Постанова
від 08.12.2014 по справі 804/16936/14
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 грудня 2014 р. Справа № 804/16936/14 Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі судді - Неклеса О.М., розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративний позов Криворізької північної об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області до Жовтневої районної організації політичної партії "Народна воля" м. Кривого Рогу про припинення юридичної особи, -

ВСТАНОВИВ :

Криворізька північна об'єднана державна податкова інспекція Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області (далі - Криворізька північна ОДПІ, позивач) звернулася до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Жовтневої районної організації політичної партії "Народна воля" м. Кривого Рогу (далі - відповідач), в якому просить припинити юридичну особу Жовтневу районну організацію політичної партії "Народна воля" м. Кривого Рогу.

В обґрунтування позову Криворізька північна ОДПІ зазначила, що Жовтнева районна організація політичної партії "Народна воля" м. Кривого Рогу знаходиться на обліку у Криворізькій північній ОДПІ, проте більше року не подає податкову звітність про отримані доходи.

Частиною 11 статті 35 КАС України визначено, що у разі повернення поштового відправлення, яке не вручене адресату з незалежних від суду причин, вважається, що особа повідомлена належним чином. Відповідач не надав до суду заперечень проти позову.

Дослідивши письмові докази по справі, суд доходить висновку, що позовна заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що Жовтнева районна організація політичної партії "Народна воля" м. Кривого Рогу зареєстрована як юридична особа 08.05.2009 р. та перебуває на податковому обліку у Криворізькій північній ОДПІ.

Положеннями ст. 2 Закону України "Про політичні партії в Україні" від 05.04.2001 р. № 2365-III (далі - Закон № 2365-III) встановлено, що політична партія - це зареєстроване згідно з законом добровільне об'єднання громадян - прихильників певної загальнонаціональної програми суспільного розвитку, що має своєю метою сприяння формуванню і вираженню політичної волі громадян, бере участь у виборах та інших політичних заходах.

Частиною 4 статті 11 Закону № 2365-III передбачено, що після реєстрації політична партія набуває статусу юридичної особи.

У відповідності до норм ст. 14 Закону № 2365-III політичні партії є неприбутковими організаціями.

Статтею 17 Закону № 2365-III визначено, що політичні партії ведуть бухгалтерську звітність у встановленому порядку.

Відповідно до п.п. 16.1.2, 16.1.3 п. 16.1 ст. 16 ПК України, платник податків зобов'язаний вести у встановленому порядку облік доходів і витрат, складати звітність, що стосується обчислення і сплати податків, подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

Пунктом 49.2 статті 49 ПК України визначено, що платник податків зобов'язаний за кожний встановлений цим Кодексом звітний період подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є, відповідно до цього Кодексу незалежно від того, чи провадив такий платник податку господарську діяльність у звітному періоді.

Положеннями п. 57.1 ст. 57 ПК України передбачено, що платники податку, у яких доходи, що враховуються при визначенні об'єкта оподаткування, за останній річний звітний (податковий) період не перевищують 10 мільйонів гривень, та неприбуткові установи (організації) сплачують податок на прибуток на підставі податкової декларації, яку подають до контролюючих органів за звітний (податковий) рік і не сплачують авансових внесків.

Платник податку, який за підсумками минулого звітного (податкового) року не отримав прибутку або отримав збиток, податкові зобов'язання не нараховував і не мав базового показника для визначення авансових внесків у наступному році, а за підсумками першого кварталу отримує прибуток, має подати податкову декларацію за перше півріччя, три квартали звітного (податкового) року та за звітний (податковий) рік для нарахування та сплати податкових зобов'язань.

Згідно з довідкою Криворізької північної ОДПІ від 26.09.2014 р. № 17425/9/04-83-15-03, відповідачем останній раз було подано до контролюючого органу податкову звітність 08.05.2009 р.

Відповідно до ч. 2 ст. 38 Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" від 15.05.2003 р. за № 755-IV (далі - Закон № 755-IV), підставою для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема, є неподання протягом року органам доходів і зборів податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Згідно до п. 1 ст. 3 Закону № 755-IV дія цього Закону поширюється на державну реєстрацію всіх юридичних осіб незалежно від організаційно-правової форми, форми власності та підпорядкування, а також фізичних осіб - підприємців, в п. 2 цієї ж статті зазначається, що законом можуть бути встановлені особливості державної реєстрації об'єднань громадян (у тому числі професійних спілок), благодійних організацій, політичних партій, органів державної влади та органів місцевого самоврядування, асоціацій органів місцевого самоврядування, банків, торгово-промислових палат, фінансових установ (у тому числі кредитних спілок), бірж, а також інших установ та організацій.

Пунктом 3 ст. 3 Закону № 755-IV передбачено, що об'єднання громадян, благодійні організації, політичні партії, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, асоціації органів місцевого самоврядування, банки, торгово-промислові палати, фінансові установи (у тому числі кредитні спілки), біржі, інші установи та організації, для яких законом встановлені особливості державної реєстрації, набувають статусу юридичної особи лише з моменту їх державної реєстрації у порядку, встановленому цим Законом.

Способи та порядок припинення діяльності політичної партії врегульовано положеннями ст. 23 Закону № 2365-III, а саме, політичні партії припиняють свою діяльність шляхом реорганізації чи ліквідації (саморозпуску) або в разі заборони її діяльності чи анулювання реєстраційного свідоцтва в порядку, встановленому цим та іншими законами України.

Аналіз наведених положень законодавчих приписів дає підстави для висновку про те, що норми Закону № 755-IV є загальними відносно спеціальних норм Закону № 2365-III, які регулюють питання реєстрації політичних партій, припинення їх діяльності та не суперечать загальним нормам.

Таким чином, підстави припинення юридичної особи, визначені ст. 38 Закону № 755-IV, є незалежними від випадків заборони її діяльності чи анулювання реєстраційного свідоцтва, передбачених додатково ст. 23 Закону № 2365-III, враховуючи те, що чинним законодавством передбачено обов'язок платника податків і зборів подавати звітність до контролюючого органу в порядку та строки визначені нормативно - правовими актами України.

Тотожна правова позиція викладена в ухвалах Вищого адміністративного суду України від 29.09.2014 р. по справі № К/9991/34700/11 (№ 2а-15840/09/0470), від 16.09.2014 р. по справі № К/9991/76661/12 (№ 1570/4682/2012), від 14.10.2014 р. по справі № К/800/49264/14 (№ 804/15165/13).

Пунктом 11.30 розділу 11 Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого Наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 р. № 1588, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 29 грудня 2011 р. за № 1562/20300, передбачено, якщо платник податків не має заборгованості перед бюджетом та неподання протягом одного року до контролюючих органів податкових декларацій, документів податкової звітності, то керівник контролюючого органу приймає рішення у вигляді розпорядження відносно платника податків про звернення до суду або господарського суду із заявою (позовною заявою) про винесення судового рішення щодо припинення юридичної особи чи підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, відміни державної реєстрації припинення юридичної особи або підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи.

Керівником контролюючого органу винесено розпорядження № 38-р від 10.09.2014 р. про підготовку позовної заяви та направлення матеріалів до суду про припинення юридичної особи Жовтневої районної організації політичної партії "Народна воля" м. Кривого Рогу, яка не звітує понад одного року.

Згідно з довідкою Криворізької північної ОДПІ, у відповідача відсутня заборгованість перед бюджетом станом на 26.09.2014 р.

За наведених обставин, суд приходить до висновку про задоволення позову.

На підставі викладеного, керуючись статтями 158-163,183 2 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити.

Припинити юридичну особу Жовтневу районну організацію політичної партії "Народна воля" м. Кривого Рогу (код ЄДРПОУ 36219858).

Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною відповідно до статті 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, та підлягає негайному виконанню.

Постанова за результатами скороченого провадження може бути оскаржена сторонами в апеляційному порядку. Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку також іншими особами у зв'язку з тим, що суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси чи обов'язки.

Строк для подання апеляційної скарги стороною або іншою особою, яка брала участь у справі, обчислюється з моменту отримання копії постанови.

Суддя О.М. Неклеса

Дата ухвалення рішення08.12.2014
Оприлюднено28.01.2015
Номер документу42442289
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/16936/14

Постанова від 08.12.2014

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Неклеса Олена Миколаївна

Ухвала від 20.10.2014

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Неклеса Олена Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні