Рішення
від 30.01.2007 по справі 1/27-22/10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

1/27-22/10

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

РІШЕННЯ

          

30.01.07                                                                                           Справа№ 1/27-22/10

за позовною заявою ВАТ "Радехівське автотранспортне підприємство-14629", м.Радехів

до відповідача ДКП "Червоноградське міжміське бюро технічної інвентаризації", м.Червоноград

про визнання права власності на нерухоме майно.

                                                                                                   Суддя М.Желік

Представники

Від позивача: Медик О.І. - представник

Від відповідача: не з”явився.

Суть спору: Позовну заяву подано відкритим акціонерним товариством "Радехівське автотранспортне підприємство - 14629", м.Радехів до Державного комунального підприємства "Червоноградське міжміське бюро технічної інвентаризації", м.Червоноград про визнання права власності на самочинно збудоване незавершене будівництво приміщення за адресою м.Радехів, вул.Хмельницького,130 та зобов'язання відповідача зареєструвати за позивачем право власності.

           Ухвалою господарського суду Львівської області від 10.01.2007р. порушено провадження у справі, розгляд справи призначено на 30.01.2007р.

У відповідності до ст.75 ГПК України справа слухається за наявними у ній матеріалами. Представникам сторін роз'яснено їх права згідно зі ст. 22 ГПК України.

В судовому засіданні представник позивача позов підтримав з мотивів, зазначених у позовній заяві. Ствердив, зокрема, що позивач на орендованій у Радехівської міської ради земельній ділянці за погодженням із орендодавцем здійснював самовільне будівництва приміщення майстерні. Об'єкт не завершено будівництвом (ступінь готовності 74%). З метою продажу незавершеного будівництва позивач звернувся до відповідача для проведення його реєстрації. Однак, у реєстрації відмовлено. Просить позов задоволити.

Відповідач в судове засідання явку повноважного представника не забезпечив, позовні вимоги заперечив з мотивів, зазначених в листі №16 від 15.01.2007 р. Ствердив, що позивачем не подано необхідних для реєстрації документів. Просить у позові відмовити.

Розглянувши подані докази в їх сукупності, заслухавши пояснення представника позивача, суд встановив наступне.

Позивач проводив самовільне будівництво об'єкту - будівлі по вул.Б.Хмельницького, 130 в м.Радехів. Станом на дату розгляду справ, ступінь готовності даного об'єкту незавершеного будівництва - 74%, що підтверджується листом відповідача №16 від 15.01.2007 р.

Земельна ділянка, на якій проводиться будівництво, орендується позивачем у Радехівської міської ради, що підтверджується договором оренди землі від 28.10.2004р. Орендодавець - Радехівська міська рада - не заперечує проти будівництва зазначеного об'єкту та визнання за позивачем права власності на нього, що підтверджується листом №67 від 15.01.2007р.

З матеріалів справи вбачається, що з метою подальшого продажу об'єкту незавершеного будівництва позивач звернувся до відповідача листом №14/7 від 15.01.2007 р. за реєстрацією права власності на об'єкт незавершеного будівництва. Листом №16 від 15.01.2007р. відповідач відмовив позивачу у реєстрації права власності у зв'язку із неподанням належних документів.

Згідно із п. п. 1.5., 1.6. Тимчасового положення, обов'язковій реєстрації прав підлягає право власності на нерухоме майно фізичних та юридичних осіб, у тому числі іноземців та осіб без громадянства, іноземних юридичних осіб, міжнародних організацій, іноземних держав, а також територіальних громад в особі органів місцевого самоврядування та держави в особі органів, уповноважених управляти державним майном. Реєстрації підлягають права власності тільки на об'єкти нерухомого майна, будівництво яких закінчено та які прийняті в експлуатацію у встановленому порядку, за наявності матеріалів технічної інвентаризації, підготовлених тим БТІ, яке проводить реєстрацію права власності на ці об'єкти.

Згідно із ч.З ст.331 ЦК України, до завершення будівництва (створення майна) особа вважається власником матеріалів, обладнання тощо, які були використані в процесі цього будівництва (створення майна). Матеріалами справи підтверджується, що власником об'єкту незавершеного будівництва - будівлі майстерні (вул. Б. Хмельницького, 130) в розумінні ч.З ст.331 ЦК України, є позивач. Відповідно до ст. 392 ЦК України, власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності. Відповідно, позовні вимоги в цій частині підлягають задоволенню.

Згідно із ч.З ст.331 ЦК України (в редакції Закону України №3201-4 від 15.12.2005 р.), у разі необхідності особа може укласти договір щодо об'єкта незавершеного будівництва, право власності на який реєструється органом, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно на підставі документів, що підтверджують право власності або користування земельною ділянкою для створення об'єкта нерухомого майна, проектно-кошторисної документації, а також документів, що містять опис об'єкта незавершеного будівництва.

Перелік документів, необхідних для реєстрації права власності на об'єкт незавершеного будівництва зазначений у листі Міністерства юстиції України №19-32/1 від 10.05.2006 р., та охоплює, зокрема: крім документів визначених Тимчасовим положенням, необхідно подавати також: державний акт на право власності або постійного користування земельною ділянкою, що посвідчує право власності або постійного користування земельною ділянкою юридичною чи фізичною особою, виданий в установленому порядку або договір оренди земельної ділянки; проектно-кошторисну документацію; дозвіл на виконання будівельних робіт, виданий в установленому законодавством порядку; опис об'єкта незавершеного будівництва складається при проведенні інвентаризаційних робіт бюро технічної інвентаризації; документи, які підтверджують виникнення права власності у особи на об'єкт незавершеного будівництва.

Однак, з матеріалів справи вбачається, що позивач не подав для реєстрації жодного необхідного документа. Доказів зворотнього суду не надано. Відповідно, підстав для задоволення позовних вимог в цій частині суд не вбачає.

Судові витрати покладаються на сторони пропорційно до задоволених вимог.  

Керуючись та ст.ст. 22,43,49,75,82,84 85,115-117 ГПК України, суд, -

                                                                        ВИРІШИВ:

1.          Визнати за Відкритим акціонерним товариством "Радехівське автотранспортне підприємство-14629" (ЄДРПОУ 03114796, м.Радехів, вул.Хмельницького,130) право власності на об'єкт незавершеного будівництва –будівлі по вул.Хмельницького,130 у м.Радехів (матеріали, обладнання тощо, використані в процесі будівництва).

2.          В частині решти вимог у позові - відмовити.

3.          Стягнути з Державного комунального підприємства "Червоноградське міжміське бюро технічної інвентаризації" (м.Червоноград, вул.Бічна Промислова, 29, код ЄДРПОУ 03348652) на користь Відкритого акціонерного товариства "Радехівське автотранспортне

підприємство –14629” (ЄДРПОУ 03114796, м.Радехів, вул.Хмельницького,130) 1,70 грн. судового збору.

4.          Наказ видати згідно ст.116 ГПК України.

Суддя                                                                                                       Желік М.Б.

Дата ухвалення рішення30.01.2007
Оприлюднено27.08.2007
Номер документу424673
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання права власності на нерухоме майно.                                                                                                   &nbsp

Судовий реєстр по справі —1/27-22/10

Рішення від 30.01.2007

Господарське

Господарський суд Львівської області

Желік М.Б.

Ухвала від 19.01.2007

Господарське

Господарський суд Львівської області

Желік М.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні