Рішення
від 28.01.2015 по справі 583/4238/14-ц
ОХТИРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 583/4238/14-ц

2/583/83/15

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 січня 2015 року Охтирський міськрайонний суд Сумської області в складі:

головуючого - судді - Кудіна А.М.

з участю секретаря с/з - Якубович В.В.

представника позивача - ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Охтирка цивільну справу за позовом

ОСОБА_3 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Лотуре Агро» про розірвання договору оренди земельних ділянок (паїв),

Встановив:

03.12.2014 року позивачка звернулася до суду з позовом до відповідача про розірвання договору оренди земельних ділянок (паїв)дострокове припинення договорів оренди шляхом розірвання та стягнення заборгованості з орендної плати, мотивуючи свої вимоги тим, що їй на праві приватної власності належать земельні ділянки: площею 4,1946 га кадастровий номер 5920385000:01:001:0892; площею 0,5144 га кадастровий номер 5920385000:01:001:0893; площею 2,4280 га кадастровий номер 5920385000:01:001:0894; площею 0,2665 га кадастровий номер 5920385000:01:001:0895, розташовані на території Куземинської сільської ради Охтирського району Сумської області. У 2007 р. між нею та відповідачем було укладено договори оренди вказаних земельних ділянок, зареєстровані в Охтирському районному відділі ДП «Центр Державного земельного кадастру» при Держкомземі України 30.07.2007 року за №040761502972 та 09.01.2008 р. за №040861500163. ТОВ «Лотуре-Агро» орендну плату за користування земельною ділянкою не сплатило за 2013 та 2014 роки, чим порушило умови договору, крім того використовувало земельні ділянки способами, які погіршували їх стан, а в 2014 р. взагалі не використовує земельні ділянки за цільовим призначенням. Тому позивачка і звернулася в суд з даним позовом, яким просить розірвати договори оренди земельних ділянок (паїв), укладених між ОСОБА_3 та ТОВ «Лотуре Агро».

В судовому засіданні представник позивачки ОСОБА_2 позовні вимоги підтримав у повному обсязі, підтвердив обставини, викладені у позовні заяві, вказавши на те, що крім несплати орендної плати, відповідачем при використанні земель сільськогосподарського призначення на території Куземинської сільської ради Охтирського району Сумської області були порушені вимоги Земельного кодексу України, Закону України «Про охорону земель» та інших нормативних актів, внаслідок чого була створена загроза порушення якісного стану землі та її родючості, що також є порушенням умов договору та підставою для його розірвання. Просив позов задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився з невідомих суду причин, хоча про день та час розгляду справи повідомлений завчасно та належним чином, про що у справі маються письмові розписки.

Суд вважає, що за даних обставин розгляд справи можливо провести без участі представника відповідача, на підставі наявних документів, так як доказів про поважність причин його неявки суду не надано та ухвалити заочне рішення, оскільки представник позивачки проти цього не заперечує.

Суд, вивчивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивачки, дослідивши та оцінивши письмові докази, дійшов висновку, що позов є обґрунтованим і підлягає задоволенню з таких підстав.

В судовому засіданні встановлено, що 17.02.2007 року та 20.11.2007 р. між ОСОБА_3, яка є власником земельних ділянок загальною площею 4,71 га, в тому числі ріллі - 4,20 га, сіножаті - 0,51 га, та загальною площею 2,6945 га, у тому числі ріллі - 2,4280 га та сіножаті - 0,2665 га, розташованих на території Куземинської сільської ради Охтирського району Сумської області, право власності на які підтверджується Державним актом на право приватної власності на землю серії ІІІ-СМ №003204 від 07.11.2001 р, та ТОВ «Лотуре Агро» було укладено договори оренди землі строком на 10 років, один з яких було зареєстровано 30.07.2007 р. в Державному реєстрі земель за №040761502972, а інший було зареєстровано 09.01.2008 р. за №040861500163.

Пунктом 31 договорів оренди землі передбачені обов'язки орендаря, який, зокрема, зобов'язаний виконувати встановлені щодо земельної ділянки обмеження в обсязі, передбаченому законом та цим договором; дотримуватись режиму природоохоронного використання земель.

Пунктами 9-11 Договору оренди землі від 17.02.2007 р. передбачено, що орендна плата вноситься орендарем у розмірі 736,18 грн. за рік, (Договору оренди землі від 20.11.2007 р. - в розмірі 368,09 грн.), що становить 1,5 % від грошової оцінки земельної ділянки, і виплачується за взаємною згодою сторін у грошовій, натуральній та відробіткової формах. Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням коефіцієнта індексації. Орендна плата вноситься у такі строки: у грошовій формі - один раз у рік до 20 числа першого за звітним роком місяця, натуральна - до 20 числа останнього у звітному році місяця. Однак, відповідач з 2013 року умов вказаного договору не виконує і орендної плати за використання земельної ділянки за вказаний період позивачці ОСОБА_3 не сплатив, не дотримується режиму природоохоронного використання земель, не використовує земельні ділянки за цільовим призначенням, що є підставою для розірвання цього договору.

Дані правовідносини випливають із договору оренди землі і регулюються договором оренди, Законом України «Про оренду землі», Земельним кодексом України, ЦК України.

Пунктами 15,16 договорів оренди землі передбачено, що земельна ділянка передається в оренду для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, цільове призначення земельної ділянки - землі сільськогосподарського призначення.

Згідно п. 28 договорів оренди землі, орендодавець має право вимагати від орендаря: використання земельної ділянки за цільовим призначенням згідно з цим Договором, дотримання екологічної безпеки землекористування та збереження родючості ґрунтів, своєчасного внесення орендної плати.

Пунктом 31 договорів оренди землі передбачено обов'язок орендаря виконувати встановлені щодо земельної ділянки обмеження в обсязі, передбаченому законом та цим Договором, дотримуватися режиму природоохоронного використання земель.

Пунктом 38 договорів оренди передбачено підстави його розірвання, зокрема: за взаємною згодою сторін; рішенням суду на вимогу однієї із сторін унаслідок невиконання другою стороною обов'язків, передбачених договором, та внаслідок випадкового знищення, пошкодження орендованої земельної ділянки, яке істотно перешкоджає її використанню, а також з інших підстав, визначених законом.

Пунктом 39 договорів оренди обумовлена можливість розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку. Умовами розірвання договору в односторонньому порядку є невиконання умов договору та ухилення орендаря від виплати орендної плати.

Відповідно до вимог ст.792 ЦК України за договором найму (оренди) земельної ділянки наймодавець зобов'язується передати наймачеві земельну ділянку на встановлений договором строк у володіння та користування за плату. Відносини щодо найму (оренди) земельної ділянки регулюються законом. Відповідно до ст. 15 Закону України «Про оренду землі» істотними умовами договору оренди землі є об'єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки); строк дії договору оренди; орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату; умови використання та цільове призначення земельної ділянки, яка передається в оренду; умови збереження стану об'єкта оренди; умови і строки передачі земельної ділянки орендарю; умови повернення земельної ділянки орендодавцеві; існуючі обмеження (обтяження) щодо використання земельної ділянки; визначення сторони, яка несе ризик випадкового пошкодження або знищення об'єкта оренди чи його частини; відповідальність сторін; умови передачі у заставу та внесення до статутного фонду права оренди земельної ділянки. Відповідно до вимог ст. 24 Закону України «Про оренду землі» орендодавець має право вимагати від орендаря своєчасного внесення орендної плати. Згідно ст. 25 Закону України «Про оренду землі» орендар земельної ділянки має право самостійно господарювати на землі з дотриманням умов договору оренди землі.

Згідно із вимогами ч. 1 ст. 32 Закону України «Про оренду землі» на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об'єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України. Згідно ст. 410 ЦК України землекористувач зобов'язаний вносити плату за користування земельною ділянкою. Землекористувач зобов'язаний ефективно використовувати земельну ділянку відповідно до її цільового призначення, підвищувати її родючість, застосовувати природоохоронні технології виробництва, утримуватися від дій, які можуть призвести до погіршення екологічної ситуації. Статтею 526 ЦК України передбачено, що зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Відповідно ч. 1 ст. 626 ЦК України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямованих встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків. Згідно ст. 651 ЦК України, договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору. Відповідно до приписів ч. 1 ст. 652 ЦК України та п.п. «г», «д» ст. 141 Земельного кодексу України у разі істотної зміни обставин, якими сторони керувалися при укладенні договору, договір може бути змінений або розірваний за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або не випливає із суті зобов'язання. Зміна обставин є істотною, якщо вони змінилися настільки, що, якби сторони могли це передбачити, вони не уклали б договір або уклали б його на інших умовах.

Орендар земельної ділянки має право самостійно господарювати на землі з дотриманням умов договору оренди землі (стаття 25 Закону України «Про оренду землі»), а орендодавець, відповідно до частини першої статті 24 цього Закону, має право вимагати від орендаря безпосереднього використання земельної ділянки за цільовим призначенням згідно з договором оренди та своєчасного внесення орендної плати. Залучення третіх осіб до обробітку землі та оплати орендної плати орендодавцю з припиненням орендарем господарської діяльності з безпосереднього цільового використання орендованої земельної ділянки виходить за межі діяльності, яку може здійснювати орендар без погодження з орендодавцем. За змістом частини першої статті 32 Закону України «Про оренду землі» договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору. Згідно з ч.2 ст. 214 ЦПК України при виборі правової норми, що підлягає застосуванню до спірних правовідносин, суд зобов'язаний враховувати висновки Верховного Суду України, викладені у рішеннях, прийнятих за результатами розгляду заяв про перегляд судового рішення з підстави, передбаченої п. 1 ч. 1 ст. 355 цього Кодексу.

Так, в матеріалах справи маються копія акту обстеження земельної ділянки від 07.10.2014 р., згідно якої земельні ділянки у 2014 році ТОВ «Лотуре-Агро» за цільовим призначенням не використовуються, товариство господарську діяльність на території сільської ради не здійснює (а.с.35-36).

При вирішенні даної справи суд керується правовими позиціями, висловленими Верховним Судом України у постанові від 12 лютого 2014 року (у справі № 6-166 цс 13), предметом якої був спір про розірвання договору оренди землі і зробив правовий висновок про те, що виходячи зі змісту статей 24 та 25 Закону України від 6 жовтня 1998 року № 161-XIV «Про оренду землі» припинення орендарем господарської діяльності з безпосереднього цільового використання орендованої земельної ділянки та передача третім особам функцій з її обробітку й оплати орендної плати орендодавцю, виходить за межі господарської діяльності, яку може здійснювати орендар без погодження з орендодавцем, та є підставою для розірвання договору оренди земельної ділянки за ст. 32 вказаного Закону.

Таким чином, аналізуючи приведені докази та даючи їм оцінку, суд дійшов висновку, що права позивачки порушені та підлягають захисту, оскільки, відповідачем порушуються істотні умови договору оренди землі, не сплачується орендна плата, не використовується земельна ділянка, що є підставою для розірвання договору оренди землі.

На підставі викладеного, ст. ст. 526, 626, 651, 652 ЦК України, ст. ст. 22, 96, 125, 141 ЗК України, ст. ст. 24, 25, 32 ЗУ «Про оренду землі», керуючись ст.ст. 10, 11, 60, 212-215, 225, 226 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_3 про розірвання договору оренди земельних ділянок (паїв) - задовольнити.

Розірвати договір оренди земельної ділянки площею 4,1946 га кадастровий номер 5920385000:01:001:0892 та земельної ділянки площею 0,5144 га кадастровий номер 5920385000:01:001:0893, укладений 17 лютого 2007 року між ОСОБА_3, РНОКПП НОМЕР_1, та Товариством з обмеженою відповідальністю «Лотуре Агро» код ЄДРПОУ 34287465, зареєстрований в Охтирському районному відділі ДП «Центр Державного земельного кадастру» при Держкомземі України 30 липня 2007 року за №040761502972.

Розірвати договір оренди земельної ділянки площею 2,4280 га кадастровий номер 5920385000:01:001:0894 та земельної ділянки площею 0,2665 га кадастровий номер 5920385000:01:001:0895, укладений 20 листопада 2007 року між ОСОБА_3, РНОКПП НОМЕР_1, та Товариством з обмеженою відповідальністю «Лотуре Агро» код ЄДРПОУ 34287465, зареєстрований в Охтирському районному відділі ДП «Центр Державного земельного кадастру» при Держкомземі України 09 січня 2008 року за №040861500163.

Рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду Сумської області через Охтирський міськрайонний суд Сумської області протягом 10 днів з дня його проголошення, а особами, які приймали участь у справі, але не були присутні при проголошенні рішення - в той же строк з часу отримання його копії.

Рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою ТОВ «Лотуре Агро», яка подається протягом 10 днів з дня отримання його копії.

Суддя Охтирського міськрайсуду

Сумської області А.М.Кудін

Повний текст рішення виготовлено 31.01.2015 року

СудОхтирський міськрайонний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення28.01.2015
Оприлюднено06.02.2015
Номер документу42554854
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —583/4238/14-ц

Рішення від 28.01.2015

Цивільне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Кудін А. М.

Ухвала від 04.12.2014

Цивільне

Охтирський міськрайонний суд Сумської області

Кудін А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні