Постанова
від 12.01.2015 по справі 804/19090/14
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 січня 2015 р. справа № 804/19090/14 Суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду Чорна В.В., одноособово розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Дніпропетровська Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області до Товариства з обмеженою відповідальністю «АГРО НВ» про стягнення податкового боргу,-

встановив:

19 листопада 2014 р. Державна податкова інспекція у Ленінському районі м. Дніпропетровська Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області на виконання своїх владних повноважень звернулась до Дніпропетровського окружного адміністративного суду із зазначеним адміністративним позовом, в якому просить стягнути з рахунків Товариства з обмеженою відповідальністю «АГРО НВ» (далі - ТОВ «АГРО НВ») у банках, обслуговуючих платника податків, кошти на користь держави в рахунок погашення податкового боргу з податку на прибуток приватних підприємств в сумі 9 999 грн. 80 коп. (а.с.2-4).

В обґрунтування позовних вимог, позивач зазначив, що відповідач має податковий борг з податку на прибуток приватних підприємств на вказану суму, який утворився внаслідок несплати грошового зобов'язання з податку на прибуток приватних підприємств, яке самостійно визначено ним у податковій декларації з податку на прибуток від 15.01.2014 р. в сумі 9 999 грн. 80 коп.

Ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 21.11.2014 р. за даним позовом відкрито провадження у адміністративній справі, та призначено її до розгляду в порядку скороченого провадження (а.с. 1).

На адресу відповідача, зазначену у позовній заяві, судом було направлено копію ухвали про відкриття скороченого провадження за цим адміністративним позовом, однак, поштове відправлення 12.01.2015 р. повернулося на адресу суду з відміткою поштового відділення про причини невручення поштового відправлення адресату - «за закінченням терміну зберігання». Заперечень проти позову до суду від відповідача не надійшло.

Відповідно до ч. 11 ст. 35 Кодексу адміністративного судочинства України, у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Згідно п. 2 ч. 5 ст. 183-2 КАС України, справа повинна бути розглянута у порядку скороченого провадження не пізніше трьох днів з дня закінчення строку, передбаченого для надання заперечень або заяви про визнання позову, якщо до суду не було подано заперечення відповідача та за умови, що справа розглядається судом за місцезнаходженням відповідача.

Отже, справа розглядається судом за наявними у ній матеріалами.

Дослідивши наявні у справі докази, судом встановлено, що ТОВ «АГРО НВ» зареєстровано Дніпропетровським міським управлінням юстиції 26.07.2012 р. та перебуває на податковому обліку в ДПІ у Ленінському районі м. Дніпропетровська Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області, як платник податку на прибуток.

До ДПІ у Ленінському районі м. Дніпропетровська Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області відповідачем 15.01.2014 р. подано податкову декларацію з податку на прибуток приватних підприємств, в якій визначено суму грошового зобов'язання за звітний 2013 рік у розмірі 10 000 грн.

Враховуючи наявну переплату по особовому рахунку платника податків з податку на прибуток, залишок несплачених зобов'язань відповідача з вказаного податку складає 9 999,80 грн.

Відповідно до ст. 67 Конституції України, кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Статтею 36 Податкового кодексу України визначено поняття податкового обов'язку, зокрема, це обов'язок платника податку обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені цим Кодексом, законами з питань митної справи.

Підпунктом 49.18.2 п. 49.18 ст. 49 Податкового кодексу України передбачено, що податкові декларації, крім випадків, передбачених цим Кодексом, подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному кварталу або календарному півріччю (у тому числі в разі сплати квартальних або піврічних авансових внесків) - протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя).

Згідно ст. 54 Податкового кодексу України, крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання, яку визначає у податковій декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, визначені цим Кодексом.

Пунктом 152.1 ст. 152 Податкового кодексу України передбачено, що податок на прибуток нараховується платником самостійно за ставкою, визначеною п. 151.1 ст. 151 цього Кодексу, від податкової бази, визначеної згідно зі ст. 149 цього Кодексу.

Пунктом 152.9 ст. 152 Податкового кодексу України передбачені наступні податкові періоди для нарахування та сплати податку на прибуток: календарні квартал, півріччя, три квартали, рік.

Відповідно до п. 57.1 ст.57 Податкового кодексу України, платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно з п. 14.1.175 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України, податковий борг - сума грошового зобов`язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов`язання.

Відповідно до п. 59.1 ст.59 Податкового кодексу України, у разі, коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Відповідно до п. 59.3 ст.59 Податкового кодексу України, податкова вимога надсилається не раніше першого робочого дня після закінчення граничного строку сплати суми грошового зобов'язання.

Згідно п.п. 95.1-95.3 ст. 95 Податкового кодексу України, орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі. Стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги. Стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

19.03.2014 року, відповідно до п. 59.1 ст. 59 Податкового кодексу України, ДПІ у Ленінському районі м. Дніпропетровська на адресу ТОВ «АГРО НВ» винесено податкову вимогу № 166-25 на суму податкового боргу за узгодженими грошовими зобов'язаннями з податку на прибуток у розмірі 9 999 грн. 80 коп., яку направлено на адресу відповідача поштою.

Не зважаючи на вжиті заходи, податковий борг відповідачем сплачений не був.

Відповідно до п.п. 20.1.18 п. 20.1 ст. 20 Податкового кодексу України, органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

З огляду на сукупність викладених обставин, суд дійшов висновку про задоволення адміністративного позову в повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 161-163, 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

постановив:

Адміністративний позов Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Дніпропетровська Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області - задовольнити.

Стягнути з рахунків Товариства з обмеженою відповідальністю «АГРО НВ» (код ЄДРПОУ 38299851) у банках, обслуговуючих платника податків, на користь держави в рахунок погашення податкового боргу з податку на прибуток приватних підприємств (код бюджетної класифікації 11021000, рахунок № 31111009700009 в ГУ ДКСУ у Дніпропетровській області, МФО 805012) грошові кошти в сумі 9 999 грн. 80 коп. (дев'ять тисяч дев'ятсот дев'яносто дев'ять гривень вісімдесят копійок).

Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду шляхом подання апеляційної скарги через Дніпропетровський окружний адміністративний суд з одночасним направленням копії апеляційної скарги особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня проголошення постанови. Якщо судом у відповідності до частини 3 статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України було проголошено вступну та резолютивну частину постанови, а також в разі прийняття постанови у письмовому провадженні, апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя В.В. Чорна

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення12.01.2015
Оприлюднено03.02.2015
Номер документу42514877
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/19090/14

Постанова від 12.01.2015

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Чорна Валерія Вікторовна

Ухвала від 21.11.2014

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Чорна Валерія Вікторовна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні