Рішення
від 28.01.2015 по справі 164/2110/14-ц
МАНЕВИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Номер справи: 164/2110/14-ц

Провадження по справі: 2/164/23/2015

Категорія: 2.22

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 січня 2015 року Маневицький районний суд Волинської області в складі:

головуючого - судді Покидюка М.В.,

при секретарі Долі О.І.

з участю: прокурора Власюк М.С.

представника позивача ОСОБА_1

відповідача ОСОБА_2

представника відповідача ОСОБА_3,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Маневичі цивільну справу за позовом прокурора Маневицького району Волинської області в інтересах держави в особі територіальної громади Оконської сільської ради Маневицького району Волинської області до ОСОБА_2 про стягнення плати за оренду землі та зустрічним позовом ОСОБА_2 до Оконської сільської ради Маневицького району Волинської області про визнання договору оренди земельної ділянки недійсним, -

В С Т А Н О В И В:

15 грудня 2014 року прокурор Маневицького району Волинської області в інтересах держави в особі територіальної громади Оконської сільської ради Маневицького району Волинської області звернувся в суд з позовом до ОСОБА_2 про стягнення плати за оренду землі.

Прокурор свої вимоги обґрунтовував тим, що 14 березня 2013 року між Оконською сільською радою в особі сільського голови - ОСОБА_1 та громадянкою ОСОБА_2 укладено договір оренди земельної ділянки для обслуговування приміщення адміністративного корпусу (далі - Договір), яка знаходиться в АДРЕСА_1, строком на 5 років. Об'єктом оренди є земельна ділянка загальною площею 3 358 кв.м., в тому числі капітальна одноповерхова забудова - 862 кв.м. під проїздами, проходами та площадками - 1 382 кв.м., під зеленими насадженнями - 1 114 кв.м. Приміщення адміністративного корпусу, яке знаходиться на вказаній земельній ділянці, згідно витягу комунального підприємства ,,Волинське обласне бюро технічної інвентаризації'', являється приватною власністю відповідача. Нормативно грошова оцінка орендованої земельної ділянки складає 86 367 гривень 76 копійок.

Договором оренди землі передбачено, що орендна плата вноситься орендарем в грошовій формі в розмірі - 8 636 гривень 78 копійок в рік. Орендна плата (п. 11 Договору) вноситься Орендарем щомісячно рівними частинами на р/р 33213812700309 отримувач - місцевий бюджет Оконської сільської ради МФО 803014, код платежу 130505 код 13050200 банк ГУДКУ у Волинській області не пізніше тридцятого числа наступного місяця.

Згідно інформації Маневицького відділення Ківерцівської ОДПІ станом на 2 грудня 2014 року за відповідачем рахується заборгованість по орендній платі в сумі - 11 771 гривень 09 копійок, в тому числі за 2013 рік - 3 134 гривень 31 копійок, за 2014 рік - 8 636 гривень 78 копійок.

Оконською сільською радою двічі направлялися орендареві претензії про сплату орендної плати, проте, відповідачем погашення заборгованості в добровільному порядку не здійснено, а таким чином порушено вимоги ст. 526 ЦК України, так як зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Посилаючись на вказані обставини, прокурор просив стягнути з ОСОБА_2 на користь місцевого бюджету Оконської сільської ради 11 771 гривень 09 копійок плати за оренду землі.

26 грудня 2014 року прокурор свої позовні вимоги збільшив в частині стягнення плати за оренду землі, а саме, по нарахуванню пені, інфляційних та 3 % річних по заборгованості. Просив стягнути з ОСОБА_2 на користь місцевого бюджету Оконської сільської ради Маневицького району 14 864 гривень 33 копійки, з них: 11 711 гривень 09 копійок - плата за оренду землі, 1 752 гривень 56 копійок - пеня, 814 гривень 03 копійки - інфляційних та 526 гривень 65 копійок - 3 % річних, про що подав суду клопотання про збільшення позовних вимог.

16 січня 2015 року до суду надійшла зустрічна позовна заява ОСОБА_2 до Оконської сільської ради Маневицького району Волинської області про визнання договору оренди земельної ділянки, який укладений між Оконською сільською радою Маневицького району та ОСОБА_2 14 березня 2013 року, недійним.

Вимоги обґрунтовані тим, що в січні 2015 року відповідачу стало відомо ніби то про укладення між нею та Оконською сільською радою договору оренди земельної ділянки для обслуговування власного приміщення строком на 5 років. Зі змістом договору ОСОБА_2 ознайомилася лише тоді, коли він був адресований їй разом з матеріалами позовної заяви.

Посилаючись на те, що відповідач про зміст та наявність договору оренди землі від 14 березня 2013 року не знала до моменту отримання його копії поштою, жодних дій, які б свідчили про бажання укласти даний договір не вчиняла, згоди щодо його істотних умов не надавала та не підписувала його, крім того, не погоджується з зобов'язаннями, які випливають з даного договору та вимогами, просила договір оренди земельної ділянки, укладений між Оконською сільською радою та ОСОБА_2 14 березня 2013 року, зареєстрований в реєстраційний службі Маневицького районного управління юстиції Волинської області 20 серпня 2012 року за № 2186012, визнати недійним.

Ухвалою Маневицького районного суду Волинської області від 20 січня 2015 року за клопотанням відповідача зустрічний позов ОСОБА_2 до Оконської сільської ради Маневицького району Волинської області про визнання договору оренди земельної ділянки, який укладений між Оконською сільською радою Маневицького району Волинської області 14 березня 2013 року, недійсним прийнято до спільного розгляду з первісним позовом прокурора Маневицького району Волинської області в інтересах Оконської сільської ради Маневицького району Волинської області до ОСОБА_2 про стягнення плати за оренду землі.

В судовому засіданні прокурор Власюк М.С. та представник позивача ОСОБА_1 первісний позов, із підстав викладених в позовній заяві, підтримали з урахуванням збільшення позовних вимог, просили задоволити первісний позов повністю, в задоволенні зустрічного позову - відмовити.

Відповідач ОСОБА_2 та представник відповідача ОСОБА_3 первісний позов заперечили, посилаючись на те, що договір оренди земельної ділянки ОСОБА_2 не укладала і про його існування дізналася лише тоді коли отримала позовну заяву від суду. З приводу проведення плати за оренду землі конкретної відповіді дати не можуть. Зустрічний позов просили задоволити повністю з наведених у ньому підстав.

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши та проаналізувавши матеріали справи, суд вважає, що первісний позов підставний і підлягає до повного задоволення, у задоволенні зустрічного позову слід відмовити з огляду на наступне.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 15 Закону України ,,Про оренду землі'' істотними умовами договору оренди землі є орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату.

Згідно п. 4 ч. 1 ст. 24, ст. ст. 21, 24 цього Закону орендодавець має право вимагати від орендаря своєчасного внесення орендної плати. Орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України).

У відповідності до ст. 287 Податкового кодексу України власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою. Податкове зобов'язання щодо плати за землю, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця. Податок фізичними особами сплачується протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення - рішення. Фізичними особами у сільській та селищній місцевості земельний податок може сплачуватися через каси сільських (селищних) рад за квитанцією про приймання податкових платежів.

Пунктом сьомим Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ № 3 від 1 березня 2013 року ,,Про деякі питання юрисдикції загальних судів та визначення підсудності цивільних справ'' визначено, що земельні відносини, суб'єктами яких є фізичні чи юридичні особи, органи місцевого самоврядування, органи державної влади, а об'єктами - землі у межах території України, земельні ділянки та права на них, у тому числі на земельні частки (паї), регулюються земельним і цивільним законодавством на принципах забезпечення юридичної рівності прав їх учасників, забезпечення гарантій прав на землю (ст. 1 ЦК України, ст. 2, 5 ЗК України). Захист судом прав на землю у цих відносинах здійснюється способами, визначеними ст. ст. 16, 21, 393 ЦК України, ст. 152 ЗК України, у тому числі шляхом визнання недійсним рішень органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування.

В судовому засідання знайшли повне підтвердження обставини, викладені в первісній позовній заяві.

Дослідженими судом рішенням шостого скликання Оконської сільської ради Маневицького району № 25/4 від 23 жовтня 2012 року ,,Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки громадянці ОСОБА_2.'', рішенням шостого скликання Оконської сільської ради Маневицького району № 31/2 від 1 березня 2013 року ,,Про внесення змін до рішення ради від 23 жовтня 2012 року № 25/4 ,,Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки громадянці ОСОБА_2.'', договором оренди землі, укладеного між Оконською сільською радою Маневицького району та ОСОБА_2 від 14 березня 2013 року, актом приймання - передачі земельної ділянки в оренду для обслуговування приміщення адміністративного корпусу, що по АДРЕСА_1, схемою розташування земельної ділянки ОСОБА_2, актом визначення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), які відводяться ОСОБА_2 для обслуговування приміщення адміністративного корпусу в АДРЕСА_1, витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права, встановлено, що 23 жовтня 2012 року Оконською сільською радою Маневицького району вирішено затвердити проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки ОСОБА_2 для обслуговування приміщення адміністративного корпусу в АДРЕСА_1, передано відповідачу земельну ділянку, площею 0,3358 га та встановлено оренду плату в розмірі 12 % від нормативної грошової оцінки землі, яка повинна сплачуватись щомісячно рівними частинами. 1 березня 2013 року внесено зміни до рішення сільської ради та встановлено орендну плату в розмірі 10 % від нормативної грошової оцінки землі. 14 березня 2013 року між позивачем та відповідачем було укладено договір оренди земельної ділянки, загальною площею 3358 кв. м., у тому числі капітальна одноповерхова забудова - 862 кв.м. під проїздами, проходами та площадками - 1382 кв.м., під зеленими насадженнями - 1114 кв.м. Строк дії договору 5 років. Цільове призначення земельної ділянки - розміщення та експлуатація основних підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості. Орендна плата вноситься орендарем у розмірі 8 636 гривень 78 копійок в рік. Речове право на вказану земельну ділянку зареєстроване в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно про реєстрацію іншого речового права.

Згідно повідомлення Маневицького відділення Ківерцівської ОДПІ Міністерства доходів і зборів України № 2123/10/15-4.12 від 2 грудня 2014 року станом на 2 грудня 2014 року за ОСОБА_2 рахується заборгованість по орендній платі з фізичних осіб по Оконській сільській раді в сумі 11 771 гривень 09 копійок, в тому числі за 2013 рік - 3 134 гривень 31 копійка, за 2014 рік - 8 636 гривень 78 копійок.

Вказану заборгованість відповідач добровільно не сплачує, що підтверджується повідомленнями Оконської сільської ради Маневицького району № 211/03-30/2.14 від 15 серпня 2014 року, № 165/01-30/2-14 від 17 жовтня 2014 року та № 242/01-30 від 27 жовтня 2014 року.

Відповідно до ч. 1 ст. 546 Цивільного кодексу України виконання зобов'язання може забезпечуватися неустойкою. Неустойкою (штрафом, пенею), згідно вимог ч. 1 ст. 549 ЦК України, є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожний день прострочення виконання (ч. 3 ст. 549 ЦК України).

Згідно п. 14 Договору оренди землі у разі невнесення орендної плати у строки, визначені цим Договором, справляється пеня в розмірі 120 відсотків річних облікової ставки НБУ, діючої на день виникнення боргу за кожний календарний день прострочення у його оплаті.

Частиною 2 ст. 625 ЦК України унормовано, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Відповідно до проведених розрахунків Оконською сільською радою № 315 від 22 грудня 2014 року розмір пені складає 1 752 гривень 56 копійок, інфляційних - 814 гривень 03 копійки, трьох процентів річних - 526 гривень 56 копійок, а всього на загальну суму 3 093 гривні 24 копійки.

Згідно платіжного доручення від 28 листопада 2014 року ОСОБА_2 було сплачено 720 гривень за оренду землі на рахунок Оконської сільської ради Маневицького району. Ця сума не врахована податковою інспекцією, а тому позов на цю суму підлягає зменшенню.

Про укладення договору оренди землі між Оконською сільською радою в особі сільського голови ОСОБА_1 і ОСОБА_2 свідчить той факт, що від імені останньої вносилася плата за оренду землі в жовтні - листопаді 2013 року та в листопаді 2014 року, а також що за заявою ОСОБА_2 за рішенням сільської ради зменшувалася процента ставка оплати за оренду землі.

Про укладення договору оренди землі між сільською радою і ОСОБА_2 14 березня 2014 року підтвердила в судовому засіданні в якості свідка землевпорядник ОСОБА_4, а також реєстрація даного договору реєстраційною службою Маневицького районного управління юстиції у Волинській області на підставі заяви ОСОБА_2, в якій знайшли своє закріплення всі анкетні дані відповідача.

З цих підстав проведення судової - почеркознавчої експертизи є зайвим.

За нормами ст. 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Зважаючи на вищевикладене, беручи до уваги те, що відповідачем в порушенням умов договору та вимог ст. 526 ЦК України не погашено заборгованість за оренду земельної ділянки, суд приходить до висновку про задоволення первісного позову.

Згідно ст. 60 ЦПК України кожна сторона повинна доказати ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Враховуючи вимоги ст. 11 ЦПК України, відповідно до яких суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, беручи до уваги, що відповідачем не надано достатніх доказів у підтвердження заявлених вимог, зокрема щодо визнання договору оренди землі недійсним, суд приходить висновку про відмову в задоволенні зустрічного позову.

Відповідно вимог ст. 88 ЦПК України з відповідача ОСОБА_2 підлягає стягненню в спеціальний фонд Державного бюджету України 243 гривні 60 копійок судового збору.

Керуючись ст. ст. 4, 10, 11, 60, 88, 209, 212 - 215 ЦПК України, ст. ст. 509, 526 ЦК України, ст. ст. 17, 126, 152 Земельного кодексу України, ст. ст. 6, 24 Закону України ,,Про оренду землі'' суд, -

В И Р І Ш И В:

Первісний позов задоволити повністю.

Стягнути з ОСОБА_2, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1, на користь Оконської сільської ради Маневицького району Волинської області 44603 с. Оконськ Маневицького району Волинської області Код ЄДРПОУ: 20123940 р/р 33213812700309 в ГУДКУ у Волинській області, МФО 803014, код платежу 130505 отримувач - місцевий бюджет Оконської сільської ради, код: 13050200 плату за оренду землі в сумі 14 144 (чотирнадцять тисяч сто сорок чотири) гривні 33 копійки.

Зустрічний позов до задоволення не підлягає.

В зустрічному позові ОСОБА_2 до Оконської сільської ради Маневицького району Волинської області про визнання договору оренди земельної ділянки недійсним відмовити із - за безпідставності.

Стягнути з ОСОБА_2, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1, в спеціальний фонд Державного бюджету України (УДКСУ у Манев. р - ні (Манев. р - н) 22030001. Код за ЄДРПОУ 02890535, Рахунок отримувача 31211206700287. Банк отримувача ГУДКСУ у Волинській області. Код банку отримувача 803014. Маневицький районний суд Волинської області. Платник ОСОБА_2.) 243 (двісті сорок три) гривні 60 копійок судового збору.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Волинської області через Маневицький районний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні в судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення набирає законної сили протягом десяти днів з дня його проголошення, якщо не буде подана апеляційна скарга. У випадку подачі апеляційної скарги, рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя:

СудМаневицький районний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення28.01.2015
Оприлюднено10.02.2015
Номер документу42594827
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —164/2110/14-ц

Ухвала від 02.04.2015

Цивільне

Апеляційний суд Волинської області

Веремчук Л. М.

Ухвала від 17.03.2015

Цивільне

Апеляційний суд Волинської області

Веремчук Л. М.

Ухвала від 17.03.2015

Цивільне

Апеляційний суд Волинської області

Веремчук Л. М.

Ухвала від 04.03.2015

Цивільне

Апеляційний суд Волинської області

Веремчук Л. М.

Ухвала від 17.02.2015

Цивільне

Апеляційний суд Волинської області

Веремчук Л. М.

Рішення від 28.01.2015

Цивільне

Маневицький районний суд Волинської області

Покидюк М. В.

Ухвала від 20.01.2015

Цивільне

Маневицький районний суд Волинської області

Покидюк М. В.

Ухвала від 30.12.2014

Цивільне

Маневицький районний суд Волинської області

Покидюк М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні