Рішення
від 15.01.2015 по справі 910/28161/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

cpg1251 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 910/28161/14 15.01.15

Господарський суд міста Києва у складі головуючого судді Головіної К.І., при секретарі судового засідання Мельник Ю.А., розглянувши матеріали справи

за позовною заявою Публічного акціонерного товариства "Київенерго"

до Київської міської клінічної лікарні № 10

про стягнення 593 923,83 грн.

за участю представників:

від позивача:Левченко В.І.- представник за довіреністю № 31/2014/09/05-4 від 05.09.2014 р. від відповідача:Димочко Н.В.- представник за довіреністю № 1189

ВСТАНОВИВ:

До господарського суду м. Києва звернулось Публічне акціонерне товариство "Київенерго" з позовом до Київської міської клінічної лікарні № 10 про стягнення заборгованості за спожиту теплову енергію у гарячій воді у сумі 593 923,83 грн.

В обґрунтування своїх вимог позивач посилається на порушення відповідачем умов договору № 530568 від 01.03.1999 р. на постачання теплової енергії у гарячій воді та договору про закупівлю товару (теплова енергія у гарячій воді/парі) за державні кошти від 20.03.2012 р. № 530568 в частині своєчасної плати за надані послуги, внаслідок чого у Київської міської клінічної лікарні № 10 утворилась заборгованість.

У позові Публічне акціонерне товариство "Київенерго" просить суд стягнути з Київської міської клінічної лікарні № 10 заборгованість за спожиту теплову енергію у гарячій воді у сумі 593 923,83 грн. за період з 01.01.2012 р. по 01.01.2013 р.

У судовому засіданні представник позивача підтримав та обґрунтував позовні вимоги, просив позов задовольнити в повному обсязі.

Представник відповідача позов визнав частково, зазначив, що підприємство є бюджетною установою, яка фінансується у спеціальному порядку, у зв'язку з чим виникла заборгованість.

Заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши наявні в матеріалах справи докази, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

01.03.1999 р. між Акціонерною енергопостачальною компанією "Київенерго", правонаступником якого є Публічне акціонерне товариство "Київенерго" (постачальник) та Київською міською клінічною лікарнею № 10 (споживач), був укладений договір № 530568 на постачання теплової енергії у гарячій воді (договір-1).

Сторони погодили, що постачальник зобов'язується безперебійно постачати теплову енергію у вигляді гарячої води на межу балансової належності із споживачем для потреб опалення та вентиляцію - в період опалювального сезону; для гарячого водопостачання - протягом року згідно з додатком № 1 до договору (п. 2.2.1 договору-1).

Споживач зобов'язується дотримуватись кількості споживання теплової енергії за кожним параметром в обсягах, які визначені у додатку № 1, не допускаючи їх перевищення; виконувати умови та порядок оплати, в обсягах і в терміни, які передбачені в додатку № 4 до договору (п.п. 2.3.1, 2.3.2 договору-1).

Також сторонами договору-1 було погоджено:

- тарифи та порядок розрахунків (додаток № 4), відповідно до якого сторонами визначено, що споживач щомісяця з 12 по 15 число самостійно отримує у районному відділі теплозбуту платіжну вимогу-доручення на суму, яка включає загальну вартість теплової енергії поточного місяця та кінцеве сальдо розрахунків на початок розрахунків на початок розрахункового періоду; споживач щомісячно забезпечує не пізніше 25 числа виконує сплату за надані послуги.

- умови припинення подачі теплової енергії (додаток № 7).

Також у зв'язку із вступом у дію Закону України «Про здійснення державних закупівель», 20.03.2012 р. між Публічним акціонерним товариством "Київенерго" (учасник) та Київською міською клінічною лікарнею № 10 (замовник), був укладений договір № 530568 про закупівлю товару (теплова енергія у гарячій воді/парі) за державні кошти (договір-2).

Відповідно до п. 1.1 договору-2 учасник зобов'язується поставити замовнику товар, зазначений в п. 1.2. договору, а замовник - прийняти і оплатити товар в порядку і строки, згідно з цим договором.

Відповідно до п. 5.1 договору-2 поставка теплової енергії здійснюється протягом 2012 року.

Відповідно до п. 6.3.1 договору-2 учасник зобов'язаний постачати теплову енергію у гарячій воді/парі на потреби: опалення та вентиляції - в період опалювального сезону; гарячого водопостачання - протягом року; в кількості та обсягах згідно з додатком № 1 до цього договору в період його дії.

Згідно з п.п. 6.1.1, 6.1.2 договору-2 замовник зобов'язаний додержуватися кількості споживання теплової енергії по кожному параметру в обсягах, які визначені у додатку № 1 до Договору, не допускаючи їх перевищення, та своєчасно сплачувати вартість спожитої теплової енергії, а також виконувати умови та порядок оплати в обсягах і в терміни, які передбачені в додатку № 4 до договору-2.

Згідно з п. 10.1 договору-2 набирає чинності з дати його підписання сторонами і діє до 30.09.2012 р., а в частині проведення розрахунків до повного їх завершення.

У судовому засіданні встановлено, що позивач умови договорів-1,2 виконав у повному обсязі, у період з 01.01.2012 р. по 01.01.2013 р. надав послуги з постачання теплової енергії у гарячій воді, що підтвержується відомостями обліку споживання теплової енергії, обліковими картками (табуляграмами), розрахунком заборгованості та поясненнями представників сторін.

Однак, відповідач зі свого боку умови договору в частині оплати послуг виконав неналежним чином, внаслідок чого у останнього за вказаний період виникла заборгованість за спожиту теплову енергію у гарячій воді у сумі 593 926,83 грн.

Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Згідно зі ст. 275 ГК України за договором енергопостачання енергопостачальне підприємство (енергопостачальник) відпускає електричну енергію, пару, гарячу і перегріту воду (далі - енергію) споживачеві (абоненту), який зобов'язаний оплатити прийняту енергію та дотримуватися передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного обладнання, що ним використовується.

Частинами 6, 7 статті 276 Господарського кодексу України передбачено, що розрахунки за договорами енергопостачання здійснюються на підставі цін (тарифів), встановлених/визначених відповідно до вимог закону. Оплата енергії, що відпускається, здійснюється відповідно до умов договору. Договір може передбачати попередню оплату, планові платежі з наступним перерахунком або оплату, що проводиться за вартість прийнятих ресурсів.

Згідно з пунктом 2.1 договору-1 на постачання теплової енергії у гарячій воді сторони домовились, що при виконанні умов договору, а також при вирішенні всіх питань, що не обумовлені цим договором, сторони зобов'язуються керуватися тарифами, затвердженими Київською міською держадміністрацією, чинним законодавством України, Правилами користування тепловою енергією, нормативними актами з питань користування та взаєморозрахунків за енергоносії, чинним законодавством України

Статтею 20 Закону України "Про теплопостачання" визначено, що тарифи на теплову енергію, реалізація якої здійснюється суб'єктами господарювання, що займають монопольне становище на ринку, є регульованими. Тарифи на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії, крім тарифів на виробництво теплової енергії для суб'єктів господарювання, що здійснюють комбіноване виробництво теплової і електричної енергії та/або використовують нетрадиційні та поновлювані джерела енергії, затверджуються національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, та органами місцевого самоврядування в межах повноважень, визначених законодавством.

Тарифи на теплову енергію за договорами-1, 2 були погоджені сторонами та на час розгляду даної справи не скасовані та недійсними не визнані.

Відповідно до ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін). Зобов'язання, строк (термін) виконання якого визначений вказівкою на подію, яка неминуче має настати, підлягає виконанню з настанням цієї події (ст. 530 ЦК України).

Таким чином, судом встановлено, що позивач правомірно заявив вимоги в частині несплаченої заборгованості за надані послуги з постачання теплової енергії у гарячій воді за договорами-1, 2 за період з 01.01.2012 р. по 01.01.2013 р. в сумі 593 926,83 грн.

Частиною 1 ст. 33 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Подані відповідачем платіжні доручення на загальну суму 593 926,83 грн. за період з 17.04.2013 р. по 29.09.2014 р., якими він сплачував послуги позивачу за 2012 р., як він вказує, були зараховані позивачем в рахунок поточної заборгованості за договором № 530568 від 12.03.2013 р. згідно з призначенням платежу, вказаним відповідачем.

Таким чином, оскільки доказів належної оплати заборгованості суду не надано, позовні вимоги в частині стягнення 593 926,83 грн. основного боргу за договорами-1,2 за період з 01.01.2012 р. по 01.01.2013 р. підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, враховуючи, що наявні у справі матеріали свідчать про обгрунтованість вимог позивача, суд задовольняє позов у повному обсязі.

Згідно ч. 5 статті 49 ГПК України витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача.

При цьому позивач просив повернути йому надмірно сплачений судовий збір.

Згідно із ч. 1 ст. 7 Закону України "Про судовий збір" сплачена сума судового збору повертається, зокрема у разі внесення судового збору в більшому розмірі, ніж встановлено законом.

Як вбачається з матеріалів справи, позивачем подано майновий позов про стягнення 593 926,83 грн., 2 % від суми якого складає - 11 878,54 грн., проте позивачем було сплачено судовий збір у розмірі 14 859,35 грн., що підтверджується платіжним дорученням № 337 від 09.12.2014 р., тобто більшому, ніж передбачено п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір".

Враховуючи викладене, суд повертає позивачу надмірно сплачену суму судового збору у розмірі 2 980,81грн.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 44, 49, 75, 82 - 85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов Публічного акціонерного товариства "Київенерго" до Київської міської клінічної лікарні № 10 про стягнення 593 923,83 грн. задовольнити.

Стягнути з Київської міської клінічної лікарні № 10 (03039, м. Київ, проспект 40-річчя Жовтня, 59-Б, ідентифікаційний код 01993931) на користь Публічного акціонерного товариства "Київенерго" (01001, м. Київ, пл. І. Франка, 5, ідентифікаційний код 00131305) основну заборгованість в сумі 593 926 (п'ятсот дев'яносто три тисячі дев'ятсот двадцять шість) грн. 83 коп.

Стягнути з Київської міської клінічної лікарні № 10 (03039, м. Київ, проспект 40-річчя Жовтня, 59-Б, ідентифікаційний код 01993931) на користь Публічного акціонерного товариства "Київенерго" (01001, м. Київ, пл. І. Франка, 5, ідентифікаційний код 00131305) витрати по сплаті судового збору в розмірі 11 878 (одинадцять тисяч вісімсот сімдесят вісім) грн. 54 коп.

Повернути Публічному акціонерному товариству "Київенерго" (01001, м. Київ, пл. І. Франка, 5, ідентифікаційний код 00131305) з Державного бюджету України суму надмірно сплаченого судового збору у розмірі 2 980 (дві тисячі дев'ятсот вісімдесят) грн. 81 коп.

Рішення ухвалено в нарадчій кімнаті та проголошено його вступну та резолютивну частини в судовому засіданні 15 січня 2015 року.

Повний текст рішення підписаний 20 січня 2015 року.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Київського апеляційного господарського суду через господарський суд міста Києва шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня підписання повного тексту рішення.

Суддя К.І. Головіна

Дата ухвалення рішення15.01.2015
Оприлюднено21.01.2015
Номер документу42356544
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/28161/14

Рішення від 15.01.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 18.12.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні