Рішення
від 13.01.2015 по справі 607/11588/14-ц
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13.01.2015 Справа №607/11588/14-ц

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

в складі :

головуючого Ромазана В.В.

з участю секретаря Буцик О.П.

прокурора Процик Е.Р.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Тернополі справу за позовом прокурора в інтересах держави в особі Департаменту фінансів Тернопільської обласної державної адміністрації до ОСОБА_4 про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого від злочину ,-

В С Т А Н О В И В:

Прокурор в інтересах держави в особі Департаменту фінансів Тернопільської обласної державної адміністрації звернувся в суд з позовом до ОСОБА_4 про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого від злочину, посилаючись на те, що 29 серпня 2013 року близько 15 год. 50 хв., ОСОБА_4 , перебуваючи неподалік продуктового ринку «Оріон», що по вул. 15 Квітня в м. Тернополі, під час суперечки, умисно наніс ОСОБА_3 один удар кулаком правої руки в ділянку ока, спричинивши йому травму лівого ока з переломом нижньої та внутрішньої стінок очної ямки і синець повік, які належать до тілесних ушкоджень середньої тяжкості. Внаслідок отриманої травми ОСОБА_3 перебував на стаціонарному лікуванні в отоларингологічному відділенні комунального закладу Тернопільської обласної ради «Тернопільська університетська лікарня» із 31.08.2013 року по 16.09.2013 року. Вартість витрат, понесених закладом охорони здоров»я на лікування потерпілого від злочину ОСОБА_3 становить 2 672 грн.

Просять стягнути із ОСОБА_4 в користь обласного бюджету для перерахування департаменту фінансів Тернопільської обласної державної адміністрації витрати Комунального закладу Тернопільської обласної ради «Тернопільська університетська лікарня» пов»язані з лікуванням потерпілого від злочину ОСОБА_3 в сумі 2 672 грн. 00 коп., та в користь держави судовий збір в розмірі 243,60 грн.

Представник Департаменту фінансів Тернопільської обласної державної адміністрації в судовому засіданні позовні вимоги підтримав повністю та просить суд їх задовольнити.

Відповідач ОСОБА_4 повторно в судове засідання не з'явилася з невідомої суду на те причини, хоча про день та час розгляду справи повідомлялася вчасно та належним чином, що підтверджується документально.

Відповідно до ч.3 ст.169 ЦПК України якщо суд не має відомостей про причину неявки в судове засідання відповідача, повідомленого належним чином, або причину неявки визнано неповажною, суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних чи доказів та постановляє заочне рішення, якщо позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Таким чином, суд зі згоди позивача ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає вимогам ст.224 ЦПК України.

Дослідивши та оцінивши докази по справі, суд встановив

29 серпня 2013 року близько 15 год. 50 хв., ОСОБА_4 , перебуваючи неподалік продуктового ринку «Оріон», що по вул. 15 Квітня в м. Тернополі, під час суперечки, умисно наніс ОСОБА_3 один удар кулаком правої руки в ділянку ока, спричинивши йому травму лівого ока з переломом нижньої та внутрішньої стінок очної ямки і синець повік, які належать до тілесних ушкоджень середнього ступеня тяжкості.

Ухвалою Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 27 червня 2014 року кримінальне провадження відносно ОСОБА_4 по обвинуваченні у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.122 КК України, закрито у зв»язку із відмовою потерпілого ОСОБА_3 від обвинувачення. Цивільний позов прокурора прокуратури міста Тернополя в інтересах держави в особі Департаменту фінансів Тернопільської обласної державної адміністрації про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого від злочину, заявленого у кримінальному провадженні, залишено без розгляду.

Внаслідок отриманих тілесних ушкоджень потерпілий ОСОБА_3 перебував на стаціонарному лікуванні в отоларингологічному відділенні комунального закладу Тернопільської обласної ради «Тернопільська університетська лікарня» із 31.08.2013 року по 16.09.2013 року.

Витрати на стаціонарне лікування потерпілої від злочину ОСОБА_3, які були затрачені Комунальним закладом Тернопільської обласної ради «Тернопільська університетська лікарня», який фінансується з обласного бюджету, становлять 2 672 грн.

На день звернення заступника прокурора міста Тернополя з позовом до суду, ОСОБА_4 витрати на стаціонарне лікування потерпілого ОСОБА_3 не відшкодував.

Згідно ч.1 та ч.3 ст. 1206 ЦК України, особа, яка вчинила злочин, зобов'язана відшкодувати витрати закладові охорони здоров'я на лікування потерпілого від цього злочину, крім випадку завдання шкоди при перевищенні меж необхідної оборониабо у стані сильного душевного хвилювання, що виникло раптово внаслідок насильства або тяжкої образи з боку потерпілого. Якщо лікування проводилося закладом охорони здоров'я, що є у державній власності…., кошти на відшкодування витрат на лікування зараховуються до відповідного бюджету.

Вина відповідача у заподіянні тілесних ушкоджень потерпілому підтверджується представленими доказами, а саме висновком експерта №1528 відповідно до якого ушкодження у ОСОБА_3 враховуючи їх властивості та розташування, характерні для травматичного впливу тупого предмету з обмеженою поверхнею в ділянку ока та не характерні для падіння на площині з «власного росту». Їх виникнення в потерпілого за обставин, які він вказав при допиті 15 жовтня 2013 року, що зазначено у відповідному протоколі, - при нанесенні удару кулаком в ділянку лівого ока, не виключається, та іншими матеріалами кримінального провадження.

Таким чином суд вважає, що слід стягнути з ОСОБА_4 витрати Комунального закладу Тернопільської обласної ради «Тернопільська університетська лікарня» пов»язаних з лікуванням потерпілого від злочину ОСОБА_3 в сумі 2 672 грн. 00 коп.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 10, 45, 60, 213, 214, 215 ЦПК України, ст. 1206 ЦК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов Заступника прокурора міста Тернополя в інтересах держави в особі Департаменту фінансів Тернопільської обласної державної адміністрації до ОСОБА_4 про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого від злочину - задовольнити.

Стягнути із ОСОБА_4 (прож.: АДРЕСА_1 зареєстрований за адресою АДРЕСА_2) в користь обласного бюджету для перерахування департаменту фінансів Тернопільської обласної державної адміністрації (р/р 31414544700001 ГУДКС України в Тернопільській області, код 02316032, МФО 838012) витрати Комунального закладу Тернопільської обласної ради «Тернопільська університетська лікарня» пов»язані з лікуванням потерпілого від злочину ОСОБА_3 в сумі 2 672 (дві тисячі шістсот сімдесят дві) грн. 00 коп., та в користь держави судовий збір в розмірі 243 (двісті сорок три) грн. 60 коп.

Рішення може бути переглянуте Тернопільським міськрайонним судом за письмовою заявою відповідача, поданою протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Головуючий суддяВ. В. Ромазан

Дата ухвалення рішення13.01.2015
Оприлюднено31.01.2015
Номер документу42475681
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —607/11588/14-ц

Рішення від 13.01.2015

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Ромазан В. В.

Ухвала від 11.07.2014

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Ромазан В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні