Ухвала
від 06.02.2015 по справі 924/145/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


УХВАЛА

про повернення позовної заяви

"06" лютого 2015 р.№ 924/145/15

Господарський суд Хмельницької області у складі судді Смаровоза М.В., розглянувши матеріали

за позовом житлово-будівельного кооперативу "Ідеал", м. Хмельницький

до 1. Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1, м. Хмельницький

2. Другого міського відділу державної виконавчої служби Хмельницького міськрайонного управління юстиції, м. Хмельницький

про визнання права власності на грошові кошти; стягнення 55000 грн. помилково перерахованих коштів; зняття арешту з рахунку,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом, в якому просить визнати за житлово-будівельним кооперативом "Ідеал" право власності на грошові кошти в сумі 55000 грн., які перебувають на рахунку НОМЕР_1 в ПАТ "банк Національний кредит", належному фізичній особі-підприємцю ОСОБА_1; стягнути з фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 на користь житлово-будівельного кооперативу "Ідеал" 55000 грн.; зняти арешт з рахунку НОМЕР_1 в ПАТ "Банк Національний кредит", належного фізичній особі-підприємцю ОСОБА_1, на суму 55000 грн.

Судом відзначається, що згідно зі ст. 44 ГПК України судові витрати складаються з судового збору, сум, що підлягають сплаті за проведення судової експертизи, призначеної господарським судом, витрат, пов'язаних з оглядом та дослідженням речових доказів у місці їх знаходження, оплати послуг перекладача, адвоката та інших витрат, пов'язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 57 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Статтею 3 Закону України „Про судовий збір" встановлено, що за подання до суду позовної заяви справляється судовий збір.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 даного Закону судовий збір справляється у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Частиною другою статті 4 даного Закону встановлено розміри ставок судового збору, зокрема, за подання до господарського суду позовної заяви немайнового характеру 1 розмір мінімальної заробітної плати, за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру - 2 відсотки ціни позову, але не менше 1,5 розміру мінімальної заробітної плати та не більше 60 розмірів мінімальних заробітних плат.

Як вбачається з позовної заяви, житлово-будівельний кооператив "Ідеал" заявив дві вимоги майнового характеру (визнання права власності на грошові кошти, стягнення 55000 грн.) і одну вимогу немайнового характеру (зняття арешту з рахунку), тому сума судового збору має становити 4872 грн., тоді як позивачем сплачено в доход Державного бюджету України лише 4263 грн.

Таким чином, позивачем в порушення вимог ст. 57 ГПК України та вищенаведених положень Закону України „Про судовий збір" не додано до позовної заяви належних документів, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Водночас, судом звертається увага позивача на те, що при наступному зверненні до суду необхідно конкретизувати, які саме позовні вимоги заявлено до того чи іншого відповідача, також слід врахувати ту обставину, що відповідно до п.5 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 17.10.2012р. № 9 "Про деякі питання практики виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів України" відповідно до статті 60 Закону України "Про виконавче провадження" особа, яка вважає, що майно, на яке накладено арешт, належить їй, а не боржникові, може звернутись до суду з позовом про визнання права власності на майно і про зняття з нього арешту. Відповідачами у справах за цими позовами є стягувач і боржник , а справи підлягають розглядові за правилами господарського судочинства, якщо вони виникають у цивільних чи господарських правовідносинах і суб'єктний склад сторін у них відповідає вимогам статті 1 ГПК .

Враховуючи вищевикладене, позовну заяву та додані до неї документи слід повернути житлово-будівельному кооперативу "Ідеал" без розгляду.

Відповідно до ч. 3 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України, повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення допущеного порушення.

Керуючись п. 4 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Позовну заяву і додані до неї документи повернути позивачу без розгляду.

Повернути житлово-будівельному кооперативу "Ідеал" (м. Хмельницький, вул. Володимирська, буд. 109, ідентифікаційний код 39404701) з Державного бюджету України судовий збір у розмірі 4263 грн., перерахований згідно квитанції від 03.02.2015р., на підставі п. 2 ч. 1 ст.7 Закону України "Про судовий збір".

Додаток: позовна заява і додані до неї матеріали на 18 аркушах.

Суддя М.В. Смаровоз

Віддрук. 4 прим.: 1 - в наряд; 2 - позивачу (29000, м. Хмельницький, вул. Володимирська, буд. 109); 3, 4 - відповідачам (29000, АДРЕСА_1; АДРЕСА_2).

Дата ухвалення рішення06.02.2015
Оприлюднено09.02.2015

Судовий реєстр по справі —924/145/15

Ухвала від 06.02.2015

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Смаровоз М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні