Ухвала
від 02.02.2015 по справі 309/62/15-ц
ХУСТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 309/62/15-ц

Провадження № 6/309/25/15

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 лютого 2015 року м. Хуст

Хустський районний суд Закарпатської області

в складі головуючого -судді Орос Я.В.

при секретарі Форкош Д.З.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Хуст подання державного виконавця відділу ДВС Хустського районного управління юстиції Головачко М. М. погодженого з начальником відділу ДВС Хустського РУЮ Візічканич Т. В. про тимчасове обмеження у праві виїзду громадянина України ОСОБА_3 за кордон,

В С Т А Н О В И В:

Державний виконавець відділу ДВС Хустського районного управління юстиції Геловачко М. М. звернулася в суд із поданням про тимчасове обмеження у праві виїзду громадянина України ОСОБА_3 за кордон.

Подання вмотивовано тим, що на виконанні у відділу ДВС Хустського РУЮ знаходиться виконавче провадження по примусовому виконанню ухвали № 6/105 від 14.05.2012 року, яка видана Господарським судом Закарпатської області про: «1.Заяву б/н від 05.04.2012 року відділу ДВС Хустського РУЮ Закарпатської області , м. Хуст, про зміну способу виконання рішення господарського суду Закарпатської області від 23.01.2009 по справі № 6/105 задоволити. Змінити спосіб виконання рішення господарського суду Закарпатської області від 23.01.2009 р. по справі 6/8105 та звернути стягнення на майно боржника товариства з обмеженою відповідальності "Перкос"(м.Хуст, вул.Сливова,48, і.к. 13597264) на користь Хустського технічного коледжу Товариства сприяння обороні України (м.Хуст, вул Львівська,239, і.к. 02724481) на суму 256 689,18 грн.».

03.06.2014 року державним виконавцем винесено постанову про відкриття виконавчого провадження та надіслано боржнику для відома і добровільного виконання.

Державним виконавцем зроблено запити до реєструючих установ про встановлення належного майна боржника. З отриманих відомостей встановлено, що за ОСОБА_3 рухоме та нерухоме майно не зареєстровано.

Станом на 19.12.2014 року рішення суду боржником не виконано.

Представник відділу ДВС Хустського РУЮ Головачко М. М. в судове засідання не з'явилася про причини неявки суд не повідомила. Клопотань про відкладення розгляду справи від неї не надходило, про місце і час розгляду справи належним чином була повідомлена.

В порядку ст. 377-1 ЦПК України ОСОБА_3 в судове засідання не викликалася, а тому суд розглянув подання у її відсутності.

Дослідивши матеріали подання суд приходить до висновку, що подання не підлягає до задоволення з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи, на виконанні у відділі ДВС Хустського районного управління юстиції знаходиться виконавче провадження по примусовому виконанню ухвали № 6/105 від 14.05.2012 року, яка видана Господарським судом Закарпатської області про: «1.Заяву б/н від 05.04.2012 року відділу ДВС Хустського РУЮ Закарпатської області, м. Хуст, про зміну способу виконання рішення господарського суду Закарпатської області від 23.01.2009 по справі № 6/105 задоволити. Змінити спосіб виконання рішення господарського суду Закарпатської області від 23.01.2009 р. по справі 6/8105 та звернути стягнення на майно боржника товариства з обмеженою відповідальності "Перкос"(м.Хуст, вул.Сливова,48, і.к. 13597264) на користь Хустського технічного коледжу Товариства сприяння обороні України (м.Хуст, вул Львівська,239, і.к. 02724481) на суму 256 689,18 грн.».

03.06.2014 року державним виконавцем винесено постанову про відкриття виконавчого провадження та надіслано боржнику для відома і добровільного виконання.

На сьогоднішній день боржником рішення суду не виконано.

Відповідно до п. 18 ч. 3 ст. 11 ЗУ "Про виконавче провадження", державний виконавець у процесі здійснення виконавчого провадження має право: у разі ухилення боржника від виконання зобов'язань, покладених на нього рішенням, звертатися до суду за встановленням тимчасового обмеження в праві виїзду боржника - фізичної особи або керівника боржника - юридичної особи за межі України - до виконання зобов'язань за рішенням.

Відповідно до ст. 33 Конституції України право кожного вільно залишати територію України може бути обмежене лише законом.

Підстави для тимчасових обмежень у праві виїзду громадян України за кордон передбачені, Законом України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України".

Виходячи із припису ч. 2 і п. 5 ч. 1 ст. 6 ЗУ "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України", громадянинові України, який має паспорт, може бути тимчасово відмовлено у виїзді за кордон, або може бути тимчасово відмовлено у видачі паспорта у випадках, передбачених, зокрема п. 5 ч. 1 цієї статті, коли він ухиляється від виконання зобов'язань, покладених на нього судовим рішенням, рішенням іншого органу (посадової особи), - до виконання зобов'язань.

Як на підставу обмеження права виїзду за межі України ОСОБА_3 державний виконавець посилався на те, що ОСОБА_3 відомо про наявність боргу, однак він злісно ухиляється від покладених на нього обов'язків за рішенням суду.

Згідно ст. 6 Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України" підставами для тимчасового обмеження у праві виїзду громадян України за кордон є ухилення боржника від виконання зобов'язань, покладених на нього судовим рішенням, рішенням іншого органу (посадової особи) - до виконання зобов'язань.

Згідно ч. 1 ст.31. ЗУ «Про виконавче провадження» копії постанов державного виконавця та інші документи виконавчого провадження що державний виконавець зобов'язаний довести до відома сторін та інших учасників виконавчого провадження, надсилаються адресатам із супровідними листами простою кореспонденцією, крім постанов про відкриття виконавчого провадження або відмову у відкритті виконавчого провадження, про повернення виконавчого документа стягувачу відповідно до статті 47 цього Закону, що надсилаються рекомендованим листом з повідомленням про вручення. Боржник вважається повідомленим про відкриття виконавчого провадження, якщо йому надіслано постанову про відкриття виконавчого провадження за адресою, зазначеною у виконавчому документі.

Матеріали подання не містять жодних відомостей про отримання боржником копії постанови про відкриття виконавчого провадження, про те, що він обізнаний про строк, який йому встановлено для добровільного виконання рішення тощо.

При цьому, під поняттям «ухилення від виконання зобов'язань, покладених на боржника рішенням» слід розуміти будь-які свідомі діяння (дії або бездіяльність) боржника спрямовані на невиконання відповідного обов'язку у виконавчому провадженні, коли виконати цей обов'язок у нього є всі реальні можливості і цьому не заважають будь-які незалежні від нього об'єктивні обставини.

Всупереч вимог ст.ст.10, 60 ЦПК України державним виконавцем не подано жодного доказу, який би підтверджував ті обставини, що ОСОБА_3 ухиляється від виконання зобов'язань перед стягувачем, що не дає змогу виконати рішення суду, що в свою чергу дає достатні підстави суду відмовити в задоволенні подання про тимчасове обмеження у праві виїзду її за межі території України.

Керуючись ст. 377-1 ЦПК України, ч.1 ст.31. ЗУ "Про виконавче провадження", ст.6 ЗУ "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України" суд, -

У Х В А Л И В:

В задоволенні подання державного виконавця відділу ДВС Хустського районного управління юстиції Головачко М. М. про тимчасове обмеження у праві виїзду громадянина України ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_1, мешканця АДРЕСА_1 за кордон - відмовити.

На ухвалу суду може бути подана апеляційна скарга протягом 5 днів з моменту її винесення до апеляційного суду Закарпатської області.

Суддя Хустського

районного суду: підпис Орос Я. В.

З оригіналом вірно.

Суддя Хустського

районного суду Орос Я. В.

Дата ухвалення рішення02.02.2015
Оприлюднено17.02.2015
Номер документу42678989
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —309/62/15-ц

Ухвала від 02.02.2015

Цивільне

Хустський районний суд Закарпатської області

Орос Я. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні