Рішення
від 05.02.2007 по справі 17/415-06-13795
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

17/415-06-13795

    

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"05" лютого 2007 р.Справа  № 17/415-06-13795

За позовом:         Селянського фермерського господарства „Колєснікова Ю.В.”

до  відповідача:  Приватного сільськогосподарського підприємства „Південне”

про визнання права власності на майно

                                                       Суддя Зуєва Л.Є.

П р е д с т а в н и к и :

Від позивача:     Гасанов О.П. - повірений;

Від відповідача: Орисюк Л.Ф. - засновник;

Суть спору: позивач звернувся до суду з позовом, в якому просить визнати за ним право власності на будівлю „Ангар” для зберігання сільськогосподарської продукції розташованої у с. Садове, Березівського району, Одеської області яка являє собою цільнометалеву переносну споруду загальною площею 1600 кв.м. та на будівлю „Літній табір” для вигулу великої рогатої худоби розташованої у с. Садове, Березівського району, Одеської області, яка складається з пристосувань для літнього вигулу великої рогатої худоби (комушок у кількості 8 шт., загороджувальних металевих конструкцій у кількості 98 штук. Загальною довжино 255м.

Відповідач в засідання суду з'явився, надав відзив на позовну заяву, в якому заявлені позовні вимоги визнає у повному обсязі, оскільки усі суттєві умови договору купівлі-продажу позивачем були виконанні у повному обсязі.

Розглядом матеріалів справи встановлено:

10 лютого 2003 року між Селянським фермерським господарством «Колеснікова Ю.В.»Березівського району Одеської області в особі голови СФГ Колеснікова Юрія Вікторвича та Приватним сільськогосподарським підприємством «Південне»Березівського району Одеської області в особі голови ПСП Орисюк Л.Ф. було укладено договір купівлі-продажу нерухомого майна.

Відповідно до вимог розділу 1 укладеного договору відповідач зобов'язався передати у власність позивачу визначений договором товар, а позивач зобов'язався прийняти його на умовах визначеним цим договором та оплатити його.

У відповідності до вимог п. 1.2 укладеного договору предметом договору купівлі-продажу по укладеному договору є будівля „Ангар" для зберігання сільськогосподарської продукції розташованої у с.Садове, Березівського району, Одеської області яка являє собою цільнометалеву переносну споруду загальною площею 1600 м.кв. та  будівлю „Літній  табір" для вигулу великої рогатої худоби  розташованої у с.Садове, Березівського району, Одеської області яка складається з пристосувань для літнього вигулу великої рогатої худоби (кормушок у кількості 8 шт., загороджувальних цільнометалевих конструкцій у кількості 98 штук загальною довжиною 255 м.

При цьому, відповідно до вимог п. 3.1 розрахунок за поставлену продукцію проводиться шляхом проведення покупцем оплати по обов'язковим державним платежам продавця , а саме сплата податкової заборгованості в сумі 20683 грн.

Позивач взяті на себе зобов'язання по укладеному договору виконав у повному обсязі, а саме оплатив вартість предмету договору, що підтверджується доданими до матеріалів справи квитанціями про сплату податкової заборгованості №17 від 20.02.2003р., та №31 від 26.02.2003р.

В свою чергу, відповідач передав позивачу майно, яке являлось предметом договору купівлі-продажу, про що свідчить акт приймання-передачі від 27.02.2003р.

Однак, 27.02.2003 року майно було фактично передано в натурі, але знаходилось і на даний момент знаходиться на господарській території продавця ПСП „Південне".

По причині відсутності у покупця СФГ Колеснікова Ю.В." грошових  коштів, достатніх для проведення технічного та документального оформлення права власності та отримання  технічної  документації  із-за  великої  вартості  даних   послуг,   по  причині  неврожайних років, СФГ не мало фінансової можливості провести переоформлення права власності у належному порядку.

10.12.2006 року СФГ „Колеснікова Ю.В." звернулось до Березівського міжрайонного бюро технічної інвентаризації з проханням надати технічну документацію на придбане  майно, але отримало відмову. Того ж дня СФГ намагалось провести демонтаж будівель для переміщення на господарську територію СФГ, але адміністрація ПСП „Південне" перешкодила позивачу в проведенні робіт по демонтажу, посилаючись на відсутність у позивача правовстановлюючих документів.

Зазначені обставини спонукали позивача звернутися  в господарський суд з позовом про визнання права власності на придбане майно зазначене в договорі.  

Ухвалою господарського суду Одеської області від 25.12.2006р. порушено провадження у справі №17/415-06-13795 за позовом селянського (фермерського) господарства „Колєсніченко Ю.В.” до приватного сільськогосподарського підприємства „Південне” про визнання права власності на майно.

Дослідивши обставини справи суд вважає, що позовні вимоги СФГ „Колєсніченко Ю.В.” обґрунтовані, підтверджені матеріалами справи та підлягають задоволенню з наступних правових підстав.  

Згідно ст. 21 Закону України “Про власність” від 07.02.1991р. №697-ХХІІ (з наступними змінами та доповненнями), однією з підстав виникнення права власності є укладення  цивільно-правових угод.

Статтею 49 Закону України “Про власність”  за  № 697-ХІІ від 07.02.1991 року ( зі змінами та доповненням), передбачено, що володіння майном вважається правомірним, якщо інше не буде встановлене судом.

Оскільки, відносини по договору купівлі-продажу між сторонами виникли 10.02.2003 року то до зазначених правовідносин слід застосувати норми ЦК в редакції 1963 року.

Згідно ст. 224 ЦК України в редакції 1963 року „За договором купівлі-продажу продавець зобов'язаний передати майно у власність покупцеві, а покупець зобов'язаний прийняти майно і сплатити за нього грошову суму", згідно ст. 128 ЦК України в редакції 1963 року „Право власності у набувача майна за договором виникає з моменту передачі речі, якщо інше не передбачено законом або договором ".

При цьому, у відповідності до ст.11 ЦК України цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а  підставою виникнення цивільних прав та обов'язків є договори та інші правочини. Правочин, різновидом якого є договори-основний вид правомірних дій –це волевиявлення осіб, які безпосередньо спрямовані на виникнення, зміну або припинення цивільних прав і обов'язків. При цьому, ст.12 ЦК України передбачає, що особа здійснює свої  цивільні  права вільно на власний розсуд.

Відповідно до п.1 ст. 202 ЦК України правочином  є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Відповідно до вимог ст. 655 ЦК України за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві),  а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

У відповідності до п. 2 ст. 328 ЦК України право власності вважається набутим правомірно, якщо інше не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлено судом.

При цьому вимогами п.1 ст. 386 ЦК України передбачено, що держава забезпечує захист усіх суб'єктів права власності.

Крім того, у відповідності до вимог ст. 392 ЦК України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особо.

Враховуючи викладене, приймаючи до уваги те, що СФГ „Колєсніченко Ю.В.” набув у встановленому законом порядку права власності на майно, згідно договору купівлі-продажу від 10.02.2003р., керуючись ст.11, 12, 202, 328, 386, 392, 655 ЦК України, 128, 224 ЦК України (в редакції 1963р.), ст. 21,49 Закону України “Про власність” від 07.02.1991р. №697-ХХІІ,  та виконав у повному свої зобовязання в частині оплати вартості придбаного майна, що підтверджується квитанціями про сплату податкової заборгованості №17 від 20.02.2003р., та №31 від 26.02.2003р. на загальну суму 20683,00 грн., суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі, та за позивачем слід визнати право власності на споруду „Ангар” для зберігання сільськогосподарської продукції розташованої у с. Садове, Березівського району, Одеської області, яка являє собою цільнометалеву переносну споруду загальною площею 1600 кв.м. та на будівлю „Літній табір” для вигулу великої рогатої худоби, яка розташована в с. Садове, Березівського району, Одеської області, яка складається з пристосувань для літнього вигулу великої рогатої худоби  (кормушок у кількості 8шт.. загороджувальних цільнометалевих конструкцій у кількості 98 штук, загальною довжиною 255 м.

Судові витрати по держмиту, витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу покласти на позивача згідно його заяви, відповідно до ст. ст.44, 49 Господарського процесуального кодексу України.

Керуючись ст.ст. 44, 49, 82-85 ГПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

1.  Позов задовольнити.

2.  Визнати право власності за Селянським фермерським господарством „Колєснікова Ю.В.” /67300, Одеська область, Березівський район, с. Садове, вул. Щорса, 12, код ЄДРПОУ 31584205, р/р - невідомі/ право власності на споруду  „Ангар” для зберігання сільськогосподарської продукції розташованої у с. Садове, Березівського району, Одеської області, яка являє собою цільнометалеву переносну споруду загальною площею 1600 кв.м. та на будівлю „Літній табір” для вигулу великої рогатої худоби, яка розташована в с. Садове, Березівського району, Одеської області, яка складається з пристосувань для літнього вигулу великої рогатої худоби  (кормушок у кількості 8шт. загороджувальних цільнометалевих конструкцій у кількості 98 штук, загальною довжиною 255 м.

Рішення набирає законної сили в порядку, передбаченому ст. 85 ГПК України.

Повний текст рішення складено та підписано 05.02.2007р.

Суддя                                                                                       Зуєва Л.Є.

            

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення05.02.2007
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу424920
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —17/415-06-13795

Рішення від 05.02.2007

Господарське

Господарський суд Одеської області

Зуєва Л.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні