Постанова
від 03.02.2015 по справі 915/1552/14
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

cpg1251

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"03" лютого 2015 р.Справа № 915/1552/14 Одеський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів :

головуючого судді : : Величко Т.А.,

суддів Таран С.В., Жекова В.І.

(Склад колегії суду сформовано згідно з розпорядженням в.о. голови суду №110 від 16.01.2015р. )

при секретарі: Альошиній Г.М.

за участю представників сторін:

від прокуратури - Закернична І.П., посвідчення № 006711, дата видачі : 27.09.12;

від Березанської районної державної адміністрації- не з'явився;

від Коблевської сільської ради - не з'явився;

від відповідача - не з'явився;

від третьої особи - не з'явився;

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу

Заступника прокурора Миколаївської області

на рішення господарського суду Миколаївської області від 09.12.2014 року

у справі № 915/1552/14

за позовом Заступника прокурора Березанського району Миколаївської області в інтересах держави в особі Березанської районної державної адміністрації, Коблівської сільської ради Березанського району Миколаївської області

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Агродар-ВТ"

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача Державне підприємство "Очаківське лісомисливське господарство"

про дострокове розірвання договору оренди землі, зобов'язання повернути земельну ділянку

ВСТАНОВИВ:

Заступник прокурора Березанського району Миколаївської області звернувся до господарського суду Миколаївської області із позовними вимогами в інтересах держави в особі Березанської районної державної адміністрації, Коблівської сільської ради Березанського району Миколаївської області до ТОВ "Агродар-ВТ" про: дострокове розірвання договору оренди землі від 21.06.2010 року між Березанською райдержадміністрацією та ТОВ "Гостехстрой" (на даний час ТОВ "Агродар-ВТ"); зобов'язання ТОВ "Агродар-ВТ" повернути територіальній громаді в особі Коблівської сільської ради Березанського району Миколаївської області земельну ділянку загальною площею 0, 99 га (кадастровий номер 4820982200:10:000:0028), нормативною грошовою оцінкою 616 090, 67 грн., розташовану в селі Коблеве Березанського району Миколаївської області у стані, в якому її одержано в оренду.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що всупереч вимогам законодавства умови договору відповідачем не виконуються, з моменту укладення договору відповідачем жодного разу не сплачувалася орендна плата. ТОВ "Гостехстрой" не стало на облік як платник окремого виду податку (плата за землю), не надало копію договору до податкового органу, не надало жодного разу податкову декларацію з орендної плати за землю. Заборгованість по орендній платі з червня 2010р. становить 308045,38грн. Згідно інформації відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців реєстраційної служби Миколаївського міського управління юстиції від 24.07.2014р. ТОВ "Гостехстрой" 16.10.2013р. змінило найменування на ТОВ "Агродар-ВТ".

В письмових поясненнях по суті спору Коблевська міська рада повністю підтримала позовні вимоги, оскільки відповідачем протягом чотирьох років дії договору не сплачено жодного платежу з орендної плати, чим порушується п.п. 7-8 договору оренди.

Ухвалою господарського суду Миколаївської області від 23.10.2014р. залучено до участі в справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача - ДП "Очаківське лісомисливське господарство", оскільки як вбачається з умов договору оренди від 21.06.2010р. орендодавець відповідно до розпорядження голови Бернзанської РДА №482 від 15.06.2010р. надав, а орендар прийняв у строкове платне володіння та користування земельну ділянку забудованих земель для комерційного використання під розміщення котедж них будинків, із земель ДП "Очаківське лісомисливське господарство", за межами населеного пункту в межах території Коблівської сільської ради Березанського району Миколаївської області. Прийняте рішення у даній справі може вплинути на права та обов'язки ДП "Очаківське лісомисливське господарство".

В поясненнях по суті позову ДП "Очаківське лісомисливське господарство" зазначило, що у Плані до договору дострокової оренди терміном на 49 років земельної ділянки, наданої ТОВ "Гостехстрой" для комерційного використання під розміщення котедж них будинків в межах Коблівської сільської ради, не має будь якої прив'язки до місцевості, а тому ДП не може точно визначитися в якому саме місці земельна ділянка знаходиться, та як вона розташована на плані лісонасаджень Коблівської сільської ради. Конфігурація і площа земельної ділянки, яка визначена у Плані до Договору, не відповідає матеріалам, що є в наявності у ДП "Очаківське ЛМГ" відносно ТОВ "Гостехстрой", а саме - не відповідає Плану відводу від 08.04.2008 року земельної ділянка Держлісфонду. Матеріалами справи підтверджують що земельна ділянка, що надана в оренду ТОВ "Гостехстрой" фактично вилучена із земель постійного користування ДП "Очаківське лісомисливське господарство", а тому позовні вимоги є законними.

Рішенням господарського суду Миколаївської області від 09.12.2014р. (суддя Оленяш Е.М.) в задоволенні позову відмовлено. Стягнуто з Березанської РДА в доход державного бюджету України судовий збір в сумі 1218гр., стягнуто з Коблевської сільської ради в доход державного бюджету України - 1232181грн. - судового збору.

Судове рішення мотивоване тим, що договір оренди землі від 21.06.2010р. між Березанською РДА та ТОВ "Гостехстрой" (на даний час ТОВ "Агродар-ВТ") , припинив свою дію на підставі закону в зв'язку з добровільною відмовою орендаря від права користування земельною ділянкою. Добровільна відмова орендаря була прийнята орендодавцем шляхом прийняття відповідного розпорядження, яким земельну ділянку вилучено у орендаря. Судом також взято до уваги, що станом на 01.01.2012р. спірна земельна ділянка була передана до земель запасу. (земель, не наданих у власність або користування)

Господарський суд дійшов висновку про безпідставність позовної вимоги про розірвання договору оренди земельної ділянки в зв'язку з несплатою орендарем орендних платежів, оскільки земельна ділянка була вилучена у орендаря та зарахована до земель запасу, а відповідний договір оренди землі припинив свою дію на підставі п «а» ч. 1 ст. 141 ЗК України, ч. 2 ст. 31 ЗУ «Про оренду землі», п. 31, 32 договору; про безпідставність вимоги про зобов'язання відповідача повернути земельну ділянку, оскільки в цій частині позову відповідне право позивача - Коблевської сільської ради відповідачем не порушено.

Судом не прийнято в якості належного доказу у справі Витяг з Державного земельного кадастру, створений 04.12.2014р., за результатами переоформлення обмінного файлу, з якого вбачається, що земельна ділянка кадастровий номер 4820982200:10:000:0028 перебуває в оренді у ТОВ "Гостехстрой", оскільки відомості, які містяться в ньому, суперечать матеріалам справи.

При стягненні судового збору господарський суд виходив з того, що прокурором було заявлено вимоги як немайнового, так і майнового характеру в інтересах відповідно Березанської РДА та Коблевської сільської ради.

В апеляційній скарзі, не погоджуючись з висновками суду, заступник прокурора Миколаївської області просить скасувати рішення господарського суду від 09.12.2014р. в даній справі, та прийняти нове рішення, яким позов задовольнити повністю. Скаржник вважає, що оскаржуване рішення винесено з порушенням норм матеріального і процесуального права, а саме:

- посилання суду на п. «а» ч. 1 ст. 141 ЗК України, стосовно того,що добровільна відмова від права користування земельною ділянкою є підставою припинення права користування земельною ділянкою є помилковим, оскільки вказане не свідчить про розірвання договору оренди земельної ділянки; відмова від правочину та розірвання договору вчиняється у такій самій формі, в якій було вчинено правочин, що розривається (ч. 3 ст. 241, ст.. 654 ЦК України);

- відповідачем не надано доказів на підтвердження факту укладення угоди про припинення (розірвання) договору оренди між райдержадміністрацією та товариством, скасування запису про його державну реєстрацію у Державному реєстрі земель;

- відповідно до витягу Державного земельного кадастру, створеного 04.12.2014р. спірна земельна ділянка з кадастровим номером 4820982200:10:000:0028 перебуває в оренді ТОВ "Гостехстрой" та відноситься до земель житлової та громадської забудови, і неприйняття судом в якості належного доказу цього витягу є безпідставним;

- поза увагою суду залишилися допущені ТОВ "Гостехстрой" порушення податкового та земельного законодавства.

Колегія суддів, перевіривши наявні матеріали справи (фактичні обставини справи), на предмет правильності їх юридичної оцінки господарським судом та заслухавши пояснення присутнього в судовому засіданні представника прокуратури, дійшла висновку, що апеляційна скарга задоволенню - не підлягає, виходячи з такого.

Як свідчать матеріали справи і це встановлено господарським судом, на підставі розпорядження Березанської районної державної адміністрації № 482 від 15.06.2010 року між Березанською районною державною адміністрацією та ТОВ "Гостехстрой" 21.06.2010 року укладено Договір оренди землі, згідно з яким ТОВ "Гостехстрой" отримало в оренду земельну ділянку пл.. 0,99га для комерційного використання під розміщення котеджних будинків із земель ДП "Очаківське ЛМГ", за межами населеного пункту в межах території Коблевської сільської ради Березанського району Миколаївської області (кадастровий номер 4820982200:10:000:0028) строком на 49 років, починаючи з дати державної реєстрації цього договору. Договір зареєстровано у Березанському районному відділі Миколаївської регіональної філії ДП "Центр ДЗК", про що у Державному реєстрі земель вчинено запис за № 041048600021 від 05.07.2010 року.

Нормативна грошова оцінка земельної ділянки становить 616090,67грн.

Згідно п. 7 договору, орендна плата за земельну ділянку справляється виключно у грошовій формі (у гривнях). Розмір орендної плати становить 73930,88грн., яка вноситься до Коблевської сільської ради не пізніше 30 числа місяця наступного за звітним.

Як зазначено в листі Коблевської сільської ради №917 від 25.09.2014р., заборгованість ТОВ "Гостехстрой" за вказаним договором оренди землі, яка утворилася з червня 2010р. (орендарем не було здійснено жодної оплати орендної плати) становить 308045,38грн.

Систематична несплата відповідачем у встановлений договором строк та у визначеному розмірі орендної плати стало підставою для звернення прокурора з позовом в інтересах Березанської РДА та Коблевської сільської ради про дострокове розірвання договору оренди та повернення земельної ділянки власнику - територіальній громаді в особі Коблевської сільської ради.

Зазначаючи відповідачем ТОВ "Агродар-ВТ" прокурор послався на інформацію відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців реєстраційної служби Миколаївського МУЮ від 24.07.2014р., згідно якої ТОВ "Гостехстрой" 16.10.2013р. змінило найменування на ТОВ "Агродар-ВТ".

Господарський суд, приймаючи рішення про відмову в задоволенні позовних вимог, не погодившись з доводами прокурора і позивачів, послався на прийняття за заявою ТОВ «Гортехстрой» №587-01-8-39-11 від 09.02.11р. розпорядження Березанської РДА №912 «Про припинення права користування земельною ділянкою», за яким припинено право користування ТОВ "Гостехстрой" земельною ділянкою пл.. 0,99га в зв'язку з добровільною відмовою.

На підставі вказаного розпорядження спірна земельна ділянка станом на 01.01.12р. була вилучена у ТОВ «Гортехстрой» та повернута до земель державної власності, що підтверджується даними форми 6-зем звіту про наявність та розподіл земель по угіддях, категоріях та землекористувачах ради Березанського району Миколаївської області.

За таких обставин, господарський суд зазначив, що спірний договір оренди землі від 21.06.2010р. припинив свою дію на підставі закону в зв'язку з добровільною відмовою орендаря, яка була прийнята орендодавцем шляхом прийняття відповідного розпорядження.

З обґрунтованістю висновків суду погодитися можна.

Частиною 1 ст. 31 ЗУ «Про оренду землі» передбачено випадки припинення договору оренди землі, в тому числі - (ч. 2 закону) у інших випадках, передбачених законом.

Пунктом «а» ч. 1 ст. 141 ЗК України визначено, що підставами припинення права користування земельною ділянкою є добровільна відмова від права користування земельною ділянкою.

09.12.2011р. ТОВ "Гостехстрой" звернувся до Березанської РДА (орендодавця) із заявою №587-01-8-39-11, в якій просив припинити право користування спірною земельною ділянкою та розірвати згідно діючого законодавства договір оренди земельної ділянки.

Відповідно до розпорядження Березанської РДА «Про припинення права користування земельною ділянкою» від 30.12.2011р. №92, вирішено:

- припинити право користування земельною ділянкою ТОВ "Гостехстрой" пл.. 0,99га для комерційного використання під розміщення котедж них будинків за межами населеного пункту в межах території Коблевської сільської ради Березанського району в зв'язку з добровільною відмовою;

- рекомендовано ТОВ "Гостехстрой" розірвати договір оренди земельної ділянки пл.. 0,99га укладений 21.06.2010р., зареєстрований у Березанському районному відділі Миколаївської регіональної філії ДП "Центр ДЗК" за №041048600021 від 05.07.2010р. відповідно до діючого законодавства;

- відповідну земельну ділянку перевести до земель державної власності (запасу);

- рекомендовано відділу Держкомзему у Березанському районі внести зміни у звіт «Про наявність та розподіл земель по категоріях, угіддях та землекористувачами Березанського району».

Як вбачається із Довідки №01-32-185 від 13.11.2014р. станом на 01.01.2012р. земельна ділянка кадастровий номер 4820982200:10:000:0028 площею 0, 99 га, наданої для комерційного використання під розміщення котеджних будинків, розташованої в межах території с. Коблево Коблівської сільської ради Березанського району Миколаївської області в межах населеного пункту та вилученої у ТОВ "Гостехстрой" на підставі розпорядження Березанської районної державної адміністрації від 30.12.2011 року № 912, рахується в землях державної власності , які не надані у власність або постійне користування (запасу) (шифр рядка 93, 96) форми 6-зем звіту про наявність та розподіл земель по угіддях, категоріях та землекористувачах Березанського району Миколаївської області.

З посиланням на ч. 1, 2 ст. 31 ЗУ «Про оренду землі», п. «а»ч.1 ст. 141 ЗК України господарський суд дійшов правильного та обґрунтованого висновку, що спірний договір оренди землі від 21.06.2010р. між Березанською РДА та ТОВ "Гостехстрой" припинив свою дію на підставі закону у зв'язку з добровільною відмовою орендаря від права користування земельною ділянкою. Добровільна відмова була прийнята орендодавцем шляхом прийняття розпорядження, за яким земельну ділянку вилучено у орендаря. Докази того, що між сторонами залишилися неврегульовані питання, пов'язані з належними виконанням зобов'язань за договором (в тому числі і щодо сплати орендної плати) в матеріалах справи відсутні. Станом на 01.01.2012р. спірна земельна ділянка була переведена до земель запасу.

Господарський суд також правильно вказав на безпідставність позовної вимоги про розірвання договору оренди земельної ділянки в зв'язку з несплатою орендної плати, поданої заступником прокурора Березанського району Миколаївської області в вересні 2014р., оскільки на час звернення з позовом орендні стосунки між сторонами вже були припиненні, а земельна ділянка вилучена і зарахована до земель державної власності.

Та обставина, що між сторонами не було укладено додаткової угоди про розірвання договору оренди землі, не укладено Акту приймання-передачі, на що вказує апелянт, не спростовує факту припинення договору оренди, згоди обох сторін на це припинення, повернення земельної ділянки до земель державної власності.

Будь яких претензій від Березанської РДА до ТОВ "Гостехстрой" щодо неналежного виконання ним умов договору, невиконання розпорядження №912 від 30.11.2011р. не надходило,що спростовує посилання прокурора на порушене право Березанської РДА та необхідність його захисту поданням вказаного позову.

Оскільки спірна земельна ділянка була вилучена у відповідача та станом на 01.01.2012р. зарахована до земель запасу, то вимога про зобов'язання відповідача повернути земельну ділянку територіальній громаді Коблевської сільської ради також правомірно визнано судом безпідставними.

Як вбачається із листа від Березанської РДА від 25.12.2014р. №604/13/01-3/32/14, станом на 24.12.2014р. ТОВ "Гостехстрой" (ТОВ "Агродар-ВТ") не звернулося для підписання додаткової угоди про розірвання договору оренди землі від 21.06.2010р. пл.. 0,99га відповідно до діючого законодавства, а також для підписання актів прийому передачі.

Між тим, вказана обставина не може бути підставою для розірвання договору оренди землі в зв'язку з несплатою орендної плати.

З урахуванням меж перегляду справ в апеляційній інстанції, колегія суддів вважає, що висновок суду першої інстанції відповідає встановленим обставинам справи, їм дана належна юридична оцінка з правильним застосуванням норм матеріального і процесуального права, а тому відсутні підстави для зміни чи скасування оскаржуваного рішення.

Керуючись ст. ст. 99, 101, 103-105 ГПК України,

суд постановив:

Апеляційну скаргу Заступника прокурора Миколаївської області залишити без задоволення, рішення господарського суду Миколаївської області від 09.12.2014р. по справі №915/1552/14 - без змін.

Постанова в порядку ст. 105 ГПК України набирає законної сили з дня її прийняття.

Постанова апеляційної інстанції може бути оскаржена у касаційному порядку до Вищого господарського суду України.

Повний текст постанови складено 05.02.2015р.

Головуючий суддя Т.А.Величко

Суддя С.В.Таран

Суддя В.І.Жеков

Дата ухвалення рішення03.02.2015
Оприлюднено06.02.2015
Номер документу42577773
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —915/1552/14

Постанова від 03.02.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Величко Т.А.

Ухвала від 19.01.2015

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Величко Т.А.

Рішення від 09.12.2014

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Олейняш Е.М.

Ухвала від 29.09.2014

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Олейняш Е.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні