Рішення
від 25.01.2007 по справі 14/374-пн-06
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

14/374-ПН-06

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М      У К Р А Ї Н И

25.01.2007                                                                Справа №  14/374-ПН-06

Господарський суд Херсонської області у складі судді  Гридасова Ю.В. при секретарі Вецало М.В., розглянув у відкритому судовому засіданні справу              

за позовом Херсонської експедиції по захисту хлібопродуктів, м. Херсон, до  Херсонського бюро технічної інвентаризації, м. Херсон, за участю третьої особи-1, яка не заявляє самостійних вимог, на стороні відповідача дочірнього підприємства "Брилівський елеватор", смт. Брилівка Цюрупинського району Херсонської області, за участю третьої особи-2, яка не заявляє самостійних вимог, на стороні відповідача відкритого акціонерного товариства "Херсонський комбінат хлібопродуктів", м. Херсон, про визнання права власності,

за участю представників

позивача: Гапіна Н.В., представник, дов. від 18.12.06 р.; Циркунова О.О.,  ліквідатор,  постанова г/с  № 5/140-Б-06 від 01.08.06 р.,

відповідача: на засідання суду не прибув,

третьої особи-1: на засідання суду не прибув,

третьої особи-2: Смолієнко В.М., нач. юр. відділу, дор. № 2286/07 від 16.11.2006 р.

Позивач у позовній заяві, з урахуванням заяви про уточнення до позовних вимог вх. № 2/366 від 25.01.07 р., просить визнати за ним право власності на об'єкти нерухомості, а саме: центральний склад, який розташований в м. Херсоні, адреса розташування: м. Херсон, смт. Наддніпрянське, що складається з караульного приміщення, 1955 року вводу в експлуатацію, складу ядохімікатів, 1955 року вводу в експлуатацію, сараю, 1969 року вводу в експлуатацію, складу для ядохімікатів, 1969 року вводу в експлуатацію, побутового приміщення, 1979 року вводу в експлуатацію, склад для зберігання газу, 1981 року вводу в експлуатацію, асфальтованого майданчику, 1977 року вводу в експлуатацію, паркану (залізобетонні плити), 1986 року вводу в експлуатацію; сарай (літ. Н1), погріб (літ. Л1) з навісом (літ. М1), що знаходяться на території ДП Брилівський елеватор, за адресою Херсонська область, Цюрупинський район, смт. Брилівка, вул. Радянська, 64; гараж, 1970 року вводу в експлуатацію, що знаходиться на території ВАТ "Херсонський комбінат хлібопродуктів", за адресою м. Херсон, вул. Порт Елеватор, 5, у зв'язку з втратою правовстановлюючих документів, посилаючись на положення ст. ст. 16, 202, 316, 392 Цивільного кодексу України, ст. 20 Господарського кодексу України.

Представник позивача на засіданні суду підтримав вимоги, викладені у позовній заяві, з урахуванням уточнень.

Представник відповідача, повідомленого про час і місце проведення засідання господарського суду належним чином, відповідно до ст. 64 Господарського процесуального кодексу України, на засідання суду не з'явився, не скориставшись  своїм правом на участь у судовому процесі, у відзиві на позовну заяву проти позовних вимог заперечує, посилаючись на наступні обставини.

Херсонське бюро технічної інвентаризації повідомляє, що конституційні норми права регулюють відносини власності особи на річ (майно), які здійснюють відповідно до закону за особистою волею, незалежно від волі інших осіб. Це право володіння, користування та розпорядження майном. Ці права можуть виникнути лише при наявності визначеного юридичного факту або їх сукупності. Всі підстави виникнення права власності поділяються на першопочаткові та похідні. При першопочатковому виникненні права власності виникає необхідність його "оформлення" з видачею правовстановлюючого документу –"Свідоцтва про право власності". Порядок оформлення права власності на об'єкти нерухомого майна визначений у "Тимчасовому положенні про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно", затвердженого наказом Міністерства юстиції України № 7/5 від 07.02.2002 року, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18.02.02. за № 157/6445 (зі змінами та доповненнями) (далі - Положення), яке діє починаючи з лютого 2003 року по всій території України.

Статтею 19 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень" встановлений перелік документів, які є підставою для державної реєстрації прав, що посвідчують виникнення, перехід, припинення речових прав на нерухоме майно.

Крім того, у додатку 1 до пункту 2.1 Положення, також встановлено перелік правовстановлюючих документів, на підставі яких проводиться реєстрація прав власності на об'єкти нерухомого майна.

Пунктом 1.6. Положення передбачено, що реєстрації підлягають права власності тільки на об'єкти нерухомого майна, будівництво яких закінчено, та які прийняті в експлуатацію у встановленому порядку, за наявності матеріалів технічної інвентаризації, підготовлених тим БТІ, яке проводить реєстрацію права власності на об'єкти.

У Позивача відсутня як юридична, так і технічна документація на майно, зазначене у Позовній заяві.

Представник третьої особи-1, яка не заявляє самостійних вимог, на стороні відповідача повідомленого про час і місце проведення засідання господарського суду належним чином, відповідно до ст. 64 Господарського процесуального кодексу України, на засідання суду не з'явився, не скориставшись  своїм правом на участь у судовому процесі, відзив на позовну заяву не представив. Відповідно до положень ст. 75 ГПК України справа розглядається за наявними у ній матеріалами.

Представник третьої особи-2, яка не заявляє самостійних вимог, на стороні відповідача в ході судового засідання заперечував проти частини позовних вимог про визнання права власності за позивачем на гараж, 1970 року вводу в експлуатацію, що знаходиться на території ВАТ "Херсонський комбінат хлібопродуктів", за адресою м. Херсон, вул. Порт Елеватор, 5, посилаючись на наступні обставини.

В позові не зазначено за який саме гараж йдеться мова, де він конкретно розташований, який його розмір. На території третьої особи - 2 знаходиться де-кілько гаражів.

Не представлено ніяких документів, які б свідчили про признання права власності на будівлю (акт вводу в експлуатацію, проектна документація та ін.). Знаходження будівлі на балансі підприємства не є правовстановлюючим документом.

В 1998 році при приватизації ВАТ "Херсонський КХП" Фондом держмайна України було передано майно на баланс для використання та обслуговування без права власності (акт № 313 від 21.10.98 р.), в переліку якого гараж ДП "Херсонська експедиція по захисту хлібопродуктів" не значиться. Також спірний гараж відсутній і в переліку майна переданого до статутного фонду ВАТ "Херсонський КХП".

На підставі актів приймання - передачі держмайна від 21.07.1998 р. ВАТ "Херсонський КХП" зареєстроване як єдиний майновий комплекс за реєстром № 890 і об'єктів нерухомого майна, які б належали іншим юридичним чи фізичним особам не має.

Таким чином, на думку третьої особи-2, доводи Позивача суперечать вимогам чинного законодавства, являються безпідставними, не відповідають дійсності і не можуть бути задоволені в частині визнання права власності на об'єкт нерухомості - гараж, що знаходиться на території ВАТ "Херсонський КХП".

За згодою представників учасників судового процесу судом оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Заслухавши пояснення представників учасників судового процесу, що прибули в судове засідання, дослідивши наявні матеріали справи, господарський суд

в с т а н о в и в :

Постановою Господарського суду Херсонської області від 01.08.06 року по справі № 5/140- Б-06 Херсонська експедиція по захисту хлібопродуктів, визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором призначено арбітражного керуючого Циркунову Олену Олександрівну ліц. АБ № 176247 від 12.10.05 р.

Ліквідатором в межах ліквідаційної процедури була проведена інвентаризація матеріальних цінностей підприємства - боржника. За результатами інвентаризації було встановлено, що на балансі підприємства знаходяться об'єкти нерухомості, які розташовані на території Херсонської області та в межах м. Херсона, а саме:

1. Центральний склад, який розташований в м. Херсоні, адреса розташування: біля автомобільної дороги, Антонівка - Снігурьовка, сьомий кілометр. До центрального складу входять наступні приміщення:

1.1.          Караульне приміщення, 1955 року вводу в експлуатацію;

1.2.          Склад ядохімікатів, 1955 року вводу в експлуатацію;

1.3.          Сарай, 1969 року вводу в експлуатацію;

1.4.          Склад для ядохімікатів, 1969 року вводу в експлуатацію;

1.5.          Побутові приміщення, 1979 року вводу в експлуатацію;

1.6.          Склад для зберігання газу, 1981 року вводу в експлуатацію;

1.7.          Асфальтовий майданчик, 1977 року вводу в експлуатацію;

1.8.          Паркан (залізобетонні плити), 1986 року вводу в експлуатацію.

Дані об'єкти нерухомості є цілісним майновим комплексом, який розташований на земельній ділянці площею 1 га., відповідно до Державного акту на право постійного користування землею, який виданий відповідно до рішення Херсонської міської ради народних депутатів № 438/9 від 06.05.1980 року.

2.  Місцезнаходження:   територія  Брилівського  елеватора,  пгт.   Брилівка,  Херсонська. область:

2.1.          Гараж, 1970 року вводу в експлуатацію;

2.2.          Склад напівподвальний, земляний, 1965 року вводу в експлуатацію.

3. Місцезнаходження: територія Комбінату Хлібопродуктів, м. Херсон: 3.1. Гараж, 1970 року вводу в експлуатацію.

З метою належної реєстрації даних об'єктів нерухомості ліквідатор звертався до Херсонського державного бюро технічної інвентаризації реєстрації з заявою б/н від 20.11.2006 р. про реєстрацію прав власності, в якій просила зареєструвати право власності на вищевказані об'єкти нерухомості за ДП "Херсонська експедиція хлібопродуктів".

Відповідно до п. 1 Наказу Міністерства юстиції України № 7/5 від 07.02.02 року "Про затвердження Тимчасового положення про порядок реєстрації прав на нерухоме майно" органами які здійснюють державну реєстрацію прав на нерухоме до моменту прийняття ВРУ відповідного Закону є Бюро технічної інвентаризації. Також у відповідності до п. 1.3 Положення про реєстрацію прав на нерухоме майно реєстрація прав здійснюється БТІ в межах адміністративно - територіальних одиниць. В зв'язку з чим ліквідатор звернувся до Херсонського бюро технічної інвентаризації з метою реєстрації права власності на об'єкти нерухомості та отримання свідоцтва на право власності.

Листом № 1144 від 21.11.06 р. Херсонське державне бюро технічної інвентаризації у відповідь на заяву про визнання права власності просило надати правовстановлюючі документи на дані об'єкти та не надало згоди на реєстрацію права власності.

Відповідно до ч. 1 ст. 316 ЦК України під поняттям права власності розуміється право фізичної або юридичної особи на річ (майно), яка вона здійснює відповідно до Закону за своєю волею незалежно від волі інших осіб.

Відповідно до статуту ДП "Херсонська експедиція по захисту хлібопродуктів" підприємство створене і здійснює свою діяльність на підставі ЗУ "Про власність" ГК України та інших законодавчих актів. Підприємство визначене як самостійний господарюючий суб'єкт, який має права юридичної особи. Відповідно до п. 1.4 Статуту підприємство має відокремлено майно та самостійний баланс. Відповідно до п. 4.1 Статуту підприємства його майно складається з основних фондів і оборотних коштів, а також інших цінностей які відображені в самостійному балансі.

Об'єкти нерухомості були зараховані на самостійний баланс підприємства та відображалися в звітних документах, що має документальне підтвердження. В той же час ЦК України встановлює, що підставою для набуття права власності на об'єкт нерухомості є спосіб який не заборонений законом, зокрема правочин.

Стаття 202 ЦК України встановлює поняття правочину, під яким розуміється дія особи спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків. Майно підприємства було отримано в момент створення та було відповідним чином зараховано на самостійний баланс.

Правовстановлюючі документи, а також акти прийому передачі та акти вводу в експлуатацію нерухомого майна були втрачені позивачем за наступних обставин. Керівництво підприємством починаючи з 13 жовтня 2004 року здійснював Хабло Микола Митрофанович, який був призначений на посаду виконуючого обов'язки начальника відповідно до наказу Головного Управління сільського господарства і продовольстві Херсонської обласної державної адміністрації за № 33 К від 19 жовтня 2004 року. Підставою для призначення Хабло М.М. стала загибель попереднього керівника Запуговиченко О.Я. Таким чином, правовстановлюючі документи були загублені в зв'язку з тим, що Хабло М.М. фактично не мав змоги отримати їх від попереднього керівника. Разом з тим, Хабло М.М. отримав бухгалтерську документацію в якій були відображені матеріальні цінності, і тому числі і об'єкти нерухомості.

Таким чином виникли обставини, які надають власнику право звернутися до суду для визнаня за ним права власності. Відповідно до ст. 392 ЦК України власнику надано право звернутися де суду з позовом про визнання права власності якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності Визнання права власності передбачене ЦК України як спосіб захисту прав власника, що передбачено п. 1 ч. 2 ст. 16 ЦК України.

Статею 20 ГК України встановлений перелік шляхів захисту прав і законних інтересів суб'єктів господарювання. Одним із способів захисту є установлення, зміна й припинення господарських правовідносин та інші способи, передбачені законом. Таким чином, визнання права власності відповідає положенням матеріального та процесуального права. Тобто, якщо власник немає можливості документально підтвердити своє право власності внаслідок втрати ним правовстановлюючих документів, то таке право власності може бути визнано в судовому порядку.

Разом з тим, третьою особою-2 на стороні відповідача, у судовому засіданні, доведено право власності на гараж, 1970 року вводу в експлуатацію, що знаходиться на території ВАТ "Херсонський комбінат хлібопродуктів", за адресою м. Херсон, вул. Порт Елеватор, 5, оскільки у 1998 році при приватизації ВАТ "Херсонський КХП" Фондом держмайна України було передано майно на баланс для використання та обслуговування без права власності (акт № 313 від 21.10.98 р.), в переліку якого гараж ДП "Херсонська експедиція по захисту хлібопродуктів" не значиться. Також спірний гараж відсутній і в переліку майна переданого до статутного фонду ВАТ "Херсонський КХП".

На підставі актів приймання - передачі держмайна від 21.07.1998 р. ВАТ "Херсонський КХП" зареєстроване як єдиний майновий комплекс за реєстром № 890 і об'єктів нерухомого майна, які б належали іншим юридичним чи фізичним особам не має.

За вказаних обставин, позовні вимоги підлягають задоволенню в частині щодо визнання права власності на об'єкти нерухомості, а саме: центральний склад, який розташований в м. Херсоні, адреса розташування: м. Херсон, смт. Наддніпрянське, що складається з караульного приміщення, 1955 року вводу в експлуатацію, складу ядохімікатів, 1955 року вводу в експлуатацію, сараю, 1969 року вводу в експлуатацію, складу для ядохімікатів, 1969 року вводу в експлуатацію, побутового приміщення, 1979 року вводу в експлуатацію, склад для зберігання газу, 1981 року вводу в експлуатацію, асфальтованого майданчику, 1977 року вводу в експлуатацію, паркану (залізобетонні плити), 1986 року вводу в експлуатацію; сарай (літ. Н1), погріб (літ. Л1) з навісом (літ. М1), що знаходяться на території ДП Брилівський елеватор, за адресою Херсонська область, Цюрупинський район, смт. Брилівка, вул. Радянська, 64.

Не підлягають задоволенню позовні вимоги в частині щодо визнання права власності на гараж, 1970 року вводу в експлуатацію, що знаходиться на території ВАТ "Херсонський комбінат хлібопродуктів", за адресою м. Херсон, вул. Порт Елеватор, 5.

Відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покладаються позивача, враховуючи, що даний спір виник з вини останнього.

На підставі зазначених вище норм матеріального права, керуючись  ст. ст.  82-85 Господарського процесуального кодексу України,

в и р і ш и в :

1.           Позов задовольнити частково.

2.           Визнати право власності за "Херсонською експедицією по захисту

хлібопродуктів" (ідентифікаційний код –00952924, юридична адреса –м. Херсон, вул. Привокзальна, 1, адреса місця знаходження –м. Херсон, вул. Гоголя, 11, кв. 4) на об'єкти нерухомості, а саме: центральний склад, який розташований в м. Херсоні, адреса

розташування: м. Херсон, смт. Наддніпрянське, що складається з караульного приміщення, 1955 року вводу в експлуатацію, складу ядохімікатів, 1955 року вводу в експлуатацію, сараю, 1969 року вводу в експлуатацію, складу для ядохімікатів, 1969 року вводу в експлуатацію, побутового приміщення, 1979 року вводу в експлуатацію, склад для зберігання газу, 1981 року вводу в експлуатацію, асфальтованого майданчику, 1977 року вводу в експлуатацію, паркану (залізобетонні плити), 1986 року вводу в експлуатацію; сарай (літ. Н1), погріб (літ. Л1) з навісом (літ. М1), що знаходяться на території ДП Брилівський елеватор, за адресою Херсонська область, Цюрупинський район, смт. Брилівка, вул. Радянська, 64.

3.                    Відмовити в задоволенні позовних вимог в частині, щодо визнання права влсності на гараж, 1970 року вводу в експлуатацію, що знаходиться на території ВАТ "Херсонський комбінат хлібопродуктів", за адресою м. Херсон, вул. Порт Елеватор, 5.

4.          Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня підписання рішення, оформленого відповідно до вимог статті 84 Господарського процесуального кодексу України (вступна, описова, мотивувальна і резолютивна частини).

Суддя                                                                                     Ю.В. Гридасов.  

Дата оформлення та підписання рішення

відповідно до вимог ст. 84 Господарського

процесуального кодексу України                                                            "09" лютого 2007 р.

     

       

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення25.01.2007
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу423490
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —14/374-пн-06

Ухвала від 03.04.2008

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Закурін М.К.

Рішення від 25.01.2007

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Гридасов Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні