Рішення
від 21.11.2014 по справі 708/1274/14-ц
ЧИГИРИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 708/1274/14-ц

Номер провадження № 2/708/375/14

Р і ш е н н я

Іменем України

21 листопада 2014 року.

Чигиринський районний суд Черкаської області

в складі:

головуючої - судді Ткаченко С.Є.

при секретарі - Омельченко Ю.М.,

з участю позивача - ОСОБА_1,

третьої особи - ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Чигирині справу за позовом ОСОБА_1 до Матвіївської сільської ради, треті особи ОСОБА_2, ОСОБА_3, про визнання права власності на земельну ділянку,

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з вказаним позовом, зазначивши, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його дружина ОСОБА_4.

Після її смерті залишилося спадкове майно у вигляді земельної ділянки площею 1,0001 га на території Матвіївської сільської ради відповідно до розпорядження Чигиринської районної державної адміністрації від 07.07.2012 року № 137 та наказу Головного управління Держземагентства у Черкаській області, оскільки державний акт на право власності на земельну ділянку виготовлено не було в зв'язку зі смертю ОСОБА_4

Він є спадкоємцем даної земельної ділянки першої черги спадкування згідно до закону, так як заповіту померла не складала.

Їхні сини ОСОБА_2 та ОСОБА_3 спадщину після смерті матері не приймали.

Він звернувся до нотаріальної контори із приводу оформлення спадщини, але йому було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом в зв'язку з відсутністю державного акту на право власності на земельну ділянку.

А тому просить визнати за ним право власності на вказану земельну ділянку, що належала померлій ОСОБА_4, в порядку спадкування за законом.

В судовому засіданні позивач підтримав свої позовні вимоги та прохав їх задовольнити, пояснивши суду, що після смерті дружини залишилося спадкове майно у вигляді земельної ділянки, що розташована на території Матвіївської сільської ради.

Він прожив разом з дружиною 42 роки до дня її смерті та прийняв спадщину, але не зміг оформити свої спадкові права на вказану земельну ділянку в нотаріальній конторі, оскільки державний акт на право власності на земельну ділянку не був виготовлений.

У зв`язку з цим просить визнати за ним право власності на дану земельну ділянку в порядку спадкування за законом.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, надіславши до суду листа про розгляд справи без участі представника сільської ради та про визнання позову повністю.

Третя особа ОСОБА_2 пояснив суду, що він є сином позивача, а померла була його матір'ю. На землю, що залишилася після смерті матері, він не претендує, як і його брат ОСОБА_3

Третя особа ОСОБА_3 в судове засідання не з`явився, надавши суду заяву про розгляд справи без його участі, вказавши, що він не заперечує, щоб власником земельної ділянки було визнано позивача.

Вислухавши позивача, третю особу ОСОБА_2, вивчивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню.

Як встановлено судом і вбачається з свідоцтва про смерть № НОМЕР_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_4.

Після її смерті відкрилась спадщина у вигляді земельної ділянки площею 1,0001 га на території Матвіївської сільської ради Чигиринського району.

Дана земельна ділянка належала померлій ОСОБА_4 на підставі розпорядження № 137 Чигиринської районної державної адміністрації від 07.07.2012 року і наказу Головного управління Держземагенства у Черкаській області "Про затвердження документації із землеустрою та надання земельної ділянки у власність ОСОБА_4" та підтверджується витягом з Державного земельного кадастру про земельну ділянку.

Також судом встановлено, що позивач в порядку ст. 1261 ЦК України є спадкоємцем першої черги спадкування за законом майна померлої ОСОБА_4, що підтверджується свідоцтвом про одруження № НОМЕР_2.

Судом встановлено, що державний акт на право власності на земельну ділянку виготовлено не було в зв'язку зі смертю ОСОБА_4, в зв'язку з чим при зверненні до нотаріальної контори з приводу оформлення спадкових прав позивачу було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом.

Крім того в судовому засіданні встановлено, що позивач прийняв спадщину в порядку ч. 3 ст. 1268 ЦК України, що вбачається з виданої Матвіївською сільською радою довідки № 222 від 30.07.2014 року, згідно до якої ОСОБА_4 була зареєстрована та постійно проживала до дня смерті - ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_1 і разом з нею в домоволодінні проживав та був зареєстрований її чоловік ОСОБА_1, при цьому інші члени сім'ї, малолітні, неповнолітні, утриманці на день її смерті зареєстровані не були.

Відповідно до даних Чигиринської державної нотаріальної контори № 854/01-16 від 04.11.2014 року, спадкоємці із заявами про прийняття спадщини чи із заявами про відмову від прийняття спадщини після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 не зверталися, спадкові справи не відкривалися, тобто позивач є єдиним спадкоємцем майна померлої.

Таким чином, суд, оцінюючи зібрані докази в їх сукупності, вважає можливим визнати за позивачем право власності на вище зазначену земельну ділянку в порядку спадкування за законом.

На підставі викладеного та, керуючись ст.1223, ч.1 ст.1225, ст. 1261, ч.3 ст.1268 ЦК України, ст., ст. 10, 60, 212, 213, 215 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 1,0001 га, кадастровий номер 7125483000:01:000:0620, розташовану в адміністративних межах Матвіївської сільської ради Чигиринського району та належну померлій ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4, відповідно до розпорядження Чигиринської районної державної адміністрації № 137 від 07.07.2012 року "Про надання дозволу на розробку проекту землеустрою громадянам в адміністративних межах Матвіївської сільської ради Чигиринського району" і наказу Головного управління Держземагентства у Черкаській області "Про затвердження документації із землеустрою та надання земельної ділянки у власність", в порядку спадкування за законом, без зміни її цільового призначення.

Рішення може бути оскаржено до апеляційного суду Черкаської області протягом десяти днів з дня його проголошення.

Головуюча

СудЧигиринський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення21.11.2014
Оприлюднено27.01.2015
Номер документу42402853
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —708/1274/14-ц

Ухвала від 19.06.2015

Цивільне

Чигиринський районний суд Черкаської області

Ткаченко С. Є.

Рішення від 21.11.2014

Цивільне

Чигиринський районний суд Черкаської області

Ткаченко С. Є.

Ухвала від 05.11.2014

Цивільне

Чигиринський районний суд Черкаської області

Ткаченко С. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні