Ухвала
від 26.01.2015 по справі 908/243/15-г
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

26.01.2015 Справа № 908/243/15-г

Господарський суд у складі судді Шевченко Тетяни Миколаївни,

за участю представника боржника - Волкової Т.О., на підставі довіреності б/н від 01.12.2014;

розглянувши матеріали справи №908/243/15-г

за заявою боржника - Товариства з обмеженою відповідальністю "УКРТРЕЙДГРУП" (83062, м. Донецьк, вул. Умова,1; ідент. код юридичної особи - 39020951; скорочено - ТОВ "УКРТРЕЙДГРУП ")

про визнання банкрутом,

ВСТАНОВИВ:

13.01.2015 року Товариство з обмеженою відповідальністю "УКРТРЕЙДГРУП" (скорочено - ТОВ "УКРТРЕЙДГРУП", боржник у справі) звернулось до господарського суду Запорізької області із заявою про порушення справи про банкрутство в порядку частини п'ятої статті 11 та статті 95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (далі - Закон про банкрутство), яка передбачає особливості застосування процедури банкрутства до боржника, що ліквідується власником.

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 14.01.2015 у справі №908/243/15-г заяву прийнято до розгляду, справі присвоєно номер провадження 23/8/15, підготовче засідання суду призначено на 26.01.2015, від боржника витребувано документи згідно резолютивної частини ухвали суду.

В судовому засідання 26.01.2015 представник боржника підтримала заяву про порушення справи про банкрутство, разом з тим документів, необхідних для вирішення питання щодо наявності підстав для порушення провадження у даній справі та витребуваних ухвалою суду від 14.01.2015, не надала.

Розгляд справи здійснювався без застосування технічних засобів фіксування судового процесу.

Вивчивши доводи заяви боржника, перевіривши наявні матеріали справи, проаналізувавши норми чинного законодавства, суд дійшов висновку про відсутність підстав для порушення провадження у справі про банкрутство, виходячи з наступного.

Боржником - ТОВ "УКРТРЕЙДГРУП" подано заяву про порушення справи про банкрутство на підставі частини п'ятої статті 11 та статті 95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (далі - Закон про банкрутство), яка передбачає особливості застосування процедури банкрутства до боржника, що ліквідується власником.

Так, відповідно до частини п'ятої статті 11 Закону про банкрутство, боржник зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство у разі виникнення, зокрема, таких обставин: під час ліквідації боржника не у зв'язку з процедурою банкрутства встановлено неможливість боржника задовольнити вимоги кредиторів у повному обсязі.

Згідно із частиною першою статті 95 Закону про банкрутство, якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

Обов'язковою умовою звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України.

Відповідне правило передбачено частиною третьою статті 110 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України), яка містить загальні положення про ліквідацію юридичної особи.

Спрощена процедура банкрутства, яка передбачена статтею 95 Закону про банкрутство (банкрутство боржника, що ліквідується власником), випливає з процедури добровільної ліквідації юридичної особи, тобто ліквідації юридичної особи за рішенням її учасників (власників) або органу, уповноваженого на це установчими документами, яка врегульована статтями 105, 110, 111 ЦК України .

Виходячи з приписів частини третьої статті 11 та статті 95 Закону про банкрутство, до заяви боржника додаються, серед іншого, наступні документи: рішення власника майна (органу, уповноваженого управляти майном) боржника про звернення до господарського суду із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство; установчі документи боржника - юридичної особи; бухгалтерський баланс боржника на останню звітну дату; перелік кредиторів боржника, вимоги яких визнаються боржником, із зазначенням загальної суми грошових вимог усіх кредиторів, а також щодо кожного кредитора - його імені або найменування, його місцезнаходження або місця проживання, ідентифікаційного коду юридичної особи або реєстраційного номера облікової картки платника податків (за наявності), суми грошових вимог (загальної суми заборгованості, заборгованості за основним зобов'язанням та суми неустойки (штрафу, пені) окремо), підстав виникнення зобов'язань, а також строку їх виконання згідно із законом або договором; відомості про всі рахунки боржника, відкриті в банках та в інших фінансово-кредитних установах їх реквізити, інші документи, які підтверджують неплатоспроможність боржника.

Відповідно до ст.12 Закону про банкрутство ухвалою про прийняття заяви про порушення провадження у справі про банкрутство господарський суд має право вирішити питання про зобов'язання боржника та інших осіб надати суду додаткові відомості, необхідні для вирішення питання про порушення провадження у справі про банкрутство. Підготовче засідання проводиться не пізніше чотирнадцятого дня з дня винесення ухвали про прийняття заяви про порушення справи про банкрутство.

Згідно з частиною першою статті 16 Закону про банкрутство перевірка обґрунтованості вимог заявника, а також з'ясування наявності підстав для порушення провадження у справі про банкрутство здійснюються господарським судом у підготовчому засіданні, яке проводиться в порядку, передбаченому цим Законом.

Суд, враховуючи обмежені законом строки проведення підготовчого засідання, розглядає заяву про порушення провадження у справі про банкрутство та приймає відповідне рішення за наявними документами.

Так, перевіривши дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до чинного законодавства, суд встановив наступне.

12.05.2014 на загальних зборах учасників ТОВ "УКРТРЕЙДГРУП" прийнято рішення (оформлене протоколом № 2 від 12.05.2014) про припинення шляхом ліквідації за рішенням засновників ТОВ "УКРТРЕЙДГРУП", ліквідатором (головою ліквідаційної комісії) призначено Камінського В.Л., строк пред'явлення кредиторських вимог визначено - два місяці від дати проведення публікації у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації.

05.06.2014 в спеціалізованому друкованому засобі масової інформації «Бюлетень державної реєстрації» №285 (15) опубліковано повідомлення (№2874) про припинення ТОВ "УКРТРЕЙДГРУП" шляхом ліквідації.

До Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців 02.06.2014 внесено запис про перебування юридичної особи (ТОВ "УКРТРЕЙДГРУП") в стані припинення за рішенням засновників

02.09.2014 ліквідаційною комісією складено проміжний ліквідаційний баланс.

07.09.2014 рішенням засновників (протокол №3 від 07.09.2014) затверджено проміжний

В частині третій статті 11 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» визначено перелік обов'язкових додатків, які додаються до заяви боржника, зокрема: бухгалтерський баланс на останню звітну дату; відомості про всі рахунки боржника, відкриті в банках та інших фінансово-кредитних установах, їх реквізити.

Бухгалтерський баланс є окремим видом проміжного ліквідаційного балансу, оформленим відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».

Боржником до заяви не додано бухгалтерського балансу на останню звітну дату. Відсутність бухгалтерського балансу позбавляє суд можливості з'ясувати дійсний фінансовий стан боржника та порівняти дані останньої звітності із даними проміжного ліквідаційного балансу, складеного за результатами ліквідаційної процедури.

Щодо рахунків боржника слід зазначити, що відповідно до частини третьої статті 111 ЦК України під час проведення заходів щодо ліквідації юридичної особи до завершення строку пред'явлення вимог кредиторів ліквідаційна комісія (ліквідатор) закриває рахунки, відкриті у фінансових установах, крім рахунка, який використовується для розрахунків з кредиторами під час ліквідації юридичної особи.

До заяви про порушення справи про банкрутство в обов'язковому порядку додаються відповідні відомості щодо банківських рахунків боржника.

Належних доказів виконання вимог закону щодо закриття рахунків, відкритих у фінансових установах, до заяви не додано.

Також, відповідно до приписів ч. 4 ст. 11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" боржник подає заяву до господарського суду за наявності майна, достатнього для покриття судових витрат.

Згідно з пунктом 12 Інформаційного листа ВГСУ від 28.03.2013 № 01-06/606/2013 «Про Закон України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»» (у редакції Закону України від 22.12.2011 № 4212-VI), (Із змінами, внесеними згідно з Листами Вищого господарського суду № 01-06/1149/2013 від 07.08.2013, від 26.12.2013 № 01-06/1862/2013) «У разі відсутності майна, достатнього для покриття судових витрат, господарський суд повинен повернути заяву боржника про порушення провадження у справі про банкрутство у зв'язку з тим, що заява не відповідає вимогам, зазначеним у Законі.

Для з'ясування наявності підстав для порушення провадження у справі про банкрутство господарським судом ухвалою від 14.01.2015 витребувані відомості, які мали бути додані боржником до заяви про порушення справи про банкрутство згідно з вимогами Закону, але не надані ним. Зокрема, судом витребувано бухгалтерський баланс боржника на останню звітну дату; докази подання до податкової інспекції за місцем податкового обліку заяви про припинення юридичної особи форми 8-ОПП та докази її отримання органом доходів і зборів; докази наявності майна, достатнього для покриття судових витрат.

Боржником ухвалу суду не виконано, жодного з витребуваних документів суду не надано.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що боржником при зверненні до суду із заявою про порушення справи про банкрутство не було дотримано загальних правил проведення ліквідації підприємства, передбачених статтею 95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», статтею 60 Господарського кодексу України та статтями 105, 111 Цивільного кодексу України; відповідних документів в підтвердження проведення процедури ліквідації, з дотриманням приписів закону, до заяви не додано, у зв'язку з чим заява не відповідає змісту вимог, закріплених у Законі України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Згідно зі статтею 43 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Оцінивши у сукупності наведені вище обставини справи, суд дійшов висновку, що боржником при зверненні до суду із заявою про порушення справи про банкрутство не доведено дотримання загальних правил проведення ліквідації підприємства, передбачених статтею 95 Закону про банкрутство, статтями 105, 111 ЦК України, у зв'язку з чим суд не вбачає правових підстав для порушення провадження у справі про банкрутство за правилами статті 95 Закону про банкрутство, а тому в порушенні провадження у справі відмовляє.

Керуючись ст.ст. 11, 16, 95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», ст.ст. 4 1 , 4 5 , 86 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Відмовити в порушенні провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "УКРТРЕЙДГРУП" (83062, м. Донецьк, вул. Умова,1; ідент. код юридичної особи - 39020951).

Копії ухвали надіслати: боржнику; ДПІ у Куйбишевському районі м. Донецька ГУ ДФС у Донецькій області через Приморське відділення Жовтневої ОДПІ м. Маріуполя ГУ ДФС у Донецькій області (87500, Донецька область, м. Маріуполь, пр. Нахімова, 86; тел. (0629)37-21-61); ВДВС Куйбишевського РУЮ у місті Донецьку (87516, м. Маріуполь, вул. Московська, 7; тел. (097)730-44-87, (0629)58-43-90); державному реєстратору Реєстраційної служби Запорізького міського управління юстиції (69063, м. Запоріжжя, вул. Дзержинського, 26).

Суддя Т.М. Шевченко

Дата ухвалення рішення26.01.2015
Оприлюднено31.01.2015
Номер документу42493305
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом

Судовий реєстр по справі —908/243/15-г

Ухвала від 10.02.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

Ухвала від 26.01.2015

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Шевченко Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні