Рішення
від 10.02.2015 по справі 909/93/15
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

cpg1251

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 лютого 2015 р. Справа № 909/93/15

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Булки В.І., при секретарі судового засідання Бабенецькій А.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Рембудексперт ІФ",

вул. В.Симоненка, 5/88, м. Івано-Франківськ, 76018

до відповідача: Головного управління юстиції в Івано-Франківській області

вул. Грюндвальська,11, м. Івано-Франківськ, 76018

про стягнення заборгованості за договором будівельного підряду №324 від 26.11.14 в сумі 321 260,00грн.,

за участю представників сторін:

від позивача: Руднянин С.М. - представник, (довіреність №06/02 від 05.02.15) та Пицків А.В. - представник, (довіреність №05/02 від 05.02.15);

від відповідача: Заник М.Ф. - представник, (довіреність №06-16/32 від 12.01.15 );

встановив: Товариство з обмеженою відповідальністю "Рембудексперт ІФ" звернулось до господарського суду Івано-Франківської області з позовною заявою до відповідача Головного управління юстиції в Івано-Франківській області про стягнення заборгованості за договором будівельного підряду №324 від 26.11.14 в сумі 321 260,00грн.,

Позивач в судовому засіданні позовні вимоги підтримав, з підстав викладених в позовній заяві та просить суд позов задоволити. Крім того, надав суду клопотання б/н від 09.02.15 (вх.№1821/15 від 09.02.15) про долучення до матеріалів справи документів, а саме: акт звіряння взаємних розрахунків станом на 09.02.15р. підписаний та скріплений печатками сторін та банківська виписка по рахунку Товариства з обмеженою відповідальністю "Рембудексперт ІФ" від 09.02.15р.

Представник відповідача, в судовому засіданні, позовні вимоги визнав в повному обсязі.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши представників сторін, із врахуванням ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, щодо розгляду спору впродовж розумного строку, всебічно та повно з'ясувавши обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши в сукупності всі докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, враховуючи вимоги чинного законодавства, суд, вважає позов таким, що підлягає задоволенню в повному обсязі.

Між Головним управлінням юстиції в Івано-Франківській області та Товариством з обмеженою відповідальністю "Рембудексперт ІФ" укладено договір будівельного підряду №324 від 26.11.14.

Згідно п. 1.1. договору, відповідач (замовник) доручає, а позивач (виконавець) бере на себе зобов'язання своїми силами і засобами на власний ризик та у передбачений договором строк виконати роботи по капітальному ремонту з добудовою приміщень нотаріального архіву по вул. Гаркуші, 15 в м. Івано-Франківську (залишок робіт), а відповідач (замовник) зобов'язується прийняти належним чином виконані роботи та оплатити їх.

Загальна вартість договору становить 926 512,00грн. (п.3.1 договору).

Пунктом 3.2. договору встановлено, що оплата робіт позивача (виконавця) здійснюється відповідачем (замовником) в порядку фінансування робіт, визначеному п.3.4 договору. Суми, сплачені відповідачем (замовником), включають вартість робіт (позивача) виконавця, а також інші витрати. Відповідач (замовник) зобов'язаний підписати подані позивачем (виконавцем) документи, що підтверджують виконання робіт, або обґрунтувати причини відмови від їх підписання протягом 3-х днів з дня одержання.

Відповідач (замовник) здійснює розрахунок після надання актів виконаних робіт позивачем (виконавцем) під час повного/поетапного приймання виконаних робіт шляхом перерахування коштів на поточний рахунок позивача (виконавця), протягом 10-ти календарних днів з дати підписання актів виконаних робіт, в національній валюті України (п.3.4 договору).

Фінансування робіт проводиться за календарним графіком фінансування, погодженими між сторонами договору. Календарний графік фінансування складається на весь період виконання робіт за роками, а на поточний рік - за місяцями з визначенням джерел на напрямів фінансування (видами витрат) проектно-кошторисною документацією, проекту організації виконання робіт з урахуванням календарних графіків виконання робіт і порядку проведення розрахунків за виконанні роботи (п.3.5 договору).

Пунктом 6.1 договору встановлено, що передавання виконаних робіт позивачем (виконавцем) і прийняття робіт відповідачем (замовником) оформляється актом, підписаним представниками двох сторін.

Дослідженням обставин справи, судом встановлено, що на виконання умов договірних відносин, Виконавець за дорученням Замовника виконав роботи по капітальному ремонту з добудовою приміщень нотаріального архіву по вул. Гаркуші, 15 в м. Івано-Франківську на загальну суму 505 845,79грн. Даний факт підтверджують належним чином оформлені, підписані та скріплені печатками сторін акти приймання виконаних будівельних робіт (які знаходяться в матеріалах справи) на загальну суму 505 845,79грн., з яких відповідачем оплачено 184 585,79грн. Станом на 28.01.2015р. заборгованість відповідача становить 321 260,00грн.

Позивач звертався до відповідача з претензією №22/01 від 22.01.15р., про погашення заборгованості. У відповіді на претензію від 26.01.15 відповідач посилається на відсутність закладених коштів на капітальні витрати у кошторисі на 2015 рік.

Відповідач не виконав належним чином взяті на себе договірні зобов"язання, в частині здійснення повного розрахунку за виконані позивачем роботи, обумовлені Договором, внаслідок чого утворилась заборгованість в розмірі 321 260,00грн.

Позивачем доведено перед судом, а відповідачем визнано, факт наявності боргу в сумі 321 260,00грн.

Станом на 28.01.2015р. в матеріалах справи відсутні відомості, які підтвердили б сплату вище зазначеної заборгованості.

Із змісту ст. 11 Цивільного кодексу України вбачається, що цивільні права та обов'язки виникають зокрема, з Договору.

Договір будівельного підряду №324 від 26.11.14, укладений між сторонами в межах чинного законодавства України - є правомірним, оскільки його недійсність прямо не встановлена законом та він не визнаний судом недійсним (ст.204 Цивільного кодексу України).

За договором підряду одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу. Договір підряду може укладатися на виготовлення, обробку, переробку, ремонт речі або на виконання іншої роботи з переданням її результату замовникові (ч.ч.1, 2 ст. 837 Цивільного кодексу України).

Згідно ч. 1 ст. 854 Цивільного кодексу України - якщо договором підряду не передбачена попередня оплата виконаної роботи або окремих її етапів, замовник зобов'язаний сплатити підрядникові обумовлену ціну після остаточної здачі роботи за умови, що роботу виконано належним чином і в погоджений строк або, за згодою замовника, - достроково.

Зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку (ст. 509 Цивільного кодексу України, ст.173 Господарського кодексу України).

В силу положень ст. 526 Цивільного кодексу України, ст. 193 Господарського кодексу України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 525 Цивільного кодексу України, ч. 7 ст. 193 Господарського кодексу України).

Більше того, як вказує ст.629 Цивільного кодексу України договір є обов"язковим для виконання сторонами.

Приписами ст.ст. 610, 612 Цивільного кодексу України, встановлено, що порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання). Боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

З огляду на вимоги ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу.

Згідно ч. ч. 1, 2 ст. 43 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом. Ніякі докази не мають для господарського суду заздалегідь встановленої сили. Позивачем доведено та документально підтверджено обставини, на які він посилався, як на підставу своїх вимог. Відповідач позовні вимоги визнав в повному обсязі.

Отже, вимога позивача про стягнення з відповідача заборгованості в сумі 321 260,00грн. правомірна, обґрунтована, документально підтверджена і підлягає задоволенню в повному обсязі.

Враховуючи приписи ст.49 Господарського процесуального кодексу України, судові витрати покласти на відповідача.

Керуючись ст. 124 Конституції України, ст. 7 Закону України "Про судовий збір", ст.ст. 11, 204, 509, 525, 526, 610, 612, 629, 837, 854 Цивільного кодексу України, cт.ст.173, 193 Господарського кодексу України, ст.ст. 22, 33, 34, 43, 49, 75, 82 -85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

позов Товариства з обмеженою відповідальністю "Рембудексперт ІФ" до відповідача Головного управління юстиції в Івано-Франківській області про стягнення заборгованості за договором будівельного підряду №324 від 26.11.14 в сумі 321 260,00грн. - задоволити.

Стягнути з Головного управління юстиції в Івано-Франківській області, вул. Грюндвальська,11, м. Івано-Франківськ, 76018 (ідентифікаційний код 34844679) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Рембудексперт ІФ", вул. В.Симоненка, 5/88, м. Івано-Франківськ, 76018 (код ЄДРПОУ 39436246) 321 260,00грн. (триста двадцять одна тисяча двісті шістдесят грн. 00 коп.) заборгованості та 6 425,20грн. (шість тисяч чотириста двадцять п'ять грн.20 коп.) - судового збору.

Видати наказ.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повне рішення складено 11.02.15

Суддя Булка В. І.

Виготовлено в КП "Діловодство спеціалізованого суду"


Бабенецька А. В. 11.02.15

СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення10.02.2015
Оприлюднено12.02.2015
Номер документу42663862
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —909/93/15

Рішення від 10.02.2015

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Булка В. І.

Ухвала від 29.01.2015

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Булка В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні