Постанова
від 14.05.2009 по справі 2а-1845/09/0870
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

вул.Кремлівська 65-В, м.Запоріжжя, 69041, тел. 8-(061)-286-50-15, факс - 239-19-76, inbox@adm.zp.court.gov.ua

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14.05.2009 р. № 2а-1845/09/0870

За позовом: Управління Пенсійного фонду в Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя, 69057, м. Запоріжжя, вул. Гагаріна, 2Б.

до: Малого приватного підприємства «Запоріжекологія», 69035, м. Запоріжжя, вул. Брянська, 15.

про стягнення 2054,83 грн. фактичних витрат на виплату і доставку пенсії пенсіонеру ОСОБА_1

У складі головуючого судді Нечипуренко О.М.

при секретарі судового засідання Младенові О.П.

за участю представників сторін:

від позивача - ОСОБА_2 ( дов. № 390/12 від 13.01.2009р.)

від відповідача - не прибув

До Запорізького окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Управління Пенсійного фонду в Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя (надалі УПФУ в Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя або позивач) до Малого приватного підприємства «Запоріжекологія»(надалі МПП «Запоріжекологія»або відповідач), про стягнення з останнього 2054,83 грн. фактичних витрат на виплату і доставку пенсії пенсіонеру ОСОБА_1 за період з вересня 2008р. по березень 2009р.

17.03.09р. відкрито провадження в адміністративній справі № 2а-1845/09/0870 та призначено до розгляду на 21.04.09р.

Розгляду справи відкладався на 24.04.09р. та на 14.05.09р.

На підставі ст. 160 КАС України в засіданні 14.05.09р. проголошено вступну та резолютивну частини постанови. Судом оголошено про час виготовлення постанови у повному обсязі.

Відповідно до ст. 41 Кодексу адміністративного судочинства, судом здійснювалось повне фіксування судового засідання за допомогою технічних засобів, а саме: комплексу «Камертон».

Позивач підтримав свої позовні вимоги і просить задовольнити їх у повному обсязі. В обґрунтування позовних вимог посилається на Закон України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»та зазначає, що громадянину ОСОБА_1 призначена та виплачується пенсія за віком на пільгових умовах відповідно до п. «б»ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»за Списком №2.

Необхідний для призначення пільгової пенсії стаж ОСОБА_1 здобув працюючі на підприємстві МПП «Запоріжекологія».

Заборгованість відповідача з відшкодування УПФУ в Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя витрат на виплату та доставку пільгової пенсії вказаному громадянину за період з вересня 2008р. по березень 2009р станом на 12.03.09р. складає 2054,83 грн.

На підставі викладеного, позивач просить позов задовольнити та стягнути з відповідача заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгової пенсії ОСОБА_1, призначеної на пільгових умовах відповідно до п. «б». ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»за період з вересня 2008р. по березень 2009р. у розмірі 2054,83 грн.

Відповідач проти позову не заперечив. Про час та місце судового засідання був повідомлений належним чином. Клопотань про розгляд справи без його участі не надходило. Відзив та витребувані докази не надіслав. На адресу суду повернулися матеріали позову з ухвалою про відкриття провадження в адміністративній справі з відміткою відділення поштового зв'язку про закінчення терміну зберігання.

Відповідно до статті 128 КАС України, неприбуття в судове засідання без поважних причин представника сторони або неповідомлення ним про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду справи.

За таких обставин, на підставі ст.128 КАС України, суд вважає за можливе розглянути справу по суті без участі представника відповідача, за наявними у справі матеріалами.

Розглянувши матеріали справи та заслухавши пояснення представника позивача, суд,

ВСТАНОВИВ:

МПП «Запоріжекологія» є платником збору на обов'язкове державне пенсійне страхування відповідно до Закону України В«Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» , а також платником страхових внесків відповідно до Закону України В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ»

Як свідчать матеріали справи, МПП «Запоріжекологія»не відшкодуються УПФУ в Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя фактичні витрати на виплату та доставку пенсії гр.ОСОБА_1, призначеної на пільгових умовах відповідно до п. «б»ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»за період з вересня 2008р. по березень 2009р. у розмірі 2054,83 грн.

Відповідно до вимог діючого законодавства відповідачу надсилались Розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій ОСОБА_1 за вказаний період.

Згідно з наданих позивачем матеріалів (розрахунок боргу МПП «Запоріжекологія»по відшкодуванню УПФУ в Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя витрат на виплату і доставку пільгової пенсії ОСОБА_1С.) заборгованість відповідача складає 2054,83 грн.

Зазначена сума відповідачем сплачена не була.

УПФУ в Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя звернулось до Запорізького окружного адміністративного суду з позовом до МПП «Запоріжекологія» про стягнення з останнього заборгованості у розмірі 2054,83 грн.

Проаналізувавши наявні матеріали та фактичні обставини справи, дослідивши і оцінивши надані докази в їх сукупності, заслухавши пояснення представника позивача, суд вважає, позовні вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню, виходячи з наступного:

З 01.01.04 набрав чинності Закон України В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» , який визначив принципи, засади і механізм функціонування системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, призначення, перерахунку і виплати пенсій, надання соціальних послуг з коштів Пенсійного фонду.

Пунктом 7 ч. 1 ст. 64 зазначеного Закону серед інших повноважень територіальним органам Пенсійного фонду надано було право стягувати з платників страхових внесків несплачені суми страхових внесків.

Статтею 1 зазначеного Закону дано визначення страхових внесків, згідно з чим страховими внесками є кошти відрахувань на соціальне страхування та збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, сплачені згідно з законодавством, що діяло раніше, а також кошти, сплачені на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування відповідно до цього Закону.

Згідно з нормами пункту 2 розділу 15 Прикінцевих положень Закону України В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» , пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Виходячи з приписів п. 16 розділу 15 Прикінцевих положень Закону України В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» до приведення законодавства України у відповідність із цим Законом, закони України та інші нормативно-правові акти застосовуються в частині, що не суперечать цьому Закону. Положення Закону України В«Про пенсійне забезпеченняВ» застосовується в частині визначення права на пенсію за віком на пільгових умовах і за вислугу років.

Статтею 1 Закону України В«Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» визначено, що платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників.

МПП «Запоріжекологія» є платником збору на обов'язкове державне пенсійне страхування відповідно до Закону України В«Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» , а також платником страхових внесків відповідно до Закону України В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» та повинен своєчасно і в повному обсязі сплачувати збір та внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду.

Пунктом В«бВ» ст. 13 Закону України В«Про пенсійне забезпеченняВ» передбачено, що на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи: працівника, зайняті повний робочий день на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, - за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць:

- чоловіки - після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах;

- жінки - після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах.

Також, як вбачається зі змісту цієї норми вказаного Закону, працівникам, які мають не менше половини стажу роботи з шкідливими і важкими умовами праці, пенсії на пільгових умовах призначаються із зменшенням віку, передбаченого статтею 12 цього Закону, на 1 рік за кожні 2 роки 6 місяців такої роботи чоловікам і за кожні 2 роки такої роботи -жінкам.

Згідно з пунктами 6.1. та 6.2. Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.03 № 21-1 і зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.04 за № 64/8663 (надалі Інструкція № 21-1), відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату і доставку пенсій призначених на пільгових умовах відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» в таких розмірах:

- 100 % фактичних витрат на виплату і доставку пенсій призначених відповідно до абз. 1 ч. 2 Прикінцевих положень Закону України В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Згідно з п. 6.4. та 6.8. Інструкції № 21-1, розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами доходів органів Пенсійного фонду України щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до ч. 2 В«Прикінцевих положеньВ» Закону України В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» , які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року на протязі 10 днів з дня прийняття рішення про призначення пенсії. Підприємства щомісяця, до 25 числа, вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»відповідачу надсилались Розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з вересня 2008р. по березень 2009р. по пенсіонеру ОСОБА_1

Довідкою, що уточнює особливий характер роботи та умов праці, що необхідні для призначення пільгової пенсії № 68 від 13.11.07р., яка видана гр. ОСОБА_1 МПП «Запоріжекологія»та підписана посадовими особами підприємства, уточнено особливий характер роботи та умови праці для призначення пільгової пенсії. Згідно з вказаною довідкою гр. ОСОБА_1 працював на підприємстві відповідача по професії, яка передбачена Списком № 2 - електрозварщіком ручної зварки повний робочий день, що дає праву вказаному пенсіонеру нарахування та виплату пільгової пенсії.

Видаючи зазначену довідку МПП «Запоріжекологія»підтверджено наявність у вказаного гр. ОСОБА_1 пільгового стажу і наданого права на отримання пільгової пенсії, а отже, з цього моменту у відповідача виник обов'язок щодо відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку такої пенсії.

Відповідач, в порушення вимог Законів України В«Про пенсійне забезпеченняВ» , В«Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуванняВ» , не відшкодував у повному обсязі суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсії, нарахованої та виплаченої управлінням Пенсійного фонду України в Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя гр. ОСОБА_1 в період з вересня 2008р. по березень 2009р.

Згідно з розрахунком заборгованості відповідача, загальна сума боргу МПП «Запоріжекологія»по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсії, призначеної гр. ОСОБА_1 складає 2054,83 грн.

На час судового розгляду справи відповідач доказів сплати спірної суми не надав, доводів позивача не спростував.

На підставі викладеного, враховуючи положення ч. 1 ст. 11 КАС України (розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюється на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведеності перед судом їх переконливості) та ч. 1 ст. 71 КАС України (кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення) суд дійшов висновку, що заявлені позивачем вимоги про стягнення з відповідача 2054,83 грн. заборгованості з відшкодування витрат на виплату та доставку пільгової пенсії гр. ОСОБА_1 є законними, обґрунтованими, підтверджуються зібраними в справі доказами та підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до приписів ч. 4 ст. 94 КАС України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст. ст. 94, 158, 160, 162, 163, 167 КАС України, суд

ПОСТАНОВИВ :

1. Позов Управління Пенсійного фонду в Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя до Малого приватного підприємства «Запоріжекологія»про стягнення 2054,83 грн. фактичних витрат на виплату і доставку пенсії пенсіонеру ОСОБА_1 , задовольнити.

3. Стягнути з Малого приватного підприємства «Запоріжекологія»( 69035, м. Запоріжжя, вул. Брянська, 15, р/р 26008301155923, МФО 313355, код ЄДРПОУ 13604372) фактичні витрати на виплату і доставку пенсії, призначеної відповідно до п. «б»ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»пенсіонеру ОСОБА_1 у розмірі 2054 ( дві тисячі п'ятдесят чотири) грн..83 коп. на рахунок Пенсійного фонду України в Орджонікідзевському районі м. Запоріжжя (69057, м. Запоріжжя, вул. Гагаріна, 2Б, код ЄДРПОУ 20508396, р/р 25605301201080,МФО 313957, Банк: Запорізьке обласне управління ВАТ «Державний ощадний банк україни») .Видати виконавчий лист.

Постанова суду першої інстанції, якщо інше не встановлено КАС України, набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, встановленого цим Кодексом, якщо таку заяву не було подано.

Заява про апеляційне оскарження постанови суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 цього Кодексу - з дня складення в повному обсязі. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження.

Заява про апеляційне оскарження чи апеляційна скарга, подані після закінчення строків, встановлених цією статтею, залишаються без розгляду, якщо суд апеляційної інстанції за заявою особи, яка їх подала, не знайде підстав для поновлення строку, про що постановляється ухвала.

Постанова в повному обсязі у відповідності до вимог ст. 160 КАС України оформлена і підписана 18.05.2009р.

Суддя О.М. Нечипуренко

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення14.05.2009
Оприлюднено10.02.2015
Номер документу42578421
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1845/09/0870

Постанова від 14.05.2009

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нечипуренко Олександр Михайлович

Ухвала від 17.03.2009

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нечипуренко О.М.

Постанова від 14.05.2009

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Нечипуренко О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні