Ухвала
від 26.01.2015 по справі 5024/1814/2012
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м.Херсон, вул. Горького, 18

тел. /0552/ 49-31-78

Веб сторінка : ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


У Х В А Л А

"26" січня 2015 р. Справа № 5024/1814/2012

Господарський суд Херсонської області у складі судді Пінтеліної Т.Г. при секретарі Чернявській О.П., розглянувши справу порушену

за заявою Бериславської міжрайонної державної податкової інспекції Херсонської області Державної податкової служби в особі Великоолександрівського відділення

до: Сільськогосподарського кооперативу "Дружба" місцезнаходження: вул. Леніна, буд. 85, смт. Велика Олександрівка, Херсонської області код ЄДР 03785088

про банкрутство

За участю представників сторін та учасників провадження :

- УПФУ в Великоолександрівському р-ні - Мархева Г.В. дов. № 309/06 від 26.01.2015р.

- Ліквідатор арбітражний керуючий Гавриш Ю.В. - не прибув

в с т а н о в и в:

Ухвалою від 26 грудня 2013р. господарський суд Херсонської області затвердив звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс Сільськогосподарського кооперативу "Дружба" вул. Леніна, буд. 85, смт. Велика Олександрівка, Херсонської області код ЄДР 03785088, прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи банкрута - СК"Дружба" та виключення його з Єдиного державного реєстру підприємств і організацій України. Цією ж ухвалою суд стягнув на користь Гавриша Юрія Вікторовича ( місцезнаходження: м. Херсон вул. І.Бойка, буд.140) :

- з Бериславської міжрайонної державної податкової інспекції Херсонської області Державної податкової служби (74300, м. Берислав, Херсонської області, вул. 1 Травня, буд.234) 8 742, 20 (Вісім тисяч сімсот сорок дві ) гривні 20 копійок оплати послуг ліквідатора сільськогосподарського кооперативу "Дружба" ( вул. Леніна, буд. 85, смт. Велика Олександрівка, Херсонської області код ЄДР 03785088 );

- управління Пенсійного Фонду України у Великоолександрівському р-ні ( 74100, смт. Велика Олександрівка, вул. Пролетарська, 5) 5016 ( П'ять тисяч шістнадцять ) гривень 83 копійки оплати послуг ліквідатора сільськогосподарського кооперативу "Дружба" ( вул. Леніна, буд. 85, смт. Велика Олександрівка, Херсонської області код ЄДР 03785088 );

- відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Великоолександрівському районі (74100, смт. Велика Олександрівка Херсонської області, вул. Леніна, 140, р/р 37171401900063 в банк УДК в Херсонській області, МФО 852010, код 25900590) 10212,48 (Десять тисяч двісті дванадцять ) гривень сорок вісім копійок оплати послуг ліквідатора сільськогосподарського кооперативу "Дружба" ( вул. Леніна, буд. 85, смт. Велика Олександрівка, Херсонської області код ЄДР 03785088 );

- Великоолександрівського районного центру зайнятості ( 74100, смт. Велика Олександрівка, вул. Театральна, буд.13 ) 866 (Вісімсот шістдесят шість) гривень 77 копійок оплати послуг ліквідатора сільськогосподарського кооперативу "Дружба" ( вул. Леніна, буд. 85, смт. Велика Олександрівка, Херсонської області код ЄДР 03785088 ).

Не погоджуючись з прийнятими судом рішеннями, кредитори подавали апеляційні та касаційні скарги на дані ухвали. Відповідними постановами Одеського апеляційного господарського суду та Вищого господарського суду України скарги заявників залишені без задоволення, ухвали від 26 грудня 2013р. господарського суду Херсонської області залишені в силі.

Станом на 26 січня 2015р. судом не розглянуті клопотання управління УПФУ у Великоолександрівському районі Херсонської області від 25.06.2014р. № 2070/06 (том 4, а.с.63 - 71) про роз'яснення судового рішення та клопотання ліквідатора арбітражного керуючого Гавриша Ю.В. (т.4, а.с.80 - 89) про виправлення помилок, допущених при оформленні наказів від 16 червня 2014р. Для розгляду зазначених документів призначено судове засідання. Всі учасники провадження належним чином повідомлені про час і місце розгляду справи, проте в судове засідання, окрім представника УПФУ в Великоолександрівському р-ні, не прибули, про причини неявки не повідомили, клопотань про відкладення розгляду справи не заявляли.

Розглянувши клопотання управління УПФУ у Великоолександрівському районі Херсонської області від 25.06.2014р. № 2070/06 (том 4, а.с.63 - 71) про роз'яснення судового рішення суд встановив наступне.

Відповідно до приписів ст. 89 Господарського процесуального кодексу України суддя за заявою сторони чи державного виконавця роз'яснює рішення, ухвалу, не змінюючи при цьому їх змісту, а також за заявою сторони або за своєю ініціативою виправляє допущені в рішенні, ухвалі описки чи арифметичні помилки, не зачипаючи суті рішення. Про роз'яснення рішення, ухвали, а також про виправлення описок чи арифметичних помилок виноситься ухвала.

Частина 1 статті 89 ГПК України передбачає обов'язок господарського суду роз'яснити рішення (ухвалу), а також виправити описки чи арифметичні помилки. Роз'яснення рішення, ухвали - засіб виправлення недоліків судового акта, який полягає в усуненні неясності судового акта. Суд роз'яснює рішення, ухвалу за заявою сторони або державного виконавця. Роз'яснюючи рішення, ухвалу, господарський суд не вправі змінити зміст рішення, ухвали, тобто не має права змінювати відомостей, викладених у рішенні відповідно до вимог ст. 84 ГПК України, відомостей, викладених в ухвалі відповідно до вимог ст. 86 ГПК України. Тож у вирішенні питання про межі, в яких суд вправі діяти, роз'яснення рішення, ухвали, слід виходити з приписів статей 84, 8 щодо змісту рішення, ухвали.

Отже, роз'яснення рішення, ухвали - це викладення рішення або ухвали у більш ясній і зрозумілій формі.

Відповідно до ст. 28 Закону України «Про виконавче провадження» у разі якщо резолютивна частина рішення, викладена у виконавчому документі, є незрозумілою, державний виконавець, а також сторона виконавчого провадження мають право звернутися до суду, який видав виконавчий документ, із заявою про роз'яснення відповідного рішення (ухвали, постанови) чи змісту документа. Суд, який видав виконавчий документ, зобові розглянути заяву державного виконавця у 10-денний строк з дня надходження і при необхідності дати відповідне роз'яснення змісту документа, не змінюючи їх змісту. Про роз'яснення змісту документа або відмову у цьому суд постановляє ухвалу.

Клопотання управління УПФУ у Великоолександрівському районі Херсонської області від 25.06.2014р. № 2070/06 (том 4, а.с.63 - 71) про роз'яснення судового рішення зазначає, що 28 травня 2014 року Одеським апеляційним господарським судом винесено постанову по справі № 5024/1814/2012 про залишення без задоволення апеляційної скарги, а ухвалу Господарського суду Херсонської області від 20 грудня 2013 року в частині стягнення з управління Пенсійного фонду України в Великоолександрівському районі Херсонської області оплати послуг ліквідатора СК «Дружба» Гавриша Юрія Вікторовича у розмірі 5016,83 грн. на користь - без змін. УПФУ просить роз'яснити зазначене рішення з урахуванням наступного. Відповідно до ч.І ст. 3 Закону України «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень» виконання рішень суду про стягнення коштів, боржником за якими є державний орган, здійснюється Державною казначейською службою України в межах відповідних бюджетних призначень шляхом списання коштів з рахунків такого державного органу, а в разі відсутності у зазначеного державного органу відповідних призначень - за рахунок коштів, передбачених за бюджетною програмою для забезпечення виконання рішень суду.

На підставі ст. 6 Конституції України органи виконавчої влади здійснюють свої повноваження у встановлених Конституцією межах і відповідно до законів України. Стаття 19 Конституції України передбачає, що правовий порядок в Україні ґрунтується на принципах, згідно яких ніхто не може бути вимушений робити те, що не передбачено законодавством. Одночасно дана норма встановлює, що органи державної влади і органи місцевого самоврядування, їх посадовці зобов'язані діяти на підставі, в межах повноважень і способом, передбаченим законодавством України.

Реалізація нормативних приписів і пенсійних програм здійснюється шляхом фінансування виплат за рахунок чітко визначених прибутковою частиною бюджету Пенсійного фонду джерел відповідно до конкретних напрямів витратної частини бюджету Пенсійного фонду України.

Пунктом 3 положення «Про Пенсійний фонду України» (далі Положення визначено, що з основним із завдань Пенсійного фонду України є ефективне та цільове використання коштів Пенсійного фонду України. Бюджет Пенсійного фонду України затверджується Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до п. 7 Положення, Пенсійний фонд України здійснює свої повноваження безпосередньо через територіальні управління. Кошти Пенсійного фонду України використовуються виключно за призначенням і вилученню не підлягають. Згідно з пунктом 24 частини першої статті 116 Бюджетного кодексу України нецільове використання бюджетних коштів є порушеннями бюджетного законодавства. Таким чином, управління Фонду не має можливості виконати ухвалу Господарського суду Херсонської області від 20 грудня 2013 року по справі № 5024/1814/2012 в частині стягнення оплати послуг ліквідатора СК «Дружба» Гавриша Юрія Вікторовича у розмірі 5016,83 грн. у зв'язку з відсутність відповідного напрямку використання коштів Пенсійного фонду України.

Як вбачається з тексту клопотання УПФУ, текст та зміст судового рішення викладено у зрозумілій формі, і заявник просить роз'яснити порядок його виконання, що виходить за межі повноважень господарського суду, виходячи з приписів ст.ст. 89 та 121 ГПК України. Разом з тим суд зазначає, що відповідно до ст. 115 ГПК України рішення, постанови, ухвали господарського суду, що набрали законної сили, є обов'язковими на всій території України і підлягають виконанню. Відсутність коштів на рахунках у банківських та інших установах не є обставиною, що виключає або скасовує обов'язок виконання судового рішення. За таких обставин суд відмовляє УПФУ в Великоолександрівському р-ні у роз'ясненні ухвали господарського суду Херсонської області від 20 грудня 2013 року по справі № 5024/1814/2012 в частині стягнення оплати послуг ліквідатора СК «Дружба» Гавриша Юрія Вікторовича у розмірі 5016,83 грн. у зв'язку з відсутністю відповідного напрямку використання коштів Пенсійного фонду України.

Розглянувши клопотання ліквідатора арбітражного керуючого Гавриша Ю.В. (т.4, а.с.80 - 89) про виправлення помилок, допущених при оформленні наказів від 16 червня 2014р. суд встановив наступне.

Постановою головного державного виконавця Головного управління юстиції у Херсонській області від 19.06.2014 р., ВП № 43691299 та ВП № 43691124 відмовлено у відкритті виконавчого провадження стосовно примусового виконання наказів господарського суду Херсонської області № 5024/1814/2012 виданих 16.06.2014 р.

Підставами для відмови є відсутність у виконавчих документах кодів боржників та ідентифікаційного номеру стягувача, а також те, що юридична особа Бериславська МДПІ Херсонської області Державної податкової служби, код ЄДРПОУ 38020259, - припинена.

Бериславська МДПІ Херсонської області Державної податкової служби реорганізовано в Новокаховську об'єднану державну податкову інспекцію Головного управління Міндоходів, у відповідності до Постанови КМ України від 20.03.2013 р. № 229, «Про утворення територіальних органів Міністерства доходів і зборів».

Постановою КМ України від 06.08.2014 р. № 311 «Про утворення територіальних органів Державної фіскальної служби та визнання такими, що втратили чинність, деяких актів Кабінету Міністрів України», реорганізовано територіальні органи Міністерства доходів і зборів шляхом їх приєднання до відповідних територіальних органів Державної фіскальної служби.

Згідно до ч. 2 ст. 117 ГПК України, господарський суд, який видав наказ, може за заявою стягувача або боржника виправити помилку, допущену при його оформленні або видачі, чи визнати наказ таким, що не підлягає виконанню, та стягнути на користь боржника безпідставно одержане стягувачем за наказом.

Отже, враховуючи зазначені обставини, та з урахування уточненого клопотання про виправлення помилок, допущених при оформленні наказів № 5024/1814/2012 суд задовольняє клопотання ліквідатора арбітражного керуючого Гавриша Ю.В. (т.4, а.с.80 - 89) про виправлення помилок, допущених при оформленні наказів від 16 червня 2014р., замість боржника - Бериславської міжрайонної державної податкової інспекції Херсонської області Державної податкової служби, код 38020259, зазначає правонаступника - Новокаховську об'єднану державну податкову інспекцію Головного управління Міндоходів у Херсонській області, код 38740152, правонаступник - Новокаховська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління ДФС У Херсонській області, код 39469973), місцезнаходження 74900, Херсонська область, місто Нова Каховка, вулиця Горького, будинок 11 А.

Також, з метою відповідності наказів господарського суду вимогам до виконавчого документу, встановленим Законом України «Про виконавче провадження», суд задовольняє клопотання ліквідатора та додає до наказів ідентифікаційний номер стягувана Гавриша Юрія Вікторовича: 2878318898.

З тих же підстав до наказів, що видаються на виконання ухвали господарського суду Херсонської області від 20 грудня 2013 року по справі № 5024/1814/2012 в частині стягнення оплати послуг ліквідатора СК «Дружба» Гавриша Юрія Вікторовича, до наказів додаються до відомостей боржника - Управління Пенсійного Фонду України в Великоолександрівському районі Херсонської області, ідентифікаційний код: 21294885. та ідентифікаційний номер стягувана Гавриша Юрія Вікторовича: 2878318898.

Керуючись ст. ст. 1, 2 , 89 Господарського процесуального кодексу України, суд - ухвалив:

1. Клопотання управління УПФУ у Великоолександрівському районі Херсонської області від 25.06.2014р. № 2070/06 про роз'яснення судового рішення відхилити.

2. Клопотання ліквідатора арбітражного керуючого Гавриша Ю.В. про виправлення помилок, допущених при оформленні наказів від 16 червня 2014р., задовольнити.

Замість боржника - Бериславської міжрайонної державної податкової інспекції Херсонської області Державної податкової служби, код 38020259, зазначити правонаступника - Новокаховську об'єднану державну податкову інспекцію Головного управління Міндоходів у Херсонській області, код 38740152, правонаступник - Новокаховська об'єднана державна податкова інспекція Головного управління ДФС У Херсонській області, код 39469973), місцезнаходження 74900, Херсонська область, місто Нова Каховка, вулиця Горького, будинок 11 А. Додати до тексту наказів ідентифікаційний номер стягувача Гавриша Юрія Вікторовича: 2878318898.

У наказі до відомостей боржника - Управління Пенсійного Фонду України в Великоолександрівському районі Херсонської області додати ідентифікаційний код: 21294885 та ідентифікаційний номер стягувача Гавриша Юрія Вікторовича: 2878318898.

3. Ухвалу надіслати учасникам провадження.

Суддя Т.Г. Пінтеліна

Дата ухвалення рішення26.01.2015
Оприлюднено04.02.2015
Номер документу42542967
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство

Судовий реєстр по справі —5024/1814/2012

Ухвала від 26.01.2015

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Пінтеліна Т.Г.

Ухвала від 11.12.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Куровський C.B.

Ухвала від 11.12.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Куровський C.B.

Ухвала від 27.10.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Куровський C.B.

Ухвала від 22.09.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Куровський C.B.

Постанова від 09.09.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Куровський C.B.

Ухвала від 08.09.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Куровський C.B.

Ухвала від 20.08.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Куровський C.B.

Ухвала від 20.08.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Куровський C.B.

Ухвала від 21.07.2014

Господарське

Вищий господарський суд України

Куровський C.B.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні