Рішення
від 26.01.2015 по справі 910/27921/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98 РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 910/27921/14 26.01.15

За позовомТовариства з обмеженою відповідальністю «Караван-К» доПриватного підприємства «Драйв-Т» простягнення 18 300,00 грн. Суддя Спичак О.М.

Представники сторін:

від позивача:не з'явився;

від відповідача: не з'явився;

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Караван-К» звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до Приватного підприємства «Драйв-Т» про стягнення 18 300,00 грн. заборгованості.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідач в порушення умов договорів №2583 від 07.10.2014 року, не розрахувався за надані послуги з перевезення, внаслідок чого у відповідача перед позивачем виникла заборгованість в сумі 18 300,00 грн.

Ухвалою суду від 15.12.2014 року порушено провадження у справі та призначено її до розгляду на 13.01.2015 року.

06.01.2015 року через канцелярію суду від позивача надійшли документи на виконання ухвали суду.

Представник позивача в судове засідання 13.01.2015 року не з'явився, проте, через канцелярії суду від позивача надійшло клопотання про розгляд справи у відсутності представника позивача.

Представник відповідача в судове засідання 13.01.2015 року не з'явився, про дату та час слухання справи був повідомлений належним чином, причини неявки суду не повідомив.

Ухвалою суду від 13.01.2015 року розгляд справи відкладено на 26.01.2015 року.

В судове засідання 26.01.2015 року представник позивача не з'явився, проте, через канцелярії суду 06.01.2015 року від позивача надійшло клопотання про розгляд справи у відсутності представника позивача.

Представник відповідача в судове засідання 26.01.2015 року не з'явився, про причини неявки суд не повідомив, про дату та час слухання справи був повідомлений належним чином.

Згідно з абзацом 4 пункту 2 Інформаційного листа Вищого господарського суду України № 01-08/140 від 15.03.2010 року «Про деякі питання запобігання зловживанню процесуальними правами у господарському судочинстві» особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце її розгляду судом, якщо ухвалу про порушення провадження у справі надіслано за поштовою адресою, зазначеною у позовній заяві.

Відповідно до положень статті 75 ГПК України справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

В судовому засіданні 26.01.2015 року на підставі ст. 85 ГПК України оголошено вступну та резолютивну частини рішення суду.

Розглянувши матеріали справи, Господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

07.10.2014 року між Товариством з обмеженою відповідальністю «Караван-К» (позивач, перевізник) та Приватним підприємством «Драйв-Т» (відповідач, експедитор) укладено договір №2583 на перевезення вантажу, відповідно до умов якого перевізник зобов'язався здійснити міжнародне перевезення вантажу, який належить замовнику по маршруту: Сербія (м. Панчево) - Україна (м. Львів).

Умовами договору сторони погодили, що перевезення здійснюються згідно з умовами Конвенції про договір міжнародного перевезення вантажів по договорам (CMR, 1970 р. з подальшими змінами), Конвенції про міжнародне перевезення вантажів з застосуванням книжки МДП (TIR, 1975 р.), Європейської угоди, яка стосується роботи екіпажів транспортних засобів, що здійснюють міжнародні автомобільні перевезення (ECTR, 1970 р. з подальшими змінами та доповненнями), конвенції про дорожні перевезення небезпечних вантажів (ADR), Європейської угоди про перевезення вантажів, що швидко псуються та чинного законодавства України.

Згідно з заявкою №2583 від 07.10.2014 року до договору: дата та час завантаження - 10.10.2014 року (п.1); маршрут перевезення - м. Панчево (Сербія) - м. Ковель - м. Львів (Україна) (п.2); місце завантаження - HIP-PETROHEMIJA a.d., Spoljnostarcevacka 82, 26000, Pancevo, Serbia (п.4); місце розвантаження - Львів, Конюшинна, 20 (п.7).

Умовами договору сторони погодили, що ціна договору включає в себе всі шляхові витрати і погоджується в заявці. Платежі та взаємні розрахунки за надані послуги здійснюються експедитором з коштів, які надійшли від замовника, згідно виставленого перевізником рахунку протягом обумовлених в заявці банківських днів з моменту отримання оригіналів документів (заявки, акта виконаних робіт, договору, рахунку, копії ЦМР (ТТН), завірених печаткою перевізника).

Згідно п. 12 заявки №2583 від 07.10.2014 року, сума за а/м становить 17 300,00 грн., якщо розмитнення на кордоні або 18 300,00 грн., якщо розмитнення в Ковелі.

Умови оплати: 15-20 банківських днів за оригіналами документів (п.13).

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначав, що на виконання умов договору він здійснив міжнародне перевезення вантажу за маршрутом: м. Панчево (Сербія) (відправник вантажу AD HIP-PETROHEMIJA) - м. Львів (Україна) (отримувач ТОВ «Укр-Полімер»), що підтверджується, підписаною представниками відправника, перевізника, отримувача та скріпленою печатками юридичних осіб, міжнародною товарно-транспортною накладною А№685167 від 13.10.2014 року.

Як зазначав позивач, на виконання умов договору, він надіслав відповідачу документи, необхідні для оплати послуг з перевезення, а саме: заявку, договір, акт виконаних робіт від 16.10.2014 року на суму 18 300,00 грн., рахунок-фактури №231/10 від 16.10.2014 року на суму 18 300,00 грн., товарно-транспортну накладну А№685167.

Зазначені документи отримані відповідачем 20.10.2014 року, що підтверджується відміткою про отримання на рекомендованому повідомленні про вручення поштового відправлення.

Проте, відповідач, акт виконаних робіт не підписав та, в обумовлені договором строки, не здійснив оплату наданих позивачем послуг з перевезення вантажу.

Враховуючи вищезазначене, позивач звернувся до Господарського суду м. Києва з позовом про стягнення з відповідача 18 300,00 грн. заборгованості.

Відповідно до ст. 909 ЦК України за договором перевезення вантажу одна сторона (перевізник) зобов'язується доставити довірений їй другою стороною (відправником) вантаж до пункту призначення та видати його особі, яка має право на одержання вантажу (одержувачеві), а відправник зобов'язується сплатити за перевезення вантажу встановлену плату. Договір перевезення вантажу укладається у письмовій формі. Укладення договору перевезення вантажу підтверджується складенням транспортної накладної (коносамента або іншого документа, встановленого транспортними кодексами (статутами).

Статтею 929 ЦК України передбачено, що за договором транспортного експедирування одна сторона (експедитор) зобов'язується за плату і за рахунок другої сторони (клієнта) виконати або організувати виконання визначених договором послуг, пов'язаних з перевезенням вантажу. Договором транспортного експедирування може бути встановлено обов'язок експедитора організувати перевезення вантажу транспортом і за маршрутом, вибраним експедитором або клієнтом, зобов'язання експедитора укласти від свого імені або від імені клієнта договір перевезення вантажу, забезпечити відправку і одержання вантажу, а також інші зобов'язання, пов'язані з перевезенням.

Відповідно до ст. 4 Конвенції про договір міжнародного автомобільного перевезення вантажів договір перевезення підтверджується складанням вантажної накладної. Відсутність, неправильність чи утрата вантажної накладної не впливають на існування та чинність договору перевезення, до якого й у цьому випадку застосовуються положення цієї Конвенції.

Частиною 1 статті 5 Конвенції про договір міжнародного автомобільного перевезення вантажів передбачено, що вантажна накладна складається в трьох оригінальних примірниках, підписаних відправником і перевізником. Ці підписи можуть бути надруковані чи замінені печатками відправника і перевізника, якщо це допускається законодавством країни, в якій складена вантажна накладна. Перший примірник передається відправнику, другий супроводжує вантаж, а третій залишається у перевізника.

Відповідно до статті 526 Цивільного кодексу України, зобов'язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог ЦК України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Статтею 527 Цивільного кодексу України визначено, що боржник зобов'язаний виконати свій обов'язок, а кредитор - прийняти виконання особисто, якщо інше не встановлено договором або законом, не випливає із суті зобов'язання чи звичаїв ділового обороту.

Відповідно до статті 628 Цивільного кодексу України, зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов'язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Відповідно до статті 193 Господарського кодексу України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

За умовами ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Стаття 525 Цивільного кодексу України встановлює, що одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

З огляду на викладене, судом встановлено, що на виконання умов, укладеного між позивачем та відповідачем договору №2583 від 07.10.2014 року, позивач надав відповідачу послуги з міжнародного перевезення вантажу за маршрутом: м. Панчево (Сербія) (відправник вантажу AD HIP-PETROHEMIJA) - м. Львів (Україна) (отримувач ТОВ «Укр-Полімер»), що підтверджується, підписаною представниками відправника, перевізника, отримувача та скріпленою печатками юридичних осіб, міжнародною товарно-транспортною накладною А№685167 від 13.10.2014 року.

Вартість наданих послуг, згідно умов договору, становить 18 300,00 грн.

Позивач надіслав відповідачу документи, необхідні для оплати послуг з перевезення, а саме: заявку, договір, акт виконаних робіт від 16.10.2014 року на суму 18 300,00 грн., рахунок-фактури №231/10 від 16.10.2014 року на суму 18 300,00 грн., товарно-транспортну накладну А№685167.

Зазначені документи отримані відповідачем 20.10.2014 року, що підтверджується відміткою про отримання на рекомендованому повідомленні про вручення поштового відправлення.

Проте, відповідач, акт виконаних робіт не підписав, в обумовлені договором строки (протягом 15-20 днів з моменту отримання документів) не здійснив оплату наданих позивачем послуг з перевезення вантажу,.

Таким чином, зважаючи на встановлені факти та вимоги вищезазначених правових норм, а також враховуючи, що відповідач в установленому порядку обставини, які повідомлені позивачем, не спростував, належних доказів на заперечення обставин повідомлених позивачем не надав, господарський суд приходить до висновку, що позовні вимоги про стягнення заборгованості в сумі 18 300,00 грн. підлягають задоволенню повністю.

Відповідно до ст. 49 ГПК України судові витрати покладаються на відповідача.

Керуючись, ст.ст. 32, 33, 49, 82-85 ГПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

1. Позовні вимоги задовольнити повністю.

2.Стягнути з Приватного підприємства «Драйв-Т» (місцезнаходження : 03134, м. Київ, вул. Симиренка, буд. 7-а, кв. 224, код ЄДРПОУ 34585699) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Караван-К» (місцезнаходження: 77300, Івано-Франківська обл., м. Калуш, вул. Окружна, буд. 9, код ЄДРПОУ 37262333) 18 300 (вісімнадцять тисяч триста) грн. 00 коп. - заборгованості, 1 827 (одну тисячу вісімсот двадцять сім) грн. 00 коп. - судового збору.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Суддя Спичак О.М.

Дата підписання рішення

29.01.2015 року

Дата ухвалення рішення26.01.2015
Оприлюднено31.01.2015
Номер документу42493373
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/27921/14

Рішення від 26.01.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 15.12.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні