Рішення
від 02.02.2015 по справі 910/28580/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

cpg1251 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02.02.2015Справа №910/28580/14 За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Суші Хауз Україна»

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Сучасні технологічні системи»

про стягнення 4 094, 97 грн.

Суддя Демидов В.О.

За участю представників:

Від позивача Мельник Т.С. (дов. від 22.04.14)

Від відповідача не прибув

ВСТАНОВИВ:

19.12.2014 позивач - товариство з обмеженою відповідальністю «Суші Хауз Україна», звернулося до господарського суду м. Києва з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю «Сучасні технологічні системи» про стягнення боргу в розмірі суми основної заборгованості - 1663, 20 грн., пені в розмірі 1 431, 77 грн., та 1 000,00 грн. штрафу.

Позовні вимоги обґрунтовані фактом невиконання відповідачем договірних зобов'язань щодо оплати поставленого позивачем товару відповідно до договору поставки № 1225/2009 від 25.03.2009 .

Ухвалою господарського суду міста Києва від 22.12.2014 порушене провадження у справі № 910/28580/14 та вказану справу призначено до розгляду в судовому засіданні на 12.01.2015.

Представники сторін в судове засідання 12.01.2015 не прибули, причин неявки суд не повідомили, про час та місце розгляду справи були повідомленні належним чином, про що свідчить поштові повернення № 32845537 та № 32845545. Розгляд справи відкладено на 02.02.2015.

В судове засідання 02.02.2015 прибув представник позивача, надав пояснення по справі.

Представник відповідача на призначене судове засідання 02.02.2015 не прибув, причин неявки суд не повідомив,про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, що підтверджується поштовим поверненням № 32848048. Відзив на позовну заяву та інші витребуванні судом документи не надані.

Ухвала суду, позовна заява надсилались відповідачу на юридичну адресу підприємства згідно відомостей єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців (довідка з ЄДРПОУ наявна в матеріалах справи). У відповідності з положеннями п. 3.6 Роз'яснення Вищого арбітражного суду України "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України" від 18.09.1997 особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце її розгляду судом, якщо ухвалу про порушення провадження у справі надіслано за поштовою адресою, зазначеною у позовній заяві.

З урахуванням фактичних обставин справи, суд вважає за можливим розглянути справи за наявними матеріалами у даному судовому засіданні з урахуванням положення ст.. 75 Господарського процесуального кодексу України.

Розглянувши матеріали справи, надані докази, суд встановив такі фактичні обставини.

25.03.2008 між товариством з обмеженою відповідальністю «Суші Хауз Україна» (далі - позивач, постачальник) товариством з обмеженою відповідальністю «Сучасні технологічні системи» (далі - відповідач, покупець) укладено договір постачання № 125/2009 (далі за текстом - договір), за умовами якого п.1.1 постачальник поставляє та передає у власність покупцю, а покупець вивчивши прайс-лист постачальника, замовляє, приймає у власність та зобов'язується вчасно та повністю оплатити товар згідно договору.

Умови поставки товару сторони визначили п.п. 2.1., 2.2 відповідно до яких товар постачається постачальником відповідно до заявки покупця. Покупець направляє постачальнику заявку за допомогою засобів зв'язку (по телефону, в усній формфіі або факсом), не пізніше, ніж за 2 (два) календарних дні до дати бажаної поставки товару. Заявка покупця підлягає погодженню з постачальником В ході погодження сторони мають право вносити зміни в текст заявки. Тільки погоджена заявка покупця приймається до виконання.

Поставка товару оформлюється видатковою накладною (далі-накладна), яка є невід'ємною частиною цього договору. В накладній зазначаються: дата поставки, асортимент, кількість та ціна товару, а також загальна сума що підлягає оплаті покупцем за поставлений товар.

Пунктом 2.3 сторони узгодили, що накладна складається постачальником у відповідності до погодженої заявки покупця і умов договору та підписується обома сторонами (представниками сторін). Від імені покупця накладна підписується особою, що приймає товар.

Пункт 2.4 зазначеного договору вбачає, що з моменту підписання накладної представниками обох сторін, поставка товару вважається такою, що відбулась належним чином, товар вважається таким, що прийнятий покупцем по кількості та якості, а право власності на товар та ризики випадкового знищення чи випадкового пошкодження товару, такими, що перешли від постачальника до покупця.

Пунктами 2.11, 2.12,2.13 сторони узгодили, що датою поставки товару є дата зазначена в накладній. Перед прийманням Товару, представник Покупця зобов'язаний оглянути Товар та перевірити його ціну, асортимент, цілісність, відповідність Заявці, якість та інші характеристики придатності для подальшої реалізації або вживання поставленого Товару. У випадку невідповідності фактично поставленого товару Заявці Покупця по ціні, асортименту, цілісності, відповідності Заявці, якості та іншим характеристикам придатності для подальшої реалізації або вживання поставленого Товару представник Покупця повинен скласти - «Акт невідповідності товару Заявці» (далі Акт) та відмітити його підписами та печатками уповноважених осіб Покупця та Постачальника. Якщо такий Акт не оформлений в момент прийнята товару, Товар рахується прийнятий Покупцем та таким, що повністю відповідає Заявці по усім вище зазначеним характеристикам, та не підлягає обміну, поверненню та не передбачає будь-яких компенсацій та подальших претензій.

Відповідальність сторін погоджено пунктами 2.14, 2.15, зокрема тим, що постачальник не несе відповідальність за зміну якості товару, що виникла під час зберігання та/або реалізації після прийнята товару. Сторони домовились про те, що поставка товару, згідно цього договору, буде здійснюватись постачальником систематично за погодженими на певний період параметрами (кількість, асортимент, час і т.п.). за адресою, вказаною покупцем в заявці.

Відповідно до пункту 2.16.приймання товару від постачальника здійснюється особисто покупцем чи уповноваженим приймати товар та підписувати усі документи згідно договору, представником покупця, що вказаний в додатку № 1 .

Пунктом 2.17 визначено,що у випадку заміни, втрати, одержання покупцем, в порядку передбаченому законодавством, нових (додаткових) печатки та/або штампу, тощо, або зміни представника покупця на іншу особу, покупець зобов'язаний вчасно повідомити про цс постачальника, шляхом підписання додатку №1 в новій редакції і подання його постачальнику. Сторони домовились про те, що всі ризики, пов'язані з неналежним виконанням цього обов'язку покладаються на покупця, а постачальник звільняється від необхідності здійснення контролю за заміною, втратою, одержанням покупцем нових (додаткових) печатки та/або штампу та зміною представника покупця на іншу особу, тощо.

Порядок та оплату товару за договором сторони узгодили пунктами 3.1, 3.2 та 3.3 договору, відповідно до яких покупець зобов'язується повністю оплатити загальну суму кожної окремої накладної не пізніше, ніж через 7 (сім) календарних днів з моменту поставки товару. Незалежно від призначення платежу покупець, у першу чергу оплачує товар, що поставлений йому раніше (товар поставлений по наступній накладній оплачується покупцем лише після повної оплати загальної суми вартості товару, поставленого за попередньою накладною). Розрахунки за поставлений товар здійснюються шляхом переведення покупцем грошових коштів на поточний рахунок постачальника, вказаний у цьому договорі. Датою оплати товару є дата надходження на поточний рахунок постачальника грошових коштів, що підтверджується випискою з банку. Розрахунки у готівковій формі здійснюються шляхом зарахування грошових коштів в готівковій формі на поточний рахунок постачальника зазначений в договорі, через банківську установу.

Ціна за поставку товару визначена пунктами 4.1, 4.2 договору, відповідно до яких ціна товару обов'язково вказується у заявці та накладній, якими оформляється поставка кожної партії товару, а також, при необхідності, вказується в інших документах, що супроводжують товар. У разі зміни ціни на товар, постачальник обговорює ціну на товар в момент формування заяви на поставку товару.

Пунктами 5.1, 5.2, 5.3 сторони узгодили, що за невиконання або неналежне виконання умов договору, сторони несуть відповідальність, встановлену чинним законодавством України та договором. У випадку порушення покупцем строку оплати (п.3.1.договору), постачальник має право стягнути з покупця пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми простроченого платежу за кожен день прострочення і до дати повної оплати. У випадку порушення покупцем строку оплати повару (п.3.1 договору), більше ніж на 30 календарних днів, постачальник має право стягнути з покупця штраф в розмірі 1 000,00 грн., за кожний випадок відповідного прострочення платежу.

Строк дії даного договору визначено пунктами 8.1 договору, відповідно до якого договір набуває чинності з моменту його підписання сторонами та діє до 31.12.2009. Але договір вважається сторонам таким, що продовжений на невизначений строк, якщо жодна із сторін, за 30 (тридцять) календарних днів до дати припинення дії договору, не повідомила іншу сторону про своє бажання припинити дію цього договору.

Пунктом 8.2. договору визначено, що дія договору будь-який час, може бути припинена за ініціативою будь-якої із сторін, шляхом подання зацікавленою стороною іншій стороні повідомлення про своє бажання припинити дію договору. Таке повідомлення повинно мати письмову форму і бути направлене за 30 (тридцять) календарних днів до бажаної дати припинення дії договору.

Пункт 8.3. визначає, що в частині взаєморозрахунків сторін, договір зберігає свою дію до моменту повного виконання сторонами своїх платіжних зобов'язань за договором. Станом на дату припинення дії договору (незалежно від підстав припиненні сторонами обов'язково повинен бути підписаний Акт звірки взаєморозрахунків між сторонами за договором (далі - Акт звірки), яким підтверджується факт належного проведення всіх взаєморозрахунків між сторонами і відсутності невиконаних платіжних зобов'язань сторін за договором.

Повідомленням про зразок печатки (штампу), якою матеріально відповідальна особа, що буде приймати цінності завіряє на супровідних документах (товарно-транспортній, видатковій, товарній накладній, акті звірки, тощо) свій підпис про одержання цінностей додаток № 1 до договору поставки №125/2009 від 25.03.2009 сторони погодили зразок відбитку штампу та підпис представника на одержання товарно-матеріальних цінностей за договором.

Позивач на виконання умов договору поставив товар, що підтверджується видатковою накладною №100-14425 від 31.08.2009 , підписану та скріплену печатками підприємств, прийнятого уповноваженим за довіреністю представником відповідача на суму 1663, 20 грн.

Матеріали справи містять акт звірки взаєморозрахунків сторін від 01.07.2009 по 30.09.2009, підписаний та скріплений печатками підприємств на суму 1663, 20 грн.

Сума заборгованості за поставлений товар у розмірі 1663, 20 грн. заявлена до стягнення за позовом підтверджена видатковою накладною №100-14425 від 31.08.2009 та актом звірки взаєморозрахунків сторін від 01.07.2009 по 30.09.2009.

Дослідивши обставини справи, надані матеріали, оцінивши надані докази у їх сукупності, суд дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог та необхідність задоволення позову у повному обсязі з таких підстав.

У відповідності з приписами ст.ст. 33, 34 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень; докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.

Згідно ст. 43 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, обґрунтовують свої вимоги і заперечення поданими суду доказами.

На підставі ст. 43 Господарського процесуального кодексу України господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Спір між сторонами виник у зв'язку з невиконання відповідачем зобов'язань з оплати одержаного за договором поставки №125/2009 від 25.03.2009 товару.

Відповідно до статті 712 Цивільного кодексу України за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Відповідно до статті 655 Цивільного кодексу України за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

За правилами статті 692 Цивільного кодексу України покупець зобов'язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару.

Матеріалами справи, її фактичними обставинами підтверджено, а відповідачем не спростовано факт поставки обумовленого договором товару за видатковою накладною №100-14425 від 31.08.2009 та актом звірки взаєморозрахунків сторін від 01.07.2009 по 30.09.2009.

Відповідно до статті 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Як встановлено ч. 1 ст. 612 Цивільного кодексу України, боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Матеріалами справи підтверженно, що основна заборгованість відповідача за поставлений товар складає 1663, 20 грн.

Також, позивач просить стягнути з відповідача пеню в розмірі 1 431, 77 грн., та 1 000,00 грн. штрафу.

Відповідно до постанови пленуму Вищого господарського суду Украхни № 14 від 17.12.2013 - пеня, за визначенням частини третьої статті 549 Цивільного кодексу України, - це вид неустойки, що забезпечує виконання грошового зобов'язання і обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожний день прострочення виконання.

Застосування іншого виду неустойки - штрафу до грошового зобов'язання законом не передбачено, що, втім, не виключає можливості його встановлення в укладеному сторонами договорі (наприклад, за необґрунтовану відмову від переказу коштів за розрахунковими документами отримувача коштів), притому і як самостійний захід відповідальності, і як такий, що застосовується поряд з пенею. В останньому випадку не йдеться про притягнення до відповідальності одного виду за одне й те саме правопорушення двічі, тому що відповідальність настає лише один раз - у вигляді сплати неустойки, яка включає у себе і пеню, і штраф як лише форми її сплати.

Відповідно до пункту 5.3 договору сторони погодили що,у випадку порушення покупцем строку оплати повару (п.3.1 договору), більше ніж на 30 календарних днів, постачальник має право стягнути з покупця штраф в розмірі 1 000,00 грн., за кожний випадок відповідного прострочення платежу.

Суд задовольняє вимоги позивача щодо стягнення шрафу з відповідача в розмірі 1 000,00 грн.

Пеня за порушення грошових зобов'язань застосовується припис частини шостої статті 232 ГК України. Даним приписом передбачено не позовну давність, а період часу, за який нараховується пеня і який не повинен перевищувати шести місяців від дня, коли відповідне зобов'язання мало бути виконане; законом або укладеним сторонами договором може бути передбачено більшу або меншу тривалість цього періоду.

За порушення грошових зобов'язань позивачем нараховано та заявлено до стягнення з відповідача пеню у загальному розмірі 1 431,77 грн.

Перевіривши надані позивачем розрахунки суми пені суд дійшов висновку, що розрахунки відповідають положенням ст. 232 Господарського кодексу України, Закону України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань", умовам укладеного сторонами у справі договору , а тому вказані суми нарахувань підлягають стягненню з відповідача у заявленому позивачем розмірі. За таких обставин позов підлягає задоволенню у повному обсязі з покладенням на відповідача судових витрат у справі на підставі положень ст. 49 Господарського процесуального кодексу України.

Керуючись ст. ст. 33, 34, 43, 44, 49, 82, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Сучасні технологічні системи» (01033, м. Київ,вул.. Володимирська,. буд. 68, корп. «Б», код 30370664) на користь товариства з обмеженою відповідальністю «Суші Хауз Україна» (03170, м. Київ, вул. Р.Ролана, буд. 7 , код 36173431), заборгованість за поставлений товар в сумі основної заборгованості - 1663 (одна тисяча шістсот шістдесят три) грн. 20 коп., пені в розмірі 1 431 (одна тисяча чотириста тридцять одна) грн. 77 коп., та 1 000 грн. (одна тисяча) 00 коп. штрафу, та 1827 (одна тисяча вісімсот двадцять сім) грн. 00 коп. судового збору.

3. Видати наказ позивачу після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Повне рішення складене та підписане 09.02.2015

Суддя В.О. Демидов

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення02.02.2015
Оприлюднено11.02.2015
Номер документу42647175
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/28580/14

Рішення від 02.02.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Демидов В.О.

Ухвала від 12.01.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Демидов В.О.

Ухвала від 22.12.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Демидов В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні