Ухвала
від 30.12.2014 по справі 132/3986/14-ц
КАЛИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 132/3986/14-ц

2-з/132/10/14

УХВАЛА

про забезпечення доказів

"30" грудня 2014 р. Суддя Калинівського районного суду Вінницької області Павленко І.В.,

розглянувши заяву ОСОБА_1 про забезпечення доказів,

ВСТАНОВИВ:

30.12.2014 року заявниця ОСОБА_1 звернулась з заявою про забезпечення доказів до подачі позовної заяви, та просила витребувати у приватного нотаріуса Калинівського районного нотаріального округу Вінницької області ОСОБА_2 (місцезнаходження:22400, Вінницька область, м. Калинівка, вул. Дзержинського, 52) матеріали нотаріальної справи щодо посвідчення укладеного між ОСОБА_3 та ОСОБА_4 договору серії ВТТ 052387 купівлі-продажу 53/100 житлового будинку по вул. Урицького 24 (колишній 22) у м. Калинівці Вінницької області та матеріали нотаріальної справи щодо посвідчення укладеного між ОСОБА_3 та ОСОБА_5 договору серії ВТТ 052390 купівлі-продажу 47/100 житлового будинку по вул. Урицького 24 (колишній 22) у м. Калинівці Вінницької області.

Свою заяву ОСОБА_1 мотивувала тим, що вона являється власником:

земельної ділянки площею 0,1000 гектарів, в межах згідно з планом, розташованої за адресою: м. Калинівка, вул. Урицького, 22, Вінницької області, цільове призначення - для будівництва та обслуговування жилого будинку і господарських будівель, кадастровий номер- 0521610100:01:001:0022;

земельної ділянки площею 0,2000 гектарів, в межах згідно з планом, розташованої за адресою: м. Калинівка, вул. Урицького, 22, Вінницької області, цільове призначення - для ведення особистого селянського господарства, кадастровий номер-0521610100:01:001:0023, (копії державних актів на право власності на земельні ділянки додаються);

житлового будинку з господарськими будівлями за адресою: Вінницька область, м. Калинівка, вул. Урицького, 22, розташованого на земельній ділянці, надалі -житловий будинок, (копія договору купівлі-продажу житлового будинку додається).

Вищевказані об'єкти нерухомого майна були придбані нею 10 жовтня 2006 року у ОСОБА_4, на підставі нотаріально посвідчених договорів купівлі-продажу.

Право власності на житловий будинок у ОСОБА_4 виникло в порядку спадкування після смерті ОСОБА_6. У свою чергу, житловий будинок ОСОБА_6 було передано у власність на підставі рішення виконкому Калинівської селищної ради депутатів трудящих від 25 листопада 1975 року. Із вказаного рішення вбачається, що ОСОБА_6 був побудований новий житловий будинок взамін 53% старого будинку № 20 по вул. Урицького у м. Калинівка, новий житловий будинок був прийнятий в експлуатацію, а ОСОБА_6 було зобов'язано розібрати 53% старого будинку № 20 по вул. Урицького у м. Калинівка, який не підлягає капітальному ремонту. Свідоцтво про право власності на новий житловий будинок ОСОБА_6 було видано взамін свідоцтва про право власності на 53% старого будинку № 20 по вул. Урицького в м. Калинівка.

Крім того, комісією, створеною розпорядженням Калинівського міського голови ОСОБА_7 № 59 від 27.06.2007 року, було складено акт від 21.08.2007 року про те, що вищевказаний старий будинок, який розташований на належній їй земельній ділянці, знаходиться в аварійному стані та повинен бути терміново знесений.

Таким чином, право власності на 53% старого будинку № 20 по вул. Урицького у м. Калинівка припинилось у зв'язку з фактичним знищенням будинку.

24 вересня 2014 року її чоловік, ОСОБА_8, звернувся із заявою до Калинівського міського голови ОСОБА_9 про надання дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення у власність земельної ділянки, яка знаходиться по вул. Урицького в м. Калинівка межує із її земельною ділянкою. На вказану заяву виконкомом Калинівської міської ради була надана відповідь від 23.10.2014 року за вих. № 02-12-1223, з якої вбачається, що на земельній ділянці в м. Калинівка по вул. Урицького, 22, розташований житловий будинок з господарськими будівлями, який належить ОСОБА_3.

ОСОБА_3 повідомила їй, що на підставі нотаріально посвідчених договорів купівлі-продажу, укладених між нею та ОСОБА_4, а також між нею та ОСОБА_5, остання придбала 53/100 та 47/100 відповідно старого житлового будинку, який фактично знищений та підлягав знесенню ще на підставі рішення виконкому Калинівської селищної ради депутатів трудящих від 25 листопада 1975 року, та знаходиться на належній їй земельній ділянці.

Вважає, що зазначені договори купівлі-продажу порушують її права як власника земельної ділянки та має намір оскаржити їх до суду шляхом подання заяви про визнання останніх недійсними.

Ст. 8 Закону України «Про нотаріат» зокрема передбачено, що нотаріус та особи, зазначені у статті 1 цього Закону, а також помічник нотаріуса зобов'язані зберігати нотаріальну таємницю, навіть якщо їх діяльність обмежується наданням правової допомоги чи ознайомленням з документами і нотаріальна дія або дія, яка прирівнюється до нотаріальної, не вчинялась. Довідки про вчинені нотаріальні дії та копії документів, що зберігаються у нотаріуса, видаються нотаріусом виключно фізичним та юридичним особам, за дорученням яких або щодо яких вчинялися нотаріальні дії. У разі смерті особи чи визнання її померлою такі довідки видаються спадкоємцям померлого. У разі визнання особи безвісно відсутньою опікун, призначений для охорони майна безвісно відсутнього, має право отримувати довідки про вчинені нотаріальні дії, якщо це необхідно для збереження майна, над яким встановлена опіка; довідки про вчинені нотаріальні дії та інші документи надаються нотаріусом протягом десяти робочих днів на обґрунтовану письмову вимогу суду, прокуратури, органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування у зв'язку з кримінальним провадженням, цивільними, господарськими, адміністративними справами, справами про адміністративні правопорушення, що знаходяться в провадженні цих органів, з обов'язковим зазначенням номера справи та прикладенням гербової печатки відповідного органу.

Таким чином, відомості, які містяться в матеріалах нотаріальної справи щодо посвідчення договорів, на підставі яких ОСОБА_3 придбала 53/100 та 47/100 житлового будинку, який підлягав знесенню, розташованого на належній їй на праві власності земельній ділянці, становлять нотаріальну таємницю та не можуть бути розголошені їй, оскільки вказані нотаріальні дії не вчинялись за її дорученням. Проте зазначені матеріали (зокрема, відомості щодо розміру та кадастрового номеру земельної ділянки, які в силу ст. 120 ЗК України та ст. 377 ЦК України є істотними умовами договорів купівлі-продажу житлових будинків) мають вирішальне значення для підтвердження обставин порушення її прав, як власника земельної ділянки.

Оскільки подання потрібних доказів є неможливим і у ОСОБА_1 є складнощі в поданні цих доказів, тому звернулась в суд з заявою про забезпечення доказів.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що заява про витребування доказів підлягає задоволенню з огляду на наступне.

Відповідно до ст. 133 ЦПК України особи, які беруть участь у справі і вважають, що подання потрібних доказів є неможливим або у них є складнощі в поданні цих доказів, мають право заявити клопотання про забезпечення цих доказів.

Способами забезпечення судом доказів є допит свідків, призначення експертизи, витребування та (або) огляд доказів, у тому числі за їх місцезнаходженням. У необхідних випадках судом можуть бути застосовані інші способи забезпечення доказів.

За заявою заінтересованої особи суд може забезпечити докази до пред'явлення нею позову. У разі подання заяви про забезпечення доказів до подання позовної заяви заявник повинен подати позовну заяву протягом трьох днів з дня постановления ухвали про забезпечення доказів. У разі неподання позовної заяви у зазначений строк особа, яка подала заяву про забезпечення доказів, зобов'язана відшкодувати судові витрати, а також збитки, заподіяні у зв'язку із забезпеченням доказів.

Статтею 134 ЦПК України передбачено, що у заяві про забезпечення доказів повинні бути зазначені: докази, які необхідно забезпечити; обставини, що можуть бути підтверджені цими доказами; обставини, які свідчать про те, що подання потрібних доказів може стати неможливим або ускладненим, а також справа, для якої потрібні ці докази або з якою метою потрібно їх забезпечити. В силу ст. 135 ЦПК України, заява про забезпечення доказів розглядається судом, який розглядає справу, а якщо позов ще не пред'явлено, - місцевим загальним судом, у межах територіальної підсудності якого можуть бути вчинені процесуальні дії щодо забезпечення доказів.

Заява про забезпечення доказів розглядається протягом п'яти днів з дня її надходження з повідомленням сторін та інших осіб, які беруть участь у справі. Присутність цих осіб не є обов'язковою.

Якщо після вчинення процесуальних дій щодо забезпечення доказів позовну заяву подано до іншого суду, протоколи та інші матеріали щодо забезпечення доказів надсилаються до суду, який розглядає справу.

Таким чином, враховуючи вищенаведені обставини, суд вважає, що заява ОСОБА_1 про витребування доказів є обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 133-135 ЦПК України суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 про забезпечення доказів - задовольнити.

Витребувати у приватного нотаріуса Калинівського районного нотаріального округу Вінницької області ОСОБА_2 (місцезнаходження:22400, Вінницька область, м. Калинівка, вул. Дзержинського, 52) матеріали нотаріальної справи щодо посвідчення укладеного між ОСОБА_3 та ОСОБА_4 договору серії ВТТ 052387 купівлі-продажу 53/100 житлового будинку по вул. Урицького 24 (колишній 22) у м. Калинівка Вінницької області.

Витребувати у приватного нотаріуса Калинівського районного нотаріального округу Вінницької області ОСОБА_2 (місцезнаходження:22400, Вінницька область, м. Калинівка, вул. Дзержинського, 52) матеріали нотаріальної справи щодо посвідчення укладеного між ОСОБА_3 та ОСОБА_5 договору серії ВТТ 052390 купівлі-продажу 47/100 житлового будинку по вул. Урицького 24 (колишній 22) у м. Калинівка Вінницької області.

Розяснити заявнику, що у разі подання заяви про забезпечення доказів до подання позовної заяви заявник повинен подати позовну заяву протягом трьох днів з дня постановления ухвали про забезпечення доказів. У разі неподання позовної заяви у зазначений строк особа, яка подала заяву про забезпечення доказів, зобов'язана відшкодувати судові витрати, а також збитки, заподіяні у зв'язку із забезпеченням доказів.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п'яти днів з дня її проголошення. У разі якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Оскарження ухвали не зупиняє її виконання.

Суддя:підпис

Суддя:

Секретар:

Дата ухвалення рішення30.12.2014
Оприлюднено29.01.2015
Номер документу42416663
СудочинствоЦивільне
Сутьзабезпечення доказів

Судовий реєстр по справі —132/3986/14-ц

Ухвала від 30.12.2014

Цивільне

Калинівський районний суд Вінницької області

Павленко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні