Постанова
від 31.01.2015 по справі 826/19596/14
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01601, м. Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

31 січня 2015 року № 826/19596/14

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі головуючого судді Мазур А.С., розглянувши у скороченому провадженні адміністративну справу

за позовом Київського міського центру зайнятості до Приватного підприємства "Парадігм Консалтінг Група" про стягнення заборгованості у розмірі165639,75 грн.,

ВСТАНОВИВ:

Київський міський центр зайнятості звернувся до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом до Приватного підприємства "ПАРАДІГМ КОНСАЛТІНГ ГРУПА", в якому просив стягнути з відповідача заборгованість в розмірі 165 639,75 грн.

Ухвалою суду від 15 грудня 2014 року відкрито скорочене провадження у справі та зобов'язано відповідача у десятиденний строк з дня одержання копії цієї ухвали подати до суду заперечення проти позову та всі докази на їх підтвердження.

Відповідач у визначений судом строк заперечення на позовну заяву не надав, заяву про визнання позову також суду не надіслав. Відповідачу надіслана ухвала про відкриття скороченого провадження у справі за адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, проте до суду повернулось поштове відправлення з відміткою пошти «за закінченням строку зберігання».

За правилами, встановленими пунктом 4 статті 33 Кодексу адміністративного судочинства України у разі ненадання особами, які беруть участь у справі, інформації щодо їх поштової адреси судовий виклик або судове повідомлення надсилаються юридичним особам та фізичним особам-підприємцям - за адресою місцезнаходження (місця проживання), що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Позовні вимоги вмотивовані тим, що за відповідачем обліковується заборгованість перед Київським міським центром зайнятості у розмірі 165 639,75 грн., яку відповідач в добровільному порядку не погоджується сплачувати.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до наступних висновків.

Приватне підприємство "ПАРАДІГМ КОНСАЛТІНГ ГРУПА" перебувало на обліку в Оболонському районному центрі зайнятості як платник страхових внесків до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття з 13.10.1999 року.

Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» визначено правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, умови та порядок його нарахування і сплати та повноваження органу, що здійснює його збір та ведення обліку.

Відповідно до п. 7 розділу VIII Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування»: суми внесків, нарахованих на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, строк сплати яких не настав на 1 січня 2011 року, не сплачені станом на 01.01.2011 року, підлягають сплаті в порядку, що діяв до 01.01.2011 року; стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 01.01.2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 01.01.2011року не настав, здійснюється фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості або застосування штрафних санкцій; на період до повного стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 01.01.2011 року, в тому числі нарахованих внесків, строк сплати яких на 01.01.2011 року не настав, та відповідних штрафних санкцій за фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування зберігаються повноваження щодо контролю за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій, якими вони були наділені до набрання чинності цим Законом.

Відповідно до п.2. ч.2 ст. 35 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» роботодавець зобов'язаний своєчасно та в повному розмірі сплачувати страхові внески.

Згідно з п. 5.1. Інструкції про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду, затвердженої наказом Міністерства праці та соціальної політики України №339 від 18.12.2000, роботодавець починає сплачувати страхові внески з дня набуття статусу платника страхових внесків до Фонду.

Спеціалістами районного центру зайнятості м. Києва, згідно з графіком перевірок була здійснена перевірка відповідача щодо правильності нарахування, своєчасності і повноти перерахування страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходжень до Фонду.

Перевіркою встановлено порушення Приватним підприємством "ПАРАДІГМ КОНСАЛТІНГ ГРУПА" п.2 частини другої ст. 35 Закону «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», а саме:несвоєчасна та неповна сплата страхових внесків до Фонду, виявлена недоїмка зі сплати страхових внесків та нарахований штраф, а також донараховано страхові внески у сумі 162 059,02 грн., про що складено акт № 62 від 17.02.2014 року.

Згідно п. 9.1. Інструкції № 339, роботодавець несе відповідальність за несвоєчасність сплати та неповну сплату страхових внесків, у тому числі страхових внесків, що сплачують застраховані особи через рахунки роботодавців. У разі несвоєчасної сплати страхових внесків страхувальниками або неповної їх сплати страхувальники сплачують суму простроченої заборгованості зі сплати страхових внесків, суми донарахованих контролюючим органом страхових внесків (недоїмки), штраф та пеню.

Статтею 38 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» передбачено, що у разі несвоєчасної сплати страхових внесків страхувальниками або неповної їх сплати страхувальники сплачують суму донарахованих внесків (недоїмки), штраф та пеню.

У зв'язку з несплатою вищевказаної заборгованості акт № 62 від 17.02.2014 року, було передано на розгляд до Київського міського центру зайнятості, який на його підставі, керуючись ч. 5 ст.28 Закону «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», прийняв рішення № 4 від 03.03.2014 року щодо стягнення з відповідача заборгованості до Фонду у сумі 165 639,75 грн.

Рішення № 2 від 10.01.2014 року та претензію направлено відповідачу поштою.

Відповідно Інструкція № 339 роботодавець протягом десяти робочих днів, наступних за днем одержання рішення, зобов'язаний сплатити суми недоїмки, пені та штрафу або оскаржити рішення у встановленому порядку.

Докази щодо оскарження даного рішення у матеріалах справи відсутні.

Таким чином, підприємство повинно сплатити до Фонду заборгованість у сумі 162 059,02 грн.

Відповідно до ст. 39 Закону Україні «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» спори, що виникають із правовідносин за цим Законом, вирішуються в судовому порядку.

Згідно з пп. 28, 30 п.4 Положення про Державну службу зайнятості України, що затверджене Указом Президента України від 16.01.2013 року № 19/2013, Державна служба зайнятості відповідно до покладених на неї завдань представляє інтереси Фонду в судових та інших органах, здійснює контроль за використанням коштів Фонду, застосовує в установленому законодавством порядку фінансові санкції та накладає адміністративні штрафи.

Дослідивши матеріали справи та оцінивши докази, які є у справі, суд прийшов до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Відповідно до ч.4 ст. 94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст.69-71, 94, 158-163, 167, 183-2, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, Окружний адміністративний суд міста Києва -

ПОСТАНОВИВ :

Позов Київського міського центру зайнятості задовольнити.

Стягнути з Приватного підприємства "ПАРАДІГМ КОНСАЛТІНГ ГРУПА" ( код ЄДРПОУ 30374978) на користь Київського міського центру зайнятості заборгованість у розмірі 165 639,75 грн. (сто шістдесят п'ять тисяч шістсот тридцять дев'ять грн. 75 коп.).

Постанова набирає законної сили в порядку передбаченому ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства та може бути оскаржена в апеляційному порядку повністю або частково за правилами, встановленими ст. ст. 185-187 КАС України, шляхом подання через суд першої інстанції апеляційної скарги.

Суддя А.С. Мазур

Дата ухвалення рішення31.01.2015
Оприлюднено06.02.2015
Номер документу42577857
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —826/19596/14

Постанова від 31.01.2015

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Мазур А.С.

Ухвала від 15.12.2014

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Мазур А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні