Ухвала
від 03.02.2015 по справі 9/121/10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

УХВАЛА

03 лютого 2015 року Справа № 9/121/10

м. Миколаїв

Господарський суд Миколаївської області у складі судді Адаховської В.С. ,

розглянувши клопотання ліквідатора банкрута про витребування доказів

у справі про банкрутство Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 (55000, АДРЕСА_1 реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1)

ліквідатор: арбітражний керуючий Безабчук Алла Володимирівна (свідоцтво НОМЕР_2 від 20.02.2013 р., 54001, АДРЕСА_2, адреса для листування: 54056, АДРЕСА_3)

В С Т А Н О В И В:

03.02.2015 р. ліквідатор банкрута - Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 (далі - ОСОБА_1) - арбітражний керуючий Безабчук Алла Володимирівна (далі - Безабчук А.В.), керуючись ст. 38 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України), звернулася до суду з клопотанням № 01-34/11 від 03.02.2015 р., у якому просить суд зобов'язати ліквідатора банкрута надати ухвалу Реєстраційній службі Миколаївського міського управління юстиції для виконання; уповноважити ліквідатора банкрута подати до Реєстраційної служби Миколаївського міського управління юстиції заяву на отримання інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно щодо наявності або відсутності речових прав на нерухоме майно та їх обтяження, зареєстрованих за банкрутом; зобов'язати Реєстраційну службу Миколаївського міського управління юстиції надати суду інформаційну довідку з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно щодо наявності або відсутності речових прав на нерухоме майно та їх обтяження, зареєстрованих за банкрутом; уповноважити ліквідатора банкрута на отримання в Реєстраційній службі Миколаївського міського управління юстиції інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно щодо наявності або відсутності речових прав на нерухоме майно та їх обтяження, зареєстрованих за банкрутом.

Дане клопотання мотивоване тим, що надання інформації з Реєстру здійснюється на платній основі та коштує 120 грн., а в ліквідаційній масі банкрута відсутнє майно або грошові кошти, необхідні для отримання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Дослідивши матеріали справи, господарський суд дійшов наступного.

Постановою господарського суду Миколаївської області від 21.07.2010 р. боржника визнано банкрутом, відносно нього відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором банкрута призначено арбітражного керуючого Безабчук А.В.

Стаття 25 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (у попередній редакції чинній до 18.01.2013 р. включно) (далі - Закон про банкрутство) визначає повноваження ліквідатора банкрута, який приймає до свого відання майно боржника, вживає заходів по забезпеченню його збереження; виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута; здійснює інвентаризацію та оцінку майна банкрута згідно з законодавством; аналізує фінансове становище банкрута; виконує повноваження керівника (органів управління) банкрута; очолює ліквідаційну комісію та формує ліквідаційну масу; пред'являє до третіх осіб вимоги щодо повернення дебіторської заборгованості банкруту; вживає заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб; реалізує майно банкрута для задоволення вимог, включених до реєстру вимог кредиторів, у порядку, передбаченому цим Законом тощо.

Відповідно до змісту ч. 1 ст. 26 Закону про банкрутство усі види майнових активів (майно та майнові права) банкрута, які належать йому на праві власності або повного господарського відання на дату відкриття ліквідаційної процедури та виявлені в ході ліквідаційної процедури, включаються до складу ліквідаційної маси, за винятком об'єктів житлового фонду, в тому числі гуртожитків, дитячих дошкільних закладів та об'єктів комунальної інфраструктури, які в разі банкрутства підприємства передаються в порядку, встановленому законодавством, до комунальної власності відповідних територіальних громад без додаткових умов і фінансуються в установленому порядку.

За таких обставин, ліквідатор в межах здійснення своїх повноважень в ході формування ліквідаційної маси повинен з'ясувати наявність або відсутність зареєстрованого за банкрутом нерухомого майна.

З 1 січня 2013 року почав функціонувати Державний реєстр речових прав на нерухоме майно, ведення якого здійснюється Державною реєстраційною службою України та реєстраційними службами відповідних управлінь юстиції у містах та областях.

Правовою основою діяльності реєстраційних служб є Закон України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень", Порядок надання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2013 р. № 868, та ін.

Водночас, припинилися повноваження комунальних підприємств бюро технічної інвентаризації, зокрема, в частині надання інформації про зареєстровані речові права на нерухоме майно. Отже, Державний реєстр речових прав на нерухоме майно є єдиною державною інформаційною системою, що містить відомості про права на нерухоме майно, їх обтяження, а також про об'єкти та суб'єкти цих прав. Разом з тим, Реєстраційна служба Миколаївського міського управління юстиції має у своєму розпорядженні відомості про зареєстровані Комунальним підприємством "Миколаївське міське бюро технічної інвентаризації" речові права.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" Державний реєстр речових прав на нерухоме майно (далі - Державний реєстр прав) - єдина державна інформаційна система, що містить відомості про права на нерухоме майно, їх обтяження, а також про об'єкти та суб'єктів цих прав.

Згідно з п. 2 Порядку надання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно інформація з Державного реєстру прав надається державним реєстратором прав на нерухоме майно органу державної реєстрації прав у формі витягу, інформаційної довідки та виписки.

Відповідно до ч. 3 ст. 29 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" за внесення змін до записів Державного реєстру прав, у тому числі виправлення технічної помилки, допущеної не з вини державного реєстратора, та надання інформації з Державного реєстру прав справляється плата, порядок використання і розмір якої встановлюються Кабінетом Міністрів України.

Згідно пп. 1 п. 1 Постанови Кабінету Міністрів України від 21.11.2012 р. № 1204 "Про затвердження розміру і порядок використання плати за внесення змін до записів Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та надання інформації із зазначеного реєстру" розмір плати за внесення змін до записів Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (далі - Реєстр), у тому числі виправлення технічної помилки, що допущена не з вини державного реєстратора прав на нерухоме майно, становить 51 гривню; надання інформації з Реєстру у формі витягу - 120 гривень.

Відповідно до ч. 4 ст. 29 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" суд, органи місцевого самоврядування, органи внутрішніх справ, органи прокуратури, органи доходів і зборів, органи Служби безпеки України та інші органи державної влади (посадові особи) звільняються від плати за отримання інформаційної довідки з Державного реєстру прав.

Згідно ст. 38 ГПК України, сторона у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати до суду клопотання про витребування господарським судом доказів. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребує необхідні докази.

Враховуючи наведене, у суду є право отримати інформаційну довідку з Державного реєстру прав.

Разом з тим, нормами ГПК України не передбачено складання судом запитів за будь-якими формами або інших заяв, оскільки процесуальними документами господарського суду є рішення, ухвали та постанови, які є, в свою чергу, обов'язковими до виконання на всій території України.

Отже, господарський суд вважає за необхідне клопотання ліквідатора задовольнити у повному обсязі.

Керуючись ст. ст. 25-26, 47-48 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (у попередній редакції чинній до 18.01.2013 р. включно), ст. 29 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень", ст. ст. 38, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд -

У Х В А Л И В:

1. Клопотання ліквідатора банкрута № 01-34/11 від 03.02.2015 р. задовольнити.

2. Зобов'язати ліквідатора Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1) - арбітражного керуючого Безабчук Аллу Володимирівну (свідоцтво НОМЕР_2 від 20.02.2013 р.) надати дану ухвалу Реєстраційній службі Миколаївського міського управління юстиції для виконання.

3. Уповноважити ліквідатора Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1) - арбітражного керуючого Безабчук Аллу Володимирівну (свідоцтво НОМЕР_2 від 20.02.2013 р.) подати до Реєстраційної служби Миколаївського міського управління юстиції заяву на отримання інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно щодо наявності або відсутності речових прав на нерухоме майно та їх обтяження, зареєстрованих за Фізичною особою-підприємцем ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1).

4. Зобов'язати Реєстраційну службу Миколаївського міського управління юстиції надати суду інформаційну довідку з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно щодо наявності або відсутності речових прав на нерухоме майно та їх обтяження, зареєстрованих за Фізичною особою-підприємцем ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1).

5. Уповноважити ліквідатора Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1) - арбітражного керуючого Безабчук Аллу Володимирівну (свідоцтво НОМЕР_2 від 20.02.2013 р.) на отримання в Реєстраційній службі Миколаївського міського управління юстиції інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно щодо наявності або відсутності речових прав на нерухоме майно та їх обтяження, зареєстрованих за Фізичною особою-підприємцем ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1).

6. Ухвала набирає законної сили з моменту її винесення та є обов'язковою до виконання.

Суддя В.С. Адаховська

СудГосподарський суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення03.02.2015
Оприлюднено05.02.2015
Номер документу42542944
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —9/121/10

Ухвала від 09.06.2015

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Адаховська В.С.

Ухвала від 09.06.2015

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Адаховська В.С.

Ухвала від 12.05.2015

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Адаховська В.С.

Ухвала від 12.05.2015

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Адаховська В.С.

Ухвала від 03.04.2015

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Адаховська В.С.

Ухвала від 03.03.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Коваленко В.М.

Ухвала від 03.02.2015

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Адаховська В.С.

Постанова від 13.01.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Пироговський В.Т.

Ухвала від 29.12.2014

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Пироговський В.Т.

Ухвала від 04.12.2014

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Адаховська В.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні