідачу в 10-денний строк з дня одержання даної ухвали через відділ прийому суду або через відділення поштового зв'язку подати письмові заперечення проти позову та необхідні документи або заяву про визнання позову.

Копія ухвали про відкриття скороченого провадження була направлена відповідачу на адресу, внесену до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, проте до суду повернувся невручений конверт з відміткою поштового відділення зв'язку: за закінченням терміну зберігання. Відповідно до ч. 11 ст. 35 КАС України в разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином. Беручи до уваги те, що відповідач своїм правом заперечити проти позовних вимог не скористався, суд розглянув справу в порядку скороченого провадження за наявними в ній доказами.

Дослідивши матеріали справи, суд установив такі фактичні обставини.

ТОВ "Науково-технічне підприємство "Приват-Союз" зареєстроване як юридична особа 16.01.2003, включене до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, код 31968662. Відповідно до акта Бершадської ГУ у Вінницькій області № 33 від 02.12.2014 (а. с. 3) ТОВ "Науково-технічне підприємство "Приват-Союз" не звітує до Бершадської ГУ у Вінницькій області з 10.05.2011. На підставі цього Бершадська ГУ у Вінницькій області звернулася до суду з адміністративним позовом про припинення юридичної особи - ТОВ "Науково-технічне підприємство "Приват-Союз".

Визначаючись щодо позовних вимог, суд виходив з такого.

Обов'язок платників податків подавати податкову звітність визначений податковим законодавством. Відповідно до п.п. 16.1.3. п. 16.1 ст. 16 Податкового кодексу України (далі - ПК України) платник податків зобов'язаний подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

Пунктом 49.1 ст. 49 ПК України передбачено, що податкова декларація подається платником податків або іншою особою, на яку цим Кодексом та іншими нормативно-правовими актами покладено обов'язки з подання органами державної податкової служби податкової звітності, за звітний період в установлені цим Кодексом та іншими нормативно-правовими актами строки, органу державної податкової служби, в якому перебуває на обліку такий платник податків.

Пунктом 49.2 ст. 49 ПК України встановлено, що платник податків зобов'язаний за кожний встановлений цим Кодексом звітний період подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є, відповідно до цього Кодексу незалежно від того, чи провадив такий платник податку господарську діяльність у звітному періоді.

Однак, як уже зазначалося, в порушення зазначених норм відповідач більше року не подає до контролюючого органу податкову звітність. При цьому відповідно до даних облікової картки платника заборгованість зі сплати податків і зборів у відповідача відсутня.

Підпунктом 20.1.37 пункту 20.1 статті 20 ПК України передбачено право контролюючих органів звертатися до суду щодо припинення юридичної особи.

Відносини щодо державної реєстрації припинення юридичної особи на підставі судового рішення регулюються Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" від 15.05. 2003 № 755-IV (далі – Закон №755-IV).

Абзацом 5 частини 2 статті 38 Закону № 755-IV встановлено, що підставою для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи є неподання протягом року органам доходів і зборів податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону

Враховуючи встановлені обставини справи та зазначені положення чинного законодавства України, суд вважає, що вимоги позивача є обґрунтованими, а тому підлягають задоволенню.

Приймаючи таке рішення, суд також бере до уваги ч. 1 ст. 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців", відповідно до якої суд, який постановив рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язане з банкрутством юридичної особи, у день набрання таким рішенням законної сили направляє його копію державному реєстратору за місцезнаходженням юридичної особи для внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Керуючись ст.ст. 86, 94, 158, 162, 183-2, 256 КАС України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Припинити юридичну особу – товариство з обмеженою відповідальністю "Науково-технічне підприємство "Приват-Союз" (код ЄДРПОУ 31968662).

Копію постанови у день набрання законної сили направити Реєстраційній службі Бершадського районного управління юстиції Вінницької області (24400, Вінницька область, Бершадський район, м. Бершадь, вул. Радянська, 11, каб. 23) для виконання вимог, установлених ст. 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців".

Постанова підлягає до негайного виконання.

Відповідно до ст.ст. 183-2, 186 КАС України постанова може бути оскаржена протягом 10 днів з моменту отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили в порядку визначеному ст. 254 КАС України.

Суддя                               Жернаков Михайло Володимирович

Дата ухвалення рішення15.01.2015
Оприлюднено22.01.2015
Номер документу42341684
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —802/4285/14-а

Постанова від 15.01.2015

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Жернаков Михайло Володимирович

Ухвала від 18.12.2014

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Жернаков Михайло Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні