Постанова
від 10.02.2015 по справі 821/230/15-а
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 лютого 2015 р.м. ХерсонСправа № 821/230/15-а Херсонський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Гомельчука С.В.,

розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Нова Каховка Херсонської області до дочірнього підприємство "Служба безпеки " товариства з обмеженою відповідальністю "Південенерго" про стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків,

встановив:

Відділення виконавчої дирекція Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Нова Каховка Херсонської області (далі - позивач, Фонд) звернулось з адміністративним позовом до дочірнього підприємства "Служба безпеки " товариства з обмеженою відповідальністю "Південенерго" (далі - відповідач, ДП "Служба безпеки" ТОВ "Південенрго" ) в якому просить стягнути заборгованість зі сплати страхових внесків.

Адміністративний позов мотивований тим, що ДП "Служба безпеки" ТОВ "Південенрго", з дня взяття його на облік позивачем, набуло статусу платника страхових внесків до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Херсоні та зобов'язане своєчасно та в повному обсязі сплачувати страхові внески. Відповідачем подано до Відділення розрахункову відомість за 9 місяців 2014 року, відповідно до якої грошове зобов'язання, самостійно визначене платником, становить 435 грн. 54 коп. Дана недоїмка не сплачена відповідачем у добровільному порядку, а тому підлягає стягненню в судовому порядку.

Від представника позивача до суду надійшла заява про розгляд справи в порядку письмового провадження.

Відповідач письмових заперечень проти позову не надав, в судове засідання не прибув, про причини неявки суд не повідомив. Разом з тим, на юридичну адресу відповідача Херсонським окружним адміністративним судом було надіслано копію ухвали суду з повідомленням про місце, дату та час розгляду справи. Поштове відправлення повернуто до суду із відміткою про отримання уповноваженою особою відповідача

Відповідно до ч. 4 ст. 122 КАС України особа, яка бере участь у справі, має право заявити клопотання про розгляд справи за її відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі особи, які беруть участь у справі, судовий розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами.

Враховуючи викладене вище, суд вважає, що розгляд справи слід здійснювати в порядку письмового провадження.

Дослідивши наявні у справі письмові докази, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ДП "Служба безпеки" ТОВ "Південенрго", має статус юридичної особи та перебуває на обліку у відділенні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Нова Каховка Херсонської області як платник страхових внесків з 18.04.2007 р.

Як вбачається з матеріалів справи, 17 жовтня 2014 року відповідачем було подано до Відділення розрахункову відомість про нарахування і перерахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України за 9 місяців 2014 року. У вказаному розрахунку відповідачем самостійно самостійно визначило суму заборгованості зі сплати страхових внесків, пов'язаних з несвоєчасною виплатою заробітної плати, у розмірі 435 грн. 54 коп.

Відповідно до ст.15 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" від 23 вересня 1999 року за № 1105-XIV (далі - Закон № 1105-XIV) (в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин) страхування від нещасного випадку здійснюється Фондом соціального страхування від нещасних випадків.

Фонд є некомерційною, самоврядною організацією, яка провадить акумулювання страхових внесків і фінансується за рахунок: внесків роботодавців: для підприємств - з віднесенням на валові витрати виробництва, для бюджетних установ та організацій - з асигнувань, виділених на їх утримання та забезпечення; капіталізованих платежів, що надійшли у випадках ліквідації страхувальників у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України; прибутку, одержаного від тимчасово вільних коштів Фонду на депозитних рахунках; коштів, що надійшли від стягнення штрафів і пені із страхувальників та їх посадових осіб відповідно до закону; добровільних внесків та інших надходжень, отримання яких не суперечить законодавству.

Фонд має автономну, незалежну від будь - якої іншої, систему фінансування. Кошти Фонду не включаються до складу Державного бюджету України і використовуються виключно за їх прямим призначенням, тобто, на страхові виплати потерпілим від нещасного випадку, професійного захворювання на виробництві, а у разі їх смерті - членам сімей загиблих на виробництві (ст.ст.15, 46 Закону № 1105-XIV).

Згідно зі ст.46 Конституції України громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом. Це право гарантується загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням за рахунок страхових внесків громадян, підприємств, установ і організацій, а також бюджетних та інших джерел соціального забезпечення.

За приписами ст.3 Закону №1105-XIV держава гарантує усім застрахованим громадянам забезпечення прав у страхуванні від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання.

Розміри страхових внесків до Фонду обчислюються у відсотках до сум фактичних витрат на оплату праці найманих працівників відповідно до класу професійного ризику, до якого віднесено підприємство (ст. 47 Закону 1105-XIV).

Порядок і строки сплати страхових внесків передбачено Інструкцією про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, затвердженої постановою Правління Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 12 липня 2007 року № 36 (далі - Інструкція) (в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин).

Пунктом 4.12 Інструкції передбачено, що страхові внески сплачуються страхувальниками-роботодавцями - у день одержання коштів на оплату праці в установах банків. Підприємства, які здійснюють виплату заробітної плати на поточні рахунки фізичних осіб в установах банків, сплачують страхові внески до Фонду в день перерахування коштів на особові рахунки.

Відповідно до п. 2 ч.2 ст.45 Закону № 1105-XIV передбачено обов'язок роботодавця своєчасно та повністю нараховувати і сплачувати в встановленому порядку страхові внески до Фонду соціального страхування від нещасних випадків.

Згідно зі ст.47 Закону №1105-XIVстрахувальник здійснює страховий внесок у Фонд соціального страхування від нещасних випадків у порядку і строки, які визначаються страховиком.

Як слідує з розрахунку позивача, залишок несплачених відповідачем коштів складає 435 грн. 54 коп. Станом на 17 жовтня 2014 року заборгованість в розмірі 435 грн. 54 коп. залишається непогашеною ДП "Служба безпеки" ТОВ "Південенрго".

Відповідно до п.7 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" на період до повного стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі нарахованих внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, та відповідних штрафних санкцій за фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування зберігаються повноваження щодо контролю за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій, якими вони були наділені до набрання чинності цим Законом.

Отже, після набрання чинності Законом України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" за органами Фонду збережені повноваження щодо стягнення заборгованості зі сплати страхових внесків, яка виникла до 1 січня 2011 року.

Оскільки відповідачем не виконано обов'язку страхувальника, передбаченого Законом № 1105-XIV, добровільно не сплачено суми заборгованості по страхових внесках, а тому недоїмка в розмірі 435 грн. 54 коп. підлягає стягненню в судовому порядку.

За таких обставин, суд вважає, що позовні вимоги відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у м. Нова Каховка Херсонської області є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Відповідно до ч.4 ст.94 КАС України судові витрати з відповідача не стягуються.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст.94, 128, 158-163, 167 КАС України суд,-

постановив :

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з дочірнього підприємство "Служба безпеки " товариства з обмеженою відповідальністю "Південенерго", код ЄДРПОУ 34933386, на користь відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у м. Нова Каховка Херсонської області код ЄДРПОУ 25900348 на р/р 37177401900012 в управління Державного казначейства Херсонської області, МФО 852010 заборгованість зі сплати страхових внесків у розмірі 435 (чотириста тридцять п'ять ) грн.54 коп. на р/р 37177401900012 .

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня її проголошення. В разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя Гомельчук С.В.

кат. 10.2.1

Дата ухвалення рішення10.02.2015
Оприлюднено16.02.2015
Номер документу42687027
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —821/230/15-а

Постанова від 10.02.2015

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Гомельчук С.В.

Ухвала від 28.01.2015

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Гомельчук С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні