Постанова
від 30.01.2015 по справі п/811/4563/14
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 січня 2015 року Справа № П/811/4563/14

Кіровоградський окружний адміністративний суд у складі головуючого -судді Мирошниченка В.С., розглянувши у порядку скороченого провадження в місті Кіровограді о 09 год. 00 хв. адміністративну справу за позовом Кіровоградської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби України у Кіровоградській області до Фермерського господарства Калмикова Олександра Олексійовича про припинення юридичної особи, -

ВСТАНОВИВ:

Кіровоградська ОДПІ ГУ ДФС України у Кіровоградській області звернулася до Кіровоградського окружного адміністративного суду з позовом до Фермерського господарства Калмикова Олександра Олексійовича про припинення юридичної особи.

Заявлені позовні вимоги обґрунтовано тим, що відповідач більше року не подавало на адресу позивача податкових декларацій та документів фінансової звітності.

Враховуючи те, що протягом строку, встановленого п.2 ч.5 ст.183-2 КАС України, до суду не надійшло заперечення відповідача проти позову або ж його заява про визнання позову, суд вважає необхідним здійснення розгляду справи за наявними в матеріалах справи доказами.

Суд, дослідивши письмові докази, оцінивши повідомлені позивачем обставини, вважає, що адміністративний позов належить задовольнити.

Судом встановлено, що Фермерське господарство Калмикова Олександра Олексійовича зареєстроване як юридична особа та взяте на податковий облік позивача.

Відповідачем більше року не подавалась до податкового органу податкова звітність (а.с. 3).

Відповідач заборгованості зі сплати податків та зборів не має (а.с. 4).

Підпунктом 16.1.3. пункту 16.1 ст. 16 Податкового кодексу України встановлено обов'язок платників подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

Відповідно до ст.ст. 2, 3 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців" відносини, які виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців, регулюються Конституцією України, цим Законом та нормативно -правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону. Дія цього Закону поширюється на державну реєстрацію всіх юридичних осіб незалежно від організаційно-правової форми, форми власності та підпорядкування, а також фізичних осіб -підприємців.

Згідно абз. 5 ч.2. ст.38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців" державна реєстрація припинення юридичної особи, крім іншого, проводиться у разі: постановлення судового рішення про припинення юридичної особи.

Підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, у тому числі, є неподання протягом року органів доходів і зборів податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Враховуючи, викладені обставини, зокрема той факт, що відповідач протягом періоду, що перевищує один рік, не звітує до податкових органів, суд дійшов висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими, підтверджуються належними доказами та підлягають задоволенню.

У відповідності до ч. 5 ст. 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" суд призначає в рішенні щодо припинення юридичної особи у зв'язку з її ліквідацією комісію з припинення (ліквідаційну комісію) та встановлює строк і порядок її роботи. Державний реєстратор вносить до Єдиного державного реєстру запис про призначення комісії з припинення (ліквідаційної комісії) не пізніше наступного робочого дня з дати надходження відповідного рішення.

Разом з тим, враховуючи, що позивачем не надані достатні дані про засновника (засновників) підприємства, з огляду на необхідність забезпечення його прав при ліквідації належного йому підприємства, суд позбавлений можливості призначити склад ліквідаційної комісії і керуючись ч. 6 ст. ст. 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" залишає таке право (обов'язок) за державним реєстратором.

Право звернення контролюючого органу до адміністративного суду з даним позовом випливає із змісту підпункту 20.1.37. пункту 20.1 ст. 20 Податкового кодексу України та ст.38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців", оскільки підставою припинення діяльності відповідача є невиконання останнім обов'язку щодо подання податкової звітності, контроль за здійсненням якого покладено саме на орган доходів і зборів.

Згідно ч.4 ст.94 КАС України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійсненні позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст.94, 112, 136, 158 - 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов задовольнити.

Припинити юридичну особу - Фермерське господарство Калмикова Олександра Олексійовича, код ЄДРПОУ 31129550, зареєстроване за адресою: вул. 70-річчя Великого Жовтня, 16, с. Вільне, Кіровоградський район, Кіровоградської області, у зв'язку з ліквідацією, не пов'язаною з банкрутством юридичної особи.

Копію постанови направити Державному реєстратору юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців реєстраційної служби Кіровоградського районного управління юстиції Кіровоградської області.

Судові витрати віднести за рахунок держави.

Постанову піддати негайному виконанню.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строку апеляційного оскарження, а у разі її апеляційного оскарження - з моменту проголошення судового рішення суду апеляційної інстанції.

Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Кіровоградський окружний адміністративний суд шляхом подання в 10-денний строк з дня отримання копії постанови, апеляційної скарги. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя Кіровоградського окружного

адміністративного суду В.С. Мирошниченко

Дата ухвалення рішення30.01.2015
Оприлюднено02.02.2015
Номер документу42498649
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —п/811/4563/14

Постанова від 30.01.2015

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

В.С. Мирошниченко

Ухвала від 25.12.2014

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

В.С. Мирошниченко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні