Постанова
від 29.01.2015 по справі 803/2686/14
ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 січня 2015 року Справа № 803/2686/14

Волинський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Сороки Ю.Ю.,

при секретарі судового засідання Шепталовій А.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Луцьку адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного фонду України в Рожищенському районі Волинської області до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Уляники" про стягнення заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах,

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фонду України в Рожищенському районі Волинської області (далі - УПФУ в Рожищенському районі) звернулось з адміністративним позовом до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Уляники" (далі - СТзОВ "Уляники") про стягнення заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, за період з 01 січня 2010 року по 01 листопада 2014 року в сумі 56 991, 58 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що в порушення вимог Закону України "Про пенсійне забезпечення", Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" СТзОВ "Уляники" не відшкодувало УПФУ в Рожищенському районі Волинської області фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених на підставі пунктів "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" відповідно до списку виробництв, робіт, професій, посад і показників на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах за період з 01 січня 2010 року по 01 листопада 2014 року в сумі 56 991, 58 грн. Тому, позивач просить стягнути з СТзОВ "Уляники" на користь УПФУ в Рожищенському районі Волинської області заборгованість на вищевказану суму, яка виникла в результаті недотримання порядку відшкодування витрат Пенсійного фонду на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

29.01.2015 року позивачем подано до суду заяву про визнання поважними причин пропуску строків звернення до суду, яка мотивована тим, що під час проведення перевірки відділом аудиту Головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області - Довідка про стан виконання наказу ГУПФУ у Волинській області від 07.03.2014 року №17 "Про результати внутрішнього аудиту УПФУ в Рожищенському районі", виявлені факти не внесення по одержувачах пенсій, зокрема ОСОБА_1, в базу АСОПД назв підприємств за останнім місцем роботи, а саме не було відомо що СВК "Нива" перейменоване в СТзОВ "Уляники", що в свою чергу призвело до неповного відображення сум до відшкодування коштів на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. У зв'язку з чим, відшкодуванню підлягає сума, яка згідно довідок була виплачена пенсіонерці ОСОБА_1 в період з січня 2010 року по жовтень 2014 року включно і складає суму 48 215, 70 грн. Просить визнати причини пропуску строку звернення до суду поважними та стягнути на користь УПФУ в Рожищенському районі заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату і доставку пільгових пенсій в сумі 56 991, 58 грн.

Представником позивача подано до суду письмове клопотання в якому просить розгляд справи проводити у його відсутності, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Відповідач в судове засідання на виклик суду для участі в розгляді справи не з'явився, свого повноважного представника не направив, хоча належним чином повідомлявся про час, дату та місце його проведення, що підтверджується повідомленням про вручення 03.01.2015 року рекомендованого поштового відправлення за №4302508837225. Про причини неявки суд не повідомив, клопотання про відкладення розгляду справи та заперечень на позов не подавав.

Частиною 1 статті 41 КАС України визначено, що у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

З урахуванням наведеного, справу вирішено у відсутності сторін на підставі наявних у ній доказів без фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Дослідивши подані суду письмові докази, оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді у судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, суд приходить до висновку про задоволення позовних вимог в повному об'ємі з наступних підстав.

Пунктом 5 частини 2 статті 17 КАС України передбачено, що юрисдикція адміністративних судів поширюється на публічно-правові спори за зверненням суб'єкта владних повноважень у випадках, встановлених Конституцією та законами України.

Згідно з частиною 1 статті 17 КАС України юрисдикція адміністративних судів поширюються на спори за зверненням суб'єкта владних повноважень у випадках, встановлених законом.

Згідно пункту 1 статті 1 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" від 26.06.1997 року №400/97-ВР (далі - Закон №400/97-ВР) платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників.

Відповідно до абзацу 4 пункту 1 статті 2 Закону №400/97 об'єктом оподаткування є фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Частиною 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" визначено, що пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення".

У цьому випадку розміри пенсій визначаються відповідно до статті 27 та з урахуванням норм статті 28 цього Закону.

При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Відповідно до статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи, працівники, зазначені в пунктах "б"-"з" цієї статті.

Процедура відшкодування підприємствами витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, визначена Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженою постановою Правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року №21-1 та зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 року за №64/8663.

Так, відповідно до пунктів 6.4, 6.8 Інструкції №21-1 розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону, які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій. Підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", сплачуються одночасно із оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.

Судом встановлено, що 30.03.2000 року Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Уляники" зареєстроване як юридична особа Рожищенською районною державною адміністрацією Волинської області, що підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців серії АБ №949124.

Відповідно до листа Рожищенського відділення Ківерцівської ОДПІ №396 від 18.03.2014 року СТзОВ "Уляники" не є платником фіксованого сільськогосподарського податку на 2014 рік. (а.с.48)

Відповідач перебуває на обліку в УПФУ в Рожищенському районі як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та зобов'язаний відшкодовувати витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, відповідно до пункту 2 розділу ХV "Прикінцеві положення" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Як встановлено судом, працівниками УПФУ в Рожищенському районі проведено дослідження стану виконання наказу ГУПФУ у Волинській області від 07.03.2014 року №17 "Про результати внутрішнього аудиту УПФУ в Рожищенському районі", за результатами якої складено Довідку про стан виконання наказу ГУПФУ у Волинській області від 07.03.2014 року №17 "Про результати внутрішнього аудиту УПФУ в Рожищенському районі".

Під час проведення перевірки відділом аудиту Головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області виявлені факти не внесення по одержувачах пенсій в базу АСОПД назв підприємств за останнім місцем роботи, а саме не було відомо що СВК "Нива" перейменоване в СТзОВ "Уляники", що в свою чергу призвело до неповного відображення сум до відшкодування коштів на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, зокрема по громадянці ОСОБА_1, в період з січня 2010 року по жовтень 2014 року, включно.

Відповідно до частин першої, другої статті 99 КАС України адміністративний позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого цим Кодексом або іншими законами. Для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи встановлюється шестимісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів. Для звернення до адміністративного суду суб'єкта владних повноважень встановлюється шестимісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня виникнення підстав, що дають суб'єкту владних повноважень право на пред'явлення передбачених законом вимог. Цим Кодексом та іншими законами можуть також встановлюватися інші строки для звернення до адміністративного суду суб'єкта владних повноважень.

Із встановлених обставин під час розгляду даної адміністративної справи, підтверджених належними доказами, суд дійшов висновку, що підстави для пред'явлення вимог УПФУ в Рожищенському районі до СТзОВ "Уляники" про стягнення заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, по пенсіонерці ОСОБА_1, за період з січня 2010 року по жовтень 2014 року виникли у суб'єкта владних повноважень з 20 червня 2014 року, тобто, з дня проведення виявлення неповного включення даних у відомості фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, а відтак суд погоджується з позивачем про поважність причин пропуску строку звернення до суду.

З матеріалів справи вбачається, що у відповідача працювали громадяни ОСОБА_1 та ОСОБА_2, пенсія яким призначена на підставі пунктів "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Таким чином, СТзОВ "Уляники" підпадає під дію частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" та пунктів "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", що підтверджується наявними в матеріалах справи розрахунками фактичних витрат на доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за період з 01 січня 2010 року по 01 листопада 2014 року, а тому зобов'язано щомісяця сплачувати до Пенсійного фонду фактичні витрати на доставку та виплату пільгових пенсій.

УПФУ в Рожищенському районі Волинської області надіслано відповідачеві розрахунки фактичних витрат на доставку пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", що підтверджується копією поштового повідомлення про вручення рекомендованого відправлення. (а.с.16)

Факт наявності у відповідача заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату і доставку пільгових пенсій перед Пенсійним фондом за період з 01 січня 2010 року по 01 листопада 2014 року в сумі 56 991, 58 грн. підтверджується наявними в матеріалах справи карткою особового рахунку СТзОВ "Уляники" по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списком №2, розрахунком боргу по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій.

Таким чином, враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що у СТзОВ "Уляники" перед УПФ України в Рожищенському районі Волинської області існує заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з 01 січня 2010 року по 01 листопада 2014 року в сумі 56 991, 58 грн., яка на день розгляду справи відповідачем не сплачена та повинна бути стягнута із боржника на користь позивача.

Керуючись частиною 3 статті 160, статтями 162, 163 КАС України, на підставі Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування", Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", суд

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Уляники" (45154, Волинська область, Рожищенський район, село Уляники, код ЄДРПОУ 00185867) на користь Управління Пенсійного фонду України в Рожищенському районі Волинської області (45100, Волинська область, м. Рожище, вулиця Шевченка, будинок 89, ЄДРПОУ 20124922) заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за період з 01 січня 2010 року по 01 листопада 2014 року в сумі 56 991 (п'ятдесят шість тисяч дев'ятсот дев'яносто одна) гривня 58 копійок.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого статтею 186 КАС України, якщо таку апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку повністю або частково шляхом подання апеляційної скарги до Львівського апеляційного адміністративного суду через Волинський окружний адміністративний суд. Апеляційна скарга на постанову суду подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови, повний текст якої буде виготовлений 03 лютого 2015 року. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Львівського апеляційного адміністративного суду.

Суддя Ю.Ю. Сорока

Дата ухвалення рішення29.01.2015
Оприлюднено04.02.2015
Номер документу42541615
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —803/2686/14

Ухвала від 06.11.2019

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Сорока Юрій Юрійович

Ухвала від 29.12.2014

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Сорока Юрій Юрійович

Постанова від 29.01.2015

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Сорока Юрій Юрійович

Ухвала від 29.12.2014

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Сорока Юрій Юрійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні